Tisztul a zavaros

Lehangolás után örömhír a pecásoknak

2016.02.15 09:39    |    V. I.  

Míg legutóbbi számunkban arról olvashatott, hogy bizonytalan ideig nem lehet majd éves területi horgászjegyet váltani a Sárköz és Vízrendszerére, lapzártánk másnapján örömhírről tájékoztatott a Kalocsa és Vidéke Horgászegyesület elnöke.

Emlékeztetőül a közgyűlésről

Korábban is írtunk már arról, hogy az elmúlt év végi jogszabályi változások eredményeképpen hazánk valamennyi vizének „tulajdonosává” a Magyar Országos Horgász Szövetséget (MOHOSZ) jelölték meg. Ezen szerv hivatott dönteni arról, hogy az egyes vizek, így például a Balaton, a Duna, a Tisza, a Velencei-tó, vagy éppen a Sárköz és Vízrendszere területére mely helyi egységnek biztosít halgazdálkodási jogot. Utóbbiért a horgásztársadalom által egyébként üdvözölt központi törekvések meglépését megelőzően a Kalocsa és Vidéke Horgászegyesület felelt, amelynek alhaszonbérleti szerződését a MOHOSZ a rendezetlen kategóriába sorolta – hangzott dr. Igaz Ferenc elnöktől a Kalocsa és Vidéke Horgászegyesület január 31-i közgyűlésén. Megjegyezte, hogy ennek oka, hogy egyesületük előzetes tájékoztatását mellőzve a dusnoki horgász egyesület saját kérvényt nyújtott be a Sárköz és Vízrendszerébe tartozó Vajas csatorna dusnoki közigazgatási területén lévő szakaszára. Amíg ez ügyben nem határoz a MOHOSZ, addig nincsen alhaszonbérleti szerződés, ebből következően éves területi horgászjegy sem bocsátható ki. Magyarul, aki ellenállhatatlan vágyat érzett, hogy a „Vajasba lógasson”, annak napijegyet kellett váltania 2000 forint/nap áron a hivatalos határozat megszületéséig tartó provizóriumi időszakban (ami egyébként tíz nap alatt behozza az éves területi jegy árát, tehát elég deficites volt horgász-szenvedélynek hódolni januárban). Ennyit tehát a közgyűlésen felmerült dilemmáról dióhéjban. Jöjjön a jó hír!

Kalocsai Néplap

Gyorsan rendeződött a helyzet

– Ígértem a közgyűlésen, hogy mindent elkövetek azért, hogy ezt a helyzetet mielőbb megpróbáljuk megoldani – emlékeztetett lapunknak adott interjújában dr. Igaz Ferenc, aki a MOHOSZ választmányi elnökségében is szerepel. – Örömmel jelentem, hogy 2016. február 2-án este a MOHOSZ honlapján a „rendezett” kategóriába került a Kalocsa és Vidéke Horgászegyesület dolga, ami azt jelenti, hogy kiadhatjuk a területi jegyeket. Ez nem csak a kalocsaiaknak, de a testvér-egyesületeinknek, azaz Homokmégy, Miske, Bátya, Fajsz és Dusnok részére is jó hír – mesélte lelkesen az elnök, kiemelvén, hogy február 5-én 14 óra óta bárki számára elérhetőek a területi jegyek mind felnőtt, mind ifjúsági kategóriában a Kalocsai és Vidéke Horgászegyesület székházában!

Utoljára drágult a horgászjegy

Visszatérve egy gondolat erejéig a horgászgyűlésen történtekre: az is kimondható, hogy az utóbbi évek számokkal támasztják alá, hogy ahogy emelkedett a horgászjegy ára, úgy nőtt a Sárköz és Vízrendszerébe telepített halmennyiség is. Ezen állítását dr. Igaz Ferenc fogási naplók összesítéseire alapozta. – Mivel elértük az öt évvel ezelőtt kitűzött célt, vagyis évenkénti kétezer forintos emeléssel eljutottunk a 20 ezer forintos éves területi jegyárhoz – folytatta – ezen összeg évekig változatlan marad, hacsak valami természeti csapás – mint például a négy évvel ezelőtti nyári halpusztulás – nem történik – mondta dr. Igaz Ferenc.

Szintén a horgásztalálkozón hangzott el, hogy 5 millió forintos jegyből származó árbevételt terveztek idénre, és ugyanezen összeg szerepel a halasításra fordítandó tétel megjelölésénél. Ez nyilván nem véletlen, utalt dr. Igaz Ferenc arra az országos viszonylatban is egyedülálló gyakorlatra, miszerint Kalocsán a horgászjegyből származó teljes bevételt a kifogott uszonyosok visszapótlására fordítják.

Még több süllő, még több compó

A horgászegyesület elnöke arról is biztosította a pecásokat, hogy 2016-ban is folytatják azt a haltelepítési politikát, ami az elmúlt években kézzelfogható sikereket produkált. – A csatornákon a csukafogás ősszel garantált. A belvároson kívüli szakaszon a fehérhalak fogása, ugyanitt, etetett helyen az amur fogása garantált – mondta dr. Igaz Ferenc, majd a 2015-ös – eddig leadott – fogási naplók mutatóit összegezte,

– 2015-ben a Sárközön a kalocsai horgászok több mint 15 mázsa pontyot, 183 kilogramm csukát, 116 kiló süllőt, 184 kiló harcsát, 32 kiló balint, 124 kiló amurt, 4 kiló compót és egyéb őshonos halból 310 kilót, egyéb idegen halból pedig 138 kilót fogtak, ami összesen több mint két és fél tonnányi hazavitt halat jelent. Ez a kalocsai egyesület tagjaira vonatkozó statisztika, ami messze nem teljes! Az elmondottakat ugyanis az eddig leadott 288 darab fogási napló bejegyzéseire alapoztam, ami a valóságban nyilván ennél is magasabb szám, hiszen ebben az évben február végéig van lehetősége a horgászoknak arra, hogy leadják a fogási naplóikat – mondta dr. Igaz Ferenc.

A visszafogott compó kapcsán került szóba, hogy 2016-ban a korábbi felvásárlási ár töredékéért sikerül ivadékot szereznie a kalocsai egyesületnek, így várhatóan a korábbi mennyiség többszöröse kerül majd a népszerű sporthalból a vízbe.

A szaporulatnak kedveznek a Vajas természetes adottságai, ez a halfaj ugyanis az iszapos vizekben érzi a legjobban magát. Ebből következtethető, hogy egy-két éven belül számíthatnak arra a horgászok, hogy ügyes technikával, egyre több méretes compót akaszthatnak horogra a Vajasból – húsvét előtt pedig indul az idei haltelepítés.


Kalocsai hírek

Állandó helyet keresnek az egyesületnek

Koronavírus kapitány hadaival szemben a honvédségi munkában edzett, egykori katonák sem tehetnek...

Megjelent a koronavírus a kalocsai szociális otthonban

Tisztelt Kalocsaiak! Tájékoztatom Önöket, hogy a 2020. szeptember 9-én kihirdetett látogatási...

Tóth Emese: A Legyen a zene mindenkié program sikere minden képzeletünket felülmúlta

Az előző éveket tekintve viszonylag kevés kulturális és zenei program kötődik a pandémiával sújtott...

Hét közben nem változnak a rendelési idők

A fogorvosok ötéves szerződés alapján végzik a fogorvosi ellátást városunkban, mely szerződések a...

Megszokott rendben folyik az oktatás

 A Tankerület vezetője által hivatalosan is megerősítve immár bizonyosan nem szóbeszéd, hogy a...

A végstádiumban lévő betegek látogathatók a kórházban

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos valamennyi fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézmény részére...

Megújul az 52-es és 54es főút két fontos szakasza – Az útfelújítás 2021. második felében kezdődi

Miután a Magyar Közlönyben is megjelent, Font Sándor országgyűlési képviselő Solt határában, a...

Dr. Filvig Géza: Köszönöm, további fegyelmezett hozzáállást, türelmet, kitartást kérek, amíg a helyzet megköveteli!

Este nyolc után országszerte kihalt utcák fogadják a néhány – megfelelő igazolások...

Kiváló lehetőség a Mérnök leszek a Paks II.-nél program

Részmunkaidős foglalkoztatást, a diplomamunkához, tanulmányok sikeres befejezéséhez szakmai...

Kijárási és gyülekezési korlátozás lépett érvénybe

A koronavírus-járvány miatt a kormány döntésének megfelelően november 4-én, szerdán életbe lépett a...

Platinadiplomás fotóművész Bedi Gyula, Uszód polgármestere

A fotográfia területén kiemelkedő személyek érdemeinek elismerésére a Magyar Fotóművészeti...

Font Sándor: 64 éve, november 4-én rohanták le Magyarországot az orosz tankok

Font Sándor országgyűlési képviselő az október 23-án tartott városi megemlékezésen nagy ívű...

Filvig Géza: Egyetlen forintot nem bukott a város a Kertvárosi csapadékvíz-projekten

Király Róbert ellenzéki képviselő és a Békés Kalocsáért Egyesülethez köthető helyi portál szerint a...

Indul a Kalocsai Néplap Mikulás napi nyereményjátéka! „Van zsákodban minden jó…”

Kedves Kalocsai Néplap Olvasó! Kedves Gyerekek! Már csak néhány hét van hátra, hogy a várva...

LED TV, tolószék adomány a Szent Kereszt Kórház Krónikus Osztály betegei részére

A foktői székhelyű Pirates Family Motoros Club képviseletében Holler Attila, Nagy István, Szigeti...

Nagy értékű orvosi műszerek érkeztek a Szent Kereszt Kórházba

  Az ÁEEK beszerzésében a napokban orvosi műszerek tucatjai érkeztek a Bács-Kiskun Megyei...

Megnyílt Kalocsa legkorszerűbb ipari, építőipari szakáruháza a Bátyai úton

Teljes körű rekonstrukciót követően, városképi szempontból is kiemelkedőt alkotva adta át Bátyai úti...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás