Országos Keresztszemes és Szamosközi Gobelin kiállítás

„Alkotni jó, alkotni öröm”

2014.08.17 14:07   

Lapunk időről időre hírt ad róla, hogy egy kalocsai családi vállalkozás, nevezetesen a Ferdinánd és Társa Kft. kiállításokat szervez Budapesten, a Campona Bevásárló és Szórakoztató Központban. Most is egy ilyen kiállítás apropóján kérdezem a kft. két tulajdonosát: Bolvári Ferdinándot és feleségét, Bolváriné Gärtner Anikót.

Meséljétek el nekünk, hogy jön ahhoz egy kalocsai vállalkozás, hogy Budapesten rendez kiállításokat?

keresztszemes2_491

 

Ferdinánd: – Cégünk 16 éve foglalkozik rövidáru kis- és nagykereskedelmével. A Camponaba egy kézimunka boltba is beszállítottunk éveken keresztül, mint sok más üzletbe az országban. A tulajdonos egyszer azzal állt elénk, hogy ő belefáradt ebbe a tevékenységbe, és nekünk szívesen átadná 12 éves múlttal rendelkező üzletét.

Mit éreztetek, amikor ezt meghallottátok?

Anikó: – Első hallásra sokkolt bennünket a lehetőség. 17 éve költöztünk Kalocsára, és mindketten úgy érezzük, megtaláltuk azt a helyet, ahol le szeretnénk élni az életünket. Ebbe egy budapesti üzlet nehezen fér bele. Másrészről óriási büszkeség töltött el bennünket, hogy a piaci elárusító pulttól a budapesti plázákig jutottunk. Kihívásnak éreztük, és mi szeretjük a kihívásokat! Belefogtunk. Az üzlettel megvásároltuk azt a 12 éves hagyományt, hogy évről évre kiállítást rendezünk a keresztszemes hímzés művelőinek.

Társak vagytok a cégben és az életben is. Elfér két dudás egy csárdában?

F: – Rátapintottál, ez egy nagyon nehéz szituáció! A cég ügyvezetője én vagyok 1998 óta. Anikó sokáig főállású anya volt négy gyermekünkkel. Amikor visszatért a munkába, joggal kérte részét a feladatokból. Ez a budapesti lehetőség jól jött. A FonalBirodalom nevű Campona-beli üzletünk főnöke Anikó lett.

Tavaly írtunk már róla, de röviden: mi az a keresztszemes?

A: – A hímzésfajták közül az egyik legfinomabb hímzés. Nem festett anyagra, hanem egyszínűre, „térképről” átszámolással kerül rá a minta. Minden apró lyukba négyszer ölt bele a hímző. Így az apró keresztek, pixel pontok módjára adják ki a képet. Nagyon pontos, precíz képalkotási mód, akár fényképeket is át lehet másolni a hímző vászonra.

Hogyan képzeljünk el egy ilyen kiállítást?

A: – A szervezés a pályázat kiírásával veszi kezdetét 3-4 hónappal a megnyitó előtt. Komoly marketing tevékenység kezdődik ilyenkor. Számunkra legnagyobb munka a kiállítóterem berendezése, a pályaművek értékelése, zsűrizése és a képek felhelyezése. Ez általában 8-10 napot vesz igénybe. A csúcspont a megnyitó, ha azon szerencsésen túl vagyunk, akkor már sínen van az egész. A kiállítás kilenc napon keresztül tekinthető meg, utána 2-3 nap a bontás. A megnyitón történik meg a verseny eredményhirdetése. Ilyenkor bizony az ember kaphat hideget-meleget az esetlegesen egyet nem értőktől. Volt az idén is ilyen, ilyenkor szakmailag meg kell indokolni a döntést. Itt bizony kínos lenne, ha valaki azt gyanítaná, hogy „pofára” osztottuk ki az igen értékes díjakat. Ennek mi a látszatát is elkerüljük! Igen komoly szaktekintéllyel bíró kollégáim velem együtt készséggel elmondják, hogy melyik pályamű miért; vagy miért nem kerülhetett be a díjazottak közé.

 

keresztszemes1_500

 

Erre szokták ugye mondani, hogy a kritikából lehet tanulni?

A: – Fején találtad a szöget! Ez egy szakmai kiállítás, megmérettetés. Lehet tanulni a nálunk jobbaktól, és lehet okulni az elrettentő példákból. Mindig akad ilyen is, de ez nem baj. Aki eljön, már tett egy lépést a fejlődés útján.

Hogyan csináljátok ezt az egészet Kalocsáról?

F: – Az első alkalommal 4 éve fölköltöztünk erre az egy hónapra. De azóta inkább a mindennapi ingázást választjuk. Roppant kimerítő, de így reggel együtt kelünk a kislányainkkal és az esti közös olvasásra is hazaérünk. Az itthoni üzleti ügyek mennek nélkülünk is, hála anyósomnak és kiváló kollégáinknak.

Gyermekeitek már be tudnak segíteni?

F: – Egyetemista fiaink máskor sokat segítettek, de most Bence az egész nyarat az USA-ban tölti, Máté pedig a megnyitó utáni napokban Argentínába utazott. Ági lányunkra több feladatot is rábíztunk.

Mit csinálnak fiaitok ilyen távoli országokban, ha szabad kérdeznem?

F: – Bence 3 hónapot egy gyerektáborban dolgozik, Máté pedig egy 3 hetes „motivációs” kiránduláson vesz részt.

???

F: Máté két egyetemre jár egyszerre. A Corvinusra Nemzetközi Gazdálkodás szakra, az ELTE-re pedig a jogi karra. Félévkor azt mondta, mindkét egyetemen kitűnő lesz az év végén. Erre mi azt mondtuk neki, akkor oda megy a nyáron, ahova akar. Nem szégyellős a gyerek…

Miben volt különleges az idei kiállításotok?

A: – Vendégként meghívtuk Szamosközi Antal szentesi festőművészt, és egy külön pályázatot hirdettünk a festményei alapján készített gobelinekre. Nagy örömünkre a pályázat egyik különdíjasa egy hartai hölgy, Fritsné Hlaváts Irén lett. A megnyitón mintegy 500 ember vett részt, mondhatom, az egész ország területéről és távolabbról is. A pályázat első díját egy szlovák hölgy nyerte. A megnyitón Kalocsáról vitt pogácsával vendégeltük meg a résztvevőket, a „támogassuk a hazait” jelmondat keretében.

Rajtatok és a pogácsán kívül volt-e ott más kalocsai?

A: – Igen, két pályázónk is volt Kalocsáról, Ripszám Jánosné és a Kalocsai Fegyház és Börtön. A nagyon erős keresztszemes mezőnyben az idén sajnos díjazott nem volt a kalocsaiak között, de reméljük ez nem szegi kedvüket!

Milyen terveitek vannak a jövőre nézve?

A: – A jövőben is elkötelezetten támogatjuk a kézimunkázás népszerűsítését. A Budapesti vonalon szakkört működtetünk, ahol az érdeklődők a népi hímzéstechnikák mellett mindenféle kézimunkát megtanulhatnak, például kötést, horgolást, csipkézést, stb. Ezt Jenei Anikó kolléganőnk vezeti. Évente három országos kiállítást rendezünk, minden év márciusában Gobelin-, júliusban Keresztszemes-, októberben Kötés-horgolás Kiállítást. Kiállításainkon a gyermekeknek ingyenes kreatív foglalkozásokat tartunk. Kalocsán a Katolikus Iskolában (természetesen a szükséges alapanyagok és kellékek biztosításával) megtanítjuk az ötödik és hatodik osztályosokat a kalocsai hímzésre, közben egy kis néprajzi ismeretet is próbálunk átadni. Emellett megmutatjuk a kötés és horgolás alapfogásait. Budapesti munkánkat látva megkerestek minket más bevásárlóközpontok is, ezen a téren már számítunk Bence fiunk bekapcsolódására is, ő kereskedelem és marketing szakos a Corvinuson.

Nem akarok indiszkrét lenni, de megéri ez a sok munka?

F: – Mi is feltesszük magunknak egy-egy fárasztó nap, hét után ezt a kérdést! A forgalmi adataink viszont egyértelműen azt mutatják, hogy a kiállítások után növekszik értékesítésünk, és üzleteink szakmailag felértékelődnek a vásárlóközönség szemében. Büszkén elmondhatjuk, hogy a Ferdinánd és Társa Kft. országosan piacvezető szerepet tölt be a hobby kézimunka szegmensben. Az anyagi siker mellett azonban van még egy nagyon fontos dolog. Nem vagyunk hajlandóak elfogadni azt, hogy a ma embere csak a virtuális világban éljen! Szeretnénk emlékeztetni mindenkit, hogy alkotni jó, alkotni öröm, és erre azok az emberek is képesek, akik más dolgokban nem jeleskednek. Ha elkészítünk valamit a saját kezünkkel, már hagyunk valami nyomot magunk után a Földön, már nem éltünk hiába…

Gratulálunk elért sikereitekhez és további jó munkát kívánunk!


Kalocsai hírek

Önkormányzati választás 2019- Kalocsa

Az elmúlt napokban, a jelöltállítás határidejének lejártát követően, a leadott írásos ajánlások...

Németh József: jövőre nőhetnek a termőterületek

Az elmúlt hétvégén két napig minden Kalocsa piros aranyáról szólt, holott, maga a...

Újabb milliárd a térség fejlesztésére

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. által létrehozott és a Miniszterelnökség által támogatott Jövőnk...

Egy kincsesláda tetején ülünk

A címbe foglalt gondolatot dr. Mészáros István prépost-kanonoktól, a kalocsai Szent István király...

A Paks II. projekt lehetőség a térség számára

A Paks II. projekt lehetőség a térség számára, hogy megerősítse gazdaságát, növelje megtartó erejét....

Hamisítatlan foktői folklór muzeális közösségi térben

Sokéves törekvés zárult hivatalosan a nyár utolsó napján, augusztus 31-én, Foktőn, a Fő út 32. szám...

Iskola- és óvodakezdéshez nyújt segítséget a foktői növényolajgyár

Több mint 140 óvodás és iskolás számára adott át évindító eszközcsomagot a foktői régió hat...

III. ANDA NYÍLT NAP, 2019. szeptember 7.

A legfiatalabb kalocsai nagy-foglalkoztató cég rendezvényének sikere minden várakozást felülmúlt. A...

Projektzáráshoz érkezett az ingyenes jogi segítségnyújtás a munka világában

2019.09.30-án zárul az európai uniós támogatásból megvalósuló, ingyenes jogi segítségnyújtást...

Külügyminiszteri látogatás dr. Filvig fórumán

Magasrangú vezetőt látott vendégül a Városi Színházban múlt hétfőn tartott lakossági fórumán dr....

Gondolatok az emberi értékek idomításáról

Jó látni és jó hallani, jó tudni arról, hogy egy Kalocsa méretű vidéki kisvárosban laknak olyan...

Elismerések és kitüntetések az ünnepi ülésen

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat idén a Kiskunfélegyházán megrendezett Bács-Kiskun Megyei Napok...

Flamenco est a kamarateremben

Először járt Magyarországon Carlos de Pepa andalúz flamenco énekes-gitáros, aki épp Kalocsán...

Beremenden voltak eredményesek az úszók

A Kalocsai Úszó és Vízilabda Egyesület versenyzői legutóbb Beremendre utaztak és nagy létszámmal...

Területeladás, skate-park és utcák átnevezése

Augusztus utolsó hetében ült össze – néhány határidős döntési kötelezettség okán – a...

Ősszel újra szemétgyűjtési akciót szervez a Magyar Közút címmel

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. több év kihagyás után 2019. április 29-én „Jobb, ha el se...

Száz gyermeknek jutott iskolakezdő ajándékcsomag

Többek között, lapunk hasábjain is olvashatott arról a jótékonysági akcióról, amelyet a nyár közepén...

Kenus kalocsai küldöttség Kúlán

Kalocsa és vajdasági testvérvárosa, Kúla tíz éve ápol testvértelepülési kapcsolatot, ami mindig is...

Ismertették a pártszövetség jelöltjeit a megyei közgyűlésbe

A közzétett FIDESZ-KDNP pártszövetség Bács-Kiskun megyei jelöltlistája a következő:(A cikk...

A Szívből Kalocsáért Egyesület polgármester-jelöltjének bemutatása

2010-től Brüsszelben Európai Parlamenti Képviselőként rengeteg kalocsai polgárnak tudtam segíteni....

Idén nyáron is népszerű volt az utazó kiállítás

Nyolc nagy hazai fesztiválra gördült be 2019 nyarán a Paks II. Atomerőmű Zrt. guruló kiállítása. Az...

Ballószögön remekeltek futóink

Az elmúlt vasárnap a Kalocsai Földön Futók Szakosztály 8 fővel vágott neki a 7. Ballószögi...

Csendes kiáltás a Vajas partján

Vasárnap délután, ahogyan az ország több mint húsz pontján, Kalocsán is szerveztek megmozdulást a...

A népi kultúra őrangyalait ünnepelték Hajós Város napján

Hatalmas ünneplő tömeg kísérte figyelemmel és még nagyobb ováció övezte az augusztus 17-i, ünnepi...

Így lett „tananyagszerző” a kalocsai tanítónő

Sipos Nikolett, a Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola, leánykori nevén a Kertvárosi Általános...

Második hely az országos vetélkedőn

A korábban rendezett regionális elődöntőből győztesként továbbjutó Kalocsai Fegyház és Börtön...

Határon átnyúló együttműködés Kalocsával

Kalocsa Város Önkormányzata 2019 júliusában felkérést kapott Kirchheim unter Teck testvérvárosától,...

Szent István mellé került Asztrik

Mostantól az államalapító király hat éve kapott csontereklyéje mellett ott áll a 2014-ben megtalált...

Dr. Fekete Zsombor polgármester-jelölt célkitűzései

...-foglalkoztatottság javítása, ipari park, adókedvezményes övezet létrehozása, táj-jellegű munka-...

Kulcsszerepe volt az atomenergiának tavaly is az ország áramellátásában

Sorra dőltek meg az eddigi áramfogyasztási rekordok tavaly Magyarországon. Előbb márciusban, majd...

A KALOCSAI SZENT KERESZT KÓRHÁZ LÁTOGATÁSI RENDJE

Új látogatási rend a kórházban április 1-től – szigorúan betartatják a gyógyítás érdekében.

Szakmai tanácskozást folytattak a megye polgármesterei

Bács-Kiskun megyében ebben a választási ciklusban immár nyolcadik alkalommal rendezte meg a...

A Paks II. projektről kapott tájékoztatást a Magyarországi nemzetiségek bizottsága

A Magyarországi nemzetiségek bizottsága 2018. november 6-án kihelyezett ülést tartott Pakson,...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás