Süli János Kalocsán beszélt a Paks II. beruházásairól

Még négy évet kell várni a hídra

2020.07.31 13:08   

Nem csak a tervezett, egyébként leghamarabb 2024-ben átadható Kalocsa-Paks Duna-hídról, de az egésznek apropót szolgáltató Paks II. beruházás aktuális állásáról, illetve a szintén ezzel összefüggésben készülő munkásszálló-komplexumról is beszélt Süli János, a múlt héten kedden, Kalocsán, a Korona Rádióban.

 

A paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, kivitelezéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter a helyi rádió vendégeként beszélt arról, hogy a koronavírus nem vettette vissza az adminisztrációs munkáikat, ezért sikerült az egyik legfontosabb engedélykérelem beadása az első félévben – miután az ellenőrzést, lektorálást, négyszintű auditálást is el tudták végezni elektronikusan. Most azon vannak, hogy az engedéllyel kapcsolatos hatósági kérdéseket megválaszolják és előkészítsék az erőmű földmunkáit, amit év végén, vagy jövő év elején szeretnének elkezdeni.

 

 

- Nagy szerencsénk volt [a vírushelyzettel]: februárban álltunk át egy új informatikai rendszerre a Paks II-ben. Mindenkinek hordozható számítógép került az asztalára, így amikor a járvány felütötte a fejét, akkor a home office kialakítása nem volt kérdéses: mindenki a hóna alá csapta a gépet és otthonról, nyugodt körülmények között tudta végezni a munkát. Ugyanez vonatkozott az orosz partnerekre is: volt, aki itt maradt, mert nem tudott hazamenni, más kintről nem tudott ide jönni, de mindenki elvégezte a maga munkáját – idézte fel a miniszter.

Süli János szerint azért lehet sikerként elkönyvelni az idei első felévet, mert a világ minden viszontagsága ellenére be tudták fejezni a létesítésiengedély-kérelmet, majd letenni azt az Országos Atomenergiai Hivatal asztalára. Ezzel még messze nem dőlhetnek hátra, sugallta, mivel rengeteg teendőjük van még: két éve adták át munkára a felvonulási területet, amelyen jelenleg négy ingatlan épül és tovább csaknem 80 fog épülni. Ezeken felül 38 közművet is ki kell alakítaniuk, hogy ki tudják szolgálni a nagyszabású építkezést. A következő lépcső a földmunkákhoz szükséges engedélyek megszerzése lesz, de erről csak akkor érdemes részletesebben beszélni, ha az aktuális kérelmük kedvező elbírálásban részesül.

 

korona_450

- A hatóság lassan felteheti az első kérdéseit, ahogy olvassa az engedélykérelmet, az orosz fél bevonásával, nekünk ezekre kell tudnunk válaszokat adni. Őszintén bízunk benne, hogy halasztó hatályú kérdéseket nem tudnak feltenni, de interaktív kapcsolatban kell lenni velük, hisz bármikor lehet olyan, amin csak úgy tud túllépni, ha mi választ adunk – magyarázta a politikus. - Ez azt jelenti, hogy június harminccal beadtuk a létesítési kérelmet, rá három hónapra adhatjuk be a földmunkákra vonatkozót, amire szintén három hónapja van a hatóságnak, hogy engedélyezze. Ha ezt összeadjuk, akkor december végén, január elején kézben lehet az engedélyünk, de ehhez persze jó tervet kell beadni, engedélyezhetőt – summázta. Úgy kalkulált, hogy ha minden jól megy, akkor 2020 végén, vagy a jövő év elején megejthetik az első ásónyomokat a későbbi erőmű területén.

Süli sorra vette azt is, hogy még mi minden kapcsolódik a paksi építkezéshez: folyamatosan dolgozniuk kell a felvonulási területhez vezető illetve az azt elkerülő utak kialakításával, illetve a közműhálózat fejlesztésével. Kalocsán szintén fontos, az erőművel kapcsolatos beruházások esedékesek: a Foktői úti laktanya munkásszálló-komplexummá alakítása már évek óta téma, a várható Kalocsa-Paks Duna-híddal együtt. Ezek a tervek persze összefüggenek, világított rá a miniszter, hangsúlyozva, hogy a maga részéről hamarabb belevágott volna a laktanya átépítésébe, ám ez a projekt nyilván kéz a kézben jár a híddal, ami a közbeszerzési eljárása alapján csak 2024-ben lesz átadva. A nemzetközi munkástömegnek készülő épületegyüttes kialakítása amúgy is összetett feladat, magyarázta, hiszen azt szeretnék, ha egy „ligetes-parkos” lakótelep jönne létre, ami az erőműépítés után a város tulajdonába kerülne, további hasznosításra: például idősotthon, vagy fiatal családoknak adható lakások formájában.

- A következő mérföldkő: januárban szeretnénk elkezdeni a földmunkákat; ehhez fontos, hogy szeptemberben megkapjuk magát a létesítési engedélyt. Mindennél fontosabb, hogy a járványon túl legyünk, majd a [tájékoztató] rendezvényeket, amelyeket szeptemberre bevállaltunk, sikeresen lebonyolítsuk. Ezek nem zenés-táncos rendezvények, és mindig 500 fő alatt lesznek – jelezte a tervezett fórumsorozat kapcsán. - Kötelező tartanunk egy közmeghallgatást is, amire a mai szabályok alapján lehetőségünk lesz. Arra biztatok mindenkit, hogy erre jöjjön el! Addig bízzunk benne, hogy a járvány véget ér és együtt tudunk dolgozni a térség fejlesztésén. Szintén fontos, hogy beadtuk a dokumentációt, mert a térségben is sokan voltak, akik azt mondták, hogy ebből nem lesz semmi. Most már a vállalkozók is másképp tudnak viszonyulni a projekthez, és az állam is kevésbé lát benne kockázatot. Más minőségi szintre ugrottunk, most már gördülékenyebben fogunk tudni haladni minden téren – fogalmazott Süli.

géjé

 


Kalocsai hírek

Állandó helyet keresnek az egyesületnek

Koronavírus kapitány hadaival szemben a honvédségi munkában edzett, egykori katonák sem tehetnek...

Megjelent a koronavírus a kalocsai szociális otthonban

Tisztelt Kalocsaiak! Tájékoztatom Önöket, hogy a 2020. szeptember 9-én kihirdetett látogatási...

Tóth Emese: A Legyen a zene mindenkié program sikere minden képzeletünket felülmúlta

Az előző éveket tekintve viszonylag kevés kulturális és zenei program kötődik a pandémiával sújtott...

Hét közben nem változnak a rendelési idők

A fogorvosok ötéves szerződés alapján végzik a fogorvosi ellátást városunkban, mely szerződések a...

Megszokott rendben folyik az oktatás

 A Tankerület vezetője által hivatalosan is megerősítve immár bizonyosan nem szóbeszéd, hogy a...

A végstádiumban lévő betegek látogathatók a kórházban

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos valamennyi fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézmény részére...

Megújul az 52-es és 54es főút két fontos szakasza – Az útfelújítás 2021. második felében kezdődi

Miután a Magyar Közlönyben is megjelent, Font Sándor országgyűlési képviselő Solt határában, a...

Dr. Filvig Géza: Köszönöm, további fegyelmezett hozzáállást, türelmet, kitartást kérek, amíg a helyzet megköveteli!

Este nyolc után országszerte kihalt utcák fogadják a néhány – megfelelő igazolások...

Kiváló lehetőség a Mérnök leszek a Paks II.-nél program

Részmunkaidős foglalkoztatást, a diplomamunkához, tanulmányok sikeres befejezéséhez szakmai...

Kijárási és gyülekezési korlátozás lépett érvénybe

A koronavírus-járvány miatt a kormány döntésének megfelelően november 4-én, szerdán életbe lépett a...

Platinadiplomás fotóművész Bedi Gyula, Uszód polgármestere

A fotográfia területén kiemelkedő személyek érdemeinek elismerésére a Magyar Fotóművészeti...

Font Sándor: 64 éve, november 4-én rohanták le Magyarországot az orosz tankok

Font Sándor országgyűlési képviselő az október 23-án tartott városi megemlékezésen nagy ívű...

Filvig Géza: Egyetlen forintot nem bukott a város a Kertvárosi csapadékvíz-projekten

Király Róbert ellenzéki képviselő és a Békés Kalocsáért Egyesülethez köthető helyi portál szerint a...

Indul a Kalocsai Néplap Mikulás napi nyereményjátéka! „Van zsákodban minden jó…”

Kedves Kalocsai Néplap Olvasó! Kedves Gyerekek! Már csak néhány hét van hátra, hogy a várva...

LED TV, tolószék adomány a Szent Kereszt Kórház Krónikus Osztály betegei részére

A foktői székhelyű Pirates Family Motoros Club képviseletében Holler Attila, Nagy István, Szigeti...

Nagy értékű orvosi műszerek érkeztek a Szent Kereszt Kórházba

  Az ÁEEK beszerzésében a napokban orvosi műszerek tucatjai érkeztek a Bács-Kiskun Megyei...

Megnyílt Kalocsa legkorszerűbb ipari, építőipari szakáruháza a Bátyai úton

Teljes körű rekonstrukciót követően, városképi szempontból is kiemelkedőt alkotva adta át Bátyai úti...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás