Nem egy malomban őrölnek

Mi lesz így Kalocsa „piros aranyával”?

2015.10.08 11:12    |    V. I.  

Bár néhány napja sokezres tömeg ünnepelt együtt az idei Paprikafesztiválon Kalocsa szívében, a fűszerpaprika-ágazat helyzetét illetően kevesebb ünneplésre van okunk. Ez derül ki Németh Józseffel, a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. vezérigazgatójával készült interjúnkból.

– Bár a szüreti időszaknak igencsak az elején tartunk, mi az, ami már most látszik, illetőleg elmondható az idei termésről?

– Úgy látszik, hogy az idei termés volumene valamennyivel elmarad a tavalyitól. Míg akkor a sok csapadékkal, ebben az évben az aszállyal küzdöttek a gazdák. Nyilván ez kevesebb mennyiségű, de jobb minőségű termésben realizálódott. Összességében azt mondhatom, hogy azoknak az egész magyar, illetve a kalocsai paprikatermelő-körzeteknek hozamai, amelyekkel szerződéses kapcsolatban állunk csak szerényen fedezik a cég igényeit.

Kalocsai Néplap

– Ez pontosan mit jelent?

– Ez azt jelenti, hogy az elmúlt évben felvásároltunk mintegy 6500 tonna nyers paprikát, ami véleményem szerint az idén 5000 tonnánál nem lesz több. Magyarul húsz százalékos visszaesésről beszélünk.

– Mi lehet ennek az oka?

– Az, hogy a jelentősebb cégek által előállított paprikának nincsen megfelelő hazai presztízse. Hiába van a kalocsainak és a szegedinek is jó híre, bizonyos sajtóorgánumok és értékelések arra játszanak, hogy a legjobb minőségű paprikaőrleményt házaktól és kistermelőktől közvetlenül lehet beszerezni, amiben be kell vallani, hogy van némi részigazság. Arról nem is beszélve, hogy őstermelői ágon mindenhol lehet paprikát árulni. Ehhez hozzáadódik, hogy a fiatalság paprikafogyasztása csökken, ami a forgalomra összegészében is rányomja a bélyegét. Végezetül nyilvánvaló, hogy az import kegyetlenül lenyomja az árakat, vagyis egyre rosszabb üzlet paprika-ágazatot működtetni. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ez nem új dolog… már tíz éve ez a tendencia.

– Háztáji kontra nagyobb mennyiségben előállított őrlemény. Valóban akkora minőségi különbség lenne a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. telephelyéről polcra kerülő paprika és a háznál vásárolt paprika között, hogy az utóbbi ennyire „lenyomja” a cég termékeit?

– Nézze, a kistermelők ősszel készítik, és egyszerre dolgozzák fel a paprikát, ami nem minden esetben haladja meg a cégünk termékeinek a színvonalát, de mégis a háznál készültet preferálják a fogyasztók. Annál is inkább, hiszen a háztól vásárolt paprika híre szájról szájra terjed. Amit viszont a fogyasztók, de főleg a kereskedők nem ismernek el, az, hogy a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. átlagosan tavasszal, nyáron, ősszel és télen is a középszerűnél jobb minőségű terméket szállít, de hangsúlyozom, hogy a főszerep az importárakon van, illetőleg azon, hogy a természetes fogyasztás az átalakult táplálkozási kultúrával csökken.

– Mennyire támogatják központilag az ágazat esetleges fellendülését?

– Alig-alig. Egy kis vetőmag-támogatáson túl, mondhatnám, hogy semmilyen kiemelt támogatási formát nem kap az ágazat.

– Ön hogyan látja az ágazat jövőjét? Mennyire menthetőek, netán javíthatóak a korábban vázolt trendek?

– Azzal lehetne javítani, ha a termelést és a feldolgozást jelentősebb támogatási rendszer illetné. A termelők legfiatalabb eszközeinek átlagéletkora (ha például a szárítóberendezésekről beszélünk), meghaladja a húsz-harminc évet. Ezeken mindenképpen fiatalítani kellene, arról nem is beszélve, hogy a szárításhoz jelenleg felhasznált energiamennyiség töredékével lehetne elvégezni ezt a műveletet. Ugyancsak segítene, ha a kutatások afelé tendálnának, hogy koránérő, jobban beérő paprikafajták szülessenek. Ehhez képest a hosszú tenyészidejű fajták előállításának szorgalmazása a jellemző, mert azok ellenállóbbak a betegségekkel szemben. Gyakorlatilag napjainkban nincsen olyan paprikafajta, amelyik a hetvenes-nyolcvanas évek hozamát tudná biztosítani. Kivételt képez ez alól egy-egy, néhány tízhektáros területen gazdálkodó termelő földje, akik kifejezetten a paprikából élnek, de belőlük nagyon kevés van… Kalocsa környékén is mindössze párat ismerünk. Ezeken kellene változtatni, és akkor talán a belföldi fogyasztásban is nagyobb arány volna a magyar hányad, de az exportpiacokat már akkor sem lehet magyar paprikával és magyar feldolgozással visszaszerezni. Azok elúsztak. A jelenlegi volumen országosan alig több mint ezer tonna, amelyből a kalocsai paprika öt-hatszáz tonnát képvisel az exportban.

– Egy ideális világban hogyan lehetne átfordítani a kialakult helyzetet?

– Azt kellene elérni, hogy a magyar ráfordítási árakat a terméket polcaikra helyező nagy láncok fizessék meg, és elégedjenek meg a 20-30, esetleg 50 százalékos árréssel, ne pedig 100-130 százalékos árrést tegyenek rá olyan módszerekkel, hogy a gyártónál meg 5 százalék sem maradjon.


Kalocsai hírek

Lezárult Kék Madár gyermekrajzversenye – Ötvenkétezer-négyszázhuszonöt adományperc az alapítványnak

Tizenhat iskolából, több mint ezer gyermektől érkezett pályamű „45 perc segítség” című...

Veterán jármű kiállítás Kalocsán

Egy évszázad gépcsodái az Érsekkertben! Két éven át kellett elhalasztani, most szombaton végre...

Nagy erejű robbanás Kiskőrös belterületén – Két súlyos sérültet mentőhelikopter szállított Pécsre és Budapestre

Nagy erejű robbanás következtében kidőlt egy kiskőrösi ház egyik fala és kigyulladt a tetőszerkezete...

Átadtak a pedagógusok munkáját elismerő Kunszt József díjakat Kalocsán

A főegyházmegyéből öt pedagógus kapott kitüntetést Huszadik alkalommal ítélték oda az oktatás,...

Végső nyughelyére kísérték Dr. Svébis Mihályt, a megyei kórház főigazgatóját

Dr. Svébis Mihályt, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház főigazgatóját a Kecskeméti Református...

Bács-Kiskun megye tűzoltói Kalocsán ünnepelték védőszentjük napját

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatáság idén Kalocsán, május 3-án tartotta ünnepi...

Búzaszenteléssel Kalocsáról indult az idei Magyarok kenyere program

A Kalocsán a május 1-jén, szombaton rendezett számos esemény közül is kiemelkedik a Kalocsa –...

Szijjártó Péter a fajszi Pata József Kft-nél tett látogatást

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter május 6-án, pénteken a fajszi Pata József Gépipari...

Évelőkkel szépítik a város virágágyásait

Az egynyári virágok mellett a közelmúltban megjelentek és a kiültetésekben egyre nagyobb arányban...

Lezárult az izgalmakban bővelkedő országos Szelidi-tavi horgászverseny

Még a véghajrá előtti éjszaka, sőt, a szerda 12 órai zárás előtti utolsó pillanatok is jelentősen...

Fergeteges Leander Kills zárókoncert a kalocsai majálison

Már a május elsejei ünnep előestéjén is zenei csemege, igényes vendéglátó muzsika várta a...

A Dózsa ballagásán 114 diák búcsúzott a középiskolás évektől

Péntek délután elballagtak a Bajai SZC Dózsa György Technikum és Kollégium végzős diákjai. A...

Viczay Lajos fotó-és festőművész kiállítása a kalocsai Városi Galériában

Sokan eljöttek, hogy láthassák a fotósként is ismert Viczay Lajos festményeiből álló kiállítást,...

Már majdnem kész a Csajda-kerti játszótér

A játékok már a helyükön állnak, de még hiányoznak a biztonságos használathoz szükséges utolsó...

Font Sándor hetedszer vette át országgyűlési képviselői megbízólevelét

A 2022. évi országgyűlési képviselői választáson a Kalocsa székhelyű 03.számú választókerületben...

Szent György-napi szentmise a rendőrökért

Sárkányölő Szent György, a rendvédelmi szervek védőszentje napja alkalmából ünnepélyes szentmisét...

Sokan éltek a személyes találkozás lehetőségével

Naponta tízezer látogatója volt a Műegyetem tavaszi állásbörzéjének, ahol immár hagyományosan...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás