Minden emberélet drága

Egy ideális, balesetmentes világért

2017.07.19 14:59    |    -s-n  

Az Ökopont tanácstermében tartotta 2017 első félévének ülését a Kalocsai Városi Balesetmegelőzési Bizottság. A szerv feje a kilencvenes években alakult az Országos Rendőr-főkapitányság kezdeményezésére. Ez a helyi egységek, így például a kalocsai munkájából, tapasztalataiból építkezik és mozog. A cél mi más lenne úgy országosan, mint helyben, minthogy a tagság soraiba olyanokat toborozzanak, akik napi munkájuk során tevékenyen tehetnek azért, hogy minél kevesebb baleset történjen az utakon. Bács-Kiskunban, ezen belül Kalocsa környékén is ezért sokat kell még dolgozni – hangzott az ülésen.

A bizottságról

A kalocsai szervezet felépítéséről dióhéjban annyit érdemes tudni, hogy annak tagságát aktív és nyugalmazott rendőrökön túl (amely szerv egyébként a bizottság munkáját koordinálja) a civil szférából toborzottak alkotják. Így az önkormányzat, ügyészség, polgárőrség, autósiskola és a média területéről egyaránt foglalnak helyet segítők az egység soraiban.

kozlbiz2_450
 

Első félévi találkozásukkor Mayer József, a Kalocsai Rendőrkapitányság vezetője, a szerv elnöke köszöntötte a tagokat, majd röviden ismertette a legfrissebb statisztikák és mutatók alapján a kapitányság közlekedés-biztonsági helyzetét és eredményeit, amelyekről összességében elmondható, hogy jó tendenciát mutatnak, jócskán van hová javulni.

Tőle a bizottság ügyvezető elnöke, Tóth Zoltán, a kapitányság Közlekedés-rendészeti Osztályának vezetője vette át a szót, aki részletesebben ismertette, milyen mozgalmakban közreműködött 2016-ban a bizottság és milyen célokat határozott meg a 2017-es évre, ami nyilvánvalóan a balesetek visszaszorítása mellett a megelőző események-rendezvényeken való további közreműködést foglalja magába.

kozlbiz3_450
 


Egyre kevesebb a baleset, de egy is sok!

– Szerencsére az elmúlt évek egyik legsikeresebbike volt 2016, hiszen baleseteink száma hosszú évek óta ekkor volt a legkevesebb. Összesen 72 személyi sérüléses balesetünk történt, amelyek közül 3 végződött halálesettel. A 2017 első negyedéve még ehhez képest is kedvezőbb képet mutat. Balesetszám alakulásban határozott csökkenés figyelhető meg, ami viszont árnyalja a képet, hogy ez idő alatt pont ugyanannyi halálos kimenetelű balesetünk történt, nevezetesen kettő, mint 2016 hasonló időszakában. Reméljük, hogy hasonlókról nem kell beszámolnom már az idén – foglalta össze az elhangzott adathalmaz lényegét Tóth Zoltán, majd a kijelölt irányokról és teendőkről szólt. – Tavaly igen magas volt azon balesetokozóknak a száma, akik a vezetés megkezdése előtt alkoholt fogyasztottak. Kiemelt célunk tehát az ittas közlekedők kiszűrése a forgalomból, de fontos feladatunk a gyorshajtók kiszűrése is, hiszen még mindig ezen kihágás a balesetek fő okozója. A korábbi gyakorlat szerint folytatjuk a passzív biztonsági eszközök használatának fokozott ellenőrzését, hiszen nem lehet elégszer elmondani, hogy például a biztonsági öv sok esetben életet menthetne – így a bizottság ügyvezető elnöke. Szavai nyomatékosítására gondoljunk csak arra a néhány évvel ezelőtti, hajósi esetre, amelynek áldozata egy fiatal nő volt, aki ma is élhetne, ha az ütközés pillanatában be lett volna kapcsolva az öve.

– Szeretném, ha a gyalogosok és a kerékpárosok, de a közlekedésben résztvevők közül bárkit mondhatnék, megértsék, hogy mennyire fontos az is, hogy ne csak ők lássanak jól a forgalomban, hanem magukat is jól láthatóvá tegyék. A kerékpárok megfelelő kivilágítása példának okáért nem csak előírás, hanem életmentő intézkedés, ahogyan a biciklisek és a gyalogosok számára lakott területen kívül kötelezően viselendő láthatósági mellény is – hangsúlyozza Tóth Zoltán, megjegyezve, hogy a Kalocsa TV-vel tavaly forgattak egy szemléltető kisfilmet is, ami sokkolóan és tényszerűen mutatja, hogyan látszik az autóból egy előírások szerint, illetve hanyagul láthatóvá tett kerékpáros-gyalogos éjszaka a jármű előtt az úton.

kozlbiz1_450
 


KRESZ-tudás és az utak „csendes gyilkosa”

Úgy a rendőrkapitánytól, mint a közlekedési osztályvezetőtől is elhangzott az ülésen, hogy az egyenruhások sokat és folyamatosan küzdenek a közlekedésben részt vevő korosztályok két végletével. Az időskorú, főként kerékpárosok KRESZ-ismeretei a rendőrség tapasztalatai szerint meglehetősen kopottak és hiányosak. Nem rózsásabb a helyzet a suliba, vagy épp a focipályára tekerő fiatalok körében sem, amelyben mindenképpen előrelépés szorgalmazandó a sérüléssel végződő találkozások elkerülése végett – ők ugyanis akár iskolai, akár azon kívüli keretek között minimális KRESZ-képzésben részesülnek.

Az idősek esetében a veszélyhelyzetet fokozza, hogy előszeretettel pattannak a kalocsai rendőrkapitány által csak „csendes gyilkosként” emlegetett elektromos biciklik nyergébe, amelyekkel szinte hang nélkül tudnak relatíve gyorsan balesetveszélyes helyzetbe kerülni, mi több, előidézni azt.

Tóth Zoltán a bizottsági ülésről szóló beszámolójának végszójaként előrevetítette, hogy várhatóan 2017 első félévének a végéig hasonló körülmények között konkretizálják céljaikat és az elérésük érdekében vállalt feladataikat a Kalocsai Városi Baleset-megelőzési Bizottság tagjai.Kalocsai hírek

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Paks II. a hosszú távú ellátásbiztonság záloga

Atomenergia nélkül nincs ellátásbiztonság Európában, Paks II. pedig hazánk hosszú távú...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás