Paprikás hangulatban

Mozgalmas hétvége elé néz Kalocsa!

2018.01.04 18:49    |    -sist-  

Izgalmas eseményekkel kecsegtet az előttünk álló napokban az immáron huszonnyolcadik alakommal megrendezett Paprikafesztivál, amelynek eseményei pénteken és szombaton faltól falig szórakozást kínálnak idősnek-fiatalnak, kicsinek-nagynak egyaránt. Már napokkal a fesztivál hivatalos pénteki nyitánya előtt felvezető-programok hangolnak a népünnepélyre, a két főnapon pedig az Érsekkertet belakva, három színpaddal számtalan helyszínen dübörög majd a rendezvény.

A teljesség igénye nélkül…, de tényleg!

Mivel a teljes, órára, színpadokra lebontott kínálatot már hetek óta elérhetővé tette úgy a helyi médiában, mint saját elektronikus felületeink a szervező Kalocsai Kulturális Központ és Könyvtár, nem vennénk péntek reggeltől szombat estig sorra, hogy hol, mikor, kik, milyen eseménnyel, fellépéssel, műsorral, koncerttel szórakoztatják a fesztiválozókat, inkább a
„finomságokra”, illetve a „jó ha tudja” dolgokra koncentrálnánk írásunk folytatásában. Mint mindig, nyilvánvalóan lesz ünnepi köszöntő és megnyitó, avatnak majd Paprikalovagokat, természetesen a Paprikás Ételek Főzőversenyén a szakavatottak, míg a Szürkemarha Pörkölt Főzőversenyen a félprofik és lelkes amatőrök ragadhatnak fakanalat és mérhetik össze gasztronómiai rátermettségüket. Aztán az Érsekkertben lesz vidámpark, az idősebbek és a mulatós műfaj kedvelőinek 3+2 és Kaczor Feri koncert, a kilencvenes évek retrózenéiért rajongókat a V-Techből ismert Kefir szórakoztatja, míg a szombati nap az Ocho Macho együttes fergeteges szabadtéri koncertjével zárul majd – hogy csak az ismertebb neveket említsük, de Elvis Presley-t is megidézik a deszkákon, a „Hang vagy” tehetségkutató felfedezettjei is fellépnek más, helyből ismert bandák mellett és természetesen kifejezetten a gyerekek számára is hívtak fellépőket a szervezők. De az idén is elhozza nekünk a Tarr Kft. a Paprika TV népszerű sztárséfjét, Bede Róbertet, akinek magával ragadó személyisége, stílusa és nem utolsó sorban fogásainak bemutatója évek óta népes közönséget vonz.

paprikafesztival2_450
 


Altino és Kalocsa: paprikás fesztiváltestvérek

Rendhagyó mozzanatnak ígérkezik, amikor is szombaton délelőtt tíz órakor az Érsekkerti szabadtéri színpadon egy asztalhoz ül majd Kalocsa és az olaszországi Altino polgármestere, hogy kézjegyével szentesítse a két település között kötendő testvértelepülési megállapodást. Erre néhány héttel ezelőtt a Kinyóné Lakatos Melinda alpolgármester vezette kalocsai delegáció hívta meg az itáliai Altino elöljáróit, akik saját paprikafesztiváljukon fogadták a vendégeket. Az alpolgármester elmondása szerint bevallottan tőlünk merítették a paprikaünnep megszervezésének gondolatát leendő olasz testvéreink és örömmel vették, hogy Kalocsa, felkeresésükre partner volt abban, hogy szorosabbra fűzzék a paprikatermesztési vezérfonalon alapuló kapcsolatot. Kinyóné elmondása szerint odakinn szerényebb, de igen látványos körülmények között ünneplik a fűszernövény szüretét, ugyanis a festői szépségű altinoi óvárosban tartanak főzőversenyt, amelyre a település közvetlen környezetében hívnak nevező csapatokat, a győztes pedig hatalmas népünnepélyt szervez az eredményhirdetést követően. Azt is elárulta, hogy az olaszoknál főképp civil szervezetek és egyesületek felelősek a rendezvény programjáért, amelynek fináléja keretében adhatta át a meghívót a kalocsai fesztiválra Altino polgármesterének, aki örömmel vette az invitálást. Megsúgta, hogy nem csak a hivatalos aktuson, de a Paprikás Ételek Főzőversenyén is örömmel megmérettetnek egy hamisítatlan olasz fogással, amelyből természetesen nem hiányzik majd a „piros arany”.


Paprika után utca viseli nemesítőnk nevét

Ugyancsak kilóg a hagyományos programok sorából, mi több, az élet úgy hozta, hogy éppen párhuzamosan zajlik majd a fesztivál égisze alatt a Városi Galériában megnyíló, „Új gondolatok-új képek” Dunatáj Fotókör Egyesület által rendezett kiállítás megnyitójával, mégis szépen illeszkedik az események sorába egy utcanév-avatás. Péntek délután négy órától ugyanis az augusztus 30-án meghozott képviselő-testületi döntés keretében Kalocsa néhai fűszerpaprika-nemesítő ikonjáról, dr. Márkus Ferencről (1935–2003). Az avatóceremóniára várják az érdeklődőket a Vajas csatorna és a Margit Malom épülete által közrefogott utcaszakaszon, amely e naptól a Dr. Márkus Ferenc utca nevet fogja viselni, ezzel is tisztelegve a tudós szakember sok évtizedes kutatói munkássága előtt, amellett, hogy a
„Kalmár” fantázianevet viselő fűszerpaprika-fajta őrzi nevét (ez ugyanis egy mozaikszó: Kal, mint Kalocsa, Már, mint Márkus).

Ha pedig szóba került a fűszerpaprika-kutatás, ugyancsak újdonság a fesztiválkínálat palettáján, hogy pénteken, az említett utcanév-avatást megelőzően délelőtt fél tízes kezdettel a Városháza dísztermében „100 éves a kalocsai fűszerpaprika-kutatás” témamegjelöléssel tudományos konferenciát szerveznek.

paprikafesztival3_450
 


Három színpad!

Az újdonságok sorából a fesztiválhelyszínek száma is kiemelkedik. A korábbi évek tapasztalatait értékelve és abból tanulva újabb, szám szerint egy harmadik színpadot is beemeltek a helyszínek közé a programfelelősök. Az Érsekkert Platán melletti és mögötti sétányaira helyezett főzőversenyek és főzőhelyek ugyanis teljesen lehatárolódtak tavaly a domb parkjának takarásában lévő kulcshelyszíntől, a nagyszínpadtól. Hogy az idén kevésbé legyen „szeparált” a gasztro-csata, a főzőhelyek közé ékelődve is áll majd egy színpad (akárcsak a nyáron megrendezett TEIT családi napon), amely a „Bogrács színpad” nevet kapta. Itt folynak majd a főzőversenyek eredményhirdetései, és itt szórakoztatja majd a Száztagú Cigányzenekar öt muzsikusa a fakanálforgatókat.

A másik két színpad adott, pontosabban a néhány éve megújult szabadtéri színpad mindenképpen, amely a legfőbb protokolláris és a nagykoncertek helyszíne lesz, míg az úgynevezett „Érsekkert utcai kisszínpad” a Parkgondozó Kft. bejáratának környékén, az Érsekkert bejáratához vezető sétánynál lesz felállítva.

Végezetül az ilyen nagyszabású rendezvények kapcsán elengedhetetlenül felmerülő közlekedési tudnivalókra is rákérdeztük a szervező intézmény vezetőjétől.


Ha autóval érkezne, jó, ha tudja!

– Mindenkit arra kérek, aki kalocsai, hogy ha egy mód van rá, ne jöjjön be az Asztrik térre autóval, mert ott biztosan nem talál majd parkolóhelyet – hangzik a legfontosabb jó tanács dr. Magóné Tóth Gyöngyitől. – Meg lehet állni biztonságosan a Csilás parkban, vagy a főutcán és környékén, ahol minden bizonnyal lesznek szabad parkolóhelyek, de ha valaki megkóstolna egy finom bort, inna egy jó sört, akár otthon is lehet hagyni az autókat – folyatja. – Nem fogunk a közlekedési irányokon változtatni, tehát maga, a közlekedési rend nem fog megváltozni a fesztivál ideje alatt. Arra viszont felhívnám a figyelmet, hogy amíg a Nemzeti Lovas Színház előadására érkezők az Érsekkert utcai bejárat felől be tudtak parkolni a park területén lévő belső parkolókra, erre most nem lesz lehetőség, hiszen arra a területre fogjuk telepíteni a vidámparkot – hangzottak a legfontosabb logisztikai tudnivalók.Kalocsai hírek

Állandó helyet keresnek az egyesületnek

Koronavírus kapitány hadaival szemben a honvédségi munkában edzett, egykori katonák sem tehetnek...

Megjelent a koronavírus a kalocsai szociális otthonban

Tisztelt Kalocsaiak! Tájékoztatom Önöket, hogy a 2020. szeptember 9-én kihirdetett látogatási...

Tóth Emese: A Legyen a zene mindenkié program sikere minden képzeletünket felülmúlta

Az előző éveket tekintve viszonylag kevés kulturális és zenei program kötődik a pandémiával sújtott...

Hét közben nem változnak a rendelési idők

A fogorvosok ötéves szerződés alapján végzik a fogorvosi ellátást városunkban, mely szerződések a...

Megszokott rendben folyik az oktatás

 A Tankerület vezetője által hivatalosan is megerősítve immár bizonyosan nem szóbeszéd, hogy a...

A végstádiumban lévő betegek látogathatók a kórházban

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos valamennyi fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézmény részére...

Megújul az 52-es és 54es főút két fontos szakasza – Az útfelújítás 2021. második felében kezdődi

Miután a Magyar Közlönyben is megjelent, Font Sándor országgyűlési képviselő Solt határában, a...

Dr. Filvig Géza: Köszönöm, további fegyelmezett hozzáállást, türelmet, kitartást kérek, amíg a helyzet megköveteli!

Este nyolc után országszerte kihalt utcák fogadják a néhány – megfelelő igazolások...

Kiváló lehetőség a Mérnök leszek a Paks II.-nél program

Részmunkaidős foglalkoztatást, a diplomamunkához, tanulmányok sikeres befejezéséhez szakmai...

Kijárási és gyülekezési korlátozás lépett érvénybe

A koronavírus-járvány miatt a kormány döntésének megfelelően november 4-én, szerdán életbe lépett a...

Platinadiplomás fotóművész Bedi Gyula, Uszód polgármestere

A fotográfia területén kiemelkedő személyek érdemeinek elismerésére a Magyar Fotóművészeti...

Font Sándor: 64 éve, november 4-én rohanták le Magyarországot az orosz tankok

Font Sándor országgyűlési képviselő az október 23-án tartott városi megemlékezésen nagy ívű...

Filvig Géza: Egyetlen forintot nem bukott a város a Kertvárosi csapadékvíz-projekten

Király Róbert ellenzéki képviselő és a Békés Kalocsáért Egyesülethez köthető helyi portál szerint a...

Indul a Kalocsai Néplap Mikulás napi nyereményjátéka! „Van zsákodban minden jó…”

Kedves Kalocsai Néplap Olvasó! Kedves Gyerekek! Már csak néhány hét van hátra, hogy a várva...

LED TV, tolószék adomány a Szent Kereszt Kórház Krónikus Osztály betegei részére

A foktői székhelyű Pirates Family Motoros Club képviseletében Holler Attila, Nagy István, Szigeti...

Nagy értékű orvosi műszerek érkeztek a Szent Kereszt Kórházba

  Az ÁEEK beszerzésében a napokban orvosi műszerek tucatjai érkeztek a Bács-Kiskun Megyei...

Megnyílt Kalocsa legkorszerűbb ipari, építőipari szakáruháza a Bátyai úton

Teljes körű rekonstrukciót követően, városképi szempontból is kiemelkedőt alkotva adta át Bátyai úti...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás