Paprikás hangulatban

Mozgalmas hétvége elé néz Kalocsa!

2018.01.04 18:49    |    -sist-  

Izgalmas eseményekkel kecsegtet az előttünk álló napokban az immáron huszonnyolcadik alakommal megrendezett Paprikafesztivál, amelynek eseményei pénteken és szombaton faltól falig szórakozást kínálnak idősnek-fiatalnak, kicsinek-nagynak egyaránt. Már napokkal a fesztivál hivatalos pénteki nyitánya előtt felvezető-programok hangolnak a népünnepélyre, a két főnapon pedig az Érsekkertet belakva, három színpaddal számtalan helyszínen dübörög majd a rendezvény.

A teljesség igénye nélkül…, de tényleg!

Mivel a teljes, órára, színpadokra lebontott kínálatot már hetek óta elérhetővé tette úgy a helyi médiában, mint saját elektronikus felületeink a szervező Kalocsai Kulturális Központ és Könyvtár, nem vennénk péntek reggeltől szombat estig sorra, hogy hol, mikor, kik, milyen eseménnyel, fellépéssel, műsorral, koncerttel szórakoztatják a fesztiválozókat, inkább a
„finomságokra”, illetve a „jó ha tudja” dolgokra koncentrálnánk írásunk folytatásában. Mint mindig, nyilvánvalóan lesz ünnepi köszöntő és megnyitó, avatnak majd Paprikalovagokat, természetesen a Paprikás Ételek Főzőversenyén a szakavatottak, míg a Szürkemarha Pörkölt Főzőversenyen a félprofik és lelkes amatőrök ragadhatnak fakanalat és mérhetik össze gasztronómiai rátermettségüket. Aztán az Érsekkertben lesz vidámpark, az idősebbek és a mulatós műfaj kedvelőinek 3+2 és Kaczor Feri koncert, a kilencvenes évek retrózenéiért rajongókat a V-Techből ismert Kefir szórakoztatja, míg a szombati nap az Ocho Macho együttes fergeteges szabadtéri koncertjével zárul majd – hogy csak az ismertebb neveket említsük, de Elvis Presley-t is megidézik a deszkákon, a „Hang vagy” tehetségkutató felfedezettjei is fellépnek más, helyből ismert bandák mellett és természetesen kifejezetten a gyerekek számára is hívtak fellépőket a szervezők. De az idén is elhozza nekünk a Tarr Kft. a Paprika TV népszerű sztárséfjét, Bede Róbertet, akinek magával ragadó személyisége, stílusa és nem utolsó sorban fogásainak bemutatója évek óta népes közönséget vonz.

paprikafesztival2_450
 


Altino és Kalocsa: paprikás fesztiváltestvérek

Rendhagyó mozzanatnak ígérkezik, amikor is szombaton délelőtt tíz órakor az Érsekkerti szabadtéri színpadon egy asztalhoz ül majd Kalocsa és az olaszországi Altino polgármestere, hogy kézjegyével szentesítse a két település között kötendő testvértelepülési megállapodást. Erre néhány héttel ezelőtt a Kinyóné Lakatos Melinda alpolgármester vezette kalocsai delegáció hívta meg az itáliai Altino elöljáróit, akik saját paprikafesztiváljukon fogadták a vendégeket. Az alpolgármester elmondása szerint bevallottan tőlünk merítették a paprikaünnep megszervezésének gondolatát leendő olasz testvéreink és örömmel vették, hogy Kalocsa, felkeresésükre partner volt abban, hogy szorosabbra fűzzék a paprikatermesztési vezérfonalon alapuló kapcsolatot. Kinyóné elmondása szerint odakinn szerényebb, de igen látványos körülmények között ünneplik a fűszernövény szüretét, ugyanis a festői szépségű altinoi óvárosban tartanak főzőversenyt, amelyre a település közvetlen környezetében hívnak nevező csapatokat, a győztes pedig hatalmas népünnepélyt szervez az eredményhirdetést követően. Azt is elárulta, hogy az olaszoknál főképp civil szervezetek és egyesületek felelősek a rendezvény programjáért, amelynek fináléja keretében adhatta át a meghívót a kalocsai fesztiválra Altino polgármesterének, aki örömmel vette az invitálást. Megsúgta, hogy nem csak a hivatalos aktuson, de a Paprikás Ételek Főzőversenyén is örömmel megmérettetnek egy hamisítatlan olasz fogással, amelyből természetesen nem hiányzik majd a „piros arany”.


Paprika után utca viseli nemesítőnk nevét

Ugyancsak kilóg a hagyományos programok sorából, mi több, az élet úgy hozta, hogy éppen párhuzamosan zajlik majd a fesztivál égisze alatt a Városi Galériában megnyíló, „Új gondolatok-új képek” Dunatáj Fotókör Egyesület által rendezett kiállítás megnyitójával, mégis szépen illeszkedik az események sorába egy utcanév-avatás. Péntek délután négy órától ugyanis az augusztus 30-án meghozott képviselő-testületi döntés keretében Kalocsa néhai fűszerpaprika-nemesítő ikonjáról, dr. Márkus Ferencről (1935–2003). Az avatóceremóniára várják az érdeklődőket a Vajas csatorna és a Margit Malom épülete által közrefogott utcaszakaszon, amely e naptól a Dr. Márkus Ferenc utca nevet fogja viselni, ezzel is tisztelegve a tudós szakember sok évtizedes kutatói munkássága előtt, amellett, hogy a
„Kalmár” fantázianevet viselő fűszerpaprika-fajta őrzi nevét (ez ugyanis egy mozaikszó: Kal, mint Kalocsa, Már, mint Márkus).

Ha pedig szóba került a fűszerpaprika-kutatás, ugyancsak újdonság a fesztiválkínálat palettáján, hogy pénteken, az említett utcanév-avatást megelőzően délelőtt fél tízes kezdettel a Városháza dísztermében „100 éves a kalocsai fűszerpaprika-kutatás” témamegjelöléssel tudományos konferenciát szerveznek.

paprikafesztival3_450
 


Három színpad!

Az újdonságok sorából a fesztiválhelyszínek száma is kiemelkedik. A korábbi évek tapasztalatait értékelve és abból tanulva újabb, szám szerint egy harmadik színpadot is beemeltek a helyszínek közé a programfelelősök. Az Érsekkert Platán melletti és mögötti sétányaira helyezett főzőversenyek és főzőhelyek ugyanis teljesen lehatárolódtak tavaly a domb parkjának takarásában lévő kulcshelyszíntől, a nagyszínpadtól. Hogy az idén kevésbé legyen „szeparált” a gasztro-csata, a főzőhelyek közé ékelődve is áll majd egy színpad (akárcsak a nyáron megrendezett TEIT családi napon), amely a „Bogrács színpad” nevet kapta. Itt folynak majd a főzőversenyek eredményhirdetései, és itt szórakoztatja majd a Száztagú Cigányzenekar öt muzsikusa a fakanálforgatókat.

A másik két színpad adott, pontosabban a néhány éve megújult szabadtéri színpad mindenképpen, amely a legfőbb protokolláris és a nagykoncertek helyszíne lesz, míg az úgynevezett „Érsekkert utcai kisszínpad” a Parkgondozó Kft. bejáratának környékén, az Érsekkert bejáratához vezető sétánynál lesz felállítva.

Végezetül az ilyen nagyszabású rendezvények kapcsán elengedhetetlenül felmerülő közlekedési tudnivalókra is rákérdeztük a szervező intézmény vezetőjétől.


Ha autóval érkezne, jó, ha tudja!

– Mindenkit arra kérek, aki kalocsai, hogy ha egy mód van rá, ne jöjjön be az Asztrik térre autóval, mert ott biztosan nem talál majd parkolóhelyet – hangzik a legfontosabb jó tanács dr. Magóné Tóth Gyöngyitől. – Meg lehet állni biztonságosan a Csilás parkban, vagy a főutcán és környékén, ahol minden bizonnyal lesznek szabad parkolóhelyek, de ha valaki megkóstolna egy finom bort, inna egy jó sört, akár otthon is lehet hagyni az autókat – folyatja. – Nem fogunk a közlekedési irányokon változtatni, tehát maga, a közlekedési rend nem fog megváltozni a fesztivál ideje alatt. Arra viszont felhívnám a figyelmet, hogy amíg a Nemzeti Lovas Színház előadására érkezők az Érsekkert utcai bejárat felől be tudtak parkolni a park területén lévő belső parkolókra, erre most nem lesz lehetőség, hiszen arra a területre fogjuk telepíteni a vidámparkot – hangzottak a legfontosabb logisztikai tudnivalók.Kalocsai hírek

XI. Sárkányhajó Kupa

Ulmer Schachtel, Vízicsibék, Titánok a diákversenyek győztesei Május 20-21-én, ismét megtelt...

„Szép versekkel környezetünkért” versmondó verseny eredményei

A természet és a költészet szeretetére nevel az óvodai szavalóverseny Május 24-én, kedden reggel...

Honvédelmi nap Kalocsán – Megemlékezés és koszorúzás a már hagyományos három helyszínen, újra diákok részvételével

Katonai tiszteletadás mellett, katonazenekar közreműködésével és a Dózsa György technikum rendészeti...

Franciaországban működő atomerőművekbe látogattak a TEIT polgármesterei

Tanulmányút a Blayais és Golfech atomerőművekben A megalakításának 30. évfordulóját...

Lezárult Kék Madár gyermekrajzversenye – Ötvenkétezer-négyszázhuszonöt adományperc az alapítványnak

Tizenhat iskolából, több mint ezer gyermektől érkezett pályamű „45 perc segítség” című...

Veterán jármű kiállítás Kalocsán

Egy évszázad gépcsodái az Érsekkertben! Két éven át kellett elhalasztani, most szombaton végre...

Nagy erejű robbanás Kiskőrös belterületén – Két súlyos sérültet mentőhelikopter szállított Pécsre és Budapestre

Nagy erejű robbanás következtében kidőlt egy kiskőrösi ház egyik fala és kigyulladt a tetőszerkezete...

Átadtak a pedagógusok munkáját elismerő Kunszt József díjakat Kalocsán

A főegyházmegyéből öt pedagógus kapott kitüntetést Huszadik alkalommal ítélték oda az oktatás,...

Végső nyughelyére kísérték Dr. Svébis Mihályt, a megyei kórház főigazgatóját

Dr. Svébis Mihályt, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház főigazgatóját a Kecskeméti Református...

Bács-Kiskun megye tűzoltói Kalocsán ünnepelték védőszentjük napját

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatáság idén Kalocsán, május 3-án tartotta ünnepi...

Búzaszenteléssel Kalocsáról indult az idei Magyarok kenyere program

A Kalocsán a május 1-jén, szombaton rendezett számos esemény közül is kiemelkedik a Kalocsa –...

Szijjártó Péter a fajszi Pata József Kft-nél tett látogatást

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter május 6-án, pénteken a fajszi Pata József Gépipari...

Évelőkkel szépítik a város virágágyásait

Az egynyári virágok mellett a közelmúltban megjelentek és a kiültetésekben egyre nagyobb arányban...

Lezárult az izgalmakban bővelkedő országos Szelidi-tavi horgászverseny

Még a véghajrá előtti éjszaka, sőt, a szerda 12 órai zárás előtti utolsó pillanatok is jelentősen...

Fergeteges Leander Kills zárókoncert a kalocsai majálison

Már a május elsejei ünnep előestéjén is zenei csemege, igényes vendéglátó muzsika várta a...

A Dózsa ballagásán 114 diák búcsúzott a középiskolás évektől

Péntek délután elballagtak a Bajai SZC Dózsa György Technikum és Kollégium végzős diákjai. A...

Viczay Lajos fotó-és festőművész kiállítása a kalocsai Városi Galériában

Sokan eljöttek, hogy láthassák a fotósként is ismert Viczay Lajos festményeiből álló kiállítást,...

Már majdnem kész a Csajda-kerti játszótér

A játékok már a helyükön állnak, de még hiányoznak a biztonságos használathoz szükséges utolsó...

Font Sándor hetedszer vette át országgyűlési képviselői megbízólevelét

A 2022. évi országgyűlési képviselői választáson a Kalocsa székhelyű 03.számú választókerületben...

Szent György-napi szentmise a rendőrökért

Sárkányölő Szent György, a rendvédelmi szervek védőszentje napja alkalmából ünnepélyes szentmisét...

Sokan éltek a személyes találkozás lehetőségével

Naponta tízezer látogatója volt a Műegyetem tavaszi állásbörzéjének, ahol immár hagyományosan...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás