Elszabadulni látszanak az indulatok

„Parkgondozós diktátum”: lesz, aki a hétvégén havat túrjon?

2018.02.16 11:44    |    V.I.  

Hangos szóválásoktól, egymásnak célzott, személyeskedő hangvételű megjegyzések csaknem egy óra hosszán át – így jellemezhetjük a száz százalékos önkormányzati tulajdonban lévő Parkgondozó Kft. 2018-as üzleti tervét és városi támogatási igényét magába foglaló előterjesztés elfogadását a Városházán.

Amikor a külön írásunkban tárgyalt Gerillakertész-kérelmes napirendi pont, hasonló terjedelmű vitával lefutott, valószínűleg senki nem sejtette, hogy a soron következő még az előbbinél és vitatottabb lesz – pedig így volt.

 

parkgondozo1_450

 


Előszó: várható volt, hogy nem lesz egyszerű menet

Az előzetesen kiküldött anyaghoz mellékelt ügyvezetői kísérőlevél tartalmából kiindulva várható volt, hogy olajoshordóra ül a testület a napirenddel, csak az volt a kérdés, hogy a kilógó gyújtózsinór körül pattogó szikrák lángra lobbantják-e azt. Végül megszavazták a beterjesztett anyagot, miszerint 8 milliós nagyságrendű összeggel kevesebbet fog kapni 2018-ban a Parkgondozó, mint azt a cég a beadványban igényelte. Dr. Bálint József polgármester hozzátette, hogy ha a cégnek gondjai vannak, persze fordulhat segítségért a városvezetéshez. Ez láthatóan nem nyugtatta meg az ügyvezetőt.

 

parkgondozo4_450
 

 


Drasztikus intézkedések a „diktátumra”

Simon Zoltán kérdést intézett az ülésen jelen lévő cégvezetőhöz, hogy történt-e megfelelő egyeztetés a Parkgondozó Kft. vezetésével az önkormányzat irányából, számára ugyanis ellentmondásosnak tűnnek az előterjesztésbe foglaltak.

– Egyeztetés nem volt, hanem diktátum. Azt mondták, hogy „ennyi és csak” – jött a velős válasz Loibl Lászlótól, amelynek bővebb magyarázatára Molnár Gábor gazdasági osztályvezetőt kérte fel a polgármester. – Ahogy az anyagban is benne van, kiment a tervezési felhívás, külön egyeztetés akkor nem történt. Azt kérte a polgármester a Parkgondozótól, hogy csak olyan mértékben haladja meg a 2018-as támogatási igényét a 2017-eshez képest, ami a minimálbér-emeléssel kompatibilis. Ehhez képest a 17-es tervét nyújtotta be a cégvezetés, az pedig már a későbbi bizottsági ülésen hangzott el, hogy ilyen támogatással nem tudják működtetni a kft.-t – jött a válasz, majd ismét Loiblhoz került a szó, akitől Szabó Balázs kérdezte meg, hogy az anyagban szereplő, csökkentett kerettel képes-e teljesíteni a 2018-as évet a cég? – Ezzel a támogatással katasztrofális helyzetbe kerül a cég – reagált Loibl. – Eddig is a működési határainkat súroltuk. Évről évre csökkent az önkormányzati támogatás, évről évre veszteséges volt a társaság, amit most belekódolnak a 2018-as évre is. Az általunk javasolt éves támogatási összeg 8 millió forinttal történő csökkentése jelentős tétel a társaságunk számára, viszonyításként elmondom, hogy a Parkgondozó egész éves üzemanyagköltsége 10 millió forint. A kért lefaragást nem fogjuk tudni drasztikus intézkedések nélkül megoldani – jelentette ki Loibl László.


Török intézményesítési szándékot lát, Bálint cáfol

Török Ferenc úgy fogalmazott, hogy számára azt mutatják a folyamatok, hogy a cél az, hogy lassan a Parkgondozó Kft. is intézménnyé legyen alakítva (az „is-sel” nyilván utalva a Kalocsa Menza Kft.-re, amelyet már „visszaintézményesített” a városvezetés). Kérdésként fogalmazta meg ugyanakkor, hogy kevesebbe fog-e kerülni a feladatok ellátása intézményként, mint gazdasági társaságként? Loibl reagálásában megerősítette, hogy maga is ezt a szándékot véli felfedezni, és kategorikusan cáfolta, hogy bármivel is olcsóbb lenne azon működési forma, mint a jelenlegi.

Angeli elfogadhatatlannak minősítette, hogy 8 millió forinttal csökkentett keretet kapjon a Parkgondozó. – Ennyivel kevesebb jut majd a fűnyírásra, hóeltakarításra, ráadásul egyes képviselők a közfeladat ellátásán túllövő feladatok ellátására bírják rá folyamatosan céget. A kevesebb támogatás megszavazásával a lakosoknak okoznak kellemetlenséget, nem a cégnek – mondta Angeli Gabriella.

A polgármester nem kendőzött ingerültséggel a hangjában cáfolta, hogy
„intézményt akarnának csinálni a Parkgondozóból”. – A testület kereteket, terveket állít fel, a szükséges feladatellátásra pedig fog pénzt biztosítani a cégnek, ahogy tette eddig is. Most tervkészítés történik, amit meghatározott szinten fognak finanszírozni, amiből indulni tud a cég, és márciusban visszatérnek az ebben foglaltakra. Egyébként meg a cég most is pont úgy működik, mint egy intézmény, mert bármit kérünk tőle, a válasz az rá, hogy nincs pénz, adjon az önkormányzat, egyébként nem tudják megcsinálni – reflektált a polgármester.


Vitorlaforgatás” pro és kontra

Bolvári Ferdinánd némi éllel a mondandójában azt mondta, előbb „nézzen ki úgy a város, hogy akár félévkor, akár évközben örömmel biztosíthasson az esetleges többletköltséget igénylő feladatok ellátásra forrást az önkormányzat.” Szabó Balázs arra világított rá, hogy ebben a pillanatban nem áll úgy a város, hogy egy ügyvezető által beterjesztett összeget szó nélkül el tudjon fogadni, és nem tartja felelősségteljesen megszavazhatónak az eredetileg igényelt, több mint 150 milliós keretet, amely megegyezik a 2017-es tartalommal, amellett, hogy a minimálbér és a bérminimum miatti többletkiadások fedezetét biztosítanák a cég számára.

Simon Zoltán szerint ugyanakkor az eléjük került 2018-as üzleti terv realitásokat tartalmaz, hozzátéve, hogy az elmúlt években tudatosan alul volt finanszírozva a kft. – Miért játszik a testület a cég tűrőképességgel, hogy hátha kijön így vagy úgy egy általa meghatározott keretből? Látványos és fontos feladatokat lát el a Parkgondozó, amin nincsen értelme vitatkozni. Ha úgy látja, hogy a felé támasztott feladatkör annyi pénzt igényel, amit feltüntetett, akkor ezt meg kell neki adni – deklarálta a képviselő.

Erre reflektálva jegyezte meg Szabó Balázs, hogy emlékei szerint a korábbi pótbefizetési igények alkalmával Loibl László tevékenységét éles bírálatok érték, most pedig „ő lett a legalkalmasabb a feladatellátásra.” Bolvári árnyaltan, de keményebben fogalmazott, amikor azt mondta, „megint a bolhából csinálnak elefántot. Mintha valakik vitorlát fordítottak volna”. Erre Filvig Géza kijelentette, hogy „nem ők csinálnak ebből politikai kérdést, mert a tényszámok le vannak írva. Az, hogy milyen feszültség van a domináns városvezetés és cégvezetők között, nem rájuk tartozik. Ők abból indulnak ki, hogy közterületi munkára kell a pénz, azt oda kell adni, nem ők forgatják a vitorlát”, majd ismét Szabó Balázshoz került a szó, aki önmagát is beleértve a mellette sorban ülő Filvig Gézára, Török Ferencre, Simon Zoltánra és Tihanyi Tibornéra mutatott, mondván, korábban „az ő oldaluk nem szavazott meg feltőkésítési kérelmeket a cégvezetés részéről”.


Loibl: így nem lesz hóügyelet!

– Teljesen fals információk hangoznak el. Adjunk már szót Loibl Lászlónak, hogy a tényekről beszélhessen – folytatta a felszólalások sorát dr. Angeli Gabriella, majd a menedzsert kérték a mikrofon mögé, aki meg is jegyezte, hogy a korábbi hozzászólásokból sok elkerülhető lett volna, ha azonnal kérnek tőle szóbeli kiegészítést az anyaghoz, ahogy az általában lenni szokott a testületi üléseken.

– A 2016-os üzleti tervénél a Parkgondozó Kft. 15 millióval faragta le a támogatási igényeit, mondván, ezzel a költségvetéssel még teljesíteni tudja a feladatait. Ez is nehéz volt, hiszen a munkánk nagyban függ például az időjárástól. A 125 milliós keretből tehát tettük a dolgunkat, majd ezt az összeget 114 millióra tovább csökkentette az önkormányzat. Akkor volt egy csörténk a polgármester úrral, amikor elmondtam, hogy ebből már nem lehet a városi feladatokat ellátni, amire 5,1 millióval megemelték a támogatásunkat. Ezt az évet a Parkgondozó már 6 millió mínusszal zárta, a közfeladatok terén ezzel az összeggel túl is lépték az erre kapott támogatások összegét. Folyamatosan jönnek a képviselői igények is felénk pluszfeladatok ellátására. A 2017-es év vesszőfutás volt, mert a végén még 2,6 millió levonás történt Szabó képviselő úr javaslatára, most pedig a gazdasági osztályvezető leírja, hogy mennyi veszteség várható, ami nem nagy szám. Ez céges viszonylatban igenis nagy kiadás – hangzott Loibl okfejtése. – Nálunk jelentős tétel a készenléti finanszírozás és a hóügyelet, de említhetném a temetkezési szolgáltatásunkat is, ami mind-mind pluszkiadásokat ró a cégre. Minden városi rendezvényen takarítunk, és vasárnap reggelenként is takarítjuk a várost. Nem szeretném, ha a 2014-es állapotok köszönnének vissza, amikor folyamatosan inkasszók voltak a számlánkon. 2015 februárja óta a NAV pozitív listáján szerepel a Parkgondozó. A cégnél 47-ből 41 főt érint garantált bérminimum és a minimálbér kérdésköre. További változás, hogy csökken a közfoglalkoztatotti létszám, és három emberünk nyugdíjba ment. Ha ehhez a nyolcmilliós csökkentés is megtörténik, a cégnek reagálnia kell – folytatta. – Hiába ígérnek a kft.-nek bármit. Polgármesteri ígéretből nem tudok számlát, bért és járulékot sem kifizetni! Ezért egy dolgot tudunk tenni, a béren kívüli költségeket kezdjük csökkenteni. Ez azt jelenti, hogy nem tudunk majd hóügyeleti készenlétet és hótúrási munkára túlórát fizetni január 2-tól. A cég tehát csak munkaidőben, és csak munkanapokon fog tudni például a havat eltakarítani, ami a tőlünk elvonásra javasolt nyolcmilliós tételnek még mindig csak a felét fogja fedezni. Lássa már át a testület, hogy az egyik legfontosabb közfeladatot ellátó cégről van szó – zárta mondandóját, majd hét igennel a többség megszavazta a csökkentett támogatási keretet.Kalocsai hírek

Önkormányzati választás 2019- Kalocsa

Az elmúlt napokban, a jelöltállítás határidejének lejártát követően, a leadott írásos ajánlások...

Németh József: jövőre nőhetnek a termőterületek

Az elmúlt hétvégén két napig minden Kalocsa piros aranyáról szólt, holott, maga a...

Újabb milliárd a térség fejlesztésére

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. által létrehozott és a Miniszterelnökség által támogatott Jövőnk...

Egy kincsesláda tetején ülünk

A címbe foglalt gondolatot dr. Mészáros István prépost-kanonoktól, a kalocsai Szent István király...

A Paks II. projekt lehetőség a térség számára

A Paks II. projekt lehetőség a térség számára, hogy megerősítse gazdaságát, növelje megtartó erejét....

Hamisítatlan foktői folklór muzeális közösségi térben

Sokéves törekvés zárult hivatalosan a nyár utolsó napján, augusztus 31-én, Foktőn, a Fő út 32. szám...

Iskola- és óvodakezdéshez nyújt segítséget a foktői növényolajgyár

Több mint 140 óvodás és iskolás számára adott át évindító eszközcsomagot a foktői régió hat...

III. ANDA NYÍLT NAP, 2019. szeptember 7.

A legfiatalabb kalocsai nagy-foglalkoztató cég rendezvényének sikere minden várakozást felülmúlt. A...

Projektzáráshoz érkezett az ingyenes jogi segítségnyújtás a munka világában

2019.09.30-án zárul az európai uniós támogatásból megvalósuló, ingyenes jogi segítségnyújtást...

Külügyminiszteri látogatás dr. Filvig fórumán

Magasrangú vezetőt látott vendégül a Városi Színházban múlt hétfőn tartott lakossági fórumán dr....

Gondolatok az emberi értékek idomításáról

Jó látni és jó hallani, jó tudni arról, hogy egy Kalocsa méretű vidéki kisvárosban laknak olyan...

Elismerések és kitüntetések az ünnepi ülésen

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat idén a Kiskunfélegyházán megrendezett Bács-Kiskun Megyei Napok...

Flamenco est a kamarateremben

Először járt Magyarországon Carlos de Pepa andalúz flamenco énekes-gitáros, aki épp Kalocsán...

Beremenden voltak eredményesek az úszók

A Kalocsai Úszó és Vízilabda Egyesület versenyzői legutóbb Beremendre utaztak és nagy létszámmal...

Területeladás, skate-park és utcák átnevezése

Augusztus utolsó hetében ült össze – néhány határidős döntési kötelezettség okán – a...

Ősszel újra szemétgyűjtési akciót szervez a Magyar Közút címmel

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. több év kihagyás után 2019. április 29-én „Jobb, ha el se...

Száz gyermeknek jutott iskolakezdő ajándékcsomag

Többek között, lapunk hasábjain is olvashatott arról a jótékonysági akcióról, amelyet a nyár közepén...

Kenus kalocsai küldöttség Kúlán

Kalocsa és vajdasági testvérvárosa, Kúla tíz éve ápol testvértelepülési kapcsolatot, ami mindig is...

Ismertették a pártszövetség jelöltjeit a megyei közgyűlésbe

A közzétett FIDESZ-KDNP pártszövetség Bács-Kiskun megyei jelöltlistája a következő:(A cikk...

A Szívből Kalocsáért Egyesület polgármester-jelöltjének bemutatása

2010-től Brüsszelben Európai Parlamenti Képviselőként rengeteg kalocsai polgárnak tudtam segíteni....

Idén nyáron is népszerű volt az utazó kiállítás

Nyolc nagy hazai fesztiválra gördült be 2019 nyarán a Paks II. Atomerőmű Zrt. guruló kiállítása. Az...

Ballószögön remekeltek futóink

Az elmúlt vasárnap a Kalocsai Földön Futók Szakosztály 8 fővel vágott neki a 7. Ballószögi...

Csendes kiáltás a Vajas partján

Vasárnap délután, ahogyan az ország több mint húsz pontján, Kalocsán is szerveztek megmozdulást a...

A népi kultúra őrangyalait ünnepelték Hajós Város napján

Hatalmas ünneplő tömeg kísérte figyelemmel és még nagyobb ováció övezte az augusztus 17-i, ünnepi...

Így lett „tananyagszerző” a kalocsai tanítónő

Sipos Nikolett, a Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola, leánykori nevén a Kertvárosi Általános...

Második hely az országos vetélkedőn

A korábban rendezett regionális elődöntőből győztesként továbbjutó Kalocsai Fegyház és Börtön...

Határon átnyúló együttműködés Kalocsával

Kalocsa Város Önkormányzata 2019 júliusában felkérést kapott Kirchheim unter Teck testvérvárosától,...

Szent István mellé került Asztrik

Mostantól az államalapító király hat éve kapott csontereklyéje mellett ott áll a 2014-ben megtalált...

Dr. Fekete Zsombor polgármester-jelölt célkitűzései

...-foglalkoztatottság javítása, ipari park, adókedvezményes övezet létrehozása, táj-jellegű munka-...

Augusztus 20. - az összetartozás ünnepe

Kalocsa Város Önkormányzata és a Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár augusztus 20-a alkalmából...

Pécsi egyetemistákkal fiatalít a kalocsai alkotótábor

Augusztus elején szűk két hétig ismét alkalmi művészteleppé változott volt Kossuth utcai kollégium...

Bolvári Ferdinánd polgármester-jelölt is bemutatta csapatát

A Bagó Zoltán polgármester-jelölt nevével fémjelzett Szívből Kalocsa Egyesület, majd időrendi...

Tegyük együtt sikeressé városunkat

  Ősszel önkormányzati választások lesznek. Ilyenkor, a helyi választások közeledtével...

Kalocsán a Népművészet Mestere kitüntetés

Tizenhét év után újra Kalocsán a Népművészet Mestere kitüntetés. Az államalapítás ünnepe, augusztus...

Kilenc „Kalocsa Városért” díjat adtak át

A képviselő-testület előzetesen meghozott döntésének értelmében, a sokéves hagyományokat követve, az...

Dr. Bagó Zoltán élhető városról, munkahelyekről, bérekről, egészségügyről

Mint emlékezetes, - bejelentési sorrendben – Bolvári Ferdinánd (Békés Kalocsáért Egyesület),...

Kulcsszerepe volt az atomenergiának tavaly is az ország áramellátásában

Sorra dőltek meg az eddigi áramfogyasztási rekordok tavaly Magyarországon. Előbb márciusban, majd...

A KALOCSAI SZENT KERESZT KÓRHÁZ LÁTOGATÁSI RENDJE

Új látogatási rend a kórházban április 1-től – szigorúan betartatják a gyógyítás érdekében.

Szakmai tanácskozást folytattak a megye polgármesterei

Bács-Kiskun megyében ebben a választási ciklusban immár nyolcadik alkalommal rendezte meg a...

A Paks II. projektről kapott tájékoztatást a Magyarországi nemzetiségek bizottsága

A Magyarországi nemzetiségek bizottsága 2018. november 6-án kihelyezett ülést tartott Pakson,...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás