Újraértelmezett gyűjtésről, eszközökről, távlati célokról

Font Sándor: milliárdos kórházfejlesztés van kilátásban!

2018.01.17 13:07    |    -s-n  

Az utóbbi hetekben lapunk hasábjain is többször olvashatott arról, hogy civil kezdeményezésre kalocsai és környékbeli jelentkezők összefogásával egy sebészeti műszer beszerzéséért indult gyűjtés. A hír kapcsán a kék közösségi oldalon megszólították Font Sándor országgyűlési képviselőnket is, mondván, hogyan történhetett, hogy egy korszerű beavatkozást segítő eszközt Kalocsáról a kecskeméti anyakórházba vittek, és a helyiek e nélkül maradtak. A honatya körbejárta a kérdést és átfogó választ kaptunk tőle, ami messze túlmutat a tárgyalt artroszkópos eszköz meglétén, bár ígérte, a vadonatúj sebészeti műszer a gyűjtéstől függetlenül november közepétől itt lesz Kalocsán. Nem ez volt az egyetlen jó hír, amivel szolgált.

Novemberben épületátadás, artroszkóppal

A politikus elmondta, hogy a kérdéses műszer holléte felől a legilletékesebbeknél, azaz a kecskeméti anyakórház főigazgatójánál, dr. Svébis Mihálynál és helyettesénél, a kalocsai tagkórházat vezető dr. Mócza Györgynél érdeklődött.

 

font1_450
 

 

– Most már értem, hogy mi a helyzet. Talán érdemes lett volna erről őket kérdezni azelőtt is, hogy gyűjtés indult volna az eszköz beszerzése érdekében, amelyben információim szerint már az egyik önkormányzati képviselő is szerepet vállalt – csap a közepébe. – Ez mind szép és jómagam is megemelem a kalapom minden olyan civil előtt, akik anyagi áldozatok árán is segítenek egy jó ügyet, azonban a készülék, amelynek a hiányára utalnak, megvan. Való igaz, hogy Kecskeméten és nem Kalocsán. Ez a műszer ugyanis a kalocsai kórház pályázati felújítása és bővítése körében került ide, azonban mivel ezt a programot még nem zárták le hivatalosan, bár várhatóan november második hetében ez is megtörténik, a kecskeméti kollégák beüzemelik és gyakorolnak rajta – tért a vitatott eszközre. – Dr. Svébis Mihály jelezte számomra, hogy a pályázatba foglalt teljes műszerezettséggel fogják átadni az új épületszárnyat, beleértve a szóban forgó készüléket is, sőt, főigazgató úr kifejezetten reméli, hogy az itteni kollégák mély, gyakorlati úton megismerkednek majd a műszerrel és használni fogják a praktizálás során is. Mi több, van ennek a gépnek egy ultrahangos képalkotó „testvére” is, amely, bár az artroszkópos eszköztől függetlenül működik, a képdiagnosztikával jelentősen segíti a műtéti beavatkozás pontosságát. Mivel a meglévő készülék elromlott és annak javítása közel annyiba kerülne, mint egy újat vásárolni, Svébis főigazgató úr engedélyével ennek a megrendelése megtörtént, és már csak a beszállítótól függ, hogy mikor kerül Kalocsára ez a készülék – hangzott az újabb jó hír.

– Javaslom tehát, hogy akik a most folyó gyűjtésben részt vesznek, komoly áldozatokat vállalva, mindenképpen vegyék fel a kapcsolatot Mócza György főigazgató-helyettes úrral, és tárgyaljanak vele, hogy mire tudnák felhasználni a már összegyűlt forintokat, vagy milyen új célt érdemes megfogalmazni. A vadonatúj artroszkópos eszköz ugyanis megvan és itt is lesz beüzemelve hamarosan a kalocsai kórházban – jelentette ki Font, majd rátért egy távlatibb, ám azt a betegellátást végképp a múlt részévé tevő koncepcióra, amelyet ma ismerünk Kalocsán. Ez egyelőre minisztériumi szinten vár szentesítésre, mondta, de ne szaladjunk ennyire előre!

 

font3_450
 

 


Milliárdos terv a Miniszterelnökség asztalán

– Régóta mondjuk, hogy a Paks 2. építése a híddal együtt rendkívüli lehetőségeket nyit meg Kalocsa számára. Ez már érzékelhető, bár nem az utca embere számára, hiszen a folyamatok, amelyekről most beszámolhatok, egyelőre a háttérben zajlanak. A kórház esetében felmérésre került a Miniszterelnökség felkérésére, hogy körülbelül mekkora az a létszámtömeg, ami az építkezés éveiben jelen lesz, és ezzel miképp tud majd megbirkózni az intézmény. A szükséges feltérképezések és tervezések megtörténtek, amelyek dokumentációja a napokban átadásra került a Miniszterelnökség felé a kórház részéről – árulta el a képviselő. – Ez azt jelenti, hogy több milliárd forintos fejlesztési elképzelés született a műszerezettség további fejlesztésére, kezelendő ágazatok beindítására és az épület adottságainak javítására irányulnak – így Font.

– Úgy látom tehát, hogy a kalocsai kórháznak a vészes, bezárás-közeli időszaka (2008-2011 között) az előző igazgató, dr. Vadász Mária heroikus erőfeszítésének eredményeképpen elmúlt, a mögöttünk álló esztendőkben pedig megtörtént az intézmény stabilizálása is. Mindezt a jelenlegi beruházással méltóképp lehet lezárni és egy új fejezetet nyithatunk a kórház történetében, ami a Paks 2. építkezéshez kapcsolódó munkásáradat kezelése. A híd létét már mondhatjuk, hogy mindenki tényként kezeli, és mivel Paksnak nincsen saját kórháza, ugyancsak triviálisan kezelik, hogy Kalocsának kell ellátnia. Ennek az előkészületei és számszaki tervezései a napokban befejeződtek, és ez került a Miniszterelnökséghez. Mi már ebben a nagyságrendben gondolkodunk. Szerencsére a kórházvezetés áldását adta erre a koncepcióra, bízzunk abban, hogy a Miniszterelnökség és a Paks 2. építkezésért felelős miniszter, Süli János is szorgalmazza majd a fejlesztés megvalósítását, ami új szintre emelheti a betegellátást Kalocsán – summázta a kilátásba helyezett beruházás hatásait, remélve, hogy erről idővel, mint jóváhagyott, a megvalósulás útjára lépő projektről beszélhet majd.


Farkas Éva: addig is folytatjuk!

Felkerestük a cikkben hivatkozott saját eszköz beszerzéséért gyűjtést indított Farkas Évát, hogy az akció hogyan-továbbja felől érdeklődjünk a Font által elmondottak fényében. A megkérdezett üdvözölte a politikus bejelentését, hozzátéve, hogy amíg Kalocsán az első embert meg nem műtötték a visszakerülő artroszkópos készülékkel, addig ezért a célért folytatódik az egészséggömb-turné és szállítja kérésre az állandó gyűjtőurnákat (amelyekből Kalocsán és a környező falvakban már több mint ötven van kihelyezve). Amikor hadra fogták a Szent Kereszt Tagkórházban az artroszkópos berendezést, akkor leülnek majd az illetékesekkel és a kórházi menedzsmenttel egyeztetni, hogy milyen jó célt szolgálhatna az addig befolyt összeg – mondta a megmozdulás ötletgazdája, kijelentve, hogy addig is folytatódik a gyűjtés.


Kalocsai hírek

Lezárult Kék Madár gyermekrajzversenye – Ötvenkétezer-négyszázhuszonöt adományperc az alapítványnak

Tizenhat iskolából, több mint ezer gyermektől érkezett pályamű „45 perc segítség” című...

Veterán jármű kiállítás Kalocsán

Egy évszázad gépcsodái az Érsekkertben! Két éven át kellett elhalasztani, most szombaton végre...

Nagy erejű robbanás Kiskőrös belterületén – Két súlyos sérültet mentőhelikopter szállított Pécsre és Budapestre

Nagy erejű robbanás következtében kidőlt egy kiskőrösi ház egyik fala és kigyulladt a tetőszerkezete...

Átadtak a pedagógusok munkáját elismerő Kunszt József díjakat Kalocsán

A főegyházmegyéből öt pedagógus kapott kitüntetést Huszadik alkalommal ítélték oda az oktatás,...

Végső nyughelyére kísérték Dr. Svébis Mihályt, a megyei kórház főigazgatóját

Dr. Svébis Mihályt, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház főigazgatóját a Kecskeméti Református...

Bács-Kiskun megye tűzoltói Kalocsán ünnepelték védőszentjük napját

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatáság idén Kalocsán, május 3-án tartotta ünnepi...

Búzaszenteléssel Kalocsáról indult az idei Magyarok kenyere program

A Kalocsán a május 1-jén, szombaton rendezett számos esemény közül is kiemelkedik a Kalocsa –...

Szijjártó Péter a fajszi Pata József Kft-nél tett látogatást

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter május 6-án, pénteken a fajszi Pata József Gépipari...

Évelőkkel szépítik a város virágágyásait

Az egynyári virágok mellett a közelmúltban megjelentek és a kiültetésekben egyre nagyobb arányban...

Lezárult az izgalmakban bővelkedő országos Szelidi-tavi horgászverseny

Még a véghajrá előtti éjszaka, sőt, a szerda 12 órai zárás előtti utolsó pillanatok is jelentősen...

Fergeteges Leander Kills zárókoncert a kalocsai majálison

Már a május elsejei ünnep előestéjén is zenei csemege, igényes vendéglátó muzsika várta a...

A Dózsa ballagásán 114 diák búcsúzott a középiskolás évektől

Péntek délután elballagtak a Bajai SZC Dózsa György Technikum és Kollégium végzős diákjai. A...

Viczay Lajos fotó-és festőművész kiállítása a kalocsai Városi Galériában

Sokan eljöttek, hogy láthassák a fotósként is ismert Viczay Lajos festményeiből álló kiállítást,...

Már majdnem kész a Csajda-kerti játszótér

A játékok már a helyükön állnak, de még hiányoznak a biztonságos használathoz szükséges utolsó...

Font Sándor hetedszer vette át országgyűlési képviselői megbízólevelét

A 2022. évi országgyűlési képviselői választáson a Kalocsa székhelyű 03.számú választókerületben...

Szent György-napi szentmise a rendőrökért

Sárkányölő Szent György, a rendvédelmi szervek védőszentje napja alkalmából ünnepélyes szentmisét...

Sokan éltek a személyes találkozás lehetőségével

Naponta tízezer látogatója volt a Műegyetem tavaszi állásbörzéjének, ahol immár hagyományosan...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás