„Diktátum”, „zsarolás”, satöbbi

Ordító vitát generált az „MSZP-ügy”

2018.02.28 13:15    |    V.I.  

Amióta a dr. Bálint József vezette képviselő-testület leváltotta a korábbi döntéshozókat, láttunk már cifrábbnál cifrább okfejtéseket, keresztbe-szavazásokat, felhördüléseket és komoly indulatokat elszabadulni a testületi ülések alkalmával, a múlt pénteki viszont mindent vitt – kétségkívül a sürgősséggel beterjesztett téma címét látva ez garantálható volt. A „Magyar Szocialista Párt használati jogának törlése és bejegyzése a Kalocsa, Hunyadi u. 82. szám alatti ingatlanra,” vagy ahogy a köznyelvben ismerjük, a közösségi házba. Hogy mi vágta ki először a polgármestert lekiabáló Szabó Balázsnál a biztosítékot, hogyan szórtak kérdés-szőnyegbombázást az MSZP helyi elnökére, és rezgették a lécet a város egyik legnagyszabásúbb, két és félév munkájával előkészített, megvalósulás előtt álló beruházása körül? Töltsön egy kávét, vagy teát és dőljön hátra – mert ez hosszú lesz, és néhol lehet, hogy fájni is fog!

Az előzmények: mindenki lépett, kivéve az MSZP

Bár az alábbinál jogilag sokkal szövevényesebb, a csatolt előterjesztésben három oldalon át taglalt helyzet állt elő, dióhéjban arról szólt a grémium elé sürgősséggel behozott anyag, hogy dönteni kell arról, hogy az MSZP használati jogát a Hunyadi utcai közösségi ház egyik helyiségére helyezze át a jelenlegi pártszékházból (Szent István király út 1-3.)

testuleti_mszp1_450
 

Mint emlékezetes, ezt csereingatlanként ajánlotta fel a város az államnak azért, hogy egy jelentősebb szeletet ingyen megkapjon a Foktői úti laktanyából, ahol milliárdos ipari parki beruházást hajtana végre. Ehhez viszont az említett házat teljesen ki „kell üríteni”. Ez meg is történt, és a régi főutcai épületben úgy a Fidesz, mint a KDNP és a DK lemondott említett jogáról, elősegítve a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. és Kalocsa Város Önkormányzata közötti csereügylet megvalósulását, az MSZP azonban többszöri megkeresésre sem tett hasonlóképp. Akkor nyílt ki a Városházán Pandora szelencéje, amikor elhangzott, hogy a párt az országos elnökségének állásfoglalása szerint csak úgy hajlandó lemondani ingyenes használati jogáról, ha az önkormányzat hozzájárul a meglévő használati jogának bejegyzéséhez a közösségi házban.


testuleti_mszp6_250Első felvonás: Szabó Balázs villámkérdései

Először Szabó Balázs ragadta a meg a lehetőséget, hogy kérdezzen. Arra volt kíváncsi, hogy mi történik, ha az MSZP január 31-ig nem mond le az ingyenes használati jogról?

– Akkor meghiúsul a milliárdos fejlesztés, mivel tehermentesen adhatjuk csak át az ingatlant az állam részére – jött a válasz a polgármestertől.

– Tehát az MSZP-n áll, vagy bukik a dolog. Mi van a többi érintett párttal? – így Szabó.

– Az összes párt lemondott erről a jogáról, egyedül a szocialisták nem tudták ezt megtenni – válaszolt Bálint.

– Mi az oka annak, hogy az MSZP lokálpatriótáktól eltérő módon hátráltatja az átadást – fordult Szabó ekkor már Lakatos Jánoshoz, a helyi MSZP elnökéhez, aki képviselőként is helyet foglalt a testületben.

– A beruházást nem fogja hátráltatni a párt – jött a válasz.

– Az ingyenes használati jogról miért nem mondtak úgy le, mint a többiek? – futott neki ismét Szabó.

– A felső szervezet döntött így az irodahelyiséget illetően, nem a kalocsai szervezet. Mi ehhez gyengék és kevesek vagyunk, nem tudok többet mondani – hangzott a válasz.

– Ezek után hogy várja a párt bármely kalocsai lakos támogatását? – tüzelt tovább Szabó.

– A párt nem gátolja a beruházást, ezt a pártigazgató is leírta – felelt Lakatos.

– Nem lát problémát abban, hogy két dologról beszélnek? Az egyik az irodabiztosítás, a másik a használati jog kérdése! – fordult ugyancsak Lakatos Jánoshoz Simon Zoltán.

Végül Lakatos jelezte, hogy nincsen tisztában a vázolt jogi kérdésekkel, és többet nem kíván hozzászólni a témához.


Második felvonás: zsarolástól a hazugságcunamiig

E ponton kapcsolódott be a diskurzusba dr. Angeli Gabriella, aki előre jelezte, hogy bár nem tagja az MSZP-nek, Szabó kérdése nem értelmezhető, hiszen ha az eléjük került határozati javaslatot elfogadják, úgy a Szent István 3. épületén lévő használati jogáról lemond a párt, és ingyenesen átvezeti azt a Hunyadi utcai közösségi házra. Mint elhangzott, ott Heringes Anitának (az MSZP országgyűlési képviselője) van irodája, amit nem az MSZP bérel.

testuleti_mszp2_450
 

– Így van, Heringes Anitának nem elég, hogy helyet kap ott, ahol a Mikkamakka Játéktár, a gyerekek, 23 egyesület tartózkodik. Ez aggályos, egy pártpolitikusnak nincs ott helye! Van állásfoglalásom arról, hogy Heringes Anita azért kap ott helyet, mert lemond a főutcai házról való jogáról az MSZP. Nem elég neki az elhelyezés, most az MSZP zsarolja Kalocsa városát!

Bálint: a használati jog a pártot illeti, nem Heringes Anitát. Ez az MSZP joga, a testület pedig már döntött arról, hogy a pártot ott helyezi el – így Bálint.

– Hol döntött erről a testület? – így Szabó.

– Hát… bizottsági hatáskör volt – így Bálint.

– Most akkor a testület döntött vagy bizottság? Meg most mondja, hogy a képviselőasszony bérli az irodát. Ha ennek semmi köze a mostani ügyhöz, akkor hogy képzelték, hogy a közösségi házból úja pártszékházat csinálnak? Szégyelljék magukat!

– Örülök, hogy a Jobbiknak van annyi pénze, hogy saját irodát tud bérelni, az MSZP-nek van egy fönnálló joga, így döntöttek, nem tudok mit csinálni?

– Most a város segíti az MSZP-t anyagilag? Gratulálok! Polgármester úr jobban tenné, ha abbahagyná, mert a hazugságcunamijába pörög bele…

– Nem segítünk senkit! Az Ön szövetségét segítettük azzal, hogy azt beengedtük oda ingyen és bérmentve [utalva egy korábbi ülésen hozott döntésre, amely egy olyan civil szervezetet érint, amelyben Szabó is tisztségviselő]…

– És ennek mi köze egy 18 civil egységet összefogó szövetségnek, amelyben ráadásul 3 olyan szerv van, amit Fideszes vagy független polgármester elnököl, annak mi köze van a Jobbikhoz? – ordítozott egymással Bálint József és Szabó Balázs, majd Angeli is bekapcsolódott, igaz, ő higgadtabban hangvételben mutatott rá a Heringes körüli jogi helyzetre, forszírozva a Szabó kapcsán felmerült civil szervezet vélt politikai kötődését.


Sokadik felvonás: az MSZP lelkén száradna…

Az elszabadulni látszott indulatokat Simon Zoltán kontrollálta összegző hozzászólásában, egyetértését fejezve ki Szabóval abban, hogy nem helyesli, hogy az MSZP azzal a feltétellel mond le a főutcai ingatlanban lévő bejegyzett jogáról, ha egy másik épületben kap ilyet. A pártfinanszírozás évtizedes változásaira hívta fel a figyelmet, elejtve, hogy érzése szerint ez súrolhatja a tiltott finanszírozást.

testuleti_mszp5_450
 

Azzal is egyetértett, hogy a Hunyadi utcai civil házban nem kívánatos pártok jelenléte, sem bérleti, pláne használati joggal. Arra, hogy ingyenesen semmiképp nem kaphat jogot az MSZP, Bálint világított rá reagálásában.

– Itt mindenki lemondott egy jogáról zokszó nélkül a város javára, csak az MSZP nem. Ha most nem szavazza ezt meg a testület, az MSZP lelkén szárad majd az egymilliárdos fejlesztés elbukása – jelentette ki Szabó, amelyre Bálint annyit mondott, hogy neki is megvan a véleménye a dologról, de patthelyzetben vannak és meg kell szavazni az előterjesztést, hogy 31-ig „kiürüljön” a főutcai ház.

– Az, hogy az MSZP felső vezetése úgy gondolja, hogy nem teszi meg ezt a gesztust, és hogy Lakatos elnök úrnak nincsen annyi befolyása, hogy ezen változtasson, arról majd a választók döntenek. A használati jog viszont vagyonértékű jog, ezért kérem a polgármester urat, hogy vegye fel az MSZP-vel a kapcsolatot, hogy a használati jogukért mennyi pénzt kérnek, mert a Hunyadiba áthelyezéssel a tiltott pártfinanszírozást kockáztatná a város – szólt hozzá dr. Filvig Géza.

Bálint rávilágított, hogy a javaslat időutáni volt. Ezt felvetette ő is, de a pártelnökség úgy döntött, hogy nem a pénzbeli megváltást, hanem a bejegyzést kérik, mondta.

A kérdéses ingyenesség kapcsán dr. Kiss Csaba jegyző tisztázta, hogy a helyiséghasználatért fizetnie kell majd a pártnak. – Azt, hogy tiltott finanszírozása-e ez a pártnak, majd az Állami Számvevőszék eldönti, nemrég kértek tőlük erre vonatkozóan adatokat – mondta a jegyző, mondandójára Szabó kontrázott azzal, hogy a határozatlan idejű használati jogot akar az MSZP, „ahogy a polgármester úr is elkottyantotta, zsarolnak bennünket”.


testuleti_mszp3_323Sok plusz egyedik felvonás: levegyük, vagy ne vegyük?

Bolvári Ferdinánd az elhangzottak fényében szorgalmazta, hogy a polgármester vázolja, mi lesz a következménye, ha a mostani előterjesztést nem szavazza meg a testület. – Ez esetben kifutunk a január 31-i határidőből, elesünk az elnyert pénzektől, és kockáztatjuk a pályázatot – mondta Bolvári, summázva a kapott választ.

– Angeli képviselőasszony és Lakatos János elnök úr fogja majd a szó szerinti jegyzőkönyvet és hangfelvételt erről az ülésről, felmennek az MSZP-hez, lerakják ezeket az asztalra, mondván „gyerekek ezt műveltük”, és nem a testületen múlik az egymilliárd forint sorsa. Ez fog történni, hogy ha leszavazzuk az előterjesztést, semmi más – vágta oda Szabó Balázs.

testuleti_mszp4_250Simon Zoltán és dr. Filvig Géza egy emberként csatlakozott a gondolatmenethez, kikérve, hogy Bolvári „próbálja a felelősséget áttolni a testületre. Nem a testület a felelős a kialakult helyzetért, kizárólag az MSZP, amely kockáztatja a város egymilliárdos pályázatát” – deklarálta Simon, majd ismét Filvig kapott szót. Ő arra kérte fel Lakatos Jánost, hogy az MSZP kalocsai szervezetének elnökeként vonja vissza a párt által megfogalmazott igényt.

Ezután Török Ferenc és Bolvári Ferdinánd is feldobta, hogy adjanak egy hétvégényi időt, hogy az MSZP megváltoztathassa állásfoglalását és hétfőn, egy rendkívüli ülésen térjenek vissza erre a napirendre. Azonban Angeli rámutatott, hogy Lakatos János elnöknek nincs joga visszavonni az elnökségi döntési hatáskörbe tartozó állásfoglalást, és a napirendről való levétel nem is nyerte el a többségi voksokat, majd név szerint szavazott a testület az eredeti előterjesztés elfogadásáról. Míg azt Tihanyi Tiborné, dr. Filvig Géza, Simon Zoltán, Török Ferenc és Szabó Balázs elutasította, mindenki más, azaz dr. Angeli Gabriella, Kinyóné Lakatos Melinda, dr. Bálint József, Kati László, Katus Attila, Lakatos János és Bolvári Ferdinánd igen voksával elnyerte a szükséges többséget. „Moralizálni lehet, ez a vége”, hangzott tanulságként.Kalocsai hírek

Megszokott rendben folyik az oktatás

 A Tankerület vezetője által hivatalosan is megerősítve immár bizonyosan nem szóbeszéd, hogy a...

A végstádiumban lévő betegek látogathatók a kórházban

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos valamennyi fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézmény részére...

Megújul az 52-es és 54es főút két fontos szakasza – Az útfelújítás 2021. második felében kezdődi

Miután a Magyar Közlönyben is megjelent, Font Sándor országgyűlési képviselő Solt határában, a...

Dr. Filvig Géza: Köszönöm, további fegyelmezett hozzáállást, türelmet, kitartást kérek, amíg a helyzet megköveteli!

Este nyolc után országszerte kihalt utcák fogadják a néhány – megfelelő igazolások...

Kiváló lehetőség a Mérnök leszek a Paks II.-nél program

Részmunkaidős foglalkoztatást, a diplomamunkához, tanulmányok sikeres befejezéséhez szakmai...

Kijárási és gyülekezési korlátozás lépett érvénybe

A koronavírus-járvány miatt a kormány döntésének megfelelően november 4-én, szerdán életbe lépett a...

Platinadiplomás fotóművész Bedi Gyula, Uszód polgármestere

A fotográfia területén kiemelkedő személyek érdemeinek elismerésére a Magyar Fotóművészeti...

Font Sándor: 64 éve, november 4-én rohanták le Magyarországot az orosz tankok

Font Sándor országgyűlési képviselő az október 23-án tartott városi megemlékezésen nagy ívű...

Filvig Géza: Egyetlen forintot nem bukott a város a Kertvárosi csapadékvíz-projekten

Király Róbert ellenzéki képviselő és a Békés Kalocsáért Egyesülethez köthető helyi portál szerint a...

Indul a Kalocsai Néplap Mikulás napi nyereményjátéka! „Van zsákodban minden jó…”

Kedves Kalocsai Néplap Olvasó! Kedves Gyerekek! Már csak néhány hét van hátra, hogy a várva...

LED TV, tolószék adomány a Szent Kereszt Kórház Krónikus Osztály betegei részére

A foktői székhelyű Pirates Family Motoros Club képviseletében Holler Attila, Nagy István, Szigeti...

Nagy értékű orvosi műszerek érkeztek a Szent Kereszt Kórházba

  Az ÁEEK beszerzésében a napokban orvosi műszerek tucatjai érkeztek a Bács-Kiskun Megyei...

Megnyílt Kalocsa legkorszerűbb ipari, építőipari szakáruháza a Bátyai úton

Teljes körű rekonstrukciót követően, városképi szempontból is kiemelkedőt alkotva adta át Bátyai úti...

Negyedmilliárd a Szőlőkköze fejlesztésére

A legutóbb megtartott képviselő-testületi ülés két legfontosabb döntése az Ifjúsági Ház udvarán...

Országosan elsők közt adták át az 550 milliós iskolabővítést Kalocsán

A nemzeti ünnepet megelőző napon, október 22-én, csütörtökön illusztris vendégek és szónokok...

Főhajtás ’56 áldozatai előtt a börtönnél

Az 1956-os forradalom és szabadságharc kalocsai eseményei szempontjából történelmi helyen, a...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás