Lelkes András: Én is ezeket a lépcsőket koptattam…

Sportkiállítást és ösztöndíjat avatott a gimnázium öregdiákja

2016.11.10 09:47    |    eMeSz  

„Én is ezeket a lépcsőket koptattam” – olvasható a bekeretezett vallomás a gimnázium folyosóján, utalva arra, hogy az épület ezen részére lépve valakinek az emlékeivel találkozunk majd. Múlt szerdán nemcsak a jelenlegi diákok hangja hallatszódott a Kalocsai Szent István Gimnázium folyosóin. Az iskola egyik közlekedője ugyanis új külsőt öltött és állandó kiállítássá avanzsált. Az átjáró ma telis tele van érmekkel, trófeákkal, az 1964-es tokiói olimpia emlékeivel, fotókkal és az ’50-es évek megsárgult dokumentumaival… Minden egyes kiállítási tárgy az iskola egykori diákjának, Lelkes András életének egy apró szegletét mutatja be. Az öregdiák maga avatta fel a sportkiállítást, mesélt élettörténetéről, anyagi támogatásáról biztosította az intézmény alapítványát, majd nevével fémjelzett ösztöndíjat avatott a gimnázium arra érdemes diákja számára.

Az avató ünnepségen Perity Lajos igazgató köszöntötte az érdeklődőket, valamint Lelkes András egykori gimnazistát és Miklós Györgynét, aki az iskola alapítványának kuratóriumát képviselte. Az intézményvezető bevezetésképp elmesélte, hogyan került kapcsolatba Lelkes Andrással.

 

lelkes3_450
 

 

Tavaly, amikor a gimnázium 250 éves jubileumát ünnepelte, az intézmény falai között több más program mellett egy sporttörténeti kiállítás is helyet kapott. Ekkor Perity Lajos tudomására jutott, hogy az intézmény valamikori tanítványa egykoron a tokiói olimpiára utazó sportolók egyike volt. Természetes volt, hogy az akkori rendezvényen így Lelkes András is ott volt. A megnyitó után beszélgetés beszélgetést követett, az egykori tornász, teniszező mesélt az igazgatónak az élettörténetéről, a sporthoz fűződő elszakíthatatlan kapcsolatáról, valamit iskolájához való kötődéséről. Kiderült, hogy Lelkes András majd hét évtized távlatából is jó szívvel gondol vissza iskolájára, még akkor is, ha az ’50-es évek politikai viszontagságai nem engedték, hogy itt érettségizzen. Ezen beszélgetésen került szóba az a sok-sok tárgyi emlék, amely igazolása az eredményes sportmúltnak és sikereknek. Ezen trófeák kaptak most helyet a gimnázium folyosóján az állandó kiállításon. A négy tárló és egy vitrines szekrény számtalan emlék alatt roskadozik. A sportkitüntetések mellett megszemlélhetőek Lelkes András ’50-es évekbeli személyes dokumentumai, illetve néhány fotó, amelyekről finom vonásokkal egy mosolygós hölgy tekint vissza. Ő Lelkes Dalma színművésznő, Lelkes András nővére, aki egykoron szintén Kalocsán volt gimnazista.

 

lelkes1_450
 

 

Miután Perity Lajos igazgató röviden elmesélte Lelkes Andrással kötődött barátságát és bemutatta a kiállítás elemeit, aláírták azt az adományozási szerződést, amely tanúsága szerint Lelkes András 1 millió forinttal támogatja az iskola alapítványát, amelyet sporteszközökre költenek majd, illetve az összeg kamatából ösztöndíjat alapítanak. Ezen kitüntetést minden tanév végén az a diák kapja, akinek jó tanulmányai mellett a sportteljesítményét is kimagaslónak találja az iskola tantestülete.

 

lelkes2_450
 

 

Eztán maga Lelkes András állt fel, feltolta orrára a szemüvegét és kezdett bele rövid, de annál tartalmasabb és színesebb élettörténetébe. Mesélt arról, hogy anno szüleiért – mint „A tanú” című filmben is – jött a nagy fekete autó, arról, hogy Kalocsán volt farkaskölyök, kiscserkész, úttörő, majd osztályidegen. Mesélt arról, hogy ’52-ben diákmunkában építette Sztálinvárost, miközben szüleit Miskére telepítették. Szólt a Testnevelési Főiskolán visszavont 450 Ft-os ösztöndíjáról, amely olyan nehéz helyzetbe sodorta, hogy iskolatársai repetáiból tudott csak jóllakni a kollégiumi szobában, hogy kölcsönnyakkendőben ment vizsgára, hogy még borotválkozni is csak szobatársai borotvájával tudott, mert nem jutott pénz pengére. Arról nem is beszélve, hogy abban az időben 40 fillér volt egy zsemle és 2 Ft a belevaló 10 dkg kolbász.

 

lelkes4_450
 

 

Lelkes András felidézte az ’56-os forradalom eseményeit is, amikor harmadéves főiskolás volt. Beszélt arról, hogy milyen volt akkor a közhangulat és milyen csodás hazaszeretet dobogott benne és diáktársai szívében.

Miután 1958-ban Lelkes kiváló eredménnyel diplomázott, testnevelő tanár lett úgy, hogy akkor már a magyar tornaválogatott kerettagja volt. ’62-ben megjárta a prágai világbajnokságot, ’64-ben a tokiói olimpiát, sőt megemlítette, hogy akár a ’60-as olimpián is ott lehetett volna és bár biztos utazó volt, a világverseny előtt sérülést szenvedett.

 

lelkes7_450
 

 

Később tanított a Bolyai János Katonai Főiskolán, majd ’90-ben nyugdíjba vonult. Itt Lelkes egy pillanatra megállt, vett egy mély levegőt, fejében és szívében talán egy kicsit nosztalgiázott, majd így szólt: „Nehéz volt elszakadnom Kalocsától. A főiskola és a tanári múltam előtt minden idekötött. Idekötött a család, a barátok, a nyolcak társasága, akik közül sajnos ma már csak négyen vagyunk hadra foghatók. Ide köt a Vajas, a snúrozás, a Jancsika, a Csajda, az Érsekkert és persze a gimnázium. A gimnáziumban „Gigi bácsi” rajztanár, akibe ’48-ban belerohantam a folyóson, és aki ijedtében jól kupán vágott azzal a jó 20 centis kulccsal, ami a kezében volt. Örömmel emlékszem vissza Páter Selmeczire, aki játékosan okított minket a matematikára. Kiváló tanárok voltak… egytől egyig. Közel 70 év távlatából megállapíthatom, hogy tanáraink olyan képességekkel ruháztak fel minket oktató munkájukkal, mint a szorgalom, a türelem, az egyenesség, az őszinteség, a gondolkodás képessége, a becsületesség, a hazafiasság és még sorolhatnám. Boldogsággal tölt el, hogy a felajánlott 1 millió forinttal hozzájárulhatok szeretett iskolám tőkéjéhez, az ösztöndíjjal pedig megjutalmazzuk év végén azt a diákot, aki számára a test karbantartása legalább olyan fontos, mint az ész pallérozása. Ezen támogatással kívánok tisztelegni egykori kiváló tanáraim emléke előtt és így törleszteni mindazon dolgokért, amelyeket ők és ezek a falak adtak nekem/nekünk, annak idején, amikor én is ezeket a lépcsőket koptattam…”Kalocsai hírek

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Paks II. a hosszú távú ellátásbiztonság záloga

Atomenergia nélkül nincs ellátásbiztonság Európában, Paks II. pedig hazánk hosszú távú...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás