Negyedszázados a Paprika Fesztivál

2014.09.25 13:25    |    Gábor Erika  

Ha nem is ezen a néven, hiszen Szüreti Mulatság volt a „születési neve”, Paprika Napokként szökkent szárba és Paprika Fesztivál néven vált felnőtté a városszerte – és azon túl is – ismert rendezvénysorozat. Szeptember 19-20-21-én a már ismert belvárosi helyszíneken újra kinőttek a földből a sátrak, vásáros bódék, a Vajas-parton felépült a vidámpark és a sétálóutca is szüntelenül programokat kínált.

Már péntekenkora délután

elkezdődött a forgatag a szüreti hívogatóval, a Gasztro Show-val és a két színpadon műsorokkal.

paprikafesztival1_450

A Gasztro show-t Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, a rendezvény szakmai védnöke nyitotta meg. Beszédében örömmel állapította meg, hogy sikerült megállítani a paprika termőterületek csökkenését, és a fűszerpaprikát idén 800 hektáron termesztik a védett kalocsai területeken. Kiemelt fontosságúnak nevezte a vetőmag beszerzés támogatását, és hogy az őrölt paprika ízléses csomagolásban, változatos, mégis hagyományos ízvilággal legyen jelen az élelmiszerpiacon. Török Ferenc polgármester ismét hangsúlyozta, hogy Kalocsa az egyetlen város, amely két hungarikummal is büszkélkedhet, és a 25. Paprika Fesztivál ezek jegyében fog zajlani. A programban ezután Bede Róbert, a Paprika TV sztárséfje, Pető István Venesz-díjas mesterszakács és Németh József, a gasztronómia helyi atyja készített különlegességeket – természetesen a paprika „főszereplésével”.

paprikafesztival2_450

A sétálóutcai „Kisszínpad” az Alma együttes koncertjének adott helyet, és a kirakatok üvegei ámultan pislogtak a hatalmas tömegre. Gyermekek, szülők, nagyszülők élvezték a csupa zene és nevetés műsort, a szüntelen párbeszédet zenekar és nézők között – az „almák” percek alatt meghódították a közönség nemcsak gyermeki részét, de a felnőtteket is! (Ünneprontás szándéka nélkül: egyetértek azzal, aki kicsit szomorúan jegyezte meg: de kár, hogy ez a sok gyerek nem jött el a Kék Madár Fesztivál gyermekműsorára! Azon ugyanis jó, ha harmincan ültek a színház nézőterén…)

Körülbelül ugyanekkor a Városháza sarkánál felállított „Nagyszínpadon” a Kalocsai Liszt Ferenc AMI Ifjúsági Fúvószenekara hangolta fel a nézőket a 19 órai ceremóniára a tőlük megszokott színes, igényes előadással.

paprikafesztival4_450

Hét kalocsai intézmény vált a Fénykör Közösség

 tagjává ezen az estén. Esetükben a pályázati támogatásból kapott napelemeknek köszönhetően drámaian csökken a jövőben az áramfogyasztás költsége. Török Ferenc polgármester bejelentette, hogy az önkormányzat a körülbelül százmillió forintos áramköltség-megtakarításból többek között egy „Kalocsa hazavár” elnevezésű ösztöndíjrendszert fog kidolgozni, amellyel azoknak a kalocsai fiataloknak a felsőfokú tanulmányait kívánják támogatni, akik diplomájuk megszerzését követően visszajönnek a városba, és itt fognak dolgozni.

Felszólalt az eseményen Tóth Zoltán, a Fénykörközösség fővédnöke, aki a szervezet céljai közül a legfontosabbnak az ismeretbővítést és a szemléletformálást tartja, és elképzelhetőnek tartja, hogy a napenergiának köszönhetően 20 év múlva az áramdíj lesz a legkisebb költség a háztartásokban. Az ifjúsági önkormányzat polgármestere, Greksa Zsófia is üdvözölte Kalocsa csatlakozását a közösséghez, és kiemelte: kortársai a megújuló energiák használatát és az ennek köszönhető fenntartható fejlődést tartják a társadalom egyik legfontosabb célkitűzésének. A színpadon vették át ünnepélyes keretek között az érintett intézmények vezetői, képviselői azokat a táblákat, amelyek ez után az épületek falára szerelve hirdetik, hogy „Fénypontok”, azaz megújuló, zöld energiát használó intézmények. Ezek pedig: Kalocsa Város Sportcsarnoka, Kalocsai Eperföldi Általános Iskola, Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola, Városi Sporttelep két objektuma, Kalocsa Város Uszodája, Zöldfa utcai óvoda.

A program további részében fellépett a Kunszt utcai óvoda „Zöldikék” csoportja, majd Müller Gábor tánctanár növendékeinek (Liszt AMI) tapsolhatott a közönség. A fénykör közösségek egyik hangadója, Pál Dénes – a népszerű énekes is bemutatkozott ezen az estén Kalocsán. Az estét koncertek és utcabál zárták.

Szombat délelőtt

a városháza mögötti téren jókora tömeg várta a fesztivál hivatalos megnyitóját. Bevonultak a gasztronómia lovagjai (Magyar Fehérasztal- és a Szabadtűzi Lovagrend), majd a kalocsai tánccsoportok érkeztek a főutcai felvonulást követően a térre. A színpad mellett a meghívott vendégek és a Kalocsai Szent István Paprika Lovagrend tagjai sorakoztak fel. A fesztivál két műsorvezetője: Füstös Éva és Tóth Barna köszöntötték a meghívott rangos szakembereket, a testvérvárosok delegációit, a környékbeli polgármestereket. Török Ferenc polgármester is köszöntötte a vendégeket és a közönséget, kifejezve reményét, hogy a kisvárosi programból kinövő fesztivál országos, de akár nemzetközi hírű rendezvénnyé is fejleszthető a jövőben. Őt követve Guba Zoltán, a Földművelésügyi Minisztérium hungarikumokért felelős főosztályvezetője és Pásztor István, a Vajdasági Magyarok Szövetsége elnöke is méltatta Kalocsa értékeit, és a fesztivál színvonalát.

A 18. Paprikás Ételek Főzőversenyét és az I. Szürkemarha Pörköltfőző Versenyt Németh József, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Dél-Alföldi Régiójának elnöke nyitotta meg.

Programok szünet nélkül

Mindhárom napon rengeteg program között válogathattak kicsik és nagyok, ami a csodaszép őszi idővel együtt hatalmas tömegeket vonzott a különböző helyszínekre. Vendégünk volt például a Szamárfül Kiadó jóvoltából Nagy Bandó András, akinek standjához szüntelenül érkeztek az érdeklődők. Gyűjteményes kötetei, regényei mellett varázslatos gyermekkönyvei vonzották a legtöbb vásárlót, akiknek azután fáradhatatlanul írta kedves sorait a könyvek elejére.

 

paprikafesztival6_450

 

– Itt van a humorista életművem, mellette az András; és András 2. könyve, amelyek a hitről szólnak – mutatta be a népszerű író, előadóművész a kínálatot. – Kétkötetes regényem, a „Vár rád Toscana” és a „Sosemvolt Toscana” 13 kiadást, több mint harmincegyezer példányt ért meg. Ez ma igazi csoda! De itt van a füveskönyvem; meg az „Isten bikiniben”, ami a teremtéstörténettől máig szól rólunk, szarkasztikus humorral. Itt van még az „Ízes beszéd”, az „Orfűi medvehagyma”, és „Murphy törvénykönyve” – amatőr teniszezőknek. A madaras könyvem nemcsak gyerekeknek, felnőtteknek is szól. Ebben itt 77 cicarajzom és versem van, az „Egyik kutya, másik is” 170 kutyarajzot és verset tartalmaz. Két csikómese; Varázspadlás; a „Hangyabanda” pedig az év könyve lett. A „Betűskönyv”, nézd meg: minden betű kapott egy színt, és minden betűhöz egy verset rendeltem. A mai gyermekirodalomban éllovasnak számítok a húsz könyvemmel – mondja még, miközben olyan szeretettel nyújtja felém a szebbnél szebb köteteket, mintha élő gyermekeket, saját gyermekeit mutatná be nekem!

Miközben Bandó egy vásárlóhoz fordult, elolvastam egyik könyve végén az ajánlásokat. Háy János és Szabó T. Anna költők elragadtatva írnak gyermekkönyveiről, Tamkó Sirató Károlyhoz, Petőfihez, Weöres Sándorhoz hasonlítva azok alkotóját!

A betűk birodalmából távozva egy, az őszi színek kavalkádját felvonultató standnál ragasztott a földhöz a látvány. A bátyai Király Virágkertészet tüneményes, dísztökből kreált kis díszei, a hófehéren ragyogó fokhagymafüzérek odavonzottak a sátorhoz, amelynek mélyéről mosolygó fiatal hölgy mutatta be a kínálatot. Szilágyi Anna elmondta, hogy ősszel mindig elkészítik a saját termesztésű dísztökből alkotott kis tárgyakat, amelyek nagyon kapósak a különböző vásárokon. Kalocsán első alkalommal jelentek meg kínálatukkal, a már hetek óta készített kedves kis ajándéktárgyakkal, következő úticéljuk pedig Rácalmás.

Bár a város keleti csücskében lakók némelyike mérgelődött vasárnap délután, rosszkedvüket bőven ellensúlyozta az a mintegy 140 gyermek és felnőtt, akik a DB Schenker Rail Hungária Kft., személy szerint pedig Gaál József vasút üzemvezető jóvoltából tiszteletbeli mozdonyvezetők lehettek! Ennyien keresték fel ugyanis a kalocsai vasútállomást, ahol az életre kelt „Piroska” nevű mozdonyokon kipróbálhatták számos fiúgyermek álmát. A mozdonyvezetéshez ugyebár a hangjelző megszólaltatása is dukál, ezért volt némi duzzogás a környéken lakók részéről. A tiszteletbeli mozdonyvezetőknek kiállított, aláírással és pecséttel ellátott oklevelet mindenkinek elkészítette Gaál József, aki elmondta: néhány napja dőlt el, hogy ezzel az önkéntes vállalással csatlakoznak a Paprika Fesztivál programjához, és jóleső érzés volt a sok kis és nagy vendég örömét látni!

Lehetetlenség volna felsorolni a három nap programjait, több tucat műsor, verseny, vásár, bemutató zajlott a különböző helyszíneken. Sokan távozhattak értékes díjakat szorongatva, lássuk, ki miben alkotott elismerésre méltót a hétvégén!

Díjak, eredmények

 

paprikafesztival7_450

Paprika király és –királynő választás: az idén nem izzadt meg a zsűri, amíg eldöntötte, ki nyerje meg a néptáncos párok viselet- és tánctudásbeli versengését, ugyanis három pár vállalta a megmérettetést.

I. helyezett: Nagy Barbara – Romsics Dániel, Danubia AMI Szakmár; II. helyezett: Szintai Vivien – Farkas Bence, Liszt Ferenc AMI; III. helyezett: Rostás Tünde – Farkas Csaba, Roma Önkormányzat.

A díjat a tavalyi győztes páros, Sebők Luca és Illés Ákos adta át.

Paprikás kácsi sütő verseny:

I. helyezést ért el a Csipet-csapat, név szerint: Bolvári Andrásné, Dus-noki Bálintné, Dusnoki Lászlóné és Lászlóné Vén Anna. II. helyezett lett Jagiczáné Vargacz Tünde, III. helyezést ért el Hunyadi Lászlóné. Különdíjat kapott Szarvas Ildikó és Benke Csaba.

paprikafesztival8_300

Paprika-futás győztesei: (530 induló volt)

Alsó tagozatosok: Drenyovszki Tamás, Horváth Réka

Felső tagozatosok: Tóth Bence, Greksa Hanna

Középiskolások: Ruzsinkó Dénes, Tóth Mikolt

Felnőttek: Szabadi Gábor, Tóth Gabriella.

I. Szürkemarha Pörköltfőző Verseny: ötven csapat indult a versenyen

A versengés ifjúsági kategóriájában Ezüst Bogrács díjat kapott a „Pörkölt Ördögök”, Arany Bogrács Díjat az „Ifjú Titánok” csapata.

I. helyezést kapott a felnőtt kategóriában a
„Baromi Jó Csapat”
– azaz a Pingpongos Baráti Társaság: Vörös Antal, Vörös János, Maár Zoltán, Baksa István, a bográcsmester Haskó Gábor – képünkön – volt). Bronz Bogrács Díjat kapott: Tóth Ferenc és Barátai; Tökamatőr Csapat; Panet és Anvikor Kft.; Kalocsai Mentőállomás; Country Road – Ezüst Bogrács Díj: Hédi és Csapata; Bróker Kft.; Bogrács Betyárok; Treffesek; Rigó La-komák – Arany Bogrács Díj: Marcitrans; Koxyy Team; Vass-sokk; Ordasi Cimborák és a fődíj lásd fentebb.

18. Paprikás Ételek Főzőversenye:

Nagyon sok díjat osztottak ki az idei főzőversenyen. Több új kategóriát is beiktattak, és sok csapat távozhatott valamilyen elismeréssel. Több tárgyjutalmat is kiosztottak a különböző diplomák mellett. Ennyi jó ételt még nem kóstoltak – mondta Pető István mesterszakács, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke, aki hozzátette: minden csapat 80 pont fölötti értékelést kapott a zsűritől, ami azt jelenti, hogy valamennyien megütötték az éttermi kategóriai színvonalat. A szakember ezután ismertette a zsűri értékelési szempontjait, majd Németh József MNGSZ Dél-Alföldi Régiójának elnöke adta át a díjakat Csetneki Lászlóval, a Szabadtűzi Lovagrend főkancellárjával.

Tárgyjutalom elismerésben részesült a Kalocsai Porcelánfestő Üzem csapata, a „Gézengúz Csapat” és a bajai Bányai Júlia Szakiskola csapata.

A TV Paprika különdíját kapta a kalocsai Kossuth Zsuzsanna Humán és Kereskedelmi Szakközépiskola, Szakiskola csapata, valamint a Rimaszombatról érkezett Mári Néni Konyhája.

Az I. Magyar Fehérasztal Lovagrend Különdíját kapta az Eccofood I. csapata.

Ifjúsági kategóriában
„Bronz Bogrács Díjat kapott a Treff BT csapata és a bajai Bányai Júlia Szakiskola; „Ezüst bogrács” díjat kapott a kalocsai Kossuth Zsuzsanna Humán és Kereskedelmi Szakközépiskola, Szakiskola és a kiskunhalasi Vári Szabó István Szakiskola diákjai. „Arany Bogrács” díjas lett Székesfehérvárról a „Kicsi Séf” néven indult versenyző, a „Mári Néni Konyhája” és az „Egri Séfjelöltek”, a Szent Lőrinc Vendéglátóipari Szakközép- és Szakiskola csapata.

Arany diploma elismerésben részesült a Bor Lovagrend Nagymesterétől Benke Csaba és az Egri Séfjelöltek – ők kínálták a legjobb bort paprikás ételükhöz.

A több, idén beiktatott kategória közül például a „Legvidámabb csapat” minősítést kapta a Speiz Bistro I. csapata, míg a „Legősibb Kárpát-medencei paprikás étel” díjat adták át a Kalocsai Ügyészség csapatának. „Legfinomabb paprikás sütemény” címmel ismerték el a Haris Team művét.

paprikafeszt_450

Arany-, Ezüst- és Bronz Bogrács Díjat 5-5 darabot adott át a zsűri:

Bronz Bogrács” díjban részesült a Kalocsai Roma Önkormányzat csapata, a Kapuvári Ízvadászok, a Pestszentlőrinci Pálinkások, a Karcagi Birkafőzők Egyesülete – kiemelt bronz díjat kapott a Haris Team I. csapata

Ezüst Bogrács” díjas a Haris Team II. csapata, a Speiz Bistro II. csapata, a Dadó Zöld Tanyája, a Palóc Grillszövetség – kiemelt ezüst díj a Nagykátai Malackodók

Arany Bogrács” díjat kapott a Magányos Bikás, azaz Kapitány László (Bátya), a Bajai Halfőzők, a Grilles Négyes, a Kúlai Ínyencek és a Nagykátai Malackodók

Idén a Kalocsai Szent István Paprika Lovagrend tiszteletbeli tagjává avatták, és „Rubin Diplomával” ismerték el az Egerből érkezett Berecz Attilát.

A Lovagi Vándordíjtól, a „Gasztro Kardtól” fájó szívvel vált meg a tavalyi nyertes, a Palóc Grillszövetség és adta át egy évre az „Amatőr Királyi Szakács Klub”-nak .

Az „Ínyesmester” kitüntető címet a Szivácról érkezett Dadó Zöld Tanyája nevű csapat nyerte el.

A Fődíj-vándorserleg, diploma és az összes ezzel járó „koronaékszer” az idén a jakabszállási Kaktusz Team csapatánál landolt.

 


Kalocsai hírek

Megszületett a város 2020-as költségvetése

Tartalmasan telt a kalocsai városatyák február 13-i ülése, amelyen többek között egyöntető...

Halálos „herbál” szedi áldozatait Kalocsán?

Február 9-én segélykiáltás-szerű, indulatoktól sem mentes poszt jelent meg a Kalocsa Városi Cigány...

Képek párbeszéde: egy párbeszéd stációi

Emlékezetes 75. születésnapot ajándékozott Kalocsa városa, a Viski Károly Múzeum, megannyi rokon,...

Siker az istvános diákok és tanárok első kultúrbulija

A Kalocsai Szent István Gimnázium tanárai 2020. február 7-8-án rendhagyó kultúrbulira várták az...

Rác Prélót tartottak a bátyai horvátok

A bátyai Horvát Nemzetiségi Önkormányzat, Bátya Község Önkormányzata és a Vodeica Horvát Nemzetiségi...

Bács-Méh Reptér a Téli Kupa győztese

A Kalocsai FC által rendezett 2019/2020-as Téli Kupa három kategóriája közül elsőként január...

Magyar vállalkozásokat vonnak be

Várhatóan sok munkát ad majd a hazai és persze a régióbeli cégeknek is a Paks II. atomerőmű építés...

Közel kétszáz díjazott a Sportbálon

A báli szezon kalocsai programjából nem hiányozhat városunk sportolói seregszemléje, vagyis a...

Szalmaszív és csuhé virág

Akár a közelgő Bálint nap alkalmából is készülhettek volna ezek a kézműves ajándékok, de nem így...

Az éves jegybevétel kilencven százalékát visszaforgatják a haltelepítésbe

A Dunapataji Horgászegyesület február 2-án tartotta közgyűlését, melyen az elnökség nevében Katona...

Megyei Történelemverseny a gimnáziumban

Február 6-án délután a megye több városából középiskolás fiúk és lányok érkeztek a Kalocsai Szent...

„Életre valók”

A címben említett kifejezés egybe- és külön írva is kifejezi a program lényegét: életre való dolgok...

Kibővült kategóriákkal várja az innovációkat az MVM EDISON startup verseny

Negyedik alkalommal kerül megrendezésre az MVM EDISON startup verseny, amelyre idén február végéig...

Nukleáris energia nélkül Európa nem tudja megvalósítani a klímasemlegességet

A nukleáris energia előállítása nagyon progresszív, jövőorientált és modern formája a villamos...

A miniszterelnöknél kevés elkötelezettebbel találkoztam a hídépítés ügyében

„Igen, én is voltam a Karmelitában... Mint ahogy azt a teljes magyar sajtó megírta, minden...

Kibővült kategóriákkal várja az innovációkat az MVM EDISON startup verseny

 

Kórházban fekvő betegektől lopott

A gyanú szerint három személy állapotát kihasználva lopott el értékeket az a férfi, akit a kiérkező...

E-hulladék dömping az Eperföldi Iskolában

Lapunk nyomtatott és elektronikus felületén januárban több alkalommal közzétette azt a felhívást,...

Szabó László Dezső költő bemutatkozása a könyvtárban

Január 30-án, csütörtökön 17 órától vette kezdetét a Kalocsai Alkotók Körének harmincötödik előadása...

Szent Sebestyén búcsú Kalocsán

Kalocsán az érseki kastély Szent Sebestyén kápolnájának búcsúünnepét ülték meg 2020. január 20-án....

Falusi disznótor a Hagyományőrzők Házában

A Kalocsai Hagyományőrző Néptánc Egyesület az Érsekkert főbejárata mellett, az általuk üzemeltetett...

Kézműveseink „hazajárnak”, táncosaink debütáltak a Berlinben

Január 17-én kezdődött Berlinben a Nemzetközi Zöld Hét, amelyet a világ legnagyobb mezőgazdasági,...

Ismétlést kívánnak életre keltett hagyományaink

Január 25-én egy gombostűt sem lehetett volna elejteni a Kalocsai Színház nézőterén, amikor is...

Új lehetőségek a hazai vállalkozásoknak a Paks II. projektben

– Egyre több feladatba kapcsolódhatnak be a hazai vállalkozók a Paks II. projekt keretében. A...

Vannak már tüdőgyulladásos, szövődményes esetek

Korai vészharangot kongatni: mint arról korábban a gyermekbetegségek kapcsán is írtunk, egyelőre...

Szülők - Nevelők jótékonysági bálja

A Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola „Kertvárosi Általános Iskoláért - Gyermekeinkért...

Évek után lezárult a CsóKa

Folytatni fogják, sőt, a kalocsai tapasztalatokat felhasználva más településekre is elviszik a...

Kazinczy-verseny a Könyvtárban

A Magyar Kultúra Napjához kapcsolódó programsorozat keretében január 20-án „Szép Magyar...

Kiállításmegnyitóval és szerzői esttel tisztelgett a könyvtár

1989 óta ünnepeljük január 22-én a magyar kultúra napját annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc...

Személyi kérdések, pályázatok és vagyonnyilatkozat napirenden

Zsebbevágó, pénzzel és vagyonnal kapcsolatos napirendek uralták a kalocsai képviselő-testület múlt...

Jéri Tamás, a Kalocsavagyon Kft. leendő vezetője

Mint arról a múlt csütörtöki képviselő-testületi ülésről szóló riportunkban beszámoltuk, a...

A KSE Karate Szakosztály 2019. évét értékelték

A Kalocsai Sport Egyesület Karate Szakosztály vezetője, Szűcs Zsolt megtartotta a 2019. évi...

Röplabda a Katolikus Iskolában

Amikor 2017-ben a röplabda sportág is bekerült a látványsportágak közé, azaz pénzügyileg más...

Szalagavató a Szent István Gimnáziumban

  Szalagavató ünnepségre gyűltek össze január 17-én a végzős diákok családjai, barátai és tanárai....

Teljes körű tájékoztatást kaptak a Paks II. projektről az érintett térség településvezetői

Az új atomerőművi blokkok létesítése kapcsán alakult Paksi Társadalmi Tanácshoz tartozó 47 település...

Az erdei fülesbagoly

Az erdei fülesbagoly Magyarország legismertebb és a lakott területeken is leggyakoribb bagolyfaja. A...

Nyitva a Cabernet Borturisztikai Látogatóközpont

Cabernet Borturisztikai Látogatóközpont… ízlelgessük, mert az őszi átadót követően januártól...

Így (sz)épül Kalocsa 2020-ban

Bár az építőipar az éveleji hónapokban jellemzően „téli álmot alszik”, hiszen megannyi...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás