Norbi, a „vaklufis” a földkerekség egyetlen okleveles léggömbhajtogatója

2022.04.21 13:08   

A Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Technikum és Kollégium intézményben régi gyakorlat, hogy a 9. évfolyamosok felmenő rendszerben találkoznak Lakatos Norbival, a közismert„vaklufissal”. Lakatos Norbert a középiskola diákja volt, így Kalocsán különösen szívesen tartja meg azokat az „érzékenyítő” órákat, amelyeknek célja nem kevesebb: a tanulók egy hiteles személyen keresztül lássák, értsék meg a fogyatékkal élő emberek mindennapi gondjait, nehézségeit, és lehetőségeikhez mérten segítsék őket. A közelmúltban megtartott foglalkozáson portálunk is részt vett, majd Fekete Antallal, az iskola igazgatójával és a vakvezető kutyájával érkező Norbival az esemény jelentőségéről beszélgettünk.

Fekete Antal elmondta:

„Norbi itt végzett a Dózsában, a tanulók ezért is egy nagyon hiteles személyt láthatnak maguk előtt, hiszen a folyosón nap, mint nap elmennek az akkor még látó Norbi tablóképe előtt. Norbi egy nagyon szerencsétlen baleset következtében elvesztette a látását. Hosszú évek kitartó munkája, küzdelme vezetett el oda, hogy a lufihajtogatást mesteri tökélyre fejlesztette, emellett különböző intézményekben, óvodákban, iskolákban, táborhelyeken tart érzékenyítő foglalkozásokat. Bemutatja, milyen a vak emberek élete, és próbálja elmagyarázni, ráébreszteni a fiatalokat, hogy a legkisebb segítség is milyen jelentős egy ilyen helyzetben lévő embertársunk esetében. A téma ellenére azért ne gondoljuk, hogy valamiféle dráma bontakozik ki a tanulók előtt, ugyanis

Norbinak van egy nagyon fiatalos, érdekes humora,.előadásmódja, amit a hallgatóság az évek során mindig nagyon jól, empátiával fogad. Még nem voltam olyan foglalkozásán, ahol életkortól, diákcsoporttól függetlenül ne kapott volna azonnali visszajelzéseket, hogy amit mond, az érdeklődésre tart számot, ahogy pedig mondja, az kimondottan élvezetes a hallgatóság számára. Itt van vele most is a vakvezető kutyája, ami még a legkeményebb tinédzser szíveket is meglágyítja. Ugyanakkor megmutatja azt is, hogyan működik az az okostelefon, aminek a segítségével például a papírpénzt ismeri fel és számolja.. Elmondja azokat a történeteket is, amelyek esetleg a legmélyebben érintették a betegsége során. Beszél azokról a sikereiről is, amelyek a fogyatékával való együttélést tették könnyebbé. Mindemellett tudomásunk szerint Norbi a földkerekség egyetlen olyan vak lufihajtógató művésze, aki hivatalos oklevéllel rendelkezik erről. Ráadásul lufihajtogató versenyekre jár, és azokon szép eredményeket ér el látó vetélytársaival szemben. Az érzékenyítő foglalkozásokon ezt a különleges tudást, kézügyességet igénylő speciális technikát is bemutatja.” – magyarázta az igazgató, hozzá téve:

Norbi ezt a technikát már vakon tanulta, de mivel nem vakon született, még emlékszik a színekre, a formákra, és magát a folyamatot és a „végterméket” is rendre tátott szájjal szokták nézni a diákok. Köszönet iskolánk alapítványának, hogy Norbi most két foglalkozást tud nálunk tartani, és köszönet a szülőknek is, akik az adójuk 1 százalékát felajánlják, hogy a nálunk tanuló diákok mások mellett ilyen foglalkozásokon szerezzenek ismereteket, emberi tartást, empátiát, ezúttal a fogyatékkal élő embertársaink érdekében.”

 

norbi_450_450
 

 


Kalocsai hírek

Kalocsára érkezett a Terror Háza Múzeum „30 éve szabadon” vándorkiállítása

Magyarország történelmi útját mutatja be a kommunista diktatúra elnyomásától a rendszerváltozásig a...

Ahol számít a méret: karbonlábnyom

Az emberi tevékenység – legyen az közlekedés, energiatermelés vagy éppen az öltözködés –...

Elemzések az új blokkok energiapiaci környezetéről

Korábban nagyon erőteljes volt a dekarbonizációs törekvés globálisan, Európában és hazánkban is, az...

A reaktorépület volt az előadás fókuszában

Az új paksi blokkok reaktorépülete számos különleges építészeti megoldást vonultat fel a speciális...

Honvédelmi nap Kalocsán – Megemlékezés és koszorúzás a már hagyományos három helyszínen, újra diákok részvételével

Katonai tiszteletadás mellett, katonazenekar közreműködésével és a Dózsa György technikum rendészeti...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás