Közösen a biztonságért

Az „öregezésből” sokan kiválóan megélnek

2015.10.01 14:38    |    Gábor Erika  

Összeültek szeptember 15-én a Kalocsai Szociális Központ Családsegítő Szolgálatának kezdeményezésére a városban működő jelzőrendszer működtetői, hogy megoldást találjanak egy, jellemzően az időskorúakat érintő problémára. Konkrétan időskorúak ellen elkövetett bűncselekményekről tárgyaltak, és együttműködést, javaslatokat vártak a problémák megoldására.

Mi a jelzőrendszer? A szociális intézmények, rendőrség, egészségügy, cigány önkormányzat, Máltai Szeretetszolgálat, Vöröskereszt munkatársainak részvételével felálló, a lakosság egy-egy célcsoportját érintő, és azok számára gondot okozó jelenséggel foglalkozó csapata, akik megosztják egymás között a problémával kapcsolatos információkat, és javaslatokat tesznek annak megoldására.

Jelen esetben az időskorúak ellen elkövetett bűncselekményekről tárgyaltak. A fentebb felsoroltakhoz ezen a napon csatlakozott a város legnagyobb nyugdíjas klubjának vezetője, Németh Ferencné, és a szőlőhegyi plébános, Szabó Attila atya.

A megjelenteket Sántha Béláné, a Szociális Központ Családsegítő Szolgálatának vezetője köszöntötte, majd Répási Tamásné rendőr őrnagy, a Kalocsai Rendőrkapitányság bűnmegelőzéssel foglalkozó szakembere vette át a szót.

Répási Tamásné mondandójáról sokat elárul annak címe: „Ne a tolvaj költse el a nyugdíjat”. Szóban és konkrét eseteket feldolgozó kisfilmekkel mutatta be azokat a jellemző bűncselekményeket, amelyek az idősek ellen irányulnak, és – bár többször hangsúlyozta, hogy rengeteg helyen és alkalommal beszélt már ezekről – gyakran sikerrel járnak. Például, ha a piacon, vagy a temetőben felelőtlenül, csak úgy letett, táska tetejére helyezett, vagy zsebre vágott pénztárcát lát a zsebes, az neki maga az eldorádó. Ugyanígy „örökzöld” jelenség a magát szolgáltató cég, vagy önkormányzat munkatársának kiadó, esetleg ház körüli javításra jelentkező, gyakran másod- vagy harmadmagával becsöngető bűnelkövető, aki az idősek könnyen elterelhető figyelmét kihasználva, lopja el a nyugdíjat – amelynek helyét a hiszékeny emberek legtöbbször maguk árulják el. A helyzethez fűzött mesék igen sokszínűek, a tanulságok egyszerűek: idegent be nem engedni; aki hivatalos személynek adja ki magát, attól igazolványt, megbízó levelet kérni; készpénzt soha, senkinek nem átadni, mert ily módon egyetlen cég sem intézi már az ügyeit!

Van két másik bűncselekményforma, amely városunkban eddig nem volt jellemző, ám valószínűleg létezett, csak még nem jutott az illetékesek tudomására. Az egyik ilyenről Bolvári Ferdinánd képviselő, a Kulturális, Oktatási és Szociális Bizottság elnöke beszélt egy konkrét eset kapcsán. Egy idős kalocsai hölgyről mesélt, akitől különböző indokokkal több százezer forintot gombolt le egy hihetetlen történetekkel nyomuló nő.

Mint kiderült, bűnözői körökben ennek a jelenségnek a neve „öregezés”, és sokan kiválóan megélnek belőle. A jó emberismerettel, rábeszélő készséggel megáldott bűnöző megfigyeli a feltételezhetően jó anyagi körülmények között és egyedül élő idős embert, akitől alkalmanként, és egye gyakrabban különböző, önmaga iránt sajnálatot ébresztő történetekkel pénzt és értékeket csal ki. Aki ilyen személy hálójába kerül, abból igen nehezen szabadul. Először is: szégyelli, ha rájön, hogy kihasználják, és nem akar beszélni róla a családjának. Másodszor: annyira a hatása alá kerül az őt fosztogatónak, hogy nem tud, vagy nem mer már nemet mondani, hiszen az állandóan zaklatja őt, esetleg érzelmileg, vagy más módon zsarolja. (Például: öngyilkos leszek, ha nem segít; vagy éhezik a családom, mert senki nem támogat minket, stb.)

A másik csalási forma a telefonhoz kötődik: felhívják éjszaka az idős embert, hogy gyermeke, vagy unokája valahol bajba került, amelynek következményeit nagyobb pénzösszeggel lehet elkerülni. Az idős ember, ahelyett, hogy felhívná családját, többnyire gyanútlanul átadja az igen jelentős összeget a nála felbukkanó idegeneknek.

Répási Tamásné elmondta, hogy ismerik ezeket a bűncselekmény típusokat, azt is tudják, hogy van a városban több ilyen eset, de nehéz felgöngyölíteni. Mindenesetre a figyelmük ráirányult, és dolgozni fognak ezek felderítésén.

Sántha Béláné a jelenlévők együttműködését, javaslatait kérte a felsorolt problémák megoldása érdekében. Németh Ferenc-né a nyugdíjas klub összejöveteleire meghívott szakértők segítségével kíván foglalkozni a témával, Szabó Attila plébános megígérte, hogy fokozottan hangsúlyozni fogja az egymásra való odafigyelés, a kölcsönös segítségnyújtás fontosságát. A családsegítők keresik a megoldást arra, hogy eljussanak ezek az információk az érintett, valóban gyakran védtelen lakosságcsoporthoz, az idősekhez. Háziorvosi rendelőkben kifüggesztett tájékoztatók, a városi médiában megjelenő figyelmeztetések is sokat tudnak segíteni. A Családsegítő Szolgálat részéről Sántha Béláné biztosította a jelenlévőket, hogy gondozottaik esetében erre a problémakörre még jobban oda fognak figyelni. Bolvári Ferdinánd kéri, hogy aki a fenti bűncselekményekben érintett, vagy tud ilyen esetről, forduljon az önkormányzati képviselőkhöz, akik biztosan utánanéznek a jelzett problémának. Hasonlót ígért a Cigány Önkormányzat képviseletében a jelen lévő Soltész István is.

De ami igen fontos, és szervezetektől független: az az érintettek részéről a tájékozódás, az óvatosság, környezetük részéről (szomszédok, rokonok) az odafigyelés, a szokatlan jelenségek esetében közbelépés, vagy legalábbis érdeklődés tanúsítása, hiszen egy harmadik személy felbukkanása is elég olykor, hogy a bűnöző meghátráljon.


Kalocsai hírek

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Paks II. a hosszú távú ellátásbiztonság záloga

Atomenergia nélkül nincs ellátásbiztonság Európában, Paks II. pedig hazánk hosszú távú...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás