Városi kitüntetést kapott Papp Róbert

A versfaragó pedagógus - „Nekem a gyerekek szeretete a legfontosabb”

2016.09.15 13:02    |    Gábor Erika  

Cikksorozatunkban a városi önkormányzat által kitüntetett kalocsaiakat mutatjuk be kedves olvasóinknak. Ebből az alkalomból ültem le beszélgetni egy pedagógussal, egy költővel, egy zenésszel, egy zene- és dalszövegszerzővel, egy rajzolóval és tűzzománcok megálmodójával. Az időpont egyeztetés roppant egyszerű volt: mindehhez csupán egy emberrel, Papp Róberttel, az Eperföldi Általános Iskola pedagógusával kellett találkoznom.

Papp Róbert a „Kalocsa Város Művészetéért – Haynald Lajos Díjat vehette át gyermekversek alkotásáért”. A tanítványai között nagy népszerűségnek örvendő pedagógus azonban a versírás mellett még igen sokféleképpen fejezi ki önmagát, és mutatja meg, milyennek látja a minket körülvevő világot. Gitározik és dobol, alapító tagja a közkedvelt Country Road zenekarnak, rajzol, fest és tűzzománcokat is készített – utóbbival fel kellett hagynia, mert ártott a szemének. Szerencsére verset írni továbbra is tud, és dallamos, kedves, derűs gyermekversei – eddig – négy kötetben jelentek meg. Újabb könyvön dolgozik jelenleg, ami azonban teljesen más jellegű – erről több a beszélgetésünkből derül majd ki. Kalocsai Néplap

– Először az iskolában hallottam arról, hogy felterjesztenek városi kitüntetésre – felelte a kérdésre, hogyan jutott tudomására a várható elismerés –, majd az önkormányzat kulturális bizottsága jelezte, hogy a jelölésemet elfogadták, ám egészen a meghívó kézhez vételéig nem akartam elhinni, hogy ez tényleg igaz. Még sohasem kaptam kitüntetést, nagy zavarban ültem az ünnepségen, és bevallom, nagyon-nagyon büszke vagyok erre a díjra!

– Honnan, miből indult a versírás?

– Egyszer írtam egy verset, a címe Napraforgó, amit megmutattam egy-két kollégának. El is feledkeztem róla, mígnem az évnyitón az egyik tanítványunk elszavalta, ami számomra akkor teljesen meglepetés volt, és nagyon megtapsolták a szülők és a gyerekek is. Ettől kezdve sok biztatást kaptam, hogy írjak még verseket, és én egyre nagyobb örömmel alkottam a gyerekeknek szóló költeményeket. Ami előzménynek nevezhető, hogy dalszövegeket már írtam korábban Oláh Gábor barátom „Delta T” nevű zenekarának.

– Nagyon sok dologgal foglalkozol egyszerre, van-e még valami, ami bujkál benned, és kifejezésre vár?

– Jelenleg a zene és a versírás köt le elsősorban. Az idei „Szó és kép” antológiában versekkel és az – eddig – egyetlen novellámmal leszek majd jelen, ami igen megtisztelő számomra.

– Említetted, hogy szinte naponta születnek verseid. Közben dolgozol, zenélsz a Country Road-dal és azért magánélet is van a világon.

– A verseim többnyire este születnek – neveti el magát – gyakran a fürdőkádban. Mi itt sokan lakunk együtt, édesanyám, feleségem, gyerekeim és az ő barátaik, már unokám is van, nálunk nagy a nyüzsgés mindig, így este fogalmazódnak meg az élményeim hatására bennem formálódó versek.

– Különleges jelenség vagy rosszkedvű, depressziós világunkban, hiszen „divat” a panaszkodás, a jövő miatti aggódás. Te pedig folyton mosolyogsz, sugárzod magad körül a jókedvet. Honnan meríted mindezt?

– Én mindig ilyen voltam. Egyszerűen éltem az életem, biztos voltam benne, hogy majd minden jól alakul körülöttem, és így is lett. Nem volt ez elhatározás kérdése, és érdekes módon negyven éves korom után jöttek elő a munka melletti pluszok, a zenélés, a versírás, az alkotás vágya. A pedagógusi pálya sem előre megtervezett döntés volt, de nagyon jó, hogy így alakult, és ha újra kezdeném, mindent ugyanígy csinálnék!

– Valószínűleg azt érzik meg a gyerekek, akik nagyon ragaszkodnak hozzád, hogy valahogyan sikerült megőrizni magadban valamit a gyermeki énedből, nem gondolod?

– Igen, én is így gondolom. Megértetem magamat a fiatalokkal, elfogadnak közülük valónak. Nem is lehet megöregedni ebben a házban, ahol itt a négy gyermekem, az unokám, és az iskolában is gyerekek vesznek körül!

– Azért vannak itt körülöttünk, a falakon, a polcokon olyan tárgyak, képek, amelyek arra utalnak, valami más is erősen foglalkoztat! – utaltam a szobában látható különleges indián portrékra, pánsípokra, jellegzetes szobrokra.

– Hát igen, a dél-amerikai kultúra mindig is nagyon érdekelt. Az indiánokat ábrázoló képeket én készítettem. Van egy barátom, beceneve Indián, aki régebben mindig vitt magával, ő zenélt, én árultam a lemezeket, azután gyűjteni kezdtem a zenéjüket, és mindent, ami velük kapcsolatos. Meg gyermekirodalmat is gyűjtöttem, például a Dörmögő Dömötört, a Kisdobos Újságot, régi ABC-s könyveket, tanszereket.

– Lakozik még benned valami, amivel elő fogsz állni?

– Hát, amin most dolgozom, az megint egészen más jellegű. A város ötven éves rock-történetét próbálom feldolgozni „Kalocsa fél évszázados könnyűzene története” címmel, és egy kötetbe foglalva megjelentetni. Most én is riporter vagyok – intett a diktafonom felé –, vagy ötven-hatvan személlyel beszéltem már, gyűlik az anyag. Nem lesz könnyű összeállítani, hiszen az ötven évvel ezelőttiek közül többen már nem is élnek, néhány zenekarnak még neve sem volt. Jókora kihívás, izgulok is rendesen!

– E sokféle elfoglaltság, élmény, alkotás mellett hol van a helye ennek a most kapott kitüntetésnek?

– Nekem ez nagyon sokat jelent. Elismerést kapok én a gyerekektől is, hallom tőlük, hogy iskolai ünnepségeken lépnek fel a verseimmel, meg több helyen – például Pesten – szavalóversenyeken is előadják. A szülők is elmondják, hogy kíváncsian olvassák, iskolámban meg harmadik éve egy „Felolvashow” délután keretében a kollégáim szavalják el a legújabbakat, ami nagyon megtisztelő. De külön örülök annak, hogy városi szinten is értékelik a munkámat! Érdekes volt: kérdezték tőlem a kulturális bizottságban, miben segíthetnének, hogy országosan is megismerjenek. De nekem elég, hogy itt, Kalocsán ismernek, szeretnek, nem vágyom nagyobb ismertségre. Nekem a gyerekek szeretete a legfontosabb.Kalocsai hírek

Hét közben nem változnak a rendelési idők

A fogorvosok ötéves szerződés alapján végzik a fogorvosi ellátást városunkban, mely szerződések a...

Megszokott rendben folyik az oktatás

 A Tankerület vezetője által hivatalosan is megerősítve immár bizonyosan nem szóbeszéd, hogy a...

A végstádiumban lévő betegek látogathatók a kórházban

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos valamennyi fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézmény részére...

Megújul az 52-es és 54es főút két fontos szakasza – Az útfelújítás 2021. második felében kezdődi

Miután a Magyar Közlönyben is megjelent, Font Sándor országgyűlési képviselő Solt határában, a...

Dr. Filvig Géza: Köszönöm, további fegyelmezett hozzáállást, türelmet, kitartást kérek, amíg a helyzet megköveteli!

Este nyolc után országszerte kihalt utcák fogadják a néhány – megfelelő igazolások...

Kiváló lehetőség a Mérnök leszek a Paks II.-nél program

Részmunkaidős foglalkoztatást, a diplomamunkához, tanulmányok sikeres befejezéséhez szakmai...

Kijárási és gyülekezési korlátozás lépett érvénybe

A koronavírus-járvány miatt a kormány döntésének megfelelően november 4-én, szerdán életbe lépett a...

Platinadiplomás fotóművész Bedi Gyula, Uszód polgármestere

A fotográfia területén kiemelkedő személyek érdemeinek elismerésére a Magyar Fotóművészeti...

Font Sándor: 64 éve, november 4-én rohanták le Magyarországot az orosz tankok

Font Sándor országgyűlési képviselő az október 23-án tartott városi megemlékezésen nagy ívű...

Filvig Géza: Egyetlen forintot nem bukott a város a Kertvárosi csapadékvíz-projekten

Király Róbert ellenzéki képviselő és a Békés Kalocsáért Egyesülethez köthető helyi portál szerint a...

Indul a Kalocsai Néplap Mikulás napi nyereményjátéka! „Van zsákodban minden jó…”

Kedves Kalocsai Néplap Olvasó! Kedves Gyerekek! Már csak néhány hét van hátra, hogy a várva...

LED TV, tolószék adomány a Szent Kereszt Kórház Krónikus Osztály betegei részére

A foktői székhelyű Pirates Family Motoros Club képviseletében Holler Attila, Nagy István, Szigeti...

Nagy értékű orvosi műszerek érkeztek a Szent Kereszt Kórházba

  Az ÁEEK beszerzésében a napokban orvosi műszerek tucatjai érkeztek a Bács-Kiskun Megyei...

Megnyílt Kalocsa legkorszerűbb ipari, építőipari szakáruháza a Bátyai úton

Teljes körű rekonstrukciót követően, városképi szempontból is kiemelkedőt alkotva adta át Bátyai úti...

Negyedmilliárd a Szőlőkköze fejlesztésére

A legutóbb megtartott képviselő-testületi ülés két legfontosabb döntése az Ifjúsági Ház udvarán...

Országosan elsők közt adták át az 550 milliós iskolabővítést Kalocsán

A nemzeti ünnepet megelőző napon, október 22-én, csütörtökön illusztris vendégek és szónokok...

Főhajtás ’56 áldozatai előtt a börtönnél

Az 1956-os forradalom és szabadságharc kalocsai eseményei szempontjából történelmi helyen, a...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás