Kalocsai Paprikafesztivál

2016.10.14 10:07    |    G.E.  

Szeptember 16-án és 17-én új helyszínen, az Érsekkertben zajlott a város legnagyobb, hagyományos rendezvénye. Érdeklődőben nem volt hiány. Mindkét napon, de különösen szombaton hatalmas tömeg áramlott a nemrégiben felújított városi parkban. A második napon a szem és fül mellett a gyomor is kényeztetve volt, hiszen ekkor volt a XX. Paprikás Ételek Főzőversenye és a III. Szürkemarha Főzőverseny.

A megnyitó

Péntpaprikafesz1_250ek délután volt a XXVII. Kalocsai Paprikafesztivál („lánykori” nevén Paprika Napok, még előbb Szüreti Mulatság) megnyitó ünnepsége a Szabadtéri Színpadon. Dr. Bálint József polgármester köszöntötte a testvérvárosok: Kúla és Székely-keresztúr küldöttségét, majd felkérte dr. Latorcai Jánost, az Országgyűlés alelnökét ünnepi beszéde elmondására. A szónok elsősorban a hagyományok megőrzésének fontosságát emelte ki, mint a globalizáció és az újkori népvándorlások korában egyre fontosabbá váló kötelességet, amely megerősíti a nemzetet, és biztosítja fennmaradását.

– Azok a települések, amelyek pozitív jövőképet sugároznak, amelyek tudnak munkahelyeket teremteni, ápolják örökségüket, amelynek polgárai emelt fővel képviselik értékeiket, azok tudnak megtartó erővel rendelkezni, és Kalocsa ilyen város – hangsúlyozta dr. Latorcai János, a fentiek mellett kiemelve, hogy városunk két hungarikummal is rendelkezik: a népművészettel és a fűszerpaprikával.

paprikafeszt2_250A megnyitó ünnepségen beszédet mondott dr. Bábel Balázs Kalocsa-Kecskeméti érsek is, aki örömét fejezte ki, hogy a paprika ünnepére az Érsekkertben került sor.

– Nem múlhat el hálaadás nélkül ez az ünnepség – mondta dr. Bábel Balázs –, hiszen mi csak az Istentől adott lehetőséggel élünk, azt használjuk fel, amit a teremtés folytán kaptunk, és csak csodálkozunk azon, hogyan lehet az egyik magból erős fűszert, a másikból édes gyümölcsöt szüretelni: ez önmagában bizonyíték Isten munkálkodására.

Együttműködés Pakssal

A paprikafesztivál mindkét napján született egy együttműködési megállapodás a Duna két partján élők között. Pénteken Paks és Kalocsa polgármestere, Süli János és dr. Bálint József írta alá a két település jövőbeni együttgondolkodásáról szóló okiratot. A tervezett atomerőmű bővítés és az ennek okán megépítésre kerülő híd több ponton veti fel úgy gazdasági, mint kulturális téren Paks és Kalocsa összefogását. Szombaton délelőtt a 15 Duna-menti településből álló Paks-Kalocsa VÍZ-CSÖPPEK Duna Régió Társulás alapító okiratát írták alá a települések vezetői. A szervezet tevékenységének középpontjában a Duna-part fejlesztése áll, kiemelten a vízi sportok és a turizmus lehetőségeinek fejlesztése közös pályázatok benyújtásával.

 

paprikafeszt4_450
 

 

Lovagok avatása

Ugyancsak szombat délelőtti program volt a Szabadtéri Színpadon a Kalocsai Szent István Paprika Lovagrend új tagjainak ünnepélyes felavatása.

– Idén eggyel több okunk van az ünneplésre – kezdte az avatási ünnepséget egy bejelentéssel Ridegné Markó Márta, a lovagrend tagja –, hiszen a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. 2016-ban lett 80 éves.

 

paprikafeszt3_450
 

 

Ridegné áttekintette a fűszerpaprika magyarországi történelmét, kiemelve a világhírűvé lett magyar élelmiszer nemesítése, termesztése, feldolgozása során a kalocsai kutatók és a jogelőd intézmények érdemeit.

A Szent István Paprika Lovagrendet 2001-ben dr. Lakatos Lajos vezérigazgató alapította a kalocsai paprika kultúra hagyományainak ápolása, hírnevének növelése, továbbfejlesztése, megismertetése és értékének megőrzése céljából. Az ünnepségen Tarnai Vince mezőgazdasági gazdálkodót (Nemesnádudvar) és Tógyer Gyula ügyvezető igazgatót (Tiszaújvárosi Sziget Csárda) fogadták a lovagrend tagjai közé.

Szórakozás

A két nap alatt rengeteg lehetőség nyílt játékos és szórakoztató programok felkeresésére, és az emberek éltek is ezzel – nemcsak Kalocsáról, de máshonnan is sokan érkeztek a kalocsai paprikaünnep rendezvényeire. Az Érsekkert útjain folyamatosan hömpölygött a tömeg. Vonzó gyermek és felnőtt műsorok váltották egymást a kis- és nagyszínpadon, mint például a Csurgó együttes gyermekkoncertje, vagy a Balkán Fanatik, illetve az Apostol együttes műsora. A vidámparkban egymást érték a pörgő-forgó eszközök, közöttük a 32 méter magasságig repülő szerkezet, amelyet még lentről is hajmeresztő volt nézni…

 

paprikafeszt8_450
 

 


Főzőverseny

A XX. Paprikás Ételek Főzőversenyét és a III. Szürkemarha Főzőversenyt Németh József, a Magyar Gasztronómiai Szövetség Déli Régió- és a Vendéglős és Hagyományőrző Bizottság elnöke nyitotta meg szombaton délelőtt. Az országból és a határon túlról 65 csapat érkezett a Paprikás Ételek Főzőversenyére, és a szürke marha ételek készítésében is egyre több baráti társaság méri össze tudását. A zsűri az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend és a Szabadtűzi Lovagrend jeles képviselőiből állt össze, és – hála a rendkívül kreatív és igényes szakácsoknak – bőven főhetett a fejük, mire eldöntötték a sok értékes díj sorsát.

 

paprikafeszt10_450
 

 

Különdíjak: Vera néni konyhája Szihalom (Heves megye), Ráckevei „Duna Wellness” csapat, Bács-Kiskun Leg-Jobbik Csapata Kalocsa, Kalocsa Jövőjéért Egyesület.

Ifjúsági Ezüst Bogrács Díj: Vári Szabó István Szakközépiskola Kiskunhalas, Bányai Júlia Szakképző Iskola Baja, Kalocsai Kossuth Zsuzsanna Szakképző Iskola.

Ifjúsági Arany Bogrács Díj: Arany Fakanalak Csapata, Szent Lőrinc Szakképző Iskola Eger.

Leghigiénikusabb csapat díj: Lila Akác Nyugdíjas Klub Tóalmás

 

paprikafeszt9_450
 

 

Legszebb portál díj: Viharsarki Betyárok; Legszebben kivitelezett kalocsai tálalás: Terbe Pincészet Hajós; Legvidámabb csapat: Kalocsai Roma Nemzetiségi Önkormányzat; Legősibb Kárpát-medencei paprikás étel: Duci csapat Karancslapujtő (Nógrád megye); Legjobb ételsor: Kakucs község Önkormányzata; Legízletesebb paprikás egytál étel: Amatőr Királyi Szakácsok Kiskunfélegyháza; Legszebben tálalt paprikás étel: Kurucz Zoltán Baráti Társaság Kalocsa; Legjobb vadétel: Haris Team csapata Kalocsa; Legfinomabb halászlé: Dunaújváros–Kisapostag csapata.

 

paprikafeszt5_450
 

 

Bronz Bogrács Díjak: Sparhelt Ördögei, Duci Csapat, Jedlik Ányos Lovagrend Debrecen, Tálasbérce csapata Erdélyből, Matécsa Étterem Kiskunhalas; Ezüst Bogrács Díjak: Jakus és Társa, Romesz Csapata Kalocsa, Tóth Család csapata, Fatális Csapat, Gyöngy Üdítő Csapata Kalocsa; Arany Bogrács Díj: Bugaci Főzőmesterek, Benke Csaba csapata, Kalocsai Ügyészség csapata, Haris Team, Kócos Burgzsandárok. Arany Fakanál Díj: Íz-vadászok Kapuvár, Palóc Grillszövetség, Duci csapat, Amatőr Királyi Szakácsok, Mátyás Amatőr Királyi Szakácsok Vajdaság, Pestlőrinci Pálinkások, Csöppentők Csapat Salgótarján. Kalocsa Város Különdíja: Székelykeresztúr csapata; Ínyesmester Cím: Viharsarki Betyárok; Gasztro kard Lovagi Vándordíj: Mátyás Amatőr Királyi Szakácsok Vajdaság;

 

paprikafeszt6_450
 

 

Szürkemarha Főző Verseny Fődíja: Kalocsa Juhász Csapata; Rubin Diplomát kapta és a Szent István Paprika Lovagrend tiszteletbeli lovagja lett: Nagy Péter.

Vándorserleg-jogar-korona: Íz-vadászok, KapuvárKalocsai hírek

Lezárult Kék Madár gyermekrajzversenye – Ötvenkétezer-négyszázhuszonöt adományperc az alapítványnak

Tizenhat iskolából, több mint ezer gyermektől érkezett pályamű „45 perc segítség” című...

Veterán jármű kiállítás Kalocsán

Egy évszázad gépcsodái az Érsekkertben! Két éven át kellett elhalasztani, most szombaton végre...

Nagy erejű robbanás Kiskőrös belterületén – Két súlyos sérültet mentőhelikopter szállított Pécsre és Budapestre

Nagy erejű robbanás következtében kidőlt egy kiskőrösi ház egyik fala és kigyulladt a tetőszerkezete...

Átadtak a pedagógusok munkáját elismerő Kunszt József díjakat Kalocsán

A főegyházmegyéből öt pedagógus kapott kitüntetést Huszadik alkalommal ítélték oda az oktatás,...

Végső nyughelyére kísérték Dr. Svébis Mihályt, a megyei kórház főigazgatóját

Dr. Svébis Mihályt, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház főigazgatóját a Kecskeméti Református...

Bács-Kiskun megye tűzoltói Kalocsán ünnepelték védőszentjük napját

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatáság idén Kalocsán, május 3-án tartotta ünnepi...

Búzaszenteléssel Kalocsáról indult az idei Magyarok kenyere program

A Kalocsán a május 1-jén, szombaton rendezett számos esemény közül is kiemelkedik a Kalocsa –...

Szijjártó Péter a fajszi Pata József Kft-nél tett látogatást

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter május 6-án, pénteken a fajszi Pata József Gépipari...

Évelőkkel szépítik a város virágágyásait

Az egynyári virágok mellett a közelmúltban megjelentek és a kiültetésekben egyre nagyobb arányban...

Lezárult az izgalmakban bővelkedő országos Szelidi-tavi horgászverseny

Még a véghajrá előtti éjszaka, sőt, a szerda 12 órai zárás előtti utolsó pillanatok is jelentősen...

Fergeteges Leander Kills zárókoncert a kalocsai majálison

Már a május elsejei ünnep előestéjén is zenei csemege, igényes vendéglátó muzsika várta a...

A Dózsa ballagásán 114 diák búcsúzott a középiskolás évektől

Péntek délután elballagtak a Bajai SZC Dózsa György Technikum és Kollégium végzős diákjai. A...

Viczay Lajos fotó-és festőművész kiállítása a kalocsai Városi Galériában

Sokan eljöttek, hogy láthassák a fotósként is ismert Viczay Lajos festményeiből álló kiállítást,...

Már majdnem kész a Csajda-kerti játszótér

A játékok már a helyükön állnak, de még hiányoznak a biztonságos használathoz szükséges utolsó...

Font Sándor hetedszer vette át országgyűlési képviselői megbízólevelét

A 2022. évi országgyűlési képviselői választáson a Kalocsa székhelyű 03.számú választókerületben...

Szent György-napi szentmise a rendőrökért

Sárkányölő Szent György, a rendvédelmi szervek védőszentje napja alkalmából ünnepélyes szentmisét...

Sokan éltek a személyes találkozás lehetőségével

Naponta tízezer látogatója volt a Műegyetem tavaszi állásbörzéjének, ahol immár hagyományosan...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás