Mi lesz a tervezett kiváltásokkal?

„Következetes az óvodafejlesztési koncepció”

2017.11.23 11:24    |    STVN  

A múlt hétfői, rendkívüli képviselő-testületi ülésen, majd egy nappal később Font Sándor országgyűlési képviselő sajtótájékoztatóján elhangzottak nyomán felkerestük a kalocsai Városüzemeltetési és Fejlesztési Osztály vezetőjét is, hogy átfogóbb képet kapjunk a soron kívüli ülésen hozott határozat hátteréről és a városvezetés – egyébként helyhatósági választási ciklusokon átívelő – óvodafejlesztési koncepciójáról.

renkivulitest6_250Az osztályvezető elsőként tisztázta, hogy Kalocsa eddig is eltökélt volt azon beruházási irányt követve, hogy a Bem, Viola, Kunszt, Csokonai és Zöldfa utcai tagóvodáit folyamatosan fejlessze, és lehetősége szerint korszerűsítse. Jelenleg a Bem utcaiban végeznek ilyen munkálatokat, de a folyamat már 2010-ben elkezdődött a Viola utcai tagóvoda korszerűsítésével, amelyet 2014–2015-ös években a Zöldfa, illetve Csokonai utcai tagóvodák felújítása követett. Viszont két olyan óvodának a felújítására nem kerülhetett sor, nevezetesen a Kunszt, illetve az Alkony utcai tagintézménynek, egyfelől mivel nem volt olyan elérhető pályázat, amelyből ezeket a projekteket meg lehetett volna valósítani, másfelől, a racionalitás is azt diktálta, hogy nem érdemes annyit költeni rájuk, amennyiből maximálisan helyreállíthatóak lennének. Egyrészt nagyon rossz műszaki állapotban vannak, folytatja Boromisza, másrészt, konkrétan a Kunszt utcai óvoda elhelyezkedése nem a legmegfelelőbb, hiszen be van ékelődve egy történelmi, műemléki városmagba. Ezért is született az a döntés, hogy a Kunszt utcai óvoda esetében mindenképpen szükséges a kiváltást megvalósítani, ahogyan az Alkony utcai, közismertebb nevén az Újvárosi óvoda esetében is. Ezért dolgozták ki tehát azt a megoldási javaslatot tavasszal a képviselő-testület részére, hogy gazdaságosabb egy korszerű, 150 férőhelyes, központi óvodát építeni, mint két kisebbet a város két pontján. Ennek megfelelően választották ki a helyszínt, ami elhelyezkedését, tulajdoni viszonyait, illetve a területi adottságait figyelembe véve egyaránt ideális helyszínnek tűnt, amelynek kialakítását az önkormányzati büdzsé is elbírná. Megszületett tehát a volt Ifjúsági Ház ingatlanján alapuló elképzelés, miszerint ott egy új, 150 fős tagóvoda létesülhet, osztott funkció kialakításával, a már meglévő épületnek a bevonásával. Ennek megfelelően álltak neki az előkészületi feladatokhoz, hiszen itt egy tervezői felmérés történt, vázlattervek készültek, valamint számvetés, ami körülbelül bruttó 360 millió forintos összköltségű beruházásnak a megvalósítását irányozta elő. Az akkori információk alapján tehát a TOP uniós forrásból várhatóan rendelkezésre álló 400 millió forint tehát fedezte volna a beruházást. Ennek a pályázatnak a beadási határideje 2017. október 2. volt még ez év első félévében, amit időközben másfél hónappal előre hoztak augusztus 15-re. Ez is egy olyan nem várt körülmény volt, ami indokolta a rendkívüli testületi ülésnek az összehívását, követi le az eseményeket a műszaki osztály vezetője.

uttorohaz2_450
 

– Mint említettem, a 2016-os évben már voltak előkészületek ennek a pályázatnak a megvalósítására, tervezői költségbecsléssel, ami, mint mondtam, bruttó 360 millió forintos bekerülési költséggel számolt. Sajnos közel egy év alatt olyan jelentős változások történtek az építőiparban, a kóros munkaerőhiánytól, a megnövekedett építkezések számán át, az építőipar nagyfokú leterheltségéig, illetve az építőanyag áraknak a rohamos változásán át mindez előidézte, hogy Kalocsa Város Önkormányzatának az előzetesen tervezett 360 millió forintos bekerülési költséghez képest már az új tervezői költségbecslés alapján kellett kalkulálnia. Miután ezt tapasztaltuk, tájékoztattuk erről polgármester urat is, hogy azonnali döntést szükségeltetik hozni annak érdekében, hogy a másfél hónappal előrehozott pályázati határidőnek megfelelve ezt a pályázatot be tudjuk nyújtani. Viszont a korábbi testületi döntésnek megfelelően a 150 fős óvoda létesítését csak abban az esetben fogjuk tudni végrehajtani, hogyha az önkormányzat közel 170 millió forintos forrással kiegészíti a pályázatot. Lehetséges alternatívaként olyan lehetőséget terjesztettünk polgármester úr elé, hogy továbbra sem mondunk le a 150 fős óvoda létesítéséről, azonban a korlátozott forrásfejlesztési pályázati lehetőségek figyelembevételével ütemezzük ezen feladatoknak a végrehajtását. Ez azt jelenti, hogy első ütemben egy 75 fős óvoda valósulhatna meg a volt Ifjúsági Ház területén, a Petőfi Sándor utcában. Nyilván olyan infrastrukturális feltételek kialakításával, amelyek későbbiekben lehetővé teszik azt, hogy a 75 fős óvoda 150 fős óvodára bővülhessen – tért rá az aktuálisan, több oldalról vitatott kérdéskörre Boromisza. Ezért is nagyon fontos azt kiemelni, hogy továbbra is a Petőfi Sándor utcai helyszínnél maradtunk, hiszen ezen fejlesztésről nem mondott le az önkormányzat jelen döntésével sem – hangsúlyozta az osztályvezető.

– Felmerül a kérdés, hogy a 75 fős kapacitású új óvoda melyik tagintézményt fogja tehermentesíteni?

– Talán a legcélszerűbb megoldás jelen helyzetben a Kunszt utcai óvodának a kiváltása lehet, talán ugyanis a két óvoda közül ez az, amelyik rosszabb műszaki állapotban van, tehát ennek a kiváltása valósulhatna meg első lépésként, és majdan a későbbiekben az Alkony utcai óvodának a kiváltására is sor kerülhet a 75 fős létszámbővítés keretében – jött a válasz.Kalocsai hírek

Lezárult Kék Madár gyermekrajzversenye – Ötvenkétezer-négyszázhuszonöt adományperc az alapítványnak

Tizenhat iskolából, több mint ezer gyermektől érkezett pályamű „45 perc segítség” című...

Veterán jármű kiállítás Kalocsán

Egy évszázad gépcsodái az Érsekkertben! Két éven át kellett elhalasztani, most szombaton végre...

Nagy erejű robbanás Kiskőrös belterületén – Két súlyos sérültet mentőhelikopter szállított Pécsre és Budapestre

Nagy erejű robbanás következtében kidőlt egy kiskőrösi ház egyik fala és kigyulladt a tetőszerkezete...

Átadtak a pedagógusok munkáját elismerő Kunszt József díjakat Kalocsán

A főegyházmegyéből öt pedagógus kapott kitüntetést Huszadik alkalommal ítélték oda az oktatás,...

Végső nyughelyére kísérték Dr. Svébis Mihályt, a megyei kórház főigazgatóját

Dr. Svébis Mihályt, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház főigazgatóját a Kecskeméti Református...

Bács-Kiskun megye tűzoltói Kalocsán ünnepelték védőszentjük napját

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatáság idén Kalocsán, május 3-án tartotta ünnepi...

Búzaszenteléssel Kalocsáról indult az idei Magyarok kenyere program

A Kalocsán a május 1-jén, szombaton rendezett számos esemény közül is kiemelkedik a Kalocsa –...

Szijjártó Péter a fajszi Pata József Kft-nél tett látogatást

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter május 6-án, pénteken a fajszi Pata József Gépipari...

Évelőkkel szépítik a város virágágyásait

Az egynyári virágok mellett a közelmúltban megjelentek és a kiültetésekben egyre nagyobb arányban...

Lezárult az izgalmakban bővelkedő országos Szelidi-tavi horgászverseny

Még a véghajrá előtti éjszaka, sőt, a szerda 12 órai zárás előtti utolsó pillanatok is jelentősen...

Fergeteges Leander Kills zárókoncert a kalocsai majálison

Már a május elsejei ünnep előestéjén is zenei csemege, igényes vendéglátó muzsika várta a...

A Dózsa ballagásán 114 diák búcsúzott a középiskolás évektől

Péntek délután elballagtak a Bajai SZC Dózsa György Technikum és Kollégium végzős diákjai. A...

Viczay Lajos fotó-és festőművész kiállítása a kalocsai Városi Galériában

Sokan eljöttek, hogy láthassák a fotósként is ismert Viczay Lajos festményeiből álló kiállítást,...

Már majdnem kész a Csajda-kerti játszótér

A játékok már a helyükön állnak, de még hiányoznak a biztonságos használathoz szükséges utolsó...

Font Sándor hetedszer vette át országgyűlési képviselői megbízólevelét

A 2022. évi országgyűlési képviselői választáson a Kalocsa székhelyű 03.számú választókerületben...

Szent György-napi szentmise a rendőrökért

Sárkányölő Szent György, a rendvédelmi szervek védőszentje napja alkalmából ünnepélyes szentmisét...

Sokan éltek a személyes találkozás lehetőségével

Naponta tízezer látogatója volt a Műegyetem tavaszi állásbörzéjének, ahol immár hagyományosan...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás