Dr. Bálint József válaszolt:

„A város nem áll a csőd szélén, gazdálkodása relatíve kiegyensúlyozott”

2016.12.11 18:27    |    -mond  

Múlt héten olvashattak lapunkban arról, hogy Simon Zoltán sajtótájékoztatót tartott, melyben kemény szavakkal ostorozta a jelenlegi városvezetést, kiemelten annak is első emberét, mondván, hogy a polgármester kezéből kicsúszott az irányítás, a gazdálkodás pazarló és a város elindult a lejtőn lefelé, a csőd szélére került. Dr. Bálint József múlt héten szintén sajtótájékoztató keretében visszautasította ezeket a vádakat, és bejelentette: Kalocsa nem áll a csőd szélén, a 2016. évi költségvetés teljesítése biztosított, a város gazdálkodása relatíve kiegyensúlyozott.

„Megnéztem Simon Zoltánnak, a Fidesz városi szervezete elnökének sajtótájékoztatóját. Azt hittem, hogy nem tudja alulteljesíteni a választási kampányban nyújtott sajtótájékoztatójának színvonalát. Tévedtem.” – ezekkel a szavakkal kezdte Kalocsa polgármestere tájékoztatóját. „A Fidesz képviselők – köztük Simon Zoltán is – állandóan azt szajkózzák, hogy pazarló a város gazdálkodása és a csőd szélén van és úgy gondolják, hogy ezt a város lakossága el is hiszi, és lemondásra kényszeríthetik a polgármestert. A tény ezzel szemben az, hogy a város gazdálkodása és költségvetése relatíve kiegyensúlyozott és nem áll a csőd szélén – szögezte le dr. Bálint, majd azzal folytatta: – Az is igaz, hogy Kalocsa város költségvetése szinte a rendszerváltás óta szerkezeti hiánnyal küzd, amelyet a pénzügyi stabilitást figyelembe véve közép és hosszú távon meg kell oldani, úgy, hogy a pénzügyi hiány ne a magyar állam lojalitásától függő támogatásokból kerüljön kiegyenlítésre. Magyarul: a város bevételei és kiadásai kerüljenek egyensúlyba úgy, hogy állami kiegészítő támogatásra ne kerüljön sor. Ezért fogadta el a képviselő-testület a stabilitási rendeletét. Ebben lefektetésre került, hogy csökkenteni kell a város és intézményei kiadásait, a bevételeit pedig növelni kell.”

 

balint_450
 

 

Ezek után a polgármester felvázolta, hogy 2014 októberétől napjainkig milyen problémákkal kellett szembenéznie az új testületnek, mik voltak azok a nagyobb összegű kifizetések, melyek erőteljesen kihatottak a város gazdálkodására.

A várost az átadás-átvételi jegyzőkönyv tanúsága szerint közel 146 milliós hiánnyal vette át az új vezetés. Az, hogy nem volt rendben a gazdálkodás, jelezte azt is, hogy az előző városvezetés 2014. október 10-én 152 milliós állami póttámogatásra adta be az igényt a stabilitásának megőrzésére, melyből decemberben mindössze 24 millió érkezett csak. Megörökölte a 146 milliós hiány mellett az előző vezetés által kialakított cégeket, melyekbe a mai napig közel 280 milliót kellett belepumpálni.

„Simon Zoltán képviselő sajtótájékoztatóján jelezte, hogy 71 millió 527 ezer forint állami támogatást kapott 2014. évben Kalocsa Város önkormányzata. Ez így igaz csak azt felejtette el hozzátenni, hogy ebből már az átadásig felhasználták a 46 millió 537 ezer állami támogatást és csak 25 millió forint állt rendelkezésére az új önkormányzatnak.” – emlékeztetett dr. Bálint, majd további tényadatokat idézett fel, amiről annakidején beszámoltunk olvasóinknak.

A Kalocsai Parkgondozó Kft. a csőd szélére került 2014. december 2-án, nem tudta finanszírozni a kiadásait, sőt az esedékes decemberi fizetéseket sem tudta kifizetni. Az önkormányzat 24 milliós támogatásban részesítette a kft.-t, így elhárult a csőd veszélye. Viszont e kifizetés és az, hogy az igényelt 152 milliós állami támogatásból csak 25 millió érkezett, veszélybe került a 2014. évi költségvetés teljesítése, ekkor csődközeli állapotba került a város, melyet sikerült ingatlanok értékesítésével elkerülni.

Az előző önkormányzat által felhalmozott 175 milliós Démász-tartozás rendezésére sikeresen pályázott a város, ezt az összeget állami póttámogatásból sikerült kifizetni.

A kft.-k helyzetét is áttekintették a választás után. Megállapították, hogy közülük háromra nincs szükség, a Kalocsa Security, a Városmarketing és a Városfejlesztési Kft., ezeknek elrendelték a végelszámolását. Ezekből az első kettőt nem sikerült végelszámolással megszüntetni, a Kalocsa Securitynél 38 milliós, a Városmarketingnél 27 milliós adóhiány állapítottak meg, és mivel a város ennyit nem tudott volna kifizetni, ezért ezek a cégek felszámolásra kerültek. A harmadik cég bevételei fedezték a végelszámolást.

A megmaradó cégeknél a törvény értelmében feltőkésítést kellett végrehajtani 2015. augusztus 31-ig a gazdálkodás stabilitásának biztosítására, ezt az összeget a város a KalocsaKom eladásból tudta biztosítani.

A Kalocsa Menza Kft.-nél pótbefizetés 2015-ben 63 millió 604 ezer, 28 millió 768 ezer, tehát összesen 92 millió 372 ezer, és ehhez még nincs hozzászámolva a 90 milliós külső tartozása, amit szintén rendezni kellett a kft.-nek a tulajdonos önkormányzat segítségével.

A Parkgondozó Kft. a 2014-es évet mínusz 51 millió 801 ezer forinttal zárta, A pótbefizetés 2015-ben itt is megtörtént, azóta a gazdálkodása egyensúlyban van, azóta nincs vele pénzügyi gond.

A Vagyonhasznosító Kft. 2014-es mérlege mínusz 69 millió 161 ezer forint volt, ami úgy volt feltüntetve, hogy 110 ezer forint nyeresége van a cégnek, és miután az ügyvezető távozott, akkor derült ki, hogy nincsenek lekönyvelve, el vannak halasztva kifizetések, és akkor bukott ki a közel 70 milliós hiány. 70 millió 144 ezer forint pótbefizetést itt is végre kellett hajtani.

Ezeket az összegeket a KalocsaKom eladásából származó pénzből tudta fedezni a város, s most, amikor számon kérik a jelenlegi városvezetéstől azok a képviselők, akik az előző városvezetésben ott voltak, hogy hova tették a KalocsaKom eladásából befolyt összeget, ez valószínűleg csak egy költői kérdés, hiszen azokat a lyukakat foltozta be vele a város most, amik az előző vezetés alatt foszlottak a város gazdálkodásának szövetén.

A tájékoztató végén a polgármester kihangsúlyozta: „A 2016. évi költségvetés teljesítése biztosított! A 2017. évi költségvetés tervezése folyamatban van, és a stabilitási rendeletben foglaltak figyelembe vételével Kalocsa város költségvetése középtávon biztosítható lesz.”

Azt is megtudtuk, hogy különböző visszafizetési kötelezettségek újabb terheket rónak a város gazdálkodására. A gimnáziumi labor kialakítása az Öveges József program keretében történt, különböző szabálytalanságok miatt a Magyar Állam közel 50 millió forint visszafizetésére kötelezheti az önkormányzatot. Ugyanígy az Uszód-Dunaszentbenedek-Géderlak szennyvízprogram uniós ellenőrzése során tapasztalt hiányosságok miatt is visszafizetésre kerülhet sor, ennek mértéke még nem biztos, ezenkívül a Led lámpák ügyében is vizsgálódik az unió, jelenleg vizsgálati szakaszban van az ügy, országos méretű, csak remélhetjük, hogy a másik kettő mellett ez már nem fogja újabb súlyos milliókkal terhelni a város költségvetését.

„Lehet azon elmeditálni, hogy mennyire pazarló a költségvetésünk, de ilyen helyzetben vettük át, és ezeket az intézkedéseket meg kellett tennünk, hogy előre tudjunk haladni. Rögös úton jutottunk el a mai napig, ezekkel kellett megküzdenünk” – mondta dr. Bálint.

Simon a sajtótájékoztatóján úgy értékelte egyik baloldali képviselő szavazástól való tartózkodását, hogy a polgármester már nem ura a helyzetnek, hiszen a saját képviselői se szavaznak minden esetben mellette.

„Sajnálom, hogy fideszes képviselőtársaim nem tudnak önállóságban gondolkodni, és lázadásnak veszik a különvéleményt. A demokrácia úgy működik, hogy minden képviselő a saját meggyőződése alapján dönt, a vélemény szabad.” – referált Simon korábbi megjegyzésére a polgármester újságírói kérdésre válaszolva.

„Sajnálom, hogy egyes képviselőknek előbbre valók saját pártjuk érdekei a kalocsaiak érdekeinél. A sajtón keresztül is egyértelműsítem, hogy nem kívánom egyik párt érdekeit se kielégíteni, az egyetlen, amiért dolgozni akarok, az a kalocsaiak jóléte, engem csak az foglalkoztat, miként lehet Kalocsa városát még jobb helyzetbe hozni. És kérni fogom, hogy ebbe működjenek közre képviselőtársaim is, várom december 13-ig, hogy juttassák el hozzám javaslataikat arról, hogy ez a stabilitás hogyan lesz tartható és a fejlődés megvalósítható. Mutassák be, hogy fontos számukra nem csak a rövid távú népszerűség, hanem a városlakók érdekei is.” – mondta befejezésül.
Kalocsai hírek

Lezárult Kék Madár gyermekrajzversenye – Ötvenkétezer-négyszázhuszonöt adományperc az alapítványnak

Tizenhat iskolából, több mint ezer gyermektől érkezett pályamű „45 perc segítség” című...

Veterán jármű kiállítás Kalocsán

Egy évszázad gépcsodái az Érsekkertben! Két éven át kellett elhalasztani, most szombaton végre...

Nagy erejű robbanás Kiskőrös belterületén – Két súlyos sérültet mentőhelikopter szállított Pécsre és Budapestre

Nagy erejű robbanás következtében kidőlt egy kiskőrösi ház egyik fala és kigyulladt a tetőszerkezete...

Átadtak a pedagógusok munkáját elismerő Kunszt József díjakat Kalocsán

A főegyházmegyéből öt pedagógus kapott kitüntetést Huszadik alkalommal ítélték oda az oktatás,...

Végső nyughelyére kísérték Dr. Svébis Mihályt, a megyei kórház főigazgatóját

Dr. Svébis Mihályt, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház főigazgatóját a Kecskeméti Református...

Bács-Kiskun megye tűzoltói Kalocsán ünnepelték védőszentjük napját

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatáság idén Kalocsán, május 3-án tartotta ünnepi...

Búzaszenteléssel Kalocsáról indult az idei Magyarok kenyere program

A Kalocsán a május 1-jén, szombaton rendezett számos esemény közül is kiemelkedik a Kalocsa –...

Szijjártó Péter a fajszi Pata József Kft-nél tett látogatást

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter május 6-án, pénteken a fajszi Pata József Gépipari...

Évelőkkel szépítik a város virágágyásait

Az egynyári virágok mellett a közelmúltban megjelentek és a kiültetésekben egyre nagyobb arányban...

Lezárult az izgalmakban bővelkedő országos Szelidi-tavi horgászverseny

Még a véghajrá előtti éjszaka, sőt, a szerda 12 órai zárás előtti utolsó pillanatok is jelentősen...

Fergeteges Leander Kills zárókoncert a kalocsai majálison

Már a május elsejei ünnep előestéjén is zenei csemege, igényes vendéglátó muzsika várta a...

A Dózsa ballagásán 114 diák búcsúzott a középiskolás évektől

Péntek délután elballagtak a Bajai SZC Dózsa György Technikum és Kollégium végzős diákjai. A...

Viczay Lajos fotó-és festőművész kiállítása a kalocsai Városi Galériában

Sokan eljöttek, hogy láthassák a fotósként is ismert Viczay Lajos festményeiből álló kiállítást,...

Már majdnem kész a Csajda-kerti játszótér

A játékok már a helyükön állnak, de még hiányoznak a biztonságos használathoz szükséges utolsó...

Font Sándor hetedszer vette át országgyűlési képviselői megbízólevelét

A 2022. évi országgyűlési képviselői választáson a Kalocsa székhelyű 03.számú választókerületben...

Szent György-napi szentmise a rendőrökért

Sárkányölő Szent György, a rendvédelmi szervek védőszentje napja alkalmából ünnepélyes szentmisét...

Sokan éltek a személyes találkozás lehetőségével

Naponta tízezer látogatója volt a Műegyetem tavaszi állásbörzéjének, ahol immár hagyományosan...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás