Ötven éves a kalocsai zeneiskola

2016.10.13 10:37    |    Gábor Erika  

Jubileumi tanév- és az iskola félszázados történelméről szóló kiállítás megnyitójára sereglettek az érdeklődők szeptember 15-én a Viski Károly Múzeumba. A folyosón álló tárlókban dokumentumok, képek, emlékek ragadták magukhoz az ünnepélyes alkalomra megjelentek figyelmét, akik az elmaradhatatlan ünnepi beszédek, köszöntők után az ország zenei vérkeringésében jelentős szerepet betöltő, egykori növendékek hangversenyében gyönyörködhettek.

A múzeum folyosóján az „emlékszel?”, „láttad?”, „ó, tényleg”, és az „istenem, milyen nagyszerű tanár volt!” szavak ismétlődtek újra meg újra, hiszen a zömében volt növendékekből álló közönség meghatottan fedezhette fel az évtizedekkel korábbi önmagát, tanárát, vagy egykori hangversenyek plakátjain a saját nevét.

 

Fehérvári István igazgató köszöntőbeszéde elején az elődje, Fuchs Ferenc szavait idézte, amelyet a nagyszerű zenepedagógus 1972. november elsejére írt abból az alkalomból, hogy a Kalocsai Zeneiskola végre, először állandó épületet kapott működéséhez.

 

zeneiskola1_450

– Nem véletlenül tettük a mai napra ezt a megemlékezést és ünnepélyes tanévnyitót – mondta a jelenleg Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola nevet viselő intézmény vezetője –, hiszen 1966-ban pontosan szeptember 15-én indult el elődünk működése.

 

Az ünnepi tanévet dr. Bálint József polgármester nyitotta meg.

 

– Nagy érdeklődés előzte meg az iskola megalapítását – mondta a városvezető –, és létrejöttéhez széles körű társadalmi összefogás kovácsolódott. A megalakulás körülményeire tekintettel elmondhatjuk, hogy a zeneiskola a miénk, még akkor is, ha jelenlegi fenntartásáért nem a város, hanem a KLIK a felelős. Csak elfogultsággal szólhatunk a zeneiskoláról azért is, mert nem mások építették a városban, hanem a város építette, saját magának.

 

zeneiskola2_450

Dr. Bálint József felidézte a korábbi századokat, amikor már jelentős zenei élet működött Kalocsán:

 

– Az 1765-ben alapított piarista, majd jezsuita gimnáziumban, az iskolanővérek 1860-ban alakított intézetében és az 1856-ban alapított érseki tanítóképzőben nagyon fejlett és kiterjedt zenei oktatás folyt. Mindezek következménye, hogy a kalocsai polgárok már a 19. század második felében élénk zenei életet éltek.

 

A polgármester áttekintette a kalocsai zenei élet napjainkig tartó történetét, és többször hangsúlyozta, hogy városunk életének mindig is jelentős részét képezte a helyben végzett, magas színvonalú zeneoktatás, és az ünnepelt intézmény növendékei, tanárai színvonalas hangversenyekkel járulnak hozzá Kalocsa kulturális életéhez.

 

zeneiskola3_450

Ötven év emlékeit átválogatni és abból kiállítást rendezni nagy munka. A művészeti iskola tanárai és a Viski Károly Múzeum munkatársai – elsősorban Fekete Róbert – nagyszerű munkát végeztek. A tárlókban elhelyezett anyagot Romsics Imre, a múzeum igazgatója mutatta be a jelenlévőknek.

 

A jubiláló oktatási intézmény ajándékot is kapott „születésnapjára”: a Kőrösi Tamás festő által felajánlott Liszt Ferenc és Kodály Zoltán portrét dr. Bálint József polgármester adta át Fehérvári Istvánnak.

 

zeneiskola4_450

A program egy nagyszerű hangversennyel folytatódott. Egykori növendékek – akik ma országosan, sőt, azon túl is ismert zenészek és egyetemi tanárok – léptek fel a percről percre egyre jobban elbűvölt közönség előtt.

 

Lakatos Péter zongoraművész Liszt Ferenc: Consolations (Vigasztalások) című hat darabjából szólaltatott meg hármat, magas művészi fokon. Ezután testvérével, Lakatos György fagottművésszel angol népdalokat adtak elő. A darabok között Lakatos György meghatott visszaemlékezéseit hallhattuk egykori tanárairól és iskolájáról. Tőle tudtuk meg azt is, hogy a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem három tanszékvezető egyetemi tanára volt egykor a kalocsai zenede növendéke!

 

Például Fekete Gyula zeneszerző, aki szintén jelen volt az eseményen, és akinek egy szerzeményét meg is szólaltatta Lakatos Ágnes jazz énekes, aki férjével, Csuhaj-Barna Tiborral együtt is fellépett a programban. Ők is mindketten a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanárai.

 

Hallhattuk még a szintén Kalocsáról indult Illés Mária zenetörténészt, aki Vántus István két zongoradarabját elemezte és szólaltatta meg. Illés Mária a Szegedi Tudományegyetem docense, és jólesett látni a ragyogást, ami az arcán egész délután jelezte: boldog abban a környezetben, ahonnan – fellépő társaival együtt – elindult, hogy a zene töltse be egész életüket.

 

A Kalocsai Néplap szerkesztősége tisztelettel és szeretettel köszönti a félszázados művészeti iskolát. Köszönjük színvonalas munkájukat, és további sikereket kívánunk minden tanárának és növendékének!

 

(A jubileumi év legközelebbi programja: szeptember 30-án, a Zene Világnapjának előestéjén tanári hangversenyt tartanak – és ide kívánkozik, hogy az iskola csaknem mindegyik tanára is itt kezdte a zenetanulást!)

 Kalocsai hírek

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Paks II. a hosszú távú ellátásbiztonság záloga

Atomenergia nélkül nincs ellátásbiztonság Európában, Paks II. pedig hazánk hosszú távú...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás