Csak az kap támogatást, aki tényleg rászorul

„Szeretném, ha ciki lenne papírokkal ügyeskedni!”

2015.11.24 11:32    |    -sist-  

Kemény, ám annál jogosabb üzenetet fogalmazott meg a különféle támogatások megítélésében illetékes kalocsai Kulturális, Oktatási és Szociális Bizottság elnöke. Bolvári Ferdinánd kerekperec kijelentette, hogy felveszi a bokszkesztyűt a haszonleső, megfelelő papírokkal valóban rászorulók elől segélyt elhappolókkal szemben. Az ez irányú törekvések elsőként a szociális alapon megítélt tűzifa-támogatásra jogosultak névsorának összeállításakor realizálódtak.

Megvan az első nyolcvan támogatott, de…

A hetekben tartott bizottsági ülésen tett pontot a szociális tűzifaosztás kérdésére az erre illetékes egység. Az elnök elöljáróba tisztázni szeretné, hogy felesleges most, vagy a jövőben megrohamozni az önkormányzat főutcai ügyfélszolgálati irodáját és a családsegítő, valamint a Roma Nemzetiségi Önkormányzat munkatársait – jelentkezés alapú lista ugyanis mostantól nem készül. A határozatot azzal indokolta, hogy a családsegítő és gyermekjóléti szolgálat fogja összeállítani azok névsorát, akik számíthatnak ezen támogatási formára. Ők ugyanis egész évben látogatják a jogosultnak ítélhető családokat és jól tudják, hogy kik azok, akiknek erre a legnagyobb szüksége van – így Bolvári Ferdinánd.

– Minden évben volt olyan, hogy a segélyosztást követően konstatálták, hogy bizony jutott olyanoknak is, akiknél lennének nagyobb szükségben lévők. A családsegítő már összeállította annak a nyolcvan családnak a névsorát, akik első körön tüzelőt fognak kapni az önkormányzattól – mondta a bizottsági elnök.

Bolvári Ferdinándtól azt is megtudtuk, hogy ezen támogatási formából ezúttal kizártak azok, akik bármilyen lakásfenntartási támogatásban részesülnek a rezsiköltségeik havi enyhítésére. Számszakilag, éves viszonylatban ők amúgy is nagyobb összeget kapnak, mint amekkora a tűzifa-támogatás mértéke.

Önvizsgálat: segélyből élni nem életforma!

Azt is egyértelmű üzenetként fogalmazta meg a városatya, hogy akkor fogják kiszállítani a fát, amikor beköszönnek a kemény mínuszok. Ezért is fontos, hogy senki ne számítson rá, hogy holnapután becsenget hozzá valaki egy kisteherautónyi szállítmánnyal. A cél ugyanis az, hogy a támogatott családok is próbáljanak jó előre gondoskodni a kandallóba valóról, amikor pedig a legnagyobb szükség lesz rá, megkapják a számukra megítélt juttatást.

A bizottság megfogalmazott törekvése az is, hogy a segélyek csakis azokhoz jussanak el, akik valóban rászorulók. – A települési támogatások elbírálásakor egy-egy névnél valósággal fennakad a szemünk, mondván, őt ismerjük és tudjuk, hogy Mercedesszel jár, de olyan papírokat tud produkálni, ami alapján a kolléga rászorulónak minősíti. Remélem, hogy ha a nyilvánosság előtt elhangzik mindez, akkor néhányan magukba néznek és elgondolkodnak. Sokan úgy vesznek igénybe étkezési támogatást is a gyermekük részére, hogy produkálják a megfelelő papírokat, de mind a járművük, mind a ruházkodásuk alapján lerí róluk, hogy például jól menő vállalkozók a szülők, csak éppen minimálbérre vannak bejelentve, így jogosulttá válnak a kedvezményekre. Törekedni fogunk arra és igyekszünk megteremteni azokat a jogi feltételek, amelyek alapján őket előbb-utóbb ki tudjuk szűrni, és a cél az, hogy ciki legyen így benyújtani papírokat. A segélyezési rendszer dolga az, hogy segítsen azokon, akik bajban vannak. Ezek kiaknázására nem építheti senki az életét – üzent hadat a „haszonlesőknek” Bolvári Ferdinánd.

Decemberben jön a fa

– Az, hogy olyan emberek elől happoljuk el a segélyt, akik valóban rászorulnak, idejétmúlt. Véleményem szerint a társadalmunk kritikai érzéke megérett már arra, hogy az ilyeneket elítélje. Ez vonatkozik már a tűzifa-támogatásra is az idei évtől – foglalt állást a bizottsági elnök.

Végezetül megismételte, hogy az első nyolcvan fatámogatásra jogosultat már kiválasztották. Ők december második felében számíthatnak arra, hogy megkapják a tüzelőt. Erre már a megfelelő vállalkozót is kijelölték, aki a folyamatban lévő egyeztetések után minden bizonnyal ugrásra készen várja majd a startpisztoly eldördülését.


Kalocsai hírek

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Paks II. a hosszú távú ellátásbiztonság záloga

Atomenergia nélkül nincs ellátásbiztonság Európában, Paks II. pedig hazánk hosszú távú...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás