Hat évtized tollal a kézben

2017.02.09 12:37    |    Gábor Erika  

Ha azt mondom: egy író, aki hatvan éve alkot, aki mindig megtalálta a társadalom testén a fájó, ronda sebeket, és a róluk szóló könyvei több mint tizennégymillió példányban keltek el, akkor rávágja a nevet, kedves olvasó? Ha nem és így folytatom: Bűn az élet, Akit a mozdony füstje megcsapott, A pénz szaga? Na, ugye! Hát persze, hogy Moldova György!

moldova1_300A 83. évében járó, a legolvasottabb magyar író címmel illetett Moldova György a napokban Kalocsán járt. Nem csak járt, anyagot gyűjtött legújabb könyvéhez, melyet a magyar nyugdíjasokról ír, és amelynek első kötete a tervek szerint a szerző születésnapján, 2017. március 12-én fog megjelenni. Erről és sok másról beszélgettünk az íróval, aki átélte a pesti gettót, a második világháborút, 1956-ot, a Kádár-korszakot, a rendszerváltást, és ezekről az évtizedekről 57 szépirodalmi művet, 29 riportkönyvet, 7 színművet és 2 történelmi olvasókönyvet írt. Kapott tíz rangos kitüntetést, köztük a Kossuth- és a Prima Primissima Díjat – valamint hideget-meleget a kritikusaitól bőven…

Az ön riportkönyveire az a jellemző, hogy alaposan beletenyerel egy-egy társadalmi darázsfészekbe.

– Hát miről írjak? Hosszú, boldog szerelemről? Kit érdekel? A sérült váza mindig érdekesebb, mint az ép. A sérült váza feszültséget kelt, magára vonja a figyelmet.

A nyugdíjasok kapcsán mire akarja ráirányítani a figyelmet?

– Semmire. Meg akarom írni a helyzetüket. Az önmagáért beszél. Ha nem, hiába teszek hozzá magvas gondolatokat. Ez a hatodik város, ahol megtelepedtem, és 15-16 riportot csináltam három nap alatt a könyvemhez.

Miért esett a választása Kalocsára?

– Jártam én már itt többször is. Írtam a börtönről, a szőlő és bor vidékéről, paprika napokon is voltam Kalocsán nem-egyszer. Barátaim vannak a városban, ők is hívtak ide. Érdemes volt, elégedett vagyok az itt gyűjtött anyaggal.

Az emberek nem szívesen hangoztatják manapság a véleményüket. A nyugdíjasok megnyíltak az életüket érintő témákban?

– Hát nézze: én több mint hatvan éve írok. Írtam közben rossz műveket is, de olyat sose, amit utólag ne vállalnék. Nem gázoltam bele tisztességes emberekbe, nem éltem vissza a bizalmukkal. Talán ezért őszinték velem, akiket megszólítok. Meg azért, mert látják, tényleg érdekel, amiről beszélnek. A könyvben egyébként nem a név a lényeg, hiszen aki, mondjuk, Nyíregyházán olvassa majd, nem arra kíváncsi, hogy hívják azt a kalocsait, aki benne szerepel. Hanem arra az élethelyzetre, amiről beszél. Vannak, persze, akik félnek, azt is tiszteletben tartom. Én meg bármit le merek írni, aminek az igazságáról meggyőződtem.

Amit ön megélt, az is egy regény.

– Meg is írtam! Tizenkét kötetben, ötezer oldal, „Az utolsó töltény” a címe. Megírtam benne mindent, jót is, rosszat is. A sors nem kímélt, bőven részesített elismerésben is, bántásban is, élményben is. Nem maradtam adós benne senkinek.

Az ember szeretné azt érezni, hogy amit ír, amiért ír, azzal változtatni is tud talán. Ön érezte már azt, hogy igen, elindított valamit?

– Már az is eredmény, s talán változás is, ha az ország megtudja a valóságot. Mert írnak például a nyugdíjasokról, hogy előbb 0,9 %, majd 1,6 % az idei emelés. De nem olvasok nyugdíjas sorsokról, közösségekről átfogó, objektív leírást. Én erre készülök. A készülő könyvemnek azt a címet akartam adni, hogy 0,9 %. Miután ez a szám megváltozott, a tervezett cím most „Kegyelemkenyér”. Az országban 2,7 millió nyugdíjas él, akiket úgy kezelnek, mint valami koloncot, amit cipelni kell. Ez méltánytalan. A nyugdíj nem kegyelemkenyér, azért mindenki évtizedekig dolgozott, és a befizetett járulékkal megszerezte a jogot az ellátásra. Más a baj. Hogy nem képesek összetartani, képviselni az érdekeiket. Ki kell mondani, hogy ennek oka gyakran az irigység. Vannak, akik kést tudnának mártani abba, aki kicsivel többet kap. Sajnos, önállótlanok, félrevezethetőek, és egyáltalán nincsenek tisztában a saját erejükkel. Gondolja meg: a 2,7 millió nyugdíjas mindegyike mellett biztosan van legalább még egy ember, akit érint a sorsuk. Ez már az ország lakosságának több mint a fele. Ha őket félreállítják, a jelenlegi hatalom a legnagyobb számú, lehetséges ellenfelét teszi fel, mint egy befőttet, a polcra!

És mit tesz a baloldal?

– Milyen baloldal? Magyarországon ma nincs baloldal. Szétforgácsolódott, tehetetlen csoportok vannak, akik azt sem tudják, honnan jöttek és hová mennek. Maga szerint egy baloldali párt megkerülheti ma Kádár örökségét? Lehet úgy képviselni a népet, hogy nem vállalják fel a múltjukat? Hát miből nőtték ki magukat? Van egy Európai Baloldal Mozgalom, amely tulajdonképpen egy modern kommunista párt. Ez jelen van hazánkban is és több európai országban. Nem vagyok tagja, mint ahogyan egyetlen pártnak sem voltam soha, de nekik, ha tudok, segítek. Vagy itt van Iványi Gábor, neki szintén. (Iványi Gábor lelkész, kétszer volt országgyűlési képviselő, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség és az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke – a Szerző). Elmegyek, ha hívnak, és elmondom, milyennek látom napjaink valóságát.

Moldova úr! Mondja, ön hogyan tudott megmaradni ennyire változatlannak ebben a világban, ahol annyi mindenki átalakult, vagy mondjuk úgy, praktikusan igazodott?

– Fegyelmezett vagyok, és tartom magam ahhoz, amit Márai Sándor mondott: a polgárnak legyen tartaléka. Anyagilag, is, morálisan is. Én mindig vigyáztam, hogy ne függjek anyagilag senkitől. Nézze, nekem nincs költségtérítésem, amiből utazzak. Magam fizetem a szállásom, az ebédem. Saját zsebből veszek útikönyvet, a városról szóló anyagot, és nem vagyok a lekötelezettje senkinek. Engem nem támadhatnak azzal, hogy persze, azért írta ezt, mert keresett rajta. Azzal is tisztában vagyok, hogy akik az útjaimon segítenek, bizonyos fokig veszélynek teszik ki magukat, mert én nem az az ember vagyok, akit a hatalom kedvel. De rajtam nem találnak fogást. Én a könyveimmel keresett, meg az író-olvasó találkozókért kapott tiszteletdíjból gazdálkodtam. És arra büszke vagyok, hogy abból eltartottam az anyámat, taníttattam a testvéreimet, felneveltem a gyerekeimet!

Mi formálta ilyenné? Család, környezet?

– A sors. Aki átélte a háborút! Voltam tán kilenc éves, amikor rám emeltek egy puskát, és belenéztem a csövébe – ez fölért egy indián próbatétellel. Borzalmas szegénységből indultam, éltem a budapesti gettóban, anyámat elvitték Németországba kényszermunkára, mindez megformálja az embert.

Azt mondta magáról egy interjúban jellemzésként: magyar vagyok, kommunista és zsidó. A zsidó vallási előírások szellemében él?

– Egyetlen alkalom van, amit megtartok belőle, ez az engesztelő nap. Akkor végigböjtölöm a 25 órát, számot vetek az elmúlt évemmel, de nem megyek templomba. Én olyannak látom őket, mint akik nem találják a helyüket – vagy félnek, vagy magasabb szintre helyezik magukat, fölényeskednek, mindez nekem idegen. Mondjuk, elég sok támadást is kapok tőlük. Én Kádár emlékek között élek. A szobámban hozzá kötődő tárgyak, szobrok, képek vannak körülöttem. Hogy mit gondolok róla, mindenki tudja. Könyvet írtam róla, azt akartam, ismerjék meg olyannak, amilyen valójában volt. Nagy államférfinak. Örülök, hogy meg tudtam akadályozni, hogy kitelepítsék a sírját a Fiumei úti sírkertből. Ő az egyetlen politikus, akinek máig virágot teszek a sírjára.

Lát napjainkban olyan személyt a közéletben, akire azt mondaná: valódi politikus?

– Nem. Ha nem is értettem vele mindenben egyet, Horn Gyula még az volt. Ma az egyetlen erő, amely hiteles jelenleg előttem, az említett Európai Baloldal. Harc van ma a közéletben, és ezt a harcot nagyon csúnya eszközökkel vívják.
Kalocsai hírek

A politikus is ember: a polgármester mutatta meg privát oldalát

Múlt kedden indult útjára a Kalocsai Művelődési Központ és Könyvtár szervezésében „A politikus...

Tavaly is a paksi termelés adta a legtöbb áramot Magyarországon

Kimagasló biztonsági mutatókkal, történetének legmagasabb termelési eredményével zárta a 2019-es...

Megszületett a város 2020-as költségvetése

Tartalmasan telt a kalocsai városatyák február 13-i ülése, amelyen többek között egyöntető...

Halálos „herbál” szedi áldozatait Kalocsán?

Február 9-én segélykiáltás-szerű, indulatoktól sem mentes poszt jelent meg a Kalocsa Városi Cigány...

Képek párbeszéde: egy párbeszéd stációi

Emlékezetes 75. születésnapot ajándékozott Kalocsa városa, a Viski Károly Múzeum, megannyi rokon,...

Siker az istvános diákok és tanárok első kultúrbulija

A Kalocsai Szent István Gimnázium tanárai 2020. február 7-8-án rendhagyó kultúrbulira várták az...

Rác Prélót tartottak a bátyai horvátok

A bátyai Horvát Nemzetiségi Önkormányzat, Bátya Község Önkormányzata és a Vodeica Horvát Nemzetiségi...

Bács-Méh Reptér a Téli Kupa győztese

A Kalocsai FC által rendezett 2019/2020-as Téli Kupa három kategóriája közül elsőként január...

Magyar vállalkozásokat vonnak be

Várhatóan sok munkát ad majd a hazai és persze a régióbeli cégeknek is a Paks II. atomerőmű építés...

Közel kétszáz díjazott a Sportbálon

A báli szezon kalocsai programjából nem hiányozhat városunk sportolói seregszemléje, vagyis a...

Szalmaszív és csuhé virág

Akár a közelgő Bálint nap alkalmából is készülhettek volna ezek a kézműves ajándékok, de nem így...

Az éves jegybevétel kilencven százalékát visszaforgatják a haltelepítésbe

A Dunapataji Horgászegyesület február 2-án tartotta közgyűlését, melyen az elnökség nevében Katona...

Megyei Történelemverseny a gimnáziumban

Február 6-án délután a megye több városából középiskolás fiúk és lányok érkeztek a Kalocsai Szent...

„Életre valók”

A címben említett kifejezés egybe- és külön írva is kifejezi a program lényegét: életre való dolgok...

Kibővült kategóriákkal várja az innovációkat az MVM EDISON startup verseny

Negyedik alkalommal kerül megrendezésre az MVM EDISON startup verseny, amelyre idén február végéig...

Nukleáris energia nélkül Európa nem tudja megvalósítani a klímasemlegességet

A nukleáris energia előállítása nagyon progresszív, jövőorientált és modern formája a villamos...

A miniszterelnöknél kevés elkötelezettebbel találkoztam a hídépítés ügyében

„Igen, én is voltam a Karmelitában... Mint ahogy azt a teljes magyar sajtó megírta, minden...

Kibővült kategóriákkal várja az innovációkat az MVM EDISON startup verseny

 

Kórházban fekvő betegektől lopott

A gyanú szerint három személy állapotát kihasználva lopott el értékeket az a férfi, akit a kiérkező...

E-hulladék dömping az Eperföldi Iskolában

Lapunk nyomtatott és elektronikus felületén januárban több alkalommal közzétette azt a felhívást,...

Szabó László Dezső költő bemutatkozása a könyvtárban

Január 30-án, csütörtökön 17 órától vette kezdetét a Kalocsai Alkotók Körének harmincötödik előadása...

Szent Sebestyén búcsú Kalocsán

Kalocsán az érseki kastély Szent Sebestyén kápolnájának búcsúünnepét ülték meg 2020. január 20-án....

Falusi disznótor a Hagyományőrzők Házában

A Kalocsai Hagyományőrző Néptánc Egyesület az Érsekkert főbejárata mellett, az általuk üzemeltetett...

Kézműveseink „hazajárnak”, táncosaink debütáltak a Berlinben

Január 17-én kezdődött Berlinben a Nemzetközi Zöld Hét, amelyet a világ legnagyobb mezőgazdasági,...

Ismétlést kívánnak életre keltett hagyományaink

Január 25-én egy gombostűt sem lehetett volna elejteni a Kalocsai Színház nézőterén, amikor is...

Új lehetőségek a hazai vállalkozásoknak a Paks II. projektben

– Egyre több feladatba kapcsolódhatnak be a hazai vállalkozók a Paks II. projekt keretében. A...

Vannak már tüdőgyulladásos, szövődményes esetek

Korai vészharangot kongatni: mint arról korábban a gyermekbetegségek kapcsán is írtunk, egyelőre...

Szülők - Nevelők jótékonysági bálja

A Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola „Kertvárosi Általános Iskoláért - Gyermekeinkért...

Évek után lezárult a CsóKa

Folytatni fogják, sőt, a kalocsai tapasztalatokat felhasználva más településekre is elviszik a...

Kazinczy-verseny a Könyvtárban

A Magyar Kultúra Napjához kapcsolódó programsorozat keretében január 20-án „Szép Magyar...

Kiállításmegnyitóval és szerzői esttel tisztelgett a könyvtár

1989 óta ünnepeljük január 22-én a magyar kultúra napját annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc...

Személyi kérdések, pályázatok és vagyonnyilatkozat napirenden

Zsebbevágó, pénzzel és vagyonnal kapcsolatos napirendek uralták a kalocsai képviselő-testület múlt...

Jéri Tamás, a Kalocsavagyon Kft. leendő vezetője

Mint arról a múlt csütörtöki képviselő-testületi ülésről szóló riportunkban beszámoltuk, a...

A KSE Karate Szakosztály 2019. évét értékelték

A Kalocsai Sport Egyesület Karate Szakosztály vezetője, Szűcs Zsolt megtartotta a 2019. évi...

Röplabda a Katolikus Iskolában

Amikor 2017-ben a röplabda sportág is bekerült a látványsportágak közé, azaz pénzügyileg más...

Szalagavató a Szent István Gimnáziumban

  Szalagavató ünnepségre gyűltek össze január 17-én a végzős diákok családjai, barátai és tanárai....

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás