Hat évtized tollal a kézben

2017.02.09 12:37    |    Gábor Erika  

Ha azt mondom: egy író, aki hatvan éve alkot, aki mindig megtalálta a társadalom testén a fájó, ronda sebeket, és a róluk szóló könyvei több mint tizennégymillió példányban keltek el, akkor rávágja a nevet, kedves olvasó? Ha nem és így folytatom: Bűn az élet, Akit a mozdony füstje megcsapott, A pénz szaga? Na, ugye! Hát persze, hogy Moldova György!

moldova1_300A 83. évében járó, a legolvasottabb magyar író címmel illetett Moldova György a napokban Kalocsán járt. Nem csak járt, anyagot gyűjtött legújabb könyvéhez, melyet a magyar nyugdíjasokról ír, és amelynek első kötete a tervek szerint a szerző születésnapján, 2017. március 12-én fog megjelenni. Erről és sok másról beszélgettünk az íróval, aki átélte a pesti gettót, a második világháborút, 1956-ot, a Kádár-korszakot, a rendszerváltást, és ezekről az évtizedekről 57 szépirodalmi művet, 29 riportkönyvet, 7 színművet és 2 történelmi olvasókönyvet írt. Kapott tíz rangos kitüntetést, köztük a Kossuth- és a Prima Primissima Díjat – valamint hideget-meleget a kritikusaitól bőven…

Az ön riportkönyveire az a jellemző, hogy alaposan beletenyerel egy-egy társadalmi darázsfészekbe.

– Hát miről írjak? Hosszú, boldog szerelemről? Kit érdekel? A sérült váza mindig érdekesebb, mint az ép. A sérült váza feszültséget kelt, magára vonja a figyelmet.

A nyugdíjasok kapcsán mire akarja ráirányítani a figyelmet?

– Semmire. Meg akarom írni a helyzetüket. Az önmagáért beszél. Ha nem, hiába teszek hozzá magvas gondolatokat. Ez a hatodik város, ahol megtelepedtem, és 15-16 riportot csináltam három nap alatt a könyvemhez.

Miért esett a választása Kalocsára?

– Jártam én már itt többször is. Írtam a börtönről, a szőlő és bor vidékéről, paprika napokon is voltam Kalocsán nem-egyszer. Barátaim vannak a városban, ők is hívtak ide. Érdemes volt, elégedett vagyok az itt gyűjtött anyaggal.

Az emberek nem szívesen hangoztatják manapság a véleményüket. A nyugdíjasok megnyíltak az életüket érintő témákban?

– Hát nézze: én több mint hatvan éve írok. Írtam közben rossz műveket is, de olyat sose, amit utólag ne vállalnék. Nem gázoltam bele tisztességes emberekbe, nem éltem vissza a bizalmukkal. Talán ezért őszinték velem, akiket megszólítok. Meg azért, mert látják, tényleg érdekel, amiről beszélnek. A könyvben egyébként nem a név a lényeg, hiszen aki, mondjuk, Nyíregyházán olvassa majd, nem arra kíváncsi, hogy hívják azt a kalocsait, aki benne szerepel. Hanem arra az élethelyzetre, amiről beszél. Vannak, persze, akik félnek, azt is tiszteletben tartom. Én meg bármit le merek írni, aminek az igazságáról meggyőződtem.

Amit ön megélt, az is egy regény.

– Meg is írtam! Tizenkét kötetben, ötezer oldal, „Az utolsó töltény” a címe. Megírtam benne mindent, jót is, rosszat is. A sors nem kímélt, bőven részesített elismerésben is, bántásban is, élményben is. Nem maradtam adós benne senkinek.

Az ember szeretné azt érezni, hogy amit ír, amiért ír, azzal változtatni is tud talán. Ön érezte már azt, hogy igen, elindított valamit?

– Már az is eredmény, s talán változás is, ha az ország megtudja a valóságot. Mert írnak például a nyugdíjasokról, hogy előbb 0,9 %, majd 1,6 % az idei emelés. De nem olvasok nyugdíjas sorsokról, közösségekről átfogó, objektív leírást. Én erre készülök. A készülő könyvemnek azt a címet akartam adni, hogy 0,9 %. Miután ez a szám megváltozott, a tervezett cím most „Kegyelemkenyér”. Az országban 2,7 millió nyugdíjas él, akiket úgy kezelnek, mint valami koloncot, amit cipelni kell. Ez méltánytalan. A nyugdíj nem kegyelemkenyér, azért mindenki évtizedekig dolgozott, és a befizetett járulékkal megszerezte a jogot az ellátásra. Más a baj. Hogy nem képesek összetartani, képviselni az érdekeiket. Ki kell mondani, hogy ennek oka gyakran az irigység. Vannak, akik kést tudnának mártani abba, aki kicsivel többet kap. Sajnos, önállótlanok, félrevezethetőek, és egyáltalán nincsenek tisztában a saját erejükkel. Gondolja meg: a 2,7 millió nyugdíjas mindegyike mellett biztosan van legalább még egy ember, akit érint a sorsuk. Ez már az ország lakosságának több mint a fele. Ha őket félreállítják, a jelenlegi hatalom a legnagyobb számú, lehetséges ellenfelét teszi fel, mint egy befőttet, a polcra!

És mit tesz a baloldal?

– Milyen baloldal? Magyarországon ma nincs baloldal. Szétforgácsolódott, tehetetlen csoportok vannak, akik azt sem tudják, honnan jöttek és hová mennek. Maga szerint egy baloldali párt megkerülheti ma Kádár örökségét? Lehet úgy képviselni a népet, hogy nem vállalják fel a múltjukat? Hát miből nőtték ki magukat? Van egy Európai Baloldal Mozgalom, amely tulajdonképpen egy modern kommunista párt. Ez jelen van hazánkban is és több európai országban. Nem vagyok tagja, mint ahogyan egyetlen pártnak sem voltam soha, de nekik, ha tudok, segítek. Vagy itt van Iványi Gábor, neki szintén. (Iványi Gábor lelkész, kétszer volt országgyűlési képviselő, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség és az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke – a Szerző). Elmegyek, ha hívnak, és elmondom, milyennek látom napjaink valóságát.

Moldova úr! Mondja, ön hogyan tudott megmaradni ennyire változatlannak ebben a világban, ahol annyi mindenki átalakult, vagy mondjuk úgy, praktikusan igazodott?

– Fegyelmezett vagyok, és tartom magam ahhoz, amit Márai Sándor mondott: a polgárnak legyen tartaléka. Anyagilag, is, morálisan is. Én mindig vigyáztam, hogy ne függjek anyagilag senkitől. Nézze, nekem nincs költségtérítésem, amiből utazzak. Magam fizetem a szállásom, az ebédem. Saját zsebből veszek útikönyvet, a városról szóló anyagot, és nem vagyok a lekötelezettje senkinek. Engem nem támadhatnak azzal, hogy persze, azért írta ezt, mert keresett rajta. Azzal is tisztában vagyok, hogy akik az útjaimon segítenek, bizonyos fokig veszélynek teszik ki magukat, mert én nem az az ember vagyok, akit a hatalom kedvel. De rajtam nem találnak fogást. Én a könyveimmel keresett, meg az író-olvasó találkozókért kapott tiszteletdíjból gazdálkodtam. És arra büszke vagyok, hogy abból eltartottam az anyámat, taníttattam a testvéreimet, felneveltem a gyerekeimet!

Mi formálta ilyenné? Család, környezet?

– A sors. Aki átélte a háborút! Voltam tán kilenc éves, amikor rám emeltek egy puskát, és belenéztem a csövébe – ez fölért egy indián próbatétellel. Borzalmas szegénységből indultam, éltem a budapesti gettóban, anyámat elvitték Németországba kényszermunkára, mindez megformálja az embert.

Azt mondta magáról egy interjúban jellemzésként: magyar vagyok, kommunista és zsidó. A zsidó vallási előírások szellemében él?

– Egyetlen alkalom van, amit megtartok belőle, ez az engesztelő nap. Akkor végigböjtölöm a 25 órát, számot vetek az elmúlt évemmel, de nem megyek templomba. Én olyannak látom őket, mint akik nem találják a helyüket – vagy félnek, vagy magasabb szintre helyezik magukat, fölényeskednek, mindez nekem idegen. Mondjuk, elég sok támadást is kapok tőlük. Én Kádár emlékek között élek. A szobámban hozzá kötődő tárgyak, szobrok, képek vannak körülöttem. Hogy mit gondolok róla, mindenki tudja. Könyvet írtam róla, azt akartam, ismerjék meg olyannak, amilyen valójában volt. Nagy államférfinak. Örülök, hogy meg tudtam akadályozni, hogy kitelepítsék a sírját a Fiumei úti sírkertből. Ő az egyetlen politikus, akinek máig virágot teszek a sírjára.

Lát napjainkban olyan személyt a közéletben, akire azt mondaná: valódi politikus?

– Nem. Ha nem is értettem vele mindenben egyet, Horn Gyula még az volt. Ma az egyetlen erő, amely hiteles jelenleg előttem, az említett Európai Baloldal. Harc van ma a közéletben, és ezt a harcot nagyon csúnya eszközökkel vívják.
Kalocsai hírek

Önkormányzati választás 2019- Kalocsa

Az elmúlt napokban, a jelöltállítás határidejének lejártát követően, a leadott írásos ajánlások...

Németh József: jövőre nőhetnek a termőterületek

Az elmúlt hétvégén két napig minden Kalocsa piros aranyáról szólt, holott, maga a...

Újabb milliárd a térség fejlesztésére

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. által létrehozott és a Miniszterelnökség által támogatott Jövőnk...

Egy kincsesláda tetején ülünk

A címbe foglalt gondolatot dr. Mészáros István prépost-kanonoktól, a kalocsai Szent István király...

A Paks II. projekt lehetőség a térség számára

A Paks II. projekt lehetőség a térség számára, hogy megerősítse gazdaságát, növelje megtartó erejét....

Hamisítatlan foktői folklór muzeális közösségi térben

Sokéves törekvés zárult hivatalosan a nyár utolsó napján, augusztus 31-én, Foktőn, a Fő út 32. szám...

Iskola- és óvodakezdéshez nyújt segítséget a foktői növényolajgyár

Több mint 140 óvodás és iskolás számára adott át évindító eszközcsomagot a foktői régió hat...

III. ANDA NYÍLT NAP, 2019. szeptember 7.

A legfiatalabb kalocsai nagy-foglalkoztató cég rendezvényének sikere minden várakozást felülmúlt. A...

Projektzáráshoz érkezett az ingyenes jogi segítségnyújtás a munka világában

2019.09.30-án zárul az európai uniós támogatásból megvalósuló, ingyenes jogi segítségnyújtást...

Külügyminiszteri látogatás dr. Filvig fórumán

Magasrangú vezetőt látott vendégül a Városi Színházban múlt hétfőn tartott lakossági fórumán dr....

Gondolatok az emberi értékek idomításáról

Jó látni és jó hallani, jó tudni arról, hogy egy Kalocsa méretű vidéki kisvárosban laknak olyan...

Elismerések és kitüntetések az ünnepi ülésen

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat idén a Kiskunfélegyházán megrendezett Bács-Kiskun Megyei Napok...

Flamenco est a kamarateremben

Először járt Magyarországon Carlos de Pepa andalúz flamenco énekes-gitáros, aki épp Kalocsán...

Beremenden voltak eredményesek az úszók

A Kalocsai Úszó és Vízilabda Egyesület versenyzői legutóbb Beremendre utaztak és nagy létszámmal...

Területeladás, skate-park és utcák átnevezése

Augusztus utolsó hetében ült össze – néhány határidős döntési kötelezettség okán – a...

Ősszel újra szemétgyűjtési akciót szervez a Magyar Közút címmel

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. több év kihagyás után 2019. április 29-én „Jobb, ha el se...

Száz gyermeknek jutott iskolakezdő ajándékcsomag

Többek között, lapunk hasábjain is olvashatott arról a jótékonysági akcióról, amelyet a nyár közepén...

Kenus kalocsai küldöttség Kúlán

Kalocsa és vajdasági testvérvárosa, Kúla tíz éve ápol testvértelepülési kapcsolatot, ami mindig is...

Ismertették a pártszövetség jelöltjeit a megyei közgyűlésbe

A közzétett FIDESZ-KDNP pártszövetség Bács-Kiskun megyei jelöltlistája a következő:(A cikk...

A Szívből Kalocsáért Egyesület polgármester-jelöltjének bemutatása

2010-től Brüsszelben Európai Parlamenti Képviselőként rengeteg kalocsai polgárnak tudtam segíteni....

Idén nyáron is népszerű volt az utazó kiállítás

Nyolc nagy hazai fesztiválra gördült be 2019 nyarán a Paks II. Atomerőmű Zrt. guruló kiállítása. Az...

Ballószögön remekeltek futóink

Az elmúlt vasárnap a Kalocsai Földön Futók Szakosztály 8 fővel vágott neki a 7. Ballószögi...

Csendes kiáltás a Vajas partján

Vasárnap délután, ahogyan az ország több mint húsz pontján, Kalocsán is szerveztek megmozdulást a...

A népi kultúra őrangyalait ünnepelték Hajós Város napján

Hatalmas ünneplő tömeg kísérte figyelemmel és még nagyobb ováció övezte az augusztus 17-i, ünnepi...

Így lett „tananyagszerző” a kalocsai tanítónő

Sipos Nikolett, a Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola, leánykori nevén a Kertvárosi Általános...

Második hely az országos vetélkedőn

A korábban rendezett regionális elődöntőből győztesként továbbjutó Kalocsai Fegyház és Börtön...

Határon átnyúló együttműködés Kalocsával

Kalocsa Város Önkormányzata 2019 júliusában felkérést kapott Kirchheim unter Teck testvérvárosától,...

Szent István mellé került Asztrik

Mostantól az államalapító király hat éve kapott csontereklyéje mellett ott áll a 2014-ben megtalált...

Dr. Fekete Zsombor polgármester-jelölt célkitűzései

...-foglalkoztatottság javítása, ipari park, adókedvezményes övezet létrehozása, táj-jellegű munka-...

Kulcsszerepe volt az atomenergiának tavaly is az ország áramellátásában

Sorra dőltek meg az eddigi áramfogyasztási rekordok tavaly Magyarországon. Előbb márciusban, majd...

A KALOCSAI SZENT KERESZT KÓRHÁZ LÁTOGATÁSI RENDJE

Új látogatási rend a kórházban április 1-től – szigorúan betartatják a gyógyítás érdekében.

Szakmai tanácskozást folytattak a megye polgármesterei

Bács-Kiskun megyében ebben a választási ciklusban immár nyolcadik alkalommal rendezte meg a...

A Paks II. projektről kapott tájékoztatást a Magyarországi nemzetiségek bizottsága

A Magyarországi nemzetiségek bizottsága 2018. november 6-án kihelyezett ülést tartott Pakson,...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás