Nyílt nap a mentősöknél

2017.08.07 10:52    |    Gábor Erika  

Május 20-án 9-13 óra között érdekes programokkal várta a kalocsai mentőszolgálat az érdeklődőket a Kossuth utcai állomáson. Nemcsak nézelődésre volt alkalom, a mentőautók és a munkához szükséges eszközök megtekintése mellett volt véradás, egészségügyi állapotfelmérés, és lehetett gyakorolni az újraélesztést az úgynevezett „ambu-babán”.

Folyamatosan jöttek-mentek a nézelődők, akik többnyire családostól érkeztek az intézménybe. Természetesen a mentőkocsik megismerése volt a legérdekesebb, de kíváncsian vették szemügyre a mentéshez szükséges eszközöket is, és – bár ehhez kellett némi biztatás – páran kipróbálták az újraélesztést is az ambu-babán. Ez egy lélegeztető baba, kijelzővel ellátva, ami mutatja, hogy megfelelő technikával és erővel történik-e a beavatkozás. A nyílt napon megjelent az Egészségfejlesztési Iroda és volt a Vöröskereszt által szervezett véradás is.

mentosok1_450
 

– Ma vérnyomás-, vércukor- és koleszterinszint mérésre volt lehetőségünk – mondta Salamon Enikő, az EFI koordinátora –, aki betért ide, minket is felkeresett, de szűrtük a mentőszolgálat munkatársait is. Mindenkit tájékoztattunk, milyen további vizsgálatokat vehet igénybe, ha betér a rendelőintézet épületében található irodánkba, hiszen ott jóval több a lehetőségünk egészségügyi állapotfelmérésre.

mentosok2_450
 

– Huszonhárom véradó jelentkezett ma nálunk – közölte Szeitzné Nyírő Csilla, a Vöröskereszt kalocsai csoportjának titkára – Nagyon elégedett vagyok ezzel a számmal, hiszen első alkalommal vettünk részt a mentősök nyílt napján. Többen elmondták, mennyire jó, hogy szombaton is van lehetőség véradásra, mert sokan a munkahelyükről nem tudnak hétköznap eljönni. Ugyanakkor nagyra értékelem a véradósok segítőkészségét, hogy a pihenőnapjukon is elvállalták, hogy dolgozni fognak.

– Örülünk annak, hogy sok család együtt érkezett hozzánk – mondta Nacsa Tivadar, a mentőállomás vezető mentőtisztje. – Nagyon érdeklődőek, mindent megnéznek, kipróbálnak, és látom, a véradásra is mindig van jelentkező. Az EFI vizsgálatai iránt is érdeklődnek, és biztatunk mindenkit, hogy gyakorolja az életmentést az alapítványunk által vásárolt ambu-babán.

mentosok4_450
 

Sok szó esik mostanában arról, hogy nagyon kevesen mernek vállalkozni újraélesztésre, pedig fontos volna, hogy minél többen alkalmazzák a módszert.

– Ennek legfőbb oka a bátortalanság – vélte Nacsa Tivadar –, hogy hátha többet ártanak, mint használnak. Pedig milyen nagyobb baja lehet annak, akinek leállt a szíve? Hiszen perceken belül meghal, ha nem segítenek rajta. Nem nehéz elsajátítani a fogást, de fontos volna tudni, és minél többször gyakorolni. Sajnos, erre nincs túl sok alkalom, ezért igyekszünk lehetőséget biztosítani rá, illetve a Vöröskereszt is szokott elsősegély tanfolyamokat tartani a városban.

Hányan dolgoznak a mentőállomáson?

– Harminc fő a létszámunk, ebből tizenhárom fő az ápoló és öt fő a mentőtiszt.

Orvos is dolgozik a csapattal?

– Nálunk a mentőtiszt az orvos – szögezi le Nacsa Tivadar, és hozzáfűzi: sokan nem tudják, hogy a mentőtiszt orvosi munkát végez, intubál, újjáéleszt, defibrillál, pacemakert helyez be, ha arra van szükség. Szakértelmüket a sürgősségi ellátásban is igénybe szokták venni.

mentosok3_450
 

Hány mentőkocsi van az állomáson?

– Három. Mielőtt a betegszállítást átszervezték, öt volt, ma hárommal tudunk kivonulni.

Mekkora a körzet?

– A Kalocsai Járás területe tartozik hozzánk, de, miután megyei szintű a feladatszervezés, ha arra van szükség, ennél nagyobb távolságra is megyünk, mondjuk, a Duna-vecsei Járás településeire, egészen Tassig, Kunszentmiklósig, dél felé Kiskőrösig, Kecelig, de voltunk már Garán is.

Akkor itt helyben hiába is zörgetnek a kapun, képletesen szólva?

– Nem mi döntjük el, hová kell kiszállnunk. Célszerű a 104-et hívni telefonon, mert csak azon keresztül fogadják a hívást és küldenek esetkocsit a helyszínre.Kalocsai hírek

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Paks II. a hosszú távú ellátásbiztonság záloga

Atomenergia nélkül nincs ellátásbiztonság Európában, Paks II. pedig hazánk hosszú távú...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás