Kalocsai Paprikafesztivál

2016.10.14 10:07    |    G.E.  

Szeptember 16-án és 17-én új helyszínen, az Érsekkertben zajlott a város legnagyobb, hagyományos rendezvénye. Érdeklődőben nem volt hiány. Mindkét napon, de különösen szombaton hatalmas tömeg áramlott a nemrégiben felújított városi parkban. A második napon a szem és fül mellett a gyomor is kényeztetve volt, hiszen ekkor volt a XX. Paprikás Ételek Főzőversenye és a III. Szürkemarha Főzőverseny.

A megnyitó

Péntpaprikafesz1_250ek délután volt a XXVII. Kalocsai Paprikafesztivál („lánykori” nevén Paprika Napok, még előbb Szüreti Mulatság) megnyitó ünnepsége a Szabadtéri Színpadon. Dr. Bálint József polgármester köszöntötte a testvérvárosok: Kúla és Székely-keresztúr küldöttségét, majd felkérte dr. Latorcai Jánost, az Országgyűlés alelnökét ünnepi beszéde elmondására. A szónok elsősorban a hagyományok megőrzésének fontosságát emelte ki, mint a globalizáció és az újkori népvándorlások korában egyre fontosabbá váló kötelességet, amely megerősíti a nemzetet, és biztosítja fennmaradását.

– Azok a települések, amelyek pozitív jövőképet sugároznak, amelyek tudnak munkahelyeket teremteni, ápolják örökségüket, amelynek polgárai emelt fővel képviselik értékeiket, azok tudnak megtartó erővel rendelkezni, és Kalocsa ilyen város – hangsúlyozta dr. Latorcai János, a fentiek mellett kiemelve, hogy városunk két hungarikummal is rendelkezik: a népművészettel és a fűszerpaprikával.

paprikafeszt2_250A megnyitó ünnepségen beszédet mondott dr. Bábel Balázs Kalocsa-Kecskeméti érsek is, aki örömét fejezte ki, hogy a paprika ünnepére az Érsekkertben került sor.

– Nem múlhat el hálaadás nélkül ez az ünnepség – mondta dr. Bábel Balázs –, hiszen mi csak az Istentől adott lehetőséggel élünk, azt használjuk fel, amit a teremtés folytán kaptunk, és csak csodálkozunk azon, hogyan lehet az egyik magból erős fűszert, a másikból édes gyümölcsöt szüretelni: ez önmagában bizonyíték Isten munkálkodására.

Együttműködés Pakssal

A paprikafesztivál mindkét napján született egy együttműködési megállapodás a Duna két partján élők között. Pénteken Paks és Kalocsa polgármestere, Süli János és dr. Bálint József írta alá a két település jövőbeni együttgondolkodásáról szóló okiratot. A tervezett atomerőmű bővítés és az ennek okán megépítésre kerülő híd több ponton veti fel úgy gazdasági, mint kulturális téren Paks és Kalocsa összefogását. Szombaton délelőtt a 15 Duna-menti településből álló Paks-Kalocsa VÍZ-CSÖPPEK Duna Régió Társulás alapító okiratát írták alá a települések vezetői. A szervezet tevékenységének középpontjában a Duna-part fejlesztése áll, kiemelten a vízi sportok és a turizmus lehetőségeinek fejlesztése közös pályázatok benyújtásával.

 

paprikafeszt4_450
 

 

Lovagok avatása

Ugyancsak szombat délelőtti program volt a Szabadtéri Színpadon a Kalocsai Szent István Paprika Lovagrend új tagjainak ünnepélyes felavatása.

– Idén eggyel több okunk van az ünneplésre – kezdte az avatási ünnepséget egy bejelentéssel Ridegné Markó Márta, a lovagrend tagja –, hiszen a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. 2016-ban lett 80 éves.

 

paprikafeszt3_450
 

 

Ridegné áttekintette a fűszerpaprika magyarországi történelmét, kiemelve a világhírűvé lett magyar élelmiszer nemesítése, termesztése, feldolgozása során a kalocsai kutatók és a jogelőd intézmények érdemeit.

A Szent István Paprika Lovagrendet 2001-ben dr. Lakatos Lajos vezérigazgató alapította a kalocsai paprika kultúra hagyományainak ápolása, hírnevének növelése, továbbfejlesztése, megismertetése és értékének megőrzése céljából. Az ünnepségen Tarnai Vince mezőgazdasági gazdálkodót (Nemesnádudvar) és Tógyer Gyula ügyvezető igazgatót (Tiszaújvárosi Sziget Csárda) fogadták a lovagrend tagjai közé.

Szórakozás

A két nap alatt rengeteg lehetőség nyílt játékos és szórakoztató programok felkeresésére, és az emberek éltek is ezzel – nemcsak Kalocsáról, de máshonnan is sokan érkeztek a kalocsai paprikaünnep rendezvényeire. Az Érsekkert útjain folyamatosan hömpölygött a tömeg. Vonzó gyermek és felnőtt műsorok váltották egymást a kis- és nagyszínpadon, mint például a Csurgó együttes gyermekkoncertje, vagy a Balkán Fanatik, illetve az Apostol együttes műsora. A vidámparkban egymást érték a pörgő-forgó eszközök, közöttük a 32 méter magasságig repülő szerkezet, amelyet még lentről is hajmeresztő volt nézni…

 

paprikafeszt8_450
 

 


Főzőverseny

A XX. Paprikás Ételek Főzőversenyét és a III. Szürkemarha Főzőversenyt Németh József, a Magyar Gasztronómiai Szövetség Déli Régió- és a Vendéglős és Hagyományőrző Bizottság elnöke nyitotta meg szombaton délelőtt. Az országból és a határon túlról 65 csapat érkezett a Paprikás Ételek Főzőversenyére, és a szürke marha ételek készítésében is egyre több baráti társaság méri össze tudását. A zsűri az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend és a Szabadtűzi Lovagrend jeles képviselőiből állt össze, és – hála a rendkívül kreatív és igényes szakácsoknak – bőven főhetett a fejük, mire eldöntötték a sok értékes díj sorsát.

 

paprikafeszt10_450
 

 

Különdíjak: Vera néni konyhája Szihalom (Heves megye), Ráckevei „Duna Wellness” csapat, Bács-Kiskun Leg-Jobbik Csapata Kalocsa, Kalocsa Jövőjéért Egyesület.

Ifjúsági Ezüst Bogrács Díj: Vári Szabó István Szakközépiskola Kiskunhalas, Bányai Júlia Szakképző Iskola Baja, Kalocsai Kossuth Zsuzsanna Szakképző Iskola.

Ifjúsági Arany Bogrács Díj: Arany Fakanalak Csapata, Szent Lőrinc Szakképző Iskola Eger.

Leghigiénikusabb csapat díj: Lila Akác Nyugdíjas Klub Tóalmás

 

paprikafeszt9_450
 

 

Legszebb portál díj: Viharsarki Betyárok; Legszebben kivitelezett kalocsai tálalás: Terbe Pincészet Hajós; Legvidámabb csapat: Kalocsai Roma Nemzetiségi Önkormányzat; Legősibb Kárpát-medencei paprikás étel: Duci csapat Karancslapujtő (Nógrád megye); Legjobb ételsor: Kakucs község Önkormányzata; Legízletesebb paprikás egytál étel: Amatőr Királyi Szakácsok Kiskunfélegyháza; Legszebben tálalt paprikás étel: Kurucz Zoltán Baráti Társaság Kalocsa; Legjobb vadétel: Haris Team csapata Kalocsa; Legfinomabb halászlé: Dunaújváros–Kisapostag csapata.

 

paprikafeszt5_450
 

 

Bronz Bogrács Díjak: Sparhelt Ördögei, Duci Csapat, Jedlik Ányos Lovagrend Debrecen, Tálasbérce csapata Erdélyből, Matécsa Étterem Kiskunhalas; Ezüst Bogrács Díjak: Jakus és Társa, Romesz Csapata Kalocsa, Tóth Család csapata, Fatális Csapat, Gyöngy Üdítő Csapata Kalocsa; Arany Bogrács Díj: Bugaci Főzőmesterek, Benke Csaba csapata, Kalocsai Ügyészség csapata, Haris Team, Kócos Burgzsandárok. Arany Fakanál Díj: Íz-vadászok Kapuvár, Palóc Grillszövetség, Duci csapat, Amatőr Királyi Szakácsok, Mátyás Amatőr Királyi Szakácsok Vajdaság, Pestlőrinci Pálinkások, Csöppentők Csapat Salgótarján. Kalocsa Város Különdíja: Székelykeresztúr csapata; Ínyesmester Cím: Viharsarki Betyárok; Gasztro kard Lovagi Vándordíj: Mátyás Amatőr Királyi Szakácsok Vajdaság;

 

paprikafeszt6_450
 

 

Szürkemarha Főző Verseny Fődíja: Kalocsa Juhász Csapata; Rubin Diplomát kapta és a Szent István Paprika Lovagrend tiszteletbeli lovagja lett: Nagy Péter.

Vándorserleg-jogar-korona: Íz-vadászok, KapuvárKalocsai hírek

Állandó helyet keresnek az egyesületnek

Koronavírus kapitány hadaival szemben a honvédségi munkában edzett, egykori katonák sem tehetnek...

Megjelent a koronavírus a kalocsai szociális otthonban

Tisztelt Kalocsaiak! Tájékoztatom Önöket, hogy a 2020. szeptember 9-én kihirdetett látogatási...

Tóth Emese: A Legyen a zene mindenkié program sikere minden képzeletünket felülmúlta

Az előző éveket tekintve viszonylag kevés kulturális és zenei program kötődik a pandémiával sújtott...

Hét közben nem változnak a rendelési idők

A fogorvosok ötéves szerződés alapján végzik a fogorvosi ellátást városunkban, mely szerződések a...

Megszokott rendben folyik az oktatás

 A Tankerület vezetője által hivatalosan is megerősítve immár bizonyosan nem szóbeszéd, hogy a...

A végstádiumban lévő betegek látogathatók a kórházban

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos valamennyi fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézmény részére...

Megújul az 52-es és 54es főút két fontos szakasza – Az útfelújítás 2021. második felében kezdődi

Miután a Magyar Közlönyben is megjelent, Font Sándor országgyűlési képviselő Solt határában, a...

Dr. Filvig Géza: Köszönöm, további fegyelmezett hozzáállást, türelmet, kitartást kérek, amíg a helyzet megköveteli!

Este nyolc után országszerte kihalt utcák fogadják a néhány – megfelelő igazolások...

Kiváló lehetőség a Mérnök leszek a Paks II.-nél program

Részmunkaidős foglalkoztatást, a diplomamunkához, tanulmányok sikeres befejezéséhez szakmai...

Kijárási és gyülekezési korlátozás lépett érvénybe

A koronavírus-járvány miatt a kormány döntésének megfelelően november 4-én, szerdán életbe lépett a...

Platinadiplomás fotóművész Bedi Gyula, Uszód polgármestere

A fotográfia területén kiemelkedő személyek érdemeinek elismerésére a Magyar Fotóművészeti...

Font Sándor: 64 éve, november 4-én rohanták le Magyarországot az orosz tankok

Font Sándor országgyűlési képviselő az október 23-án tartott városi megemlékezésen nagy ívű...

Filvig Géza: Egyetlen forintot nem bukott a város a Kertvárosi csapadékvíz-projekten

Király Róbert ellenzéki képviselő és a Békés Kalocsáért Egyesülethez köthető helyi portál szerint a...

Indul a Kalocsai Néplap Mikulás napi nyereményjátéka! „Van zsákodban minden jó…”

Kedves Kalocsai Néplap Olvasó! Kedves Gyerekek! Már csak néhány hét van hátra, hogy a várva...

LED TV, tolószék adomány a Szent Kereszt Kórház Krónikus Osztály betegei részére

A foktői székhelyű Pirates Family Motoros Club képviseletében Holler Attila, Nagy István, Szigeti...

Nagy értékű orvosi műszerek érkeztek a Szent Kereszt Kórházba

  Az ÁEEK beszerzésében a napokban orvosi műszerek tucatjai érkeztek a Bács-Kiskun Megyei...

Megnyílt Kalocsa legkorszerűbb ipari, építőipari szakáruháza a Bátyai úton

Teljes körű rekonstrukciót követően, városképi szempontból is kiemelkedőt alkotva adta át Bátyai úti...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás