Újraértelmezett gyűjtésről, eszközökről, távlati célokról

Font Sándor: milliárdos kórházfejlesztés van kilátásban!

2018.01.17 13:07    |    -s-n  

Az utóbbi hetekben lapunk hasábjain is többször olvashatott arról, hogy civil kezdeményezésre kalocsai és környékbeli jelentkezők összefogásával egy sebészeti műszer beszerzéséért indult gyűjtés. A hír kapcsán a kék közösségi oldalon megszólították Font Sándor országgyűlési képviselőnket is, mondván, hogyan történhetett, hogy egy korszerű beavatkozást segítő eszközt Kalocsáról a kecskeméti anyakórházba vittek, és a helyiek e nélkül maradtak. A honatya körbejárta a kérdést és átfogó választ kaptunk tőle, ami messze túlmutat a tárgyalt artroszkópos eszköz meglétén, bár ígérte, a vadonatúj sebészeti műszer a gyűjtéstől függetlenül november közepétől itt lesz Kalocsán. Nem ez volt az egyetlen jó hír, amivel szolgált.

Novemberben épületátadás, artroszkóppal

A politikus elmondta, hogy a kérdéses műszer holléte felől a legilletékesebbeknél, azaz a kecskeméti anyakórház főigazgatójánál, dr. Svébis Mihálynál és helyettesénél, a kalocsai tagkórházat vezető dr. Mócza Györgynél érdeklődött.

 

font1_450
 

 

– Most már értem, hogy mi a helyzet. Talán érdemes lett volna erről őket kérdezni azelőtt is, hogy gyűjtés indult volna az eszköz beszerzése érdekében, amelyben információim szerint már az egyik önkormányzati képviselő is szerepet vállalt – csap a közepébe. – Ez mind szép és jómagam is megemelem a kalapom minden olyan civil előtt, akik anyagi áldozatok árán is segítenek egy jó ügyet, azonban a készülék, amelynek a hiányára utalnak, megvan. Való igaz, hogy Kecskeméten és nem Kalocsán. Ez a műszer ugyanis a kalocsai kórház pályázati felújítása és bővítése körében került ide, azonban mivel ezt a programot még nem zárták le hivatalosan, bár várhatóan november második hetében ez is megtörténik, a kecskeméti kollégák beüzemelik és gyakorolnak rajta – tért a vitatott eszközre. – Dr. Svébis Mihály jelezte számomra, hogy a pályázatba foglalt teljes műszerezettséggel fogják átadni az új épületszárnyat, beleértve a szóban forgó készüléket is, sőt, főigazgató úr kifejezetten reméli, hogy az itteni kollégák mély, gyakorlati úton megismerkednek majd a műszerrel és használni fogják a praktizálás során is. Mi több, van ennek a gépnek egy ultrahangos képalkotó „testvére” is, amely, bár az artroszkópos eszköztől függetlenül működik, a képdiagnosztikával jelentősen segíti a műtéti beavatkozás pontosságát. Mivel a meglévő készülék elromlott és annak javítása közel annyiba kerülne, mint egy újat vásárolni, Svébis főigazgató úr engedélyével ennek a megrendelése megtörtént, és már csak a beszállítótól függ, hogy mikor kerül Kalocsára ez a készülék – hangzott az újabb jó hír.

– Javaslom tehát, hogy akik a most folyó gyűjtésben részt vesznek, komoly áldozatokat vállalva, mindenképpen vegyék fel a kapcsolatot Mócza György főigazgató-helyettes úrral, és tárgyaljanak vele, hogy mire tudnák felhasználni a már összegyűlt forintokat, vagy milyen új célt érdemes megfogalmazni. A vadonatúj artroszkópos eszköz ugyanis megvan és itt is lesz beüzemelve hamarosan a kalocsai kórházban – jelentette ki Font, majd rátért egy távlatibb, ám azt a betegellátást végképp a múlt részévé tevő koncepcióra, amelyet ma ismerünk Kalocsán. Ez egyelőre minisztériumi szinten vár szentesítésre, mondta, de ne szaladjunk ennyire előre!

 

font3_450
 

 


Milliárdos terv a Miniszterelnökség asztalán

– Régóta mondjuk, hogy a Paks 2. építése a híddal együtt rendkívüli lehetőségeket nyit meg Kalocsa számára. Ez már érzékelhető, bár nem az utca embere számára, hiszen a folyamatok, amelyekről most beszámolhatok, egyelőre a háttérben zajlanak. A kórház esetében felmérésre került a Miniszterelnökség felkérésére, hogy körülbelül mekkora az a létszámtömeg, ami az építkezés éveiben jelen lesz, és ezzel miképp tud majd megbirkózni az intézmény. A szükséges feltérképezések és tervezések megtörténtek, amelyek dokumentációja a napokban átadásra került a Miniszterelnökség felé a kórház részéről – árulta el a képviselő. – Ez azt jelenti, hogy több milliárd forintos fejlesztési elképzelés született a műszerezettség további fejlesztésére, kezelendő ágazatok beindítására és az épület adottságainak javítására irányulnak – így Font.

– Úgy látom tehát, hogy a kalocsai kórháznak a vészes, bezárás-közeli időszaka (2008-2011 között) az előző igazgató, dr. Vadász Mária heroikus erőfeszítésének eredményeképpen elmúlt, a mögöttünk álló esztendőkben pedig megtörtént az intézmény stabilizálása is. Mindezt a jelenlegi beruházással méltóképp lehet lezárni és egy új fejezetet nyithatunk a kórház történetében, ami a Paks 2. építkezéshez kapcsolódó munkásáradat kezelése. A híd létét már mondhatjuk, hogy mindenki tényként kezeli, és mivel Paksnak nincsen saját kórháza, ugyancsak triviálisan kezelik, hogy Kalocsának kell ellátnia. Ennek az előkészületei és számszaki tervezései a napokban befejeződtek, és ez került a Miniszterelnökséghez. Mi már ebben a nagyságrendben gondolkodunk. Szerencsére a kórházvezetés áldását adta erre a koncepcióra, bízzunk abban, hogy a Miniszterelnökség és a Paks 2. építkezésért felelős miniszter, Süli János is szorgalmazza majd a fejlesztés megvalósítását, ami új szintre emelheti a betegellátást Kalocsán – summázta a kilátásba helyezett beruházás hatásait, remélve, hogy erről idővel, mint jóváhagyott, a megvalósulás útjára lépő projektről beszélhet majd.


Farkas Éva: addig is folytatjuk!

Felkerestük a cikkben hivatkozott saját eszköz beszerzéséért gyűjtést indított Farkas Évát, hogy az akció hogyan-továbbja felől érdeklődjünk a Font által elmondottak fényében. A megkérdezett üdvözölte a politikus bejelentését, hozzátéve, hogy amíg Kalocsán az első embert meg nem műtötték a visszakerülő artroszkópos készülékkel, addig ezért a célért folytatódik az egészséggömb-turné és szállítja kérésre az állandó gyűjtőurnákat (amelyekből Kalocsán és a környező falvakban már több mint ötven van kihelyezve). Amikor hadra fogták a Szent Kereszt Tagkórházban az artroszkópos berendezést, akkor leülnek majd az illetékesekkel és a kórházi menedzsmenttel egyeztetni, hogy milyen jó célt szolgálhatna az addig befolyt összeg – mondta a megmozdulás ötletgazdája, kijelentve, hogy addig is folytatódik a gyűjtés.


Kalocsai hírek

Megszokott rendben folyik az oktatás

 A Tankerület vezetője által hivatalosan is megerősítve immár bizonyosan nem szóbeszéd, hogy a...

A végstádiumban lévő betegek látogathatók a kórházban

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos valamennyi fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézmény részére...

Megújul az 52-es és 54es főút két fontos szakasza – Az útfelújítás 2021. második felében kezdődi

Miután a Magyar Közlönyben is megjelent, Font Sándor országgyűlési képviselő Solt határában, a...

Dr. Filvig Géza: Köszönöm, további fegyelmezett hozzáállást, türelmet, kitartást kérek, amíg a helyzet megköveteli!

Este nyolc után országszerte kihalt utcák fogadják a néhány – megfelelő igazolások...

Kiváló lehetőség a Mérnök leszek a Paks II.-nél program

Részmunkaidős foglalkoztatást, a diplomamunkához, tanulmányok sikeres befejezéséhez szakmai...

Kijárási és gyülekezési korlátozás lépett érvénybe

A koronavírus-járvány miatt a kormány döntésének megfelelően november 4-én, szerdán életbe lépett a...

Platinadiplomás fotóművész Bedi Gyula, Uszód polgármestere

A fotográfia területén kiemelkedő személyek érdemeinek elismerésére a Magyar Fotóművészeti...

Font Sándor: 64 éve, november 4-én rohanták le Magyarországot az orosz tankok

Font Sándor országgyűlési képviselő az október 23-án tartott városi megemlékezésen nagy ívű...

Filvig Géza: Egyetlen forintot nem bukott a város a Kertvárosi csapadékvíz-projekten

Király Róbert ellenzéki képviselő és a Békés Kalocsáért Egyesülethez köthető helyi portál szerint a...

Indul a Kalocsai Néplap Mikulás napi nyereményjátéka! „Van zsákodban minden jó…”

Kedves Kalocsai Néplap Olvasó! Kedves Gyerekek! Már csak néhány hét van hátra, hogy a várva...

LED TV, tolószék adomány a Szent Kereszt Kórház Krónikus Osztály betegei részére

A foktői székhelyű Pirates Family Motoros Club képviseletében Holler Attila, Nagy István, Szigeti...

Nagy értékű orvosi műszerek érkeztek a Szent Kereszt Kórházba

  Az ÁEEK beszerzésében a napokban orvosi műszerek tucatjai érkeztek a Bács-Kiskun Megyei...

Megnyílt Kalocsa legkorszerűbb ipari, építőipari szakáruháza a Bátyai úton

Teljes körű rekonstrukciót követően, városképi szempontból is kiemelkedőt alkotva adta át Bátyai úti...

Negyedmilliárd a Szőlőkköze fejlesztésére

A legutóbb megtartott képviselő-testületi ülés két legfontosabb döntése az Ifjúsági Ház udvarán...

Országosan elsők közt adták át az 550 milliós iskolabővítést Kalocsán

A nemzeti ünnepet megelőző napon, október 22-én, csütörtökön illusztris vendégek és szónokok...

Főhajtás ’56 áldozatai előtt a börtönnél

Az 1956-os forradalom és szabadságharc kalocsai eseményei szempontjából történelmi helyen, a...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás