Vállakozók, kamara, városvezetés

Nem lesz adóemelés – hangzott el a közös reggelin

2018.11.25 14:07    |    V.I.  

November 6-án a Csajdakert Étteremben üzleti reggelire hívta és várta Kalocsa legnagyobb adófizető vállalkozóit a városvezetés, amelyet a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi- és Iparkamara helyi képviseletével karöltve rendezett meg. Mint emlékezetes, hasonló alkalmakat féléves rendszerességgel ígértek korábban az üzletembereknek, akik ilyenkor kötetlen keretek között, direkt tolmácsolhatják észrevételeiket az önkormányzat, illetve az érdekképviselet irányában.

vallalkozo2_pejo 

Adóról és főiskoláról szólt a polgármester

 

A megjelenteket Péjó Zoltán kamarai képviseletvezető köszöntötte, majd dr. Bálint József polgármesternek adta át a szót, aki első körön arról beszélt, hogy milyen folyamatban lévő, illetve megvalósulás előtt álló beruházások történnek, illetve fognak történni Kalocsán, ami bizonyos formában közvetlenül is érinthet néhány, az asztalnál helyet foglalót. A beszéd ezen része sok nóvumot nem tartalmazott, hiszen a korábbról ismert megyei TOP-fejlesztésekről esett főként szó, illetve a Kalocsa-Paks Duna-hídtól remélt fellendülésről, illetve annak ambivalens hatásáról Minden bizonnyal munkaerő-elszívó effektust is gyakorolt majd azon jótékony vetület mellett, hogy bekapcsolja a térséget a Dunántúl vérkeringésébe és autópályát hoz néhány kilométeres távolságba Kalocsától.

 

Mondandója végéhez érve ejtett el két mellékesnek tűnő, ám annál izgalmasabb mondatot a polgármester. Egyfelől deklarálta, hogy amíg a ciklusa kitart (várhatóan 2019 október közepéig, a következő helyhatósági választásokig) Kalocsán már biztosan nem lesz adóemelés. Utalt ezzel azon korábbi adórendezési intézkedésre, amelynek nyomán az építményadó mértékét sávosan megemelte az általa vezetett grémium, mondván 12 éve nem nyúlt az adókhoz a városvezetés. Emlékezetes, hogy ez első nekifutásra az érintettek és a képviselő-testület egy része felől egyaránt komoly ellenállásba ütközött, második körön viszont sikerült kompromisszumos megoldásként véghez vinni. Mostanra a tervszerű, szoros gazdálkodás és a már említett adóemelés megerősítette annyira a város pénzügyi helyzetét, indokolta bejelentését Bálint, hogy nincs szükség további adókorrekciókra.

 

Még ennél is kurtábban tért ki arra a polgármester, hogy a „Kalocsáról kivonult Tomori Pál Főiskola helyére” jelentkezett be egy másik magánegyetem. Ennél sokkal többet újságírói kérdésre sem árult el, hiszen a dolog még gyermekcipőben jár és igen képlékeny. Annyi bizonyos, hogy lenne érdeklődő felsőoktatási intézmény, amely ide települne. Számukra a volt Tomori Pál Könyvtár, illetve régi SZTK rendelőintézet Kossuth utcai épületét ajánlotta a város, mondta a polgármester, jelenleg várják a választ.

 

Vészjósló trendekre mutatott rá a kamara

 

- Harmincas létszámú kört hívtunk meg. Ez az esemény jó alkalom arra, hogy polgármester úr tájékoztassa a vállalkozókat, valamint arra is, hogy a kamara részéről ismertessünk velük érdekesebb gazdasági folyamatokat Közösen vizsgáljunk kitörési pontokat, és áttekintsük, hogy a szomszédos járásokhoz képest a kalocsai hogyan áll például munkaerő vagy vállalkozói létszám tekintetében – foglalta dióhéjba a találkozó lényegét a kamara részéről Péjó Zoltán.

 

- Minden területen tapasztalható a munkaerőhiány, amelyet a kamara is igyekszik rendezni azzal, hogy próbálja a szakképzések felé orientálni a pályaválasztás előtt álló tanulókat. Egyre inkább beigazolódni látszik az általunk régóta hangoztatott tézis, miszerint egy jó szakma felér egy diplomával – folytatja. – Annál is inkább, hiszem az építőipartól a vendéglátásig mindenütt emelkednek a bérek. Az látszik, hogy a vállalkozók tudomásul vették, hogy az uniós bérekkel kell versenyezniük, illetve, hogy a mai fiatal munkavállaló ugyanolyan könnyen mozdul másik cég, vagy külföld irányába, amilyen könnyen rábólint egy adott munkalehetőségre. Szintén látjuk a tőkeerő hiányát a térségben, illetve ki kell mondani, hogy befektetési kedv tekintetében is elmaradunk például a szomszédos Kiskőrösi Járástól. Van tehát hová felpörgetni helyben a gazdaságot – summázta az aktuális trendeket Péjó.

 

Bemutatkozott a Hermex Kft.

 vallalkozo3_hermex

 

Ugyancsak hagyomány a múlt keddihez hasonló üzleti reggeliken, hogy egy helyben működő, kevésbé közismert cég képviselete kap lehetőséget arról, hogy a szélesebb közönségnek, vállalkozó-társaknak bemutassatevékenységi körét, fontosabb eredményeit. Ez alkalommal a  Pataji úti telephelyen lévő Hermex Kft. ügyvezetője, Herrmann Csaba tett eleget a felkérésnek és mesélt évtizedek óta meglévő és folyamatosan fejlődő vállalkozásukról.

 

-Családi vállalkozás vagyunk, a cég jövőre lesz huszonötéves, de már közel harminc éve működünk – vágott a közepébe.– A két fő tevékenységünk a mezőgazdasági és élelmiszeripari gépgyártás. Az első évtizedünkben ebből a mezőgazdasági vonal volt erősebb, ami édesapám szakmai tapasztalatából táplálkozott. Egy svéd vetőgépcsaládot örököltünk meg, amit felszerszámozva kezdtünk el gyártani, úgyhogy mára ez tulajdonképpen magyar konstrukciójú gépcsaláddávált. Rengeteget gyártottunk hazai és nemzetközi vevőknek, így vannak gépeink Németországban, Angliában, Ausztriában, de eljutottak a termékeink Afrikába is. Napjainkban az élelmiszeripari gépgyártás a domináns, amelyek olyan nagyipari gépeket takarnak, amilyenek például a KAGE telephelyén is működnek, de gyártunk csarnokkal együtt tervezett eszközt is, amelynek a telepítését is mi végezzük. Összegezve tehát a tervezést, a gyártást, és kivitelezést is mi csináljuk – hangzott a cégvezető ismertetője, hozzátéve, hogy ebben az évben volt egy másik fontos projektje is a Hermex Kft-nek. –Megvásároltuk a volt Bástya Kft. majdnem három hektáros területét, ami a Lidl áruház mögött található. Most, hogy ez a nagy, összefüggő terület a birtokunkba került, meg tudjuk valósítani azon nem titkolt célunkat, hogy itt egy kisebb ipari parkot létesítsünk. Ennek alárendelve fejlesztjük a területet és a már meglévő csarnokok mellé építünk majd továbbiakat, saját magunk és a jelenlegi, illetve a majdani bérlők számára – így Herrmann Csaba.

 

A reggeli ezután rövid kérdezz-felelekkel zárult, majd úgy váltak el a felek, hogy hasonló felállásban 2019 őszéig még legalább két alkalommal biztosan találkozni fognak.

V.I.


Kalocsai hírek

Végső nyughelyére kísérték Dr. Svébis Mihályt, a megyei kórház főigazgatóját

Dr. Svébis Mihályt, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház főigazgatóját a Kecskeméti Református...

Bács-Kiskun megye tűzoltói Kalocsán ünnepelték védőszentjük napját

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatáság idén Kalocsán, május 3-án tartotta ünnepi...

Búzaszenteléssel Kalocsáról indult az idei Magyarok kenyere program

A Kalocsán a május 1-jén, szombaton rendezett számos esemény közül is kiemelkedik a Kalocsa –...

Szijjártó Péter a fajszi Pata József Kft-nél tett látogatást

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter május 6-án, pénteken a fajszi Pata József Gépipari...

Évelőkkel szépítik a város virágágyásait

Az egynyári virágok mellett a közelmúltban megjelentek és a kiültetésekben egyre nagyobb arányban...

Lezárult az izgalmakban bővelkedő országos Szelidi-tavi horgászverseny

Még a véghajrá előtti éjszaka, sőt, a szerda 12 órai zárás előtti utolsó pillanatok is jelentősen...

Fergeteges Leander Kills zárókoncert a kalocsai majálison

Már a május elsejei ünnep előestéjén is zenei csemege, igényes vendéglátó muzsika várta a...

A Dózsa ballagásán 114 diák búcsúzott a középiskolás évektől

Péntek délután elballagtak a Bajai SZC Dózsa György Technikum és Kollégium végzős diákjai. A...

Viczay Lajos fotó-és festőművész kiállítása a kalocsai Városi Galériában

Sokan eljöttek, hogy láthassák a fotósként is ismert Viczay Lajos festményeiből álló kiállítást,...

Már majdnem kész a Csajda-kerti játszótér

A játékok már a helyükön állnak, de még hiányoznak a biztonságos használathoz szükséges utolsó...

Font Sándor hetedszer vette át országgyűlési képviselői megbízólevelét

A 2022. évi országgyűlési képviselői választáson a Kalocsa székhelyű 03.számú választókerületben...

Szent György-napi szentmise a rendőrökért

Sárkányölő Szent György, a rendvédelmi szervek védőszentje napja alkalmából ünnepélyes szentmisét...

Sokan éltek a személyes találkozás lehetőségével

Naponta tízezer látogatója volt a Műegyetem tavaszi állásbörzéjének, ahol immár hagyományosan...

Szigeti Tamás agrármérnök segít, mire kell figyelni az egységes kérelem beadásánál

2022. április 6-án, szerdán nyílik az egységes kérelem kitöltési felülete, a gazdálkodók ekkortól...

Norbi, a „vaklufis” a földkerekség egyetlen okleveles léggömbhajtogatója

A Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Technikum és Kollégium intézményben régi gyakorlat, hogy a 9....

Árpád-kori régészeti leletek Uszódnál

Az egyik sírban karperecet, gyűrűt és egy pénzérmét találtak

Szent Asztrik érsek szobrát a főegyházmegye papsága előtt áldotta meg Dr.Bábel Balázs érsek

A magyar és a katolikus egyház történetéhez egyaránt szorosan kötődő, attól elválaszthatatlan Szent...

Folytatódik a nemzetközi együttműködés, folyik a munka a Paks II. projektben

A Paks II. projekt építési-szerelési bázisán létesülő építmények több mint felére szerzett építési...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás