A főnök másik arca

Bemutatkozott dr. Mócza György

2016.03.11 09:12    |    G. E.  

Az egy évvel ezelőtt zajló, „A képviselő másik arca” című előadás-sorozat sikere láttán az idén – a címben látható témában – újjászervezte a programot a Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár. A tél végi szürke napok unalmát elűzendő, az embereket a tévé elől kimozdítani szándékozó rendezvény első előadása február 23-án volt, a (volt) Tisztiklub nagytermében.

Dr. Magóné Tóth Gyöngyi igazgató örömmel üdvözölte a nézőteret megtöltő érdeklődőket, majd bemutatta a Kalocsai Szent Kereszt Kórház tavaly ősszel beiktatott főigazgató-helyettesét, dr. Mócza Györgyöt, az első előadás főszereplőjét.

Hamar kiderült, hogy az est vendége korántsem ismeretlen Kalocsán. Éppen húsz éve, 1996-ban már eltöltött itt egy évet a kórházban, melyről kellemes emlékei maradtak, így szívesen jött városunkba, hogy az itteni lakosok által aggódva figyelt intézmény irányítását átvegye.

Dr. Mócza György Kecskeméten született 1956 januárjában, ahogyan ő fogalmazott, meglehetősen vegyes családban. Apai ágról nagybirtokosok, anyairól gazdálkodó parasztok kapcsolódnak a képzeletbeli családfához. Szülővárosában járt általános és középiskolába, majd néhány, a megyei múzeumban, illetve a Geodéziai Vállalatnál munkával eltöltött év után a szegedi orvosi egyetemre nyert felvételt. Már kétgyermekes családapaként szerzett diplomát, és került vissza Kecskemétre, az aneszteziológia és az intenzív ellátás szakterületére. Véleménye szerint az intenzív osztály jelenti az orvostudomány egyik szakmai csúcsát. Dolgozott Celldömölkön, mint fentebb kiderült, egy évet Kalocsán, majd némi hivatalnokoskodás után – amelyet az egészségbiztosításban teljesített ellenőrző orvosként – a megyei önkormányzat egészségügyi és oktatási főosztályvezetőjeként szerzett még nagyobb rálátást a gyógyítás ügyére. A kórházak állami kézbe kerülésekor, 2011-től három évig a Dél-Alföldi Régióban irányította az egészségügy munkáját, majd úgy döntött, visszatér a szakterületéhez. A megyei kórháztól érkezett Kalocsára 2015. szeptember elsején.

Dr. Mócza György képeket villantott fel életéről: nagyszülők, szülők, gyermekkor, a bolondos ifjú évek (színját-szás és zene), a katonáskodással töltött két és fél év jelenetei váltották egymást a kivetítőn. Megismerhettük kedvenc szabadidős tevékenységeit is: az olvasás és a zenehallgatás mellett szereti a búvárkodást, a hegymászást és a fegyelemre, koncentrációra nevelő, a reflexeket élesítő kung-fut.

Az egészségügyet országszerte aggódással figyelik úgy a benne dolgozók, mint azok, akik páciensként tapasztalják nap, mint nap az egyre súlyosabb gondokat. Érthető, ha dr. Mócza György „nem úszta meg” szakmai kérdések nélkül a bemutatkozását. Nem is volt ellenére: szívesen beszélt arról, miben látja a legkomolyabb gondokat, miként próbálja helyben megoldani ezeket, és hogyan látja a kalocsai kórház jövőjét.

Kalocsai Néplap

A főigazgató-helyettes első helyen említette a nyomasztó szakemberhiányt, az orvosok és szakképzett nővérek folyamatosan csökkenő számát. Köztudott, hogy az egészségügyből rengetegen mennek külföldre dolgozni, ahol nagyságrendekkel magasabb bér, és jóval nagyobb megbecsülés fogadja őket. Mégis meglepetten szisszent fel a közönség, amikor megjegyezte, hogy a tavalyi évben végzett orvosok 56 százaléka hagyta el az országot! Akik maradnak, mondta, annak tudatában, hogy milyen kevesen vannak, egyre nagyobb bért kérnek, amit a kórházak sajnos gyakran nem tudnak teljesíteni. A kórházak finanszírozása ma is a sokat bírált pontrendszer alapján történik: valahol „fent” eldöntötték, egy-egy betegség kezelése hány pontot ér, ám ezek az értékek messze elmaradnak a valós helyzettől, ezért alulfinanszírozottak az egészségügyi intézmények. Így hiába konszolidálják őket időről-időre, amíg ez így marad, az adósságállományuk egyre nő.

Megoldandó problémaként emelte ki dr. Mócza, hogy a kórház orvos gárdája kissé elöregedett. Az elmúlt fél évben hét új orvost sikerült Kalocsára hozni, március 1-től a szülészet-nőgyó-gyászat kap erősítést dr. Kazacsay László nőgyó-gyász-onkológus személyében, míg a gyerekosztály létszáma a fiatal, kalocsai Csefkó Eszter doktorral gyarapodik, és a főigazgató-helyettes még egy rezidenssel tárgyal ez ügyben.

Dr. Mócza György hangsúlyozta, hogy a kórház fejlődéséhez feltétlenül szükséges a betegek bizalma és jelenléte – ha a kalocsaiak nem a városi kórházat választják a gyógyításukhoz, akkor nem valósítható meg az ő célja sem: az intézmény régi súlyának és fényének helyreállítása. Úgy az új orvosokkal, míg a műszeres fejlesztéssel a betegek ügyét kívánják egyre magasabb szinten szolgálni. Megérkezett végre a sokat emlegetett és várva várt CT és három új, digitális röntgenkészülék is a diagnosztizálást fogja szolgálni, amint elkészül a nekik otthont adó épületrész felújítása.

A bemutatkozás kérdések feltevésével folytatódott. Sok-sok téma felmerült a vendég kinevezésének határidejétől (határo-zatlan időre szól) a családon át egészen addig, hogy jól érzi-e magát Kalocsán. Utóbbira azt mondta, igen, bár még mindig furcsa számára, hogy a város utcáiról este hat óra után eltűnnek az emberek.

A programon részt vett dr. Bálint József polgármester is, aki elmondta, hogy a város önkormányzata továbbra is magáénak érzi a kórház ügyét, együttműködik annak érdekében az intézmény vezetésével, és reményét fejezte ki, hogy amennyiben megvalósul a Paksi Atomerőműben a tervezett beruházás, megépül az ígért Duna-híd, akkor közelsége folytán kiemelkedő szerepet kap a kalocsai Szent Kereszt Kórház az építkezésen dolgozó, több ezer, vagy inkább tízezer ember ellátásában.

A főnök másik arca sorozat dr. Schön Ferenccel, a Kalocsai Járásbíróság elnökével, Katus Györgyné vezető óvónővel és Mayer József rendőrkapitány bemutatkozásával folytatódik keddenként.


Kalocsai hírek

Hét közben nem változnak a rendelési idők

A fogorvosok ötéves szerződés alapján végzik a fogorvosi ellátást városunkban, mely szerződések a...

Megszokott rendben folyik az oktatás

 A Tankerület vezetője által hivatalosan is megerősítve immár bizonyosan nem szóbeszéd, hogy a...

A végstádiumban lévő betegek látogathatók a kórházban

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos valamennyi fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézmény részére...

Megújul az 52-es és 54es főút két fontos szakasza – Az útfelújítás 2021. második felében kezdődi

Miután a Magyar Közlönyben is megjelent, Font Sándor országgyűlési képviselő Solt határában, a...

Dr. Filvig Géza: Köszönöm, további fegyelmezett hozzáállást, türelmet, kitartást kérek, amíg a helyzet megköveteli!

Este nyolc után országszerte kihalt utcák fogadják a néhány – megfelelő igazolások...

Kiváló lehetőség a Mérnök leszek a Paks II.-nél program

Részmunkaidős foglalkoztatást, a diplomamunkához, tanulmányok sikeres befejezéséhez szakmai...

Kijárási és gyülekezési korlátozás lépett érvénybe

A koronavírus-járvány miatt a kormány döntésének megfelelően november 4-én, szerdán életbe lépett a...

Platinadiplomás fotóművész Bedi Gyula, Uszód polgármestere

A fotográfia területén kiemelkedő személyek érdemeinek elismerésére a Magyar Fotóművészeti...

Font Sándor: 64 éve, november 4-én rohanták le Magyarországot az orosz tankok

Font Sándor országgyűlési képviselő az október 23-án tartott városi megemlékezésen nagy ívű...

Filvig Géza: Egyetlen forintot nem bukott a város a Kertvárosi csapadékvíz-projekten

Király Róbert ellenzéki képviselő és a Békés Kalocsáért Egyesülethez köthető helyi portál szerint a...

Indul a Kalocsai Néplap Mikulás napi nyereményjátéka! „Van zsákodban minden jó…”

Kedves Kalocsai Néplap Olvasó! Kedves Gyerekek! Már csak néhány hét van hátra, hogy a várva...

LED TV, tolószék adomány a Szent Kereszt Kórház Krónikus Osztály betegei részére

A foktői székhelyű Pirates Family Motoros Club képviseletében Holler Attila, Nagy István, Szigeti...

Nagy értékű orvosi műszerek érkeztek a Szent Kereszt Kórházba

  Az ÁEEK beszerzésében a napokban orvosi műszerek tucatjai érkeztek a Bács-Kiskun Megyei...

Megnyílt Kalocsa legkorszerűbb ipari, építőipari szakáruháza a Bátyai úton

Teljes körű rekonstrukciót követően, városképi szempontból is kiemelkedőt alkotva adta át Bátyai úti...

Negyedmilliárd a Szőlőkköze fejlesztésére

A legutóbb megtartott képviselő-testületi ülés két legfontosabb döntése az Ifjúsági Ház udvarán...

Országosan elsők közt adták át az 550 milliós iskolabővítést Kalocsán

A nemzeti ünnepet megelőző napon, október 22-én, csütörtökön illusztris vendégek és szónokok...

Főhajtás ’56 áldozatai előtt a börtönnél

Az 1956-os forradalom és szabadságharc kalocsai eseményei szempontjából történelmi helyen, a...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás