Ötletes és hangulatos Rejtő-kiállítás Kalocsán

2009.10.17 22:33    |    Gábor Erika  

„Az élet egy különös színpad, amelynek meglehetősen zavaros célja és furcsa repertoárja van.”
Ez a gondolat Rejtő Jenő költői hitvallásának része, akinek életére igazán illik a „zavaros cél” és a
„furcsa repertoár” jelző. A második világháború, pontosabban egy ukrajnai munkatábor tett brutális pontot e rövidre szabott, de eseményekben elképesztően gazdag életút végére. Életműve így is teljes. Jellegzetes alakjai, szófordulatai, sajátos humora, senkivel össze nem téveszthető stílusa a magyar irodalom fontos részévé tették őt, bár ezt időnként szeretik vitatni a sznobok…

 

rejt_380

 

Uram! A késemért jöttem! Hol hagyta?
Valami matrózban.”

 

A Városi Galériában október 11-én, vasárnap nyílt meg a Rejtő Jenő alakját, életútját, műveit bemutató, bátran rendhagyónak nevezhető kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeummal való együttműködés eredményeként.

A gazdag anyag szinte sokkolja a látogatót, a termet körbejárva annyi élmény vár a tárlókban, a falakon, és a Rejtő Jenő életének állomásait, egy-egy művét megjelenítő, élethűen berendezett sarkokban.

A kiállítást Rusznák Rita, a Magyar Zsidó Múzeum munkatársa nyitotta meg.

– A több közgyűjtemény összefogásával született projekt szokatlan módon közelíti meg a Rejtő-jelenséget – mondta Rusznák Rita. – Korabeli plakátokkal, színlapokkal, fotókkal és kávéházi enteriőrrel idézi meg a ’30-as évek pesti hangulatát, és benne Rejtő Jenőt, a sikeres színpadi szerzőt, kabarészerzőt, librettistát, valamint alkotótársait és a kor színházi világát. Életrajza legendákkal teljes. Nagyon kevés anyag maradt meg róla, de itt olvasható például a gyilkos cikk, amely 1943 októberében jelenik meg az Egyedül vagyok című nyilas lapban, és amelynek megjelenése után Rejtő Jenő rögtön megkapta a behívóparancsot. Ukrajnába, munkaszolgálatra küldték, ahonnan a beteg, legyengült író már nem térhetett vissza.

Rusznák Rita „az író szellemiségét tiszteletlenül is tiszteletben tartó tárlat”-nak nevezte a kiállítást, amely a humor eszközével próbálja megközelíteni a kor kiemelkedő alkotóját.

A különleges kiállításnak a megnyitója is különleges volt. Rejtő műveiből idézett Fekete Antal, a kor híres slágereit adta elő zongorán Szollár Rezső, és rövid, a rejtői alakokat megjelenítő rajzfilm vetítésére is sor került. Ezt a kiállítást nem megnézni vétek. Nemcsak Rejtő Jenő miatt, de a kor pezsgő színházi életét megjelenítő anyagok is rendkívül érdekesek, és ami a fő: az egész fantasztikusan ötletes és hangulatos!


Kalocsai hírek

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás