Negyedszázados a Paprika Fesztivál

2014.09.25 13:25    |    Gábor Erika  

Ha nem is ezen a néven, hiszen Szüreti Mulatság volt a „születési neve”, Paprika Napokként szökkent szárba és Paprika Fesztivál néven vált felnőtté a városszerte – és azon túl is – ismert rendezvénysorozat. Szeptember 19-20-21-én a már ismert belvárosi helyszíneken újra kinőttek a földből a sátrak, vásáros bódék, a Vajas-parton felépült a vidámpark és a sétálóutca is szüntelenül programokat kínált.

Már péntekenkora délután

elkezdődött a forgatag a szüreti hívogatóval, a Gasztro Show-val és a két színpadon műsorokkal.

paprikafesztival1_450

A Gasztro show-t Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, a rendezvény szakmai védnöke nyitotta meg. Beszédében örömmel állapította meg, hogy sikerült megállítani a paprika termőterületek csökkenését, és a fűszerpaprikát idén 800 hektáron termesztik a védett kalocsai területeken. Kiemelt fontosságúnak nevezte a vetőmag beszerzés támogatását, és hogy az őrölt paprika ízléses csomagolásban, változatos, mégis hagyományos ízvilággal legyen jelen az élelmiszerpiacon. Török Ferenc polgármester ismét hangsúlyozta, hogy Kalocsa az egyetlen város, amely két hungarikummal is büszkélkedhet, és a 25. Paprika Fesztivál ezek jegyében fog zajlani. A programban ezután Bede Róbert, a Paprika TV sztárséfje, Pető István Venesz-díjas mesterszakács és Németh József, a gasztronómia helyi atyja készített különlegességeket – természetesen a paprika „főszereplésével”.

paprikafesztival2_450

A sétálóutcai „Kisszínpad” az Alma együttes koncertjének adott helyet, és a kirakatok üvegei ámultan pislogtak a hatalmas tömegre. Gyermekek, szülők, nagyszülők élvezték a csupa zene és nevetés műsort, a szüntelen párbeszédet zenekar és nézők között – az „almák” percek alatt meghódították a közönség nemcsak gyermeki részét, de a felnőtteket is! (Ünneprontás szándéka nélkül: egyetértek azzal, aki kicsit szomorúan jegyezte meg: de kár, hogy ez a sok gyerek nem jött el a Kék Madár Fesztivál gyermekműsorára! Azon ugyanis jó, ha harmincan ültek a színház nézőterén…)

Körülbelül ugyanekkor a Városháza sarkánál felállított „Nagyszínpadon” a Kalocsai Liszt Ferenc AMI Ifjúsági Fúvószenekara hangolta fel a nézőket a 19 órai ceremóniára a tőlük megszokott színes, igényes előadással.

paprikafesztival4_450

Hét kalocsai intézmény vált a Fénykör Közösség

 tagjává ezen az estén. Esetükben a pályázati támogatásból kapott napelemeknek köszönhetően drámaian csökken a jövőben az áramfogyasztás költsége. Török Ferenc polgármester bejelentette, hogy az önkormányzat a körülbelül százmillió forintos áramköltség-megtakarításból többek között egy „Kalocsa hazavár” elnevezésű ösztöndíjrendszert fog kidolgozni, amellyel azoknak a kalocsai fiataloknak a felsőfokú tanulmányait kívánják támogatni, akik diplomájuk megszerzését követően visszajönnek a városba, és itt fognak dolgozni.

Felszólalt az eseményen Tóth Zoltán, a Fénykörközösség fővédnöke, aki a szervezet céljai közül a legfontosabbnak az ismeretbővítést és a szemléletformálást tartja, és elképzelhetőnek tartja, hogy a napenergiának köszönhetően 20 év múlva az áramdíj lesz a legkisebb költség a háztartásokban. Az ifjúsági önkormányzat polgármestere, Greksa Zsófia is üdvözölte Kalocsa csatlakozását a közösséghez, és kiemelte: kortársai a megújuló energiák használatát és az ennek köszönhető fenntartható fejlődést tartják a társadalom egyik legfontosabb célkitűzésének. A színpadon vették át ünnepélyes keretek között az érintett intézmények vezetői, képviselői azokat a táblákat, amelyek ez után az épületek falára szerelve hirdetik, hogy „Fénypontok”, azaz megújuló, zöld energiát használó intézmények. Ezek pedig: Kalocsa Város Sportcsarnoka, Kalocsai Eperföldi Általános Iskola, Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola, Városi Sporttelep két objektuma, Kalocsa Város Uszodája, Zöldfa utcai óvoda.

A program további részében fellépett a Kunszt utcai óvoda „Zöldikék” csoportja, majd Müller Gábor tánctanár növendékeinek (Liszt AMI) tapsolhatott a közönség. A fénykör közösségek egyik hangadója, Pál Dénes – a népszerű énekes is bemutatkozott ezen az estén Kalocsán. Az estét koncertek és utcabál zárták.

Szombat délelőtt

a városháza mögötti téren jókora tömeg várta a fesztivál hivatalos megnyitóját. Bevonultak a gasztronómia lovagjai (Magyar Fehérasztal- és a Szabadtűzi Lovagrend), majd a kalocsai tánccsoportok érkeztek a főutcai felvonulást követően a térre. A színpad mellett a meghívott vendégek és a Kalocsai Szent István Paprika Lovagrend tagjai sorakoztak fel. A fesztivál két műsorvezetője: Füstös Éva és Tóth Barna köszöntötték a meghívott rangos szakembereket, a testvérvárosok delegációit, a környékbeli polgármestereket. Török Ferenc polgármester is köszöntötte a vendégeket és a közönséget, kifejezve reményét, hogy a kisvárosi programból kinövő fesztivál országos, de akár nemzetközi hírű rendezvénnyé is fejleszthető a jövőben. Őt követve Guba Zoltán, a Földművelésügyi Minisztérium hungarikumokért felelős főosztályvezetője és Pásztor István, a Vajdasági Magyarok Szövetsége elnöke is méltatta Kalocsa értékeit, és a fesztivál színvonalát.

A 18. Paprikás Ételek Főzőversenyét és az I. Szürkemarha Pörköltfőző Versenyt Németh József, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Dél-Alföldi Régiójának elnöke nyitotta meg.

Programok szünet nélkül

Mindhárom napon rengeteg program között válogathattak kicsik és nagyok, ami a csodaszép őszi idővel együtt hatalmas tömegeket vonzott a különböző helyszínekre. Vendégünk volt például a Szamárfül Kiadó jóvoltából Nagy Bandó András, akinek standjához szüntelenül érkeztek az érdeklődők. Gyűjteményes kötetei, regényei mellett varázslatos gyermekkönyvei vonzották a legtöbb vásárlót, akiknek azután fáradhatatlanul írta kedves sorait a könyvek elejére.

 

paprikafesztival6_450

 

– Itt van a humorista életművem, mellette az András; és András 2. könyve, amelyek a hitről szólnak – mutatta be a népszerű író, előadóművész a kínálatot. – Kétkötetes regényem, a „Vár rád Toscana” és a „Sosemvolt Toscana” 13 kiadást, több mint harmincegyezer példányt ért meg. Ez ma igazi csoda! De itt van a füveskönyvem; meg az „Isten bikiniben”, ami a teremtéstörténettől máig szól rólunk, szarkasztikus humorral. Itt van még az „Ízes beszéd”, az „Orfűi medvehagyma”, és „Murphy törvénykönyve” – amatőr teniszezőknek. A madaras könyvem nemcsak gyerekeknek, felnőtteknek is szól. Ebben itt 77 cicarajzom és versem van, az „Egyik kutya, másik is” 170 kutyarajzot és verset tartalmaz. Két csikómese; Varázspadlás; a „Hangyabanda” pedig az év könyve lett. A „Betűskönyv”, nézd meg: minden betű kapott egy színt, és minden betűhöz egy verset rendeltem. A mai gyermekirodalomban éllovasnak számítok a húsz könyvemmel – mondja még, miközben olyan szeretettel nyújtja felém a szebbnél szebb köteteket, mintha élő gyermekeket, saját gyermekeit mutatná be nekem!

Miközben Bandó egy vásárlóhoz fordult, elolvastam egyik könyve végén az ajánlásokat. Háy János és Szabó T. Anna költők elragadtatva írnak gyermekkönyveiről, Tamkó Sirató Károlyhoz, Petőfihez, Weöres Sándorhoz hasonlítva azok alkotóját!

A betűk birodalmából távozva egy, az őszi színek kavalkádját felvonultató standnál ragasztott a földhöz a látvány. A bátyai Király Virágkertészet tüneményes, dísztökből kreált kis díszei, a hófehéren ragyogó fokhagymafüzérek odavonzottak a sátorhoz, amelynek mélyéről mosolygó fiatal hölgy mutatta be a kínálatot. Szilágyi Anna elmondta, hogy ősszel mindig elkészítik a saját termesztésű dísztökből alkotott kis tárgyakat, amelyek nagyon kapósak a különböző vásárokon. Kalocsán első alkalommal jelentek meg kínálatukkal, a már hetek óta készített kedves kis ajándéktárgyakkal, következő úticéljuk pedig Rácalmás.

Bár a város keleti csücskében lakók némelyike mérgelődött vasárnap délután, rosszkedvüket bőven ellensúlyozta az a mintegy 140 gyermek és felnőtt, akik a DB Schenker Rail Hungária Kft., személy szerint pedig Gaál József vasút üzemvezető jóvoltából tiszteletbeli mozdonyvezetők lehettek! Ennyien keresték fel ugyanis a kalocsai vasútállomást, ahol az életre kelt „Piroska” nevű mozdonyokon kipróbálhatták számos fiúgyermek álmát. A mozdonyvezetéshez ugyebár a hangjelző megszólaltatása is dukál, ezért volt némi duzzogás a környéken lakók részéről. A tiszteletbeli mozdonyvezetőknek kiállított, aláírással és pecséttel ellátott oklevelet mindenkinek elkészítette Gaál József, aki elmondta: néhány napja dőlt el, hogy ezzel az önkéntes vállalással csatlakoznak a Paprika Fesztivál programjához, és jóleső érzés volt a sok kis és nagy vendég örömét látni!

Lehetetlenség volna felsorolni a három nap programjait, több tucat műsor, verseny, vásár, bemutató zajlott a különböző helyszíneken. Sokan távozhattak értékes díjakat szorongatva, lássuk, ki miben alkotott elismerésre méltót a hétvégén!

Díjak, eredmények

 

paprikafesztival7_450

Paprika király és –királynő választás: az idén nem izzadt meg a zsűri, amíg eldöntötte, ki nyerje meg a néptáncos párok viselet- és tánctudásbeli versengését, ugyanis három pár vállalta a megmérettetést.

I. helyezett: Nagy Barbara – Romsics Dániel, Danubia AMI Szakmár; II. helyezett: Szintai Vivien – Farkas Bence, Liszt Ferenc AMI; III. helyezett: Rostás Tünde – Farkas Csaba, Roma Önkormányzat.

A díjat a tavalyi győztes páros, Sebők Luca és Illés Ákos adta át.

Paprikás kácsi sütő verseny:

I. helyezést ért el a Csipet-csapat, név szerint: Bolvári Andrásné, Dus-noki Bálintné, Dusnoki Lászlóné és Lászlóné Vén Anna. II. helyezett lett Jagiczáné Vargacz Tünde, III. helyezést ért el Hunyadi Lászlóné. Különdíjat kapott Szarvas Ildikó és Benke Csaba.

paprikafesztival8_300

Paprika-futás győztesei: (530 induló volt)

Alsó tagozatosok: Drenyovszki Tamás, Horváth Réka

Felső tagozatosok: Tóth Bence, Greksa Hanna

Középiskolások: Ruzsinkó Dénes, Tóth Mikolt

Felnőttek: Szabadi Gábor, Tóth Gabriella.

I. Szürkemarha Pörköltfőző Verseny: ötven csapat indult a versenyen

A versengés ifjúsági kategóriájában Ezüst Bogrács díjat kapott a „Pörkölt Ördögök”, Arany Bogrács Díjat az „Ifjú Titánok” csapata.

I. helyezést kapott a felnőtt kategóriában a
„Baromi Jó Csapat”
– azaz a Pingpongos Baráti Társaság: Vörös Antal, Vörös János, Maár Zoltán, Baksa István, a bográcsmester Haskó Gábor – képünkön – volt). Bronz Bogrács Díjat kapott: Tóth Ferenc és Barátai; Tökamatőr Csapat; Panet és Anvikor Kft.; Kalocsai Mentőállomás; Country Road – Ezüst Bogrács Díj: Hédi és Csapata; Bróker Kft.; Bogrács Betyárok; Treffesek; Rigó La-komák – Arany Bogrács Díj: Marcitrans; Koxyy Team; Vass-sokk; Ordasi Cimborák és a fődíj lásd fentebb.

18. Paprikás Ételek Főzőversenye:

Nagyon sok díjat osztottak ki az idei főzőversenyen. Több új kategóriát is beiktattak, és sok csapat távozhatott valamilyen elismeréssel. Több tárgyjutalmat is kiosztottak a különböző diplomák mellett. Ennyi jó ételt még nem kóstoltak – mondta Pető István mesterszakács, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke, aki hozzátette: minden csapat 80 pont fölötti értékelést kapott a zsűritől, ami azt jelenti, hogy valamennyien megütötték az éttermi kategóriai színvonalat. A szakember ezután ismertette a zsűri értékelési szempontjait, majd Németh József MNGSZ Dél-Alföldi Régiójának elnöke adta át a díjakat Csetneki Lászlóval, a Szabadtűzi Lovagrend főkancellárjával.

Tárgyjutalom elismerésben részesült a Kalocsai Porcelánfestő Üzem csapata, a „Gézengúz Csapat” és a bajai Bányai Júlia Szakiskola csapata.

A TV Paprika különdíját kapta a kalocsai Kossuth Zsuzsanna Humán és Kereskedelmi Szakközépiskola, Szakiskola csapata, valamint a Rimaszombatról érkezett Mári Néni Konyhája.

Az I. Magyar Fehérasztal Lovagrend Különdíját kapta az Eccofood I. csapata.

Ifjúsági kategóriában
„Bronz Bogrács Díjat kapott a Treff BT csapata és a bajai Bányai Júlia Szakiskola; „Ezüst bogrács” díjat kapott a kalocsai Kossuth Zsuzsanna Humán és Kereskedelmi Szakközépiskola, Szakiskola és a kiskunhalasi Vári Szabó István Szakiskola diákjai. „Arany Bogrács” díjas lett Székesfehérvárról a „Kicsi Séf” néven indult versenyző, a „Mári Néni Konyhája” és az „Egri Séfjelöltek”, a Szent Lőrinc Vendéglátóipari Szakközép- és Szakiskola csapata.

Arany diploma elismerésben részesült a Bor Lovagrend Nagymesterétől Benke Csaba és az Egri Séfjelöltek – ők kínálták a legjobb bort paprikás ételükhöz.

A több, idén beiktatott kategória közül például a „Legvidámabb csapat” minősítést kapta a Speiz Bistro I. csapata, míg a „Legősibb Kárpát-medencei paprikás étel” díjat adták át a Kalocsai Ügyészség csapatának. „Legfinomabb paprikás sütemény” címmel ismerték el a Haris Team művét.

paprikafeszt_450

Arany-, Ezüst- és Bronz Bogrács Díjat 5-5 darabot adott át a zsűri:

Bronz Bogrács” díjban részesült a Kalocsai Roma Önkormányzat csapata, a Kapuvári Ízvadászok, a Pestszentlőrinci Pálinkások, a Karcagi Birkafőzők Egyesülete – kiemelt bronz díjat kapott a Haris Team I. csapata

Ezüst Bogrács” díjas a Haris Team II. csapata, a Speiz Bistro II. csapata, a Dadó Zöld Tanyája, a Palóc Grillszövetség – kiemelt ezüst díj a Nagykátai Malackodók

Arany Bogrács” díjat kapott a Magányos Bikás, azaz Kapitány László (Bátya), a Bajai Halfőzők, a Grilles Négyes, a Kúlai Ínyencek és a Nagykátai Malackodók

Idén a Kalocsai Szent István Paprika Lovagrend tiszteletbeli tagjává avatták, és „Rubin Diplomával” ismerték el az Egerből érkezett Berecz Attilát.

A Lovagi Vándordíjtól, a „Gasztro Kardtól” fájó szívvel vált meg a tavalyi nyertes, a Palóc Grillszövetség és adta át egy évre az „Amatőr Királyi Szakács Klub”-nak .

Az „Ínyesmester” kitüntető címet a Szivácról érkezett Dadó Zöld Tanyája nevű csapat nyerte el.

A Fődíj-vándorserleg, diploma és az összes ezzel járó „koronaékszer” az idén a jakabszállási Kaktusz Team csapatánál landolt.

 


Kalocsai hírek

Önbizalom növelő bravúr Kecelen

Kecel FC – Kalocsai FC 0-2 (0-1) Végre önmagára talált a KFC és Kecelről hozta haza a...

Önkormányzati választás 2019- Kalocsa

Az elmúlt napokban, a jelöltállítás határidejének lejártát követően, a leadott írásos ajánlások...

Leányfalusi Vilmos a Tudásklubban

Leányfalusi Vilmos orgonaművész, karnagy június 27-én, Csepelen Prokop Péter-díjat vehetett át,...

Németh József: jövőre nőhetnek a termőterületek

Az elmúlt hétvégén két napig minden Kalocsa piros aranyáról szólt, holott, maga a...

Újabb milliárd a térség fejlesztésére

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. által létrehozott és a Miniszterelnökség által támogatott Jövőnk...

Egy kincsesláda tetején ülünk

A címbe foglalt gondolatot dr. Mészáros István prépost-kanonoktól, a kalocsai Szent István király...

A Paks II. projekt lehetőség a térség számára

A Paks II. projekt lehetőség a térség számára, hogy megerősítse gazdaságát, növelje megtartó erejét....

Hamisítatlan foktői folklór muzeális közösségi térben

Sokéves törekvés zárult hivatalosan a nyár utolsó napján, augusztus 31-én, Foktőn, a Fő út 32. szám...

Iskola- és óvodakezdéshez nyújt segítséget a foktői növényolajgyár

Több mint 140 óvodás és iskolás számára adott át évindító eszközcsomagot a foktői régió hat...

III. ANDA NYÍLT NAP, 2019. szeptember 7.

A legfiatalabb kalocsai nagy-foglalkoztató cég rendezvényének sikere minden várakozást felülmúlt. A...

Projektzáráshoz érkezett az ingyenes jogi segítségnyújtás a munka világában

2019.09.30-án zárul az európai uniós támogatásból megvalósuló, ingyenes jogi segítségnyújtást...

Külügyminiszteri látogatás dr. Filvig fórumán

Magasrangú vezetőt látott vendégül a Városi Színházban múlt hétfőn tartott lakossági fórumán dr....

Gondolatok az emberi értékek idomításáról

Jó látni és jó hallani, jó tudni arról, hogy egy Kalocsa méretű vidéki kisvárosban laknak olyan...

Elismerések és kitüntetések az ünnepi ülésen

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat idén a Kiskunfélegyházán megrendezett Bács-Kiskun Megyei Napok...

Flamenco est a kamarateremben

Először járt Magyarországon Carlos de Pepa andalúz flamenco énekes-gitáros, aki épp Kalocsán...

Beremenden voltak eredményesek az úszók

A Kalocsai Úszó és Vízilabda Egyesület versenyzői legutóbb Beremendre utaztak és nagy létszámmal...

Területeladás, skate-park és utcák átnevezése

Augusztus utolsó hetében ült össze – néhány határidős döntési kötelezettség okán – a...

Ősszel újra szemétgyűjtési akciót szervez a Magyar Közút címmel

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. több év kihagyás után 2019. április 29-én „Jobb, ha el se...

Száz gyermeknek jutott iskolakezdő ajándékcsomag

Többek között, lapunk hasábjain is olvashatott arról a jótékonysági akcióról, amelyet a nyár közepén...

Kenus kalocsai küldöttség Kúlán

Kalocsa és vajdasági testvérvárosa, Kúla tíz éve ápol testvértelepülési kapcsolatot, ami mindig is...

Ismertették a pártszövetség jelöltjeit a megyei közgyűlésbe

A közzétett FIDESZ-KDNP pártszövetség Bács-Kiskun megyei jelöltlistája a következő:(A cikk...

A Szívből Kalocsáért Egyesület polgármester-jelöltjének bemutatása

2010-től Brüsszelben Európai Parlamenti Képviselőként rengeteg kalocsai polgárnak tudtam segíteni....

Idén nyáron is népszerű volt az utazó kiállítás

Nyolc nagy hazai fesztiválra gördült be 2019 nyarán a Paks II. Atomerőmű Zrt. guruló kiállítása. Az...

Ballószögön remekeltek futóink

Az elmúlt vasárnap a Kalocsai Földön Futók Szakosztály 8 fővel vágott neki a 7. Ballószögi...

Csendes kiáltás a Vajas partján

Vasárnap délután, ahogyan az ország több mint húsz pontján, Kalocsán is szerveztek megmozdulást a...

A népi kultúra őrangyalait ünnepelték Hajós Város napján

Hatalmas ünneplő tömeg kísérte figyelemmel és még nagyobb ováció övezte az augusztus 17-i, ünnepi...

Így lett „tananyagszerző” a kalocsai tanítónő

Sipos Nikolett, a Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola, leánykori nevén a Kertvárosi Általános...

Második hely az országos vetélkedőn

A korábban rendezett regionális elődöntőből győztesként továbbjutó Kalocsai Fegyház és Börtön...

Határon átnyúló együttműködés Kalocsával

Kalocsa Város Önkormányzata 2019 júliusában felkérést kapott Kirchheim unter Teck testvérvárosától,...

Szent István mellé került Asztrik

Mostantól az államalapító király hat éve kapott csontereklyéje mellett ott áll a 2014-ben megtalált...

Dr. Fekete Zsombor polgármester-jelölt célkitűzései

...-foglalkoztatottság javítása, ipari park, adókedvezményes övezet létrehozása, táj-jellegű munka-...

Augusztus 20. - az összetartozás ünnepe

Kalocsa Város Önkormányzata és a Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár augusztus 20-a alkalmából...

Pécsi egyetemistákkal fiatalít a kalocsai alkotótábor

Augusztus elején szűk két hétig ismét alkalmi művészteleppé változott volt Kossuth utcai kollégium...

Bolvári Ferdinánd polgármester-jelölt is bemutatta csapatát

A Bagó Zoltán polgármester-jelölt nevével fémjelzett Szívből Kalocsa Egyesület, majd időrendi...

Tegyük együtt sikeressé városunkat

  Ősszel önkormányzati választások lesznek. Ilyenkor, a helyi választások közeledtével...

Kalocsán a Népművészet Mestere kitüntetés

Tizenhét év után újra Kalocsán a Népművészet Mestere kitüntetés. Az államalapítás ünnepe, augusztus...

Kilenc „Kalocsa Városért” díjat adtak át

A képviselő-testület előzetesen meghozott döntésének értelmében, a sokéves hagyományokat követve, az...

Dr. Bagó Zoltán élhető városról, munkahelyekről, bérekről, egészségügyről

Mint emlékezetes, - bejelentési sorrendben – Bolvári Ferdinánd (Békés Kalocsáért Egyesület),...

Sikeres a Paks II. Zrt. gyakornoki programja

Évente tíz-tizenöt fiatal tölti szakmai gyakorlatát a tervezett új paksi blokkok létesítésére...

Ösztöndíjprogramot indít a Paks II. Zrt.

Tanulmányi Ösztöndíjprogramot indít a Paks II. Zrt azzal a céllal, hogy felkeltse a fiatalok...

Kulcsszerepe volt az atomenergiának tavaly is az ország áramellátásában

Sorra dőltek meg az eddigi áramfogyasztási rekordok tavaly Magyarországon. Előbb márciusban, majd...

A KALOCSAI SZENT KERESZT KÓRHÁZ LÁTOGATÁSI RENDJE

Új látogatási rend a kórházban április 1-től – szigorúan betartatják a gyógyítás érdekében.

Szakmai tanácskozást folytattak a megye polgármesterei

Bács-Kiskun megyében ebben a választási ciklusban immár nyolcadik alkalommal rendezte meg a...

A Paks II. projektről kapott tájékoztatást a Magyarországi nemzetiségek bizottsága

A Magyarországi nemzetiségek bizottsága 2018. november 6-án kihelyezett ülést tartott Pakson,...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás