Kiemelt cél a Paks II. projektben a munkabiztonság

2021.02.18 13:38   

A Paks II. projektben legfontosabb – kivétel nélkül minden területen, így az építkezésen is – a biztonság. Szigorú biztonsági intézkedések, szabályok szolgálják az építkezésen dolgozók egészségvédelmét, a balesetek elkerülését.

paksmunka450_450

Korszerű munkavédelmi eszközök szolgálják a Paks II. projekten dolgozók biztonságát (Alsipercha leesésvédelmi rendszer)

 

A felvonulási létesítmények kivitelezése kapcsán egy sor szigorú előírásnak kell megfelelni. Azoknak, akik a területen munkát végeznek, munkavédelmi oktatáson kell részt venniük. A munkavédelmi ismeretekre, az oktatására nagy hangsúlyt helyeznek annak érdekében, hogy a dolgozókban kialakuljon a biztonságtudat, és ne csak kényszernek, hanem számukra hasznosnak érezzék a szabályokat, a védőeszközök használatát.

A két új atomerőművi blokk építéséért felelős Paks II. Zrt. munkatársai következetesen betartják a munkavédelmi előírásokat és ugyanezt várják el a területen dolgozóktól is.

A területre például csak megfelelő védőruhában, munkavédelmi bakancsban lehet belépni és kötelező a fejvédősisak, valamint a láthatósági mellény használata. Nagy hangsúly kerül az útvonalak kijelölésére és a veszélyzónák, például munkaárkok és gödrök elkerítésére. A magasban dolgozók leesésvédelmének biztosítása kiemelt feladat.  Ehhez egyebek mellett egy hazánkban még ritkaságnak számító eszközt is használnak a Paks II. Zrt Erőmű-beruházási Központjának építésekor. Ez az Alsipercha leesésvédelmi rendszer, ami nagy biztonságot nyújt a magasban (például az építmény tetején) dolgozóknak.

Alapvető cél, hogy ezen a monumentális építkezésen kiemelten biztonságos környezetben történhessen a munkavégzés.

Nemcsak a munkavédelmet, hanem az egész Paks II. projektet a biztonság elsődlegessége jellemzi. A projekt keretében két VVER-1200 típusú blokk épül a ma működő négy reaktor pótlására. Az új egységek úgy nevezett 3+ generációs 1200 MW villamos teljesítményű blokkok lesznek. E típus fejlesztése során a bizton­ságnövelés hangsúlyos szerepet kapott. Az itt alkalmazott biztonsági filozófia – össz­hangban a nemzetközi nukleáris biztonsági ajánlá­sokkal – a mélységben tagolt védelem elvén alapul, azaz egymástól független védelmi szintek garantálják a biztonságot.

(X)Kalocsai hírek

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás