Vállakozók, kamara, városvezetés

Nem lesz adóemelés – hangzott el a közös reggelin

2018.11.25 14:07    |    V.I.  

November 6-án a Csajdakert Étteremben üzleti reggelire hívta és várta Kalocsa legnagyobb adófizető vállalkozóit a városvezetés, amelyet a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi- és Iparkamara helyi képviseletével karöltve rendezett meg. Mint emlékezetes, hasonló alkalmakat féléves rendszerességgel ígértek korábban az üzletembereknek, akik ilyenkor kötetlen keretek között, direkt tolmácsolhatják észrevételeiket az önkormányzat, illetve az érdekképviselet irányában.

vallalkozo2_pejo 

Adóról és főiskoláról szólt a polgármester

 

A megjelenteket Péjó Zoltán kamarai képviseletvezető köszöntötte, majd dr. Bálint József polgármesternek adta át a szót, aki első körön arról beszélt, hogy milyen folyamatban lévő, illetve megvalósulás előtt álló beruházások történnek, illetve fognak történni Kalocsán, ami bizonyos formában közvetlenül is érinthet néhány, az asztalnál helyet foglalót. A beszéd ezen része sok nóvumot nem tartalmazott, hiszen a korábbról ismert megyei TOP-fejlesztésekről esett főként szó, illetve a Kalocsa-Paks Duna-hídtól remélt fellendülésről, illetve annak ambivalens hatásáról Minden bizonnyal munkaerő-elszívó effektust is gyakorolt majd azon jótékony vetület mellett, hogy bekapcsolja a térséget a Dunántúl vérkeringésébe és autópályát hoz néhány kilométeres távolságba Kalocsától.

 

Mondandója végéhez érve ejtett el két mellékesnek tűnő, ám annál izgalmasabb mondatot a polgármester. Egyfelől deklarálta, hogy amíg a ciklusa kitart (várhatóan 2019 október közepéig, a következő helyhatósági választásokig) Kalocsán már biztosan nem lesz adóemelés. Utalt ezzel azon korábbi adórendezési intézkedésre, amelynek nyomán az építményadó mértékét sávosan megemelte az általa vezetett grémium, mondván 12 éve nem nyúlt az adókhoz a városvezetés. Emlékezetes, hogy ez első nekifutásra az érintettek és a képviselő-testület egy része felől egyaránt komoly ellenállásba ütközött, második körön viszont sikerült kompromisszumos megoldásként véghez vinni. Mostanra a tervszerű, szoros gazdálkodás és a már említett adóemelés megerősítette annyira a város pénzügyi helyzetét, indokolta bejelentését Bálint, hogy nincs szükség további adókorrekciókra.

 

Még ennél is kurtábban tért ki arra a polgármester, hogy a „Kalocsáról kivonult Tomori Pál Főiskola helyére” jelentkezett be egy másik magánegyetem. Ennél sokkal többet újságírói kérdésre sem árult el, hiszen a dolog még gyermekcipőben jár és igen képlékeny. Annyi bizonyos, hogy lenne érdeklődő felsőoktatási intézmény, amely ide települne. Számukra a volt Tomori Pál Könyvtár, illetve régi SZTK rendelőintézet Kossuth utcai épületét ajánlotta a város, mondta a polgármester, jelenleg várják a választ.

 

Vészjósló trendekre mutatott rá a kamara

 

- Harmincas létszámú kört hívtunk meg. Ez az esemény jó alkalom arra, hogy polgármester úr tájékoztassa a vállalkozókat, valamint arra is, hogy a kamara részéről ismertessünk velük érdekesebb gazdasági folyamatokat Közösen vizsgáljunk kitörési pontokat, és áttekintsük, hogy a szomszédos járásokhoz képest a kalocsai hogyan áll például munkaerő vagy vállalkozói létszám tekintetében – foglalta dióhéjba a találkozó lényegét a kamara részéről Péjó Zoltán.

 

- Minden területen tapasztalható a munkaerőhiány, amelyet a kamara is igyekszik rendezni azzal, hogy próbálja a szakképzések felé orientálni a pályaválasztás előtt álló tanulókat. Egyre inkább beigazolódni látszik az általunk régóta hangoztatott tézis, miszerint egy jó szakma felér egy diplomával – folytatja. – Annál is inkább, hiszem az építőipartól a vendéglátásig mindenütt emelkednek a bérek. Az látszik, hogy a vállalkozók tudomásul vették, hogy az uniós bérekkel kell versenyezniük, illetve, hogy a mai fiatal munkavállaló ugyanolyan könnyen mozdul másik cég, vagy külföld irányába, amilyen könnyen rábólint egy adott munkalehetőségre. Szintén látjuk a tőkeerő hiányát a térségben, illetve ki kell mondani, hogy befektetési kedv tekintetében is elmaradunk például a szomszédos Kiskőrösi Járástól. Van tehát hová felpörgetni helyben a gazdaságot – summázta az aktuális trendeket Péjó.

 

Bemutatkozott a Hermex Kft.

 vallalkozo3_hermex

 

Ugyancsak hagyomány a múlt keddihez hasonló üzleti reggeliken, hogy egy helyben működő, kevésbé közismert cég képviselete kap lehetőséget arról, hogy a szélesebb közönségnek, vállalkozó-társaknak bemutassatevékenységi körét, fontosabb eredményeit. Ez alkalommal a  Pataji úti telephelyen lévő Hermex Kft. ügyvezetője, Herrmann Csaba tett eleget a felkérésnek és mesélt évtizedek óta meglévő és folyamatosan fejlődő vállalkozásukról.

 

-Családi vállalkozás vagyunk, a cég jövőre lesz huszonötéves, de már közel harminc éve működünk – vágott a közepébe.– A két fő tevékenységünk a mezőgazdasági és élelmiszeripari gépgyártás. Az első évtizedünkben ebből a mezőgazdasági vonal volt erősebb, ami édesapám szakmai tapasztalatából táplálkozott. Egy svéd vetőgépcsaládot örököltünk meg, amit felszerszámozva kezdtünk el gyártani, úgyhogy mára ez tulajdonképpen magyar konstrukciójú gépcsaláddávált. Rengeteget gyártottunk hazai és nemzetközi vevőknek, így vannak gépeink Németországban, Angliában, Ausztriában, de eljutottak a termékeink Afrikába is. Napjainkban az élelmiszeripari gépgyártás a domináns, amelyek olyan nagyipari gépeket takarnak, amilyenek például a KAGE telephelyén is működnek, de gyártunk csarnokkal együtt tervezett eszközt is, amelynek a telepítését is mi végezzük. Összegezve tehát a tervezést, a gyártást, és kivitelezést is mi csináljuk – hangzott a cégvezető ismertetője, hozzátéve, hogy ebben az évben volt egy másik fontos projektje is a Hermex Kft-nek. –Megvásároltuk a volt Bástya Kft. majdnem három hektáros területét, ami a Lidl áruház mögött található. Most, hogy ez a nagy, összefüggő terület a birtokunkba került, meg tudjuk valósítani azon nem titkolt célunkat, hogy itt egy kisebb ipari parkot létesítsünk. Ennek alárendelve fejlesztjük a területet és a már meglévő csarnokok mellé építünk majd továbbiakat, saját magunk és a jelenlegi, illetve a majdani bérlők számára – így Herrmann Csaba.

 

A reggeli ezután rövid kérdezz-felelekkel zárult, majd úgy váltak el a felek, hogy hasonló felállásban 2019 őszéig még legalább két alkalommal biztosan találkozni fognak.

V.I.


Kalocsai hírek

Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja

Kalocsa Város Önkormányzata 2019. február 25. (hétfő) 16.00 órakor megemlékezést tart a Kommunizmus...

FELHÍVÁS! Kalocsa Város Polgármestere tájékoztatja a Tisztelt Lakosságot, hogy

KALOCSA, SZENTHÁROMSÁG TÉR ÜTEMEZETT FELÚJÍTÁSÁNAK anyaga Vörös Márta tervező által elkészült.  ...

Fókuszban a mindennapi függőségek

Bagó István addiktológiai konzultáns előadásával folytatódott a Kalocsai Tomori Pál Városi...

Megújulhat a Vajas parti közösségi ház

Nem volt egyszerű és csörtéktől mentes menet, de végül megszavazta január végi ülésén a kalocsai...

Ősszel jöhet a szigorított „szilveszteri tűzijátékrendelet”

Simon Zoltán képviselő indítványaként jutott a Városházáig és a döntéshozó képviselőkig az ügy,...

Államtitkári látogatás a Szent Kereszt Kórházban

„Lesz híd Kalocsánál. Ez egy teljesen új helyzetet jelent, főként a Paks II beruházás kapcsán....

Rózsafüzér készítő háziipar Kalocsán

Kalocsa városában az ipar és benne a háziipar sokszor alapvető megélhetést nyújtott a helyi...

Hagyományos disznótor az Érsekkertnél

Aktív résztvevőből és nézelődőből is jócskán akadt a Hagyományőrzők Házának disznótorán, amit az...

V. Hartai Kolbásztöltő Fesztivál

2019 január 19-én rendezték meg Hartán a már nyugodtan hagyományosnak mondható kolbásztöltő...

Közel hatvanezer látogatója volt 2018-ban a Paks II. országjáró kiállításának

Tartalmas évet hagyott maga mögött a Paks II. Atomerőmű Zrt. tájékoztató kamionja: mintegy...

Kifüstölik az esővizet szennyvíz-hálózatba vezetőket

Akár százezres nagyságrendű büntetést is kockáztathat Kalocsán és a környékben jó néhány háztartás,...

Szakmai tanácskozás folyt a kalocsai kórház fejlesztéséről

Decemberben, több akkor aktuális, közéleti témát taglaló kalocsai tájékoztatóján jelentette be Font...

Szívbe markoló beszéd a doni katasztrófa évfordulóján

A Voronyezs és Pavlovszk között húzódó fronton harcoló 2. magyar hadsereg 1943-as lerohanásának...

Panasznap helyett Ügyfélsegítő

Alapvetően megváltoztatta a korábbi panasznap szerepét az új Polgári perrendtartás. De nem csak a...

Kulcsszerepe volt az atomenergiának tavaly is az ország áramellátásában

Sorra dőltek meg az eddigi áramfogyasztási rekordok tavaly Magyarországon. Előbb márciusban, majd...

Szentháromság tértől az orosz kulturális kirendeltségig

Ahogyan ígértük, folytatódik részletes beszámolónk a november 29-i kalocsai lakossági...

A KALOCSAI SZENT KERESZT KÓRHÁZ LÁTOGATÁSI RENDJE

Új látogatási rend a kórházban április 1-től – szigorúan betartatják a gyógyítás érdekében.

Élesítették az influenza figyelő szolgálatot

Bár az utóbbi hetekben kifejezetten barátságos arcát mutatta az ősz, ha hinni lehet a meteorológiai...

Szakmai tanácskozást folytattak a megye polgármesterei

Bács-Kiskun megyében ebben a választási ciklusban immár nyolcadik alkalommal rendezte meg a...

A Paks II. projektről kapott tájékoztatást a Magyarországi nemzetiségek bizottsága

A Magyarországi nemzetiségek bizottsága 2018. november 6-án kihelyezett ülést tartott Pakson,...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás