Kalocsai Képtár lesz az egykori zsinagóga neve

Vinczellér-kiállítással nyit az új múzeum

2017.07.19 13:46    |    Jni  

Eldőlt a nyitás dátuma, és már az is biztos, hogy Kalocsai Képtár lesz a neve annak az új intézménynek, amely elsősorban a világhírű Vinczellér Imre városunknak adományozott festményeinek ad majd otthont. Az épület földszintjén lévő termet egy az egyben neki szentelték, de az emeleten később más képzőművészek is berendezhetnek tárlatokat. Ehhez azonban még meg kell nyerni egy pályázatot, mivel jelenlegi állapotában nem alkalmas képzőművészeti kiállítótérnek, muszáj tehát átalakítani.

– Már egészen biztos, hogy úgy fogjuk hívni ezt a helyet, hogy Kalocsai Képtár. A „KK” típusú rövidítések ugyan nagyon divatosak itt, de azt gondolom, hogy akkor is találó név, hiszen van már egy Városi Galériánk, aminek az a feladata, hogy havi váltásban mutassa be a művészek produktumait, itt viszont kifejezetten képtárról van szó – magyarázta Romsics Imre. Az intézmény kulturális programjaiért felelős Viski Károly Múzeum igazgatója úgy véli, így autentikusabb az elnevezés, mert nem kizárólag Vinczellér-kiállítás működik majd a Hunyadi utcai, felújított ingatlanban. – Ha itt kalocsai és környékbeli festők Kalocsa városában lévő képeinek összességéről beszélünk, akkor a képtár kifejezés találó. Azért nem akarom Vinczellér Imréről elnevezni, mert ha sikerül, akkor az emeleten egy másik képtár is meg fog jelenni, más művészekkel. A homlokzaton ugyanakkor mindenki látni fogja, hogy ott van Vinczellér Imre állandó kiállítása – szögezte le.

 

zsinagoga_450
 

Az utóbbi 20-30 évben főleg Franciaországban kiállító, kalocsai származású Vinczellér Imre már leválogatta helyi, illetve budai műterméből azokat az alkotásokat, amelyeket „szülővárosának” ad, és nemrég el is hozta őket a képtárba. Több művészi ciklusának festményei jelennek majd meg, néhány elkészítése között akár 30-35 év is eltelt. „Ez a kiállítás részemről a legtermészetesebb gesztus, mert ugyan nagyon jó érzés egy Carrousel du Louvre-ban kiállítani, de a szülővárosban a legjobb. Abban bízom, hogy a befogadó is talál bennük valami olyan apró motívumot, amiért érdemes élni, vagy egymásra nézni” – ajánlotta a berendezés alatt álló kiállítást itt jártakor a művész.

A régen zsinagógaként, majd hosszú ideig felnőtt irodalmi könyvtárként működő, később bezárt és a közelmúltban felújított épület új nevén Kalocsai Képtárként nyit tehát meg, egészen pontosan június 24-én, szombaton, a Múzeumok Éjszakája programsorozatba illeszkedve. Ez a rendezvény hivatalosan este hétkor kezdődik, ám a Vinczellér-kiállítást kicsit hamarabb, 17 órakor nyitják meg. Egyelőre csak a földszinten lesz majd működő tárlat, mivel az emeleten (ahol korábban könyvtári olvasótermet tartottak fenn) egyelőre nem lehet festményeket bemutatni. A nagy belmagasságú tér szintén átesett egy nagy felújításon, viszont akkor még nem tudták, hogy milyen végső célt fog szolgálni. Ahhoz, hogy képtár lehessen, belsőépítészeti átalakításokat kell elvégezni benne. Erre a célra már beadott egy pályázatot a Viski Károly Múzeum, az eredményre augusztusig kell várni.
Kalocsai hírek

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Paks II. a hosszú távú ellátásbiztonság záloga

Atomenergia nélkül nincs ellátásbiztonság Európában, Paks II. pedig hazánk hosszú távú...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás