Paprikás hangulatban

Mozgalmas hétvége elé néz Kalocsa!

2018.01.04 18:49    |    -sist-  

Izgalmas eseményekkel kecsegtet az előttünk álló napokban az immáron huszonnyolcadik alakommal megrendezett Paprikafesztivál, amelynek eseményei pénteken és szombaton faltól falig szórakozást kínálnak idősnek-fiatalnak, kicsinek-nagynak egyaránt. Már napokkal a fesztivál hivatalos pénteki nyitánya előtt felvezető-programok hangolnak a népünnepélyre, a két főnapon pedig az Érsekkertet belakva, három színpaddal számtalan helyszínen dübörög majd a rendezvény.

A teljesség igénye nélkül…, de tényleg!

Mivel a teljes, órára, színpadokra lebontott kínálatot már hetek óta elérhetővé tette úgy a helyi médiában, mint saját elektronikus felületeink a szervező Kalocsai Kulturális Központ és Könyvtár, nem vennénk péntek reggeltől szombat estig sorra, hogy hol, mikor, kik, milyen eseménnyel, fellépéssel, műsorral, koncerttel szórakoztatják a fesztiválozókat, inkább a
„finomságokra”, illetve a „jó ha tudja” dolgokra koncentrálnánk írásunk folytatásában. Mint mindig, nyilvánvalóan lesz ünnepi köszöntő és megnyitó, avatnak majd Paprikalovagokat, természetesen a Paprikás Ételek Főzőversenyén a szakavatottak, míg a Szürkemarha Pörkölt Főzőversenyen a félprofik és lelkes amatőrök ragadhatnak fakanalat és mérhetik össze gasztronómiai rátermettségüket. Aztán az Érsekkertben lesz vidámpark, az idősebbek és a mulatós műfaj kedvelőinek 3+2 és Kaczor Feri koncert, a kilencvenes évek retrózenéiért rajongókat a V-Techből ismert Kefir szórakoztatja, míg a szombati nap az Ocho Macho együttes fergeteges szabadtéri koncertjével zárul majd – hogy csak az ismertebb neveket említsük, de Elvis Presley-t is megidézik a deszkákon, a „Hang vagy” tehetségkutató felfedezettjei is fellépnek más, helyből ismert bandák mellett és természetesen kifejezetten a gyerekek számára is hívtak fellépőket a szervezők. De az idén is elhozza nekünk a Tarr Kft. a Paprika TV népszerű sztárséfjét, Bede Róbertet, akinek magával ragadó személyisége, stílusa és nem utolsó sorban fogásainak bemutatója évek óta népes közönséget vonz.

paprikafesztival2_450
 


Altino és Kalocsa: paprikás fesztiváltestvérek

Rendhagyó mozzanatnak ígérkezik, amikor is szombaton délelőtt tíz órakor az Érsekkerti szabadtéri színpadon egy asztalhoz ül majd Kalocsa és az olaszországi Altino polgármestere, hogy kézjegyével szentesítse a két település között kötendő testvértelepülési megállapodást. Erre néhány héttel ezelőtt a Kinyóné Lakatos Melinda alpolgármester vezette kalocsai delegáció hívta meg az itáliai Altino elöljáróit, akik saját paprikafesztiváljukon fogadták a vendégeket. Az alpolgármester elmondása szerint bevallottan tőlünk merítették a paprikaünnep megszervezésének gondolatát leendő olasz testvéreink és örömmel vették, hogy Kalocsa, felkeresésükre partner volt abban, hogy szorosabbra fűzzék a paprikatermesztési vezérfonalon alapuló kapcsolatot. Kinyóné elmondása szerint odakinn szerényebb, de igen látványos körülmények között ünneplik a fűszernövény szüretét, ugyanis a festői szépségű altinoi óvárosban tartanak főzőversenyt, amelyre a település közvetlen környezetében hívnak nevező csapatokat, a győztes pedig hatalmas népünnepélyt szervez az eredményhirdetést követően. Azt is elárulta, hogy az olaszoknál főképp civil szervezetek és egyesületek felelősek a rendezvény programjáért, amelynek fináléja keretében adhatta át a meghívót a kalocsai fesztiválra Altino polgármesterének, aki örömmel vette az invitálást. Megsúgta, hogy nem csak a hivatalos aktuson, de a Paprikás Ételek Főzőversenyén is örömmel megmérettetnek egy hamisítatlan olasz fogással, amelyből természetesen nem hiányzik majd a „piros arany”.


Paprika után utca viseli nemesítőnk nevét

Ugyancsak kilóg a hagyományos programok sorából, mi több, az élet úgy hozta, hogy éppen párhuzamosan zajlik majd a fesztivál égisze alatt a Városi Galériában megnyíló, „Új gondolatok-új képek” Dunatáj Fotókör Egyesület által rendezett kiállítás megnyitójával, mégis szépen illeszkedik az események sorába egy utcanév-avatás. Péntek délután négy órától ugyanis az augusztus 30-án meghozott képviselő-testületi döntés keretében Kalocsa néhai fűszerpaprika-nemesítő ikonjáról, dr. Márkus Ferencről (1935–2003). Az avatóceremóniára várják az érdeklődőket a Vajas csatorna és a Margit Malom épülete által közrefogott utcaszakaszon, amely e naptól a Dr. Márkus Ferenc utca nevet fogja viselni, ezzel is tisztelegve a tudós szakember sok évtizedes kutatói munkássága előtt, amellett, hogy a
„Kalmár” fantázianevet viselő fűszerpaprika-fajta őrzi nevét (ez ugyanis egy mozaikszó: Kal, mint Kalocsa, Már, mint Márkus).

Ha pedig szóba került a fűszerpaprika-kutatás, ugyancsak újdonság a fesztiválkínálat palettáján, hogy pénteken, az említett utcanév-avatást megelőzően délelőtt fél tízes kezdettel a Városháza dísztermében „100 éves a kalocsai fűszerpaprika-kutatás” témamegjelöléssel tudományos konferenciát szerveznek.

paprikafesztival3_450
 


Három színpad!

Az újdonságok sorából a fesztiválhelyszínek száma is kiemelkedik. A korábbi évek tapasztalatait értékelve és abból tanulva újabb, szám szerint egy harmadik színpadot is beemeltek a helyszínek közé a programfelelősök. Az Érsekkert Platán melletti és mögötti sétányaira helyezett főzőversenyek és főzőhelyek ugyanis teljesen lehatárolódtak tavaly a domb parkjának takarásában lévő kulcshelyszíntől, a nagyszínpadtól. Hogy az idén kevésbé legyen „szeparált” a gasztro-csata, a főzőhelyek közé ékelődve is áll majd egy színpad (akárcsak a nyáron megrendezett TEIT családi napon), amely a „Bogrács színpad” nevet kapta. Itt folynak majd a főzőversenyek eredményhirdetései, és itt szórakoztatja majd a Száztagú Cigányzenekar öt muzsikusa a fakanálforgatókat.

A másik két színpad adott, pontosabban a néhány éve megújult szabadtéri színpad mindenképpen, amely a legfőbb protokolláris és a nagykoncertek helyszíne lesz, míg az úgynevezett „Érsekkert utcai kisszínpad” a Parkgondozó Kft. bejáratának környékén, az Érsekkert bejáratához vezető sétánynál lesz felállítva.

Végezetül az ilyen nagyszabású rendezvények kapcsán elengedhetetlenül felmerülő közlekedési tudnivalókra is rákérdeztük a szervező intézmény vezetőjétől.


Ha autóval érkezne, jó, ha tudja!

– Mindenkit arra kérek, aki kalocsai, hogy ha egy mód van rá, ne jöjjön be az Asztrik térre autóval, mert ott biztosan nem talál majd parkolóhelyet – hangzik a legfontosabb jó tanács dr. Magóné Tóth Gyöngyitől. – Meg lehet állni biztonságosan a Csilás parkban, vagy a főutcán és környékén, ahol minden bizonnyal lesznek szabad parkolóhelyek, de ha valaki megkóstolna egy finom bort, inna egy jó sört, akár otthon is lehet hagyni az autókat – folyatja. – Nem fogunk a közlekedési irányokon változtatni, tehát maga, a közlekedési rend nem fog megváltozni a fesztivál ideje alatt. Arra viszont felhívnám a figyelmet, hogy amíg a Nemzeti Lovas Színház előadására érkezők az Érsekkert utcai bejárat felől be tudtak parkolni a park területén lévő belső parkolókra, erre most nem lesz lehetőség, hiszen arra a területre fogjuk telepíteni a vidámparkot – hangzottak a legfontosabb logisztikai tudnivalók.Kalocsai hírek

XV. Újévi Operettgála

Helyszín: Kalocsa, Katolikus Iskola színházterme Kalocsa, Asztrik tér 1. Jegyek elővételben...

Mesekoncert ovisoknak

A korábbiakban már hírt adtunk a Kalocsai Fúvószenekar nyertes TESCO pályázatáról, amelyből...

Zászlót bontott a Békés Kalocsáért Egyesület!

    2018. november 30-án délután 15 órára invitálta a város médiumait sajtótájékoztatóra a Békés...

A Nebuló rendezvényén 50 művet díjaztak

A Kalocsai Nebuló EGYMI évről évre megrendezi azt az irodalmi pályázatot, amelyre a fogyatékosság...

Nemzeti konzultációról, kutakról, utakról és kórházról

Múlt szerda délelőtt „a sajtótájékoztatók összes írott és íratlan szabályát felrúgva”...

Honvédségi megemlékezések az évfordulókon

A Tüzér Fegyvernem napjához közel, Gábor Áron születésének 204., a Magyar Honvédség megalakulásának...

A segítség a vérükben van

A véradók napját 1988. óta ünnepeljük hazánkban a Magyar Vöröskereszt jóvoltából. E dátumhoz a...

Gerillakertész bál

A Kalocsai Gerillakertész, Szabadidő, Vízisport és Természetvédő Egyesület vacsorával,...

Bács-Kiskun megye is szerepet kap a Paks II. projekt során

Igazolta az idő a két atomrőművi blokk építéséről született döntést. A kapacitásfenntartásra az...

Paks II. korszerű, kiemelkedően biztonságos technológiát fog alkalmazni

Dr. Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár szekszárdi és...

A községek sajtótájékoztatón mutatták be a per részleteit

Mint ismeretes, Uszód, Géderlak és Dunaszentbenedek évekig állt perben a várossal, mivel Kalocsa...

Sokat tud a Dózsa és a Kossuth

A korábbi gyakorlathoz híven megosztotta egymás között a pénteki nyílt napot a Bajai Szakképzési...

Élesítették az influenza figyelő szolgálatot

Bár az utóbbi hetekben kifejezetten barátságos arcát mutatta az ősz, ha hinni lehet a meteorológiai...

Kalocsára került a megye építészeti díja

Méltó ünnepséggel zárta az októberi építészet hónapját a kecskeméti Hírös Agórában a Bács-Kiskun...

Pánik helyett decemberig türelmet kér Font Sándor

Több felvonásban, mondhatni hullámokban kerül felszínre országos sajtóorgánumokban, hogy rendezetlen...

Rigó Loretta kalocsai lovas a Kishuszár Vágta győztese!

Októberben számoltunk be arról, hogy két lovas is volt idén a fővárosi Hősök Terén a Nemzeti Vágtán,...

Advent 2018

Az idei esztendőben 2018. december 2-án, az első adventi vasárnappal veszi kezdetét az advent, a...

A Thália Társulat új premierje

Erdős Virág: Kalocsa című darabjának bemutatójával lépett újra színre a Kalocsai Thália Társulat. A...

Két közösségi tér épül

A Kalocsai Kulturális Központ és Könyvtár „Humánszolgáltatások Kalocsa térségében” című,...

Nem lesz adóemelés – hangzott el a közös reggelin

November 6-án a Csajdakert Étteremben üzleti reggelire hívta és várta Kalocsa legnagyobb adófizető...

Egy lépéssel közelebb az új Duna-hídhoz

A napokban tájékoztatott közösségi oldalán dr. Bálint József polgármester arról, hogy újabb lépéssel...

Biciklivel hajtott turmixgépet alkottak

A Bajai Szakképzési Centrum Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma,...

Közmeghallgatás a Városházán

Kalocsa Város Önkormányzatának képviselő-testülete ülésének helye: a Városháza Díszterme ideje:...

TEIT közmeghallgatás

A Társulás 2018. évi közmeghallgatásának helye: Kalocsa, Kossuth L. u. 50. szám alatti ÖKOPONT...

A nukleáris szakma kommunikációs szakemberei kaptak tájékoztatást a Paks II. projektről

A Paks II. projekt mérföldköveit, az új atomerőművi blokkok engedélyezési folyamatát és az...

Kalocsán is házhoz mentek a rendőrök

A Kalocsai Rendőrkapitányság a Magyar Pünkösdi Egyházzal összefogva tartotta rendezvényét.

Paksi Atomerőmű Zrt. bemutatóterme

Kalocsán található bemutató teremben a Paksi Atomerőmű Zrt. tevékenységeit felölelő kiállítással...

„Az igazság munkatársai legyünk”

Az Astriceum Érseki Múzeumban múlt héten mutatták be dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek...

Sajtótájékoztató az Érsekségen

Érzékelve a főképp online felületekről lecsapódó közhangulatot, a Kalocsai Érsekség...

Kutatók éjszakája a gimiben

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is, ugyan egy kis késéssel, de sor került a Kalocsai Szent István...

Patachich Ádám érsek horvát nyelvészeti munkássága

Kalocsa történetében különösen fontos és meghatározó szerepet töltöttek be a Patachich érsekek:...

Két új szemvizsgáló egység a Vicai Optikában

A siker kulcsa a folyamatos fejlődés. Jól tudják ezt a Vicai Optika Látás- és Hallásközpontban is,...

Zárult a KalocsaVagyon Kft. ÁSZ-vizsgálata

Az Állami Számvevőszék befejezte a Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Kft. 2013-2016 közötti...

Az én „56-om”

1956 nyarától Budapesten dolgoztam az I.-es számú épületelem gyárban. Ez a gyár a XI. kerület...

Mozga László kitüntetett pedagógust kérdeztük

Lapunk korábbi számában röviden beszámoltunk arról, hogy az Országos Polgárőr Szövetség október 17-i...

XXXXII. évfolyam 45. szám - 1918. november 9.

Italmérési tilalom    A Magyar Nemzeti Tanács elrendelte, hogy a vendéglők, körök, kaszinók csak...

Műszaki és finom meglepetések az Európai Szakképzési Héten

A Bajai Szakképzési Centrum Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma,...

XXXXII. évfolyam 46. szám - 1918. november 16.

Adomány    Bárány Sándorné úrnő jótékony Nőegylet céljaira 30 koronát adományozott, melyért...

Szakmai tanácskozást folytattak a megye polgármesterei

Bács-Kiskun megyében ebben a választási ciklusban immár nyolcadik alkalommal rendezte meg a...

A Paks II. projektről kapott tájékoztatást a Magyarországi nemzetiségek bizottsága

A Magyarországi nemzetiségek bizottsága 2018. november 6-án kihelyezett ülést tartott Pakson,...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás