Zsákoljunk!

„Visszatér” a zöld járat és kétszer lomtalaníthat

2016.05.20 11:04    |    -vis-  

Persze nem a „zöld járattal” lehet majd lomtalanítani (amit nem is így hívnak – pusztán a megszokás), csupán arra próbáltuk már a címben felhívni a figyelmét, hogy hulladékszállítás terén jó híreket kaptunk. Ezeket örömmel osztjuk meg Önnel is, reméljük, hogy minden a „nagykönyvben írottak szerint” alakul majd. Ez esetben ugyanis valóban hasznos, várt és igényelt újításokat eszközöl már az idei évben a Kalocsán és térségében hulladékszállítást végző Felső-Bácskai Hulladékgazdálkodási Kft. Nézzük szépen, sorjában, a tájékoztatást segítő Kalocsai Parkgondozó Kft. ügyvezetője, Loibl László által nyújtott információkra támaszkodva!

Lomtalanítson – akár kétszer is!

Az új rendszerű lomtalanítást az eredetileg meghirdetettek szerint június 15-ig igényelhette, vagy igényelheti bárki. Az első jó hír, hogy ennek határidejét kiterjesztették az év végéig, azaz december 31-ig. Ugyancsak jó hír, hogy aki igazolni tudja, hogy rendszeresen fizeti a szemétszállítási díjat, az plusz egy lomtalanítást kap, már az idén! Magyarán, a befizetést igazoló csekkek, vagy bankszámla-kivo-natok birtokában kétszer is, ingyenesen kétheti a 2016-os évtől bevezetett, házhoz menő lakossági lomtalanítást. Ennek módjáról korábban többek között lapunk hasábjain is olvashatott – emlékeztetőül egy kis múltidézés!

Fel kell hívni a szolgáltató kalocsai ügyfélszolgálatát, amelyet a 06-20/373-0338-as telefonszámon érhető el, és a hétfőn és kedden 8-tól délig, illetve délután 12.30-tól 16 óráig nyitva tartó hulladékátrakó-állomáson működik a kutyamenhely szomszédságában. Loibl László megjegyezte, hogy az említett ügyfélszolgálati telefonszám azokon a hétköznapokon is hívható, amikor hivatalosan nincsen nyitva a hulladékudvar. Jeleznie kell, hogy honnan és melyik héten szeretné elszállíttatni az otthon összegyűlt limlomot. Ezt követően a cég munkatársa visszahívja, és ad egy konkrét időpontot, amikor is az ingatlan elé, kulturáltan kihelyezheti elszállításra váró holmiját, a gyűjtőautó pedig elviszi azokat. Lomtalanítani tehát duplán lehet, és ha beválik a rendszer (márpedig miért ne válna be), akkor jó esély van rá, hogy sok év után az idén először nem maradnak majd széttúrt és „gazdátlan” szeméthegyek városszerte, amelyet aztán sokmilliós költséggel az adófizetők pénzén kell összeszedetnie az önkormányzatnak. Legyen így!

Kalocsai Néplap

Zsákokban „tér vissza” a zöld járat

A tavasz és a változékony időjárás ismét igazolta, hogy változatlanul komoly „hiánycikk” Kalocsán a bizonyos „zöld járat”, amely korábban kifejezetten a kerti- és minden más zöldhulladék begyűjtésére szakosodott. E téren is örömteli fejleményeket kaptunk, amelynek rövidesen a postaládájában is írott nyoma lesz. Arról ugyanis, amiről most tájékoztatjuk, a szolgáltató is részletes leírást ad közzé a szükséges „céleszkö-zökkel” egyetemben.

Zsákos rendszerrel igyekszik a cég pótolni a zöld járat megszűnésével keletkezett űrt. Ennek lényege, hogy első körön két darab biológiailag lebomló zsákot juttatnak el minden ügyfél háztartásába (ezek száma éves viszonylatban várhatóan negyven darab körül alakul majd), amelybe azokat a biológiailag lebomló hulladékokat lehet majd belepakolni, ami nem fér már bele a hagyományos kommunális, azaz biológiailag lebomló anyagok számára fenntartott kukába. Ez a tárolóedény – csak a pontosítás érdekében – a nem sárga fedeles kuka (abba továbbra is mehet minden nem lebomló, szelektíven gyűjtött szemét)! Bár a levágott füvet, vagy éppen a lehullott falevelet eddig is bele lehetett dobni a „hagyományos” kukába (hiszen ezek biológiailag lebomló anyagok), egy esősebb időszakot, vagy komolyabb lombhullatást követően az kiszorította az egyéb háztartási hulladékot az edényből. Erre a problémára jelent megoldást a „zsákos” rendszer, amelynek leírását talán már meg is kapta a postaládájába. Fontos azonban kiemelni, hogy a bezsákolt hulladékot havonta egyszer fogja elvinni a szolgáltató, nem hetente, amikor feltűnik az utcában a kukásautó! A havi egyszeri szállítási idő – információink szerint – igazodik majd a standard hulladékszállítási naphoz, erről viszont érdemes abból a bizonyos levélből részletesen tájékozódnia!

További jó hír, hogy a fél köbmétert meg nem haladó mennyiségű, maximum hetven centi hosszúra vágott, félméteres átmérővel összekötegelt ág- és gallykupacokat ugyancsak elviszik a „zsákos” napokon. Ami pedig a legfontosabb, hogy minden, amit eddig olvashatott, ingyenes szolgáltatásbővülés – vagyis Önnek egyetlen plusz forintjába sem fog kerülni, ha él ezen lehetőségekkel!

Plusz a karácsonyfák!

A pont az i-re, hogy idéntől a kidobott karácsonyfák elszállításáért is a Felső-Bácskai Hulladékgazdálkodási Kft. felel majd, évi két, előre meghatározott időpontban. Ezek vélhetően az ünnepet követő, egymáshoz közeli alkalmak lesznek – listázta a „Kalocsára szakadó újdonságokat” Loibl László, hozzátéve, hogy az ezekkel kapcsolatos, felmerülő kérdésekkel érdemes azonnal a Felső-Bácskai Hulladékgazdálkodási Kft. kalocsai ügyfélszolgálatát hívni, és nem a Parkgondozót, hiszen érdemi válaszokat onnan kaphat első kézből.

Megjegyezte továbbá, hogy ha valakinek olyan hulladék keletkezik az otthonában, amelytől a vázolt lehetőségek egyikével sem tud megszabadulni, akkor évi 350 kilogramm erejéig a lakcímkártya és a rendszeres szemétszállítást igazoló dokumentum birtokában továbbra is ingyenesen rakhat le szemetet a hulladékudvarban, ahová akár elektronikai hulladékot is lehet vinni. Tehát, ha végleg megadja magát a mosógép, vagy felmondja a szolgálatot a régi monitor, netán a tévé, azt is ki lehet vinni a telepre és letenni azt az arra kijelölt gyűjtőponton.


Kalocsai hírek

Lezárult Kék Madár gyermekrajzversenye – Ötvenkétezer-négyszázhuszonöt adományperc az alapítványnak

Tizenhat iskolából, több mint ezer gyermektől érkezett pályamű „45 perc segítség” című...

Veterán jármű kiállítás Kalocsán

Egy évszázad gépcsodái az Érsekkertben! Két éven át kellett elhalasztani, most szombaton végre...

Nagy erejű robbanás Kiskőrös belterületén – Két súlyos sérültet mentőhelikopter szállított Pécsre és Budapestre

Nagy erejű robbanás következtében kidőlt egy kiskőrösi ház egyik fala és kigyulladt a tetőszerkezete...

Átadtak a pedagógusok munkáját elismerő Kunszt József díjakat Kalocsán

A főegyházmegyéből öt pedagógus kapott kitüntetést Huszadik alkalommal ítélték oda az oktatás,...

Végső nyughelyére kísérték Dr. Svébis Mihályt, a megyei kórház főigazgatóját

Dr. Svébis Mihályt, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház főigazgatóját a Kecskeméti Református...

Bács-Kiskun megye tűzoltói Kalocsán ünnepelték védőszentjük napját

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatáság idén Kalocsán, május 3-án tartotta ünnepi...

Búzaszenteléssel Kalocsáról indult az idei Magyarok kenyere program

A Kalocsán a május 1-jén, szombaton rendezett számos esemény közül is kiemelkedik a Kalocsa –...

Szijjártó Péter a fajszi Pata József Kft-nél tett látogatást

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter május 6-án, pénteken a fajszi Pata József Gépipari...

Évelőkkel szépítik a város virágágyásait

Az egynyári virágok mellett a közelmúltban megjelentek és a kiültetésekben egyre nagyobb arányban...

Lezárult az izgalmakban bővelkedő országos Szelidi-tavi horgászverseny

Még a véghajrá előtti éjszaka, sőt, a szerda 12 órai zárás előtti utolsó pillanatok is jelentősen...

Fergeteges Leander Kills zárókoncert a kalocsai majálison

Már a május elsejei ünnep előestéjén is zenei csemege, igényes vendéglátó muzsika várta a...

A Dózsa ballagásán 114 diák búcsúzott a középiskolás évektől

Péntek délután elballagtak a Bajai SZC Dózsa György Technikum és Kollégium végzős diákjai. A...

Viczay Lajos fotó-és festőművész kiállítása a kalocsai Városi Galériában

Sokan eljöttek, hogy láthassák a fotósként is ismert Viczay Lajos festményeiből álló kiállítást,...

Már majdnem kész a Csajda-kerti játszótér

A játékok már a helyükön állnak, de még hiányoznak a biztonságos használathoz szükséges utolsó...

Font Sándor hetedszer vette át országgyűlési képviselői megbízólevelét

A 2022. évi országgyűlési képviselői választáson a Kalocsa székhelyű 03.számú választókerületben...

Szent György-napi szentmise a rendőrökért

Sárkányölő Szent György, a rendvédelmi szervek védőszentje napja alkalmából ünnepélyes szentmisét...

Sokan éltek a személyes találkozás lehetőségével

Naponta tízezer látogatója volt a Műegyetem tavaszi állásbörzéjének, ahol immár hagyományosan...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás