Dr. Bálint József válaszolt:

„A város nem áll a csőd szélén, gazdálkodása relatíve kiegyensúlyozott”

2016.12.11 18:27    |    -mond  

Múlt héten olvashattak lapunkban arról, hogy Simon Zoltán sajtótájékoztatót tartott, melyben kemény szavakkal ostorozta a jelenlegi városvezetést, kiemelten annak is első emberét, mondván, hogy a polgármester kezéből kicsúszott az irányítás, a gazdálkodás pazarló és a város elindult a lejtőn lefelé, a csőd szélére került. Dr. Bálint József múlt héten szintén sajtótájékoztató keretében visszautasította ezeket a vádakat, és bejelentette: Kalocsa nem áll a csőd szélén, a 2016. évi költségvetés teljesítése biztosított, a város gazdálkodása relatíve kiegyensúlyozott.

„Megnéztem Simon Zoltánnak, a Fidesz városi szervezete elnökének sajtótájékoztatóját. Azt hittem, hogy nem tudja alulteljesíteni a választási kampányban nyújtott sajtótájékoztatójának színvonalát. Tévedtem.” – ezekkel a szavakkal kezdte Kalocsa polgármestere tájékoztatóját. „A Fidesz képviselők – köztük Simon Zoltán is – állandóan azt szajkózzák, hogy pazarló a város gazdálkodása és a csőd szélén van és úgy gondolják, hogy ezt a város lakossága el is hiszi, és lemondásra kényszeríthetik a polgármestert. A tény ezzel szemben az, hogy a város gazdálkodása és költségvetése relatíve kiegyensúlyozott és nem áll a csőd szélén – szögezte le dr. Bálint, majd azzal folytatta: – Az is igaz, hogy Kalocsa város költségvetése szinte a rendszerváltás óta szerkezeti hiánnyal küzd, amelyet a pénzügyi stabilitást figyelembe véve közép és hosszú távon meg kell oldani, úgy, hogy a pénzügyi hiány ne a magyar állam lojalitásától függő támogatásokból kerüljön kiegyenlítésre. Magyarul: a város bevételei és kiadásai kerüljenek egyensúlyba úgy, hogy állami kiegészítő támogatásra ne kerüljön sor. Ezért fogadta el a képviselő-testület a stabilitási rendeletét. Ebben lefektetésre került, hogy csökkenteni kell a város és intézményei kiadásait, a bevételeit pedig növelni kell.”

 

balint_450
 

 

Ezek után a polgármester felvázolta, hogy 2014 októberétől napjainkig milyen problémákkal kellett szembenéznie az új testületnek, mik voltak azok a nagyobb összegű kifizetések, melyek erőteljesen kihatottak a város gazdálkodására.

A várost az átadás-átvételi jegyzőkönyv tanúsága szerint közel 146 milliós hiánnyal vette át az új vezetés. Az, hogy nem volt rendben a gazdálkodás, jelezte azt is, hogy az előző városvezetés 2014. október 10-én 152 milliós állami póttámogatásra adta be az igényt a stabilitásának megőrzésére, melyből decemberben mindössze 24 millió érkezett csak. Megörökölte a 146 milliós hiány mellett az előző vezetés által kialakított cégeket, melyekbe a mai napig közel 280 milliót kellett belepumpálni.

„Simon Zoltán képviselő sajtótájékoztatóján jelezte, hogy 71 millió 527 ezer forint állami támogatást kapott 2014. évben Kalocsa Város önkormányzata. Ez így igaz csak azt felejtette el hozzátenni, hogy ebből már az átadásig felhasználták a 46 millió 537 ezer állami támogatást és csak 25 millió forint állt rendelkezésére az új önkormányzatnak.” – emlékeztetett dr. Bálint, majd további tényadatokat idézett fel, amiről annakidején beszámoltunk olvasóinknak.

A Kalocsai Parkgondozó Kft. a csőd szélére került 2014. december 2-án, nem tudta finanszírozni a kiadásait, sőt az esedékes decemberi fizetéseket sem tudta kifizetni. Az önkormányzat 24 milliós támogatásban részesítette a kft.-t, így elhárult a csőd veszélye. Viszont e kifizetés és az, hogy az igényelt 152 milliós állami támogatásból csak 25 millió érkezett, veszélybe került a 2014. évi költségvetés teljesítése, ekkor csődközeli állapotba került a város, melyet sikerült ingatlanok értékesítésével elkerülni.

Az előző önkormányzat által felhalmozott 175 milliós Démász-tartozás rendezésére sikeresen pályázott a város, ezt az összeget állami póttámogatásból sikerült kifizetni.

A kft.-k helyzetét is áttekintették a választás után. Megállapították, hogy közülük háromra nincs szükség, a Kalocsa Security, a Városmarketing és a Városfejlesztési Kft., ezeknek elrendelték a végelszámolását. Ezekből az első kettőt nem sikerült végelszámolással megszüntetni, a Kalocsa Securitynél 38 milliós, a Városmarketingnél 27 milliós adóhiány állapítottak meg, és mivel a város ennyit nem tudott volna kifizetni, ezért ezek a cégek felszámolásra kerültek. A harmadik cég bevételei fedezték a végelszámolást.

A megmaradó cégeknél a törvény értelmében feltőkésítést kellett végrehajtani 2015. augusztus 31-ig a gazdálkodás stabilitásának biztosítására, ezt az összeget a város a KalocsaKom eladásból tudta biztosítani.

A Kalocsa Menza Kft.-nél pótbefizetés 2015-ben 63 millió 604 ezer, 28 millió 768 ezer, tehát összesen 92 millió 372 ezer, és ehhez még nincs hozzászámolva a 90 milliós külső tartozása, amit szintén rendezni kellett a kft.-nek a tulajdonos önkormányzat segítségével.

A Parkgondozó Kft. a 2014-es évet mínusz 51 millió 801 ezer forinttal zárta, A pótbefizetés 2015-ben itt is megtörtént, azóta a gazdálkodása egyensúlyban van, azóta nincs vele pénzügyi gond.

A Vagyonhasznosító Kft. 2014-es mérlege mínusz 69 millió 161 ezer forint volt, ami úgy volt feltüntetve, hogy 110 ezer forint nyeresége van a cégnek, és miután az ügyvezető távozott, akkor derült ki, hogy nincsenek lekönyvelve, el vannak halasztva kifizetések, és akkor bukott ki a közel 70 milliós hiány. 70 millió 144 ezer forint pótbefizetést itt is végre kellett hajtani.

Ezeket az összegeket a KalocsaKom eladásából származó pénzből tudta fedezni a város, s most, amikor számon kérik a jelenlegi városvezetéstől azok a képviselők, akik az előző városvezetésben ott voltak, hogy hova tették a KalocsaKom eladásából befolyt összeget, ez valószínűleg csak egy költői kérdés, hiszen azokat a lyukakat foltozta be vele a város most, amik az előző vezetés alatt foszlottak a város gazdálkodásának szövetén.

A tájékoztató végén a polgármester kihangsúlyozta: „A 2016. évi költségvetés teljesítése biztosított! A 2017. évi költségvetés tervezése folyamatban van, és a stabilitási rendeletben foglaltak figyelembe vételével Kalocsa város költségvetése középtávon biztosítható lesz.”

Azt is megtudtuk, hogy különböző visszafizetési kötelezettségek újabb terheket rónak a város gazdálkodására. A gimnáziumi labor kialakítása az Öveges József program keretében történt, különböző szabálytalanságok miatt a Magyar Állam közel 50 millió forint visszafizetésére kötelezheti az önkormányzatot. Ugyanígy az Uszód-Dunaszentbenedek-Géderlak szennyvízprogram uniós ellenőrzése során tapasztalt hiányosságok miatt is visszafizetésre kerülhet sor, ennek mértéke még nem biztos, ezenkívül a Led lámpák ügyében is vizsgálódik az unió, jelenleg vizsgálati szakaszban van az ügy, országos méretű, csak remélhetjük, hogy a másik kettő mellett ez már nem fogja újabb súlyos milliókkal terhelni a város költségvetését.

„Lehet azon elmeditálni, hogy mennyire pazarló a költségvetésünk, de ilyen helyzetben vettük át, és ezeket az intézkedéseket meg kellett tennünk, hogy előre tudjunk haladni. Rögös úton jutottunk el a mai napig, ezekkel kellett megküzdenünk” – mondta dr. Bálint.

Simon a sajtótájékoztatóján úgy értékelte egyik baloldali képviselő szavazástól való tartózkodását, hogy a polgármester már nem ura a helyzetnek, hiszen a saját képviselői se szavaznak minden esetben mellette.

„Sajnálom, hogy fideszes képviselőtársaim nem tudnak önállóságban gondolkodni, és lázadásnak veszik a különvéleményt. A demokrácia úgy működik, hogy minden képviselő a saját meggyőződése alapján dönt, a vélemény szabad.” – referált Simon korábbi megjegyzésére a polgármester újságírói kérdésre válaszolva.

„Sajnálom, hogy egyes képviselőknek előbbre valók saját pártjuk érdekei a kalocsaiak érdekeinél. A sajtón keresztül is egyértelműsítem, hogy nem kívánom egyik párt érdekeit se kielégíteni, az egyetlen, amiért dolgozni akarok, az a kalocsaiak jóléte, engem csak az foglalkoztat, miként lehet Kalocsa városát még jobb helyzetbe hozni. És kérni fogom, hogy ebbe működjenek közre képviselőtársaim is, várom december 13-ig, hogy juttassák el hozzám javaslataikat arról, hogy ez a stabilitás hogyan lesz tartható és a fejlődés megvalósítható. Mutassák be, hogy fontos számukra nem csak a rövid távú népszerűség, hanem a városlakók érdekei is.” – mondta befejezésül.
Kalocsai hírek

Fontos mérföldkövek a Paks II. projektben

Kulcsfontosságú lépések történtek a Paks II. projekt engedélyezése során. A Paks II. Zrt. az év...

Állandó helyet keresnek az egyesületnek

Koronavírus kapitány hadaival szemben a honvédségi munkában edzett, egykori katonák sem tehetnek...

Megjelent a koronavírus a kalocsai szociális otthonban

Tisztelt Kalocsaiak! Tájékoztatom Önöket, hogy a 2020. szeptember 9-én kihirdetett látogatási...

Tóth Emese: A Legyen a zene mindenkié program sikere minden képzeletünket felülmúlta

Az előző éveket tekintve viszonylag kevés kulturális és zenei program kötődik a pandémiával sújtott...

Hét közben nem változnak a rendelési idők

A fogorvosok ötéves szerződés alapján végzik a fogorvosi ellátást városunkban, mely szerződések a...

Megszokott rendben folyik az oktatás

 A Tankerület vezetője által hivatalosan is megerősítve immár bizonyosan nem szóbeszéd, hogy a...

A végstádiumban lévő betegek látogathatók a kórházban

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos valamennyi fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézmény részére...

Megújul az 52-es és 54es főút két fontos szakasza – Az útfelújítás 2021. második felében kezdődi

Miután a Magyar Közlönyben is megjelent, Font Sándor országgyűlési képviselő Solt határában, a...

Dr. Filvig Géza: Köszönöm, további fegyelmezett hozzáállást, türelmet, kitartást kérek, amíg a helyzet megköveteli!

Este nyolc után országszerte kihalt utcák fogadják a néhány – megfelelő igazolások...

Kiváló lehetőség a Mérnök leszek a Paks II.-nél program

Részmunkaidős foglalkoztatást, a diplomamunkához, tanulmányok sikeres befejezéséhez szakmai...

Kijárási és gyülekezési korlátozás lépett érvénybe

A koronavírus-járvány miatt a kormány döntésének megfelelően november 4-én, szerdán életbe lépett a...

Platinadiplomás fotóművész Bedi Gyula, Uszód polgármestere

A fotográfia területén kiemelkedő személyek érdemeinek elismerésére a Magyar Fotóművészeti...

Font Sándor: 64 éve, november 4-én rohanták le Magyarországot az orosz tankok

Font Sándor országgyűlési képviselő az október 23-án tartott városi megemlékezésen nagy ívű...

Filvig Géza: Egyetlen forintot nem bukott a város a Kertvárosi csapadékvíz-projekten

Király Róbert ellenzéki képviselő és a Békés Kalocsáért Egyesülethez köthető helyi portál szerint a...

Indul a Kalocsai Néplap Mikulás napi nyereményjátéka! „Van zsákodban minden jó…”

Kedves Kalocsai Néplap Olvasó! Kedves Gyerekek! Már csak néhány hét van hátra, hogy a várva...

LED TV, tolószék adomány a Szent Kereszt Kórház Krónikus Osztály betegei részére

A foktői székhelyű Pirates Family Motoros Club képviseletében Holler Attila, Nagy István, Szigeti...

Nagy értékű orvosi műszerek érkeztek a Szent Kereszt Kórházba

  Az ÁEEK beszerzésében a napokban orvosi műszerek tucatjai érkeztek a Bács-Kiskun Megyei...

Megnyílt Kalocsa legkorszerűbb ipari, építőipari szakáruháza a Bátyai úton

Teljes körű rekonstrukciót követően, városképi szempontból is kiemelkedőt alkotva adta át Bátyai úti...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás