Együtt ünnepelték a pedagógusokat

2018.09.05 15:46    |    G.E.  

Az oktatás az utóbbi években több részterületre és fenntartóra osztódott, így a korábbi, városi szintű pedagógusnapi köszöntés is átalakult. Idén viszont közösen szervezte meg az oktatók-nevelők ünneplését Kalocsa Város Önkormányzata, a KLIK Bajai Tankerületi Központja és a Bajai Szakképzési Centrum.

A Kalocsai Szent István Gimnázium dísztermében megtartott ünnepségre a három említett fenntartó mellett a Nagyasszonyunk Katolikus Intézmény és a Kalocsai Gyermekotthon munkatársait is meghívták, így valóban minden, a városban oktatással-neveléssel foglalkozó intézmény dolgozója találkozhatott egymással.

A meghívottakat előbb dr. Bálint József polgármester köszöntötte, aki örömét fejezte ki, hogy végre sikerült összehozni a közös ünnepséget.

pednap1_450
 

Kalocsa Város Óvodája és Bölcsődéje Bem apó utcai tagóvodája „Hangya” csoportjának „Nemcsak a húszéveseké a világ című”, nagy sikerű műsora után Sárosi Magdolna, a KLIK Bajai Tankerületi Központ igazgatója méltatta pályatársait.

– Immár hatvanhat éve köszöntjük azokat, akik a legszebb hivatást gyakorolják, gyermeket nevelnek, jellemet formálnak, és példát mutatnak – mondta Sárosi Magdolna, aki kiemelte: a legnagyobb feladat a szeretetre nevelés, a tudás átadása, és a tudásvágy felébresztése, saját életünkön keresztül követésre méltó példa nyújtása.

pednap3_450
 

Beszédét követően Molnár Tibor, a Nagyasszonyunk Katolikus Intézmény 5. osztályos tanulója adta elő Mentovics Éva: Köszöntő című versét.

Az ünnepséget szervezőket és kollégáit Koczkás Emma M. Eszter, a katolikus intézmény igazgatónővére is köszöntötte. Mondanivalóját a pedagógusi pálya szépségeinek és nehézségeinek számba vétele mellett áthatotta a hála és az öröm, amely e hivatás gyakorlóit tölti el, ha végig gondolják a tanítás éveinek-évtizedeinek állomásait.

Az ünnepségen újra egy műsorszám következett: a Nebuló EGYMI 5. osztályos tanulói – Kacsora Klaudia, Csillag Dominik, Slezák Roland és Rostás Natália – adtak elő egy kedves, mulatságos bábjátékot.

Virág Tibor, a Bajai Szakképzési Centrum főigazgatója is a mikrofonhoz lépett, hogy köszöntse kollégáit. Nagy tisztelettel szólt a pedagógusi hivatásról, az emberek életében örökre nyomot hagyó tanárok munkájának fontosságáról.

Ismét bemutató következett: a Szent István Gimnázium tanulóinak „Szerelem az éjszakában” című táncjáték-részlete. Műsorukat követően a Liszt Ferenc AMI együttese, a Kalocsai Fúvószenekari Egyesület előadásában hallhattunk három örökzöld darabot.

pednap2_450
 

A városi pedagógusnapi ünnepségen az alábbi elismeréseket nyújtották át:

– Hatvan éve szerzett tanítói diplomát Magyar Józsefné, akit a felsőoktatási intézmény jogutódja Gyémánt oklevéllel tüntetett ki.

Pedagógus Szolgálati Emlékérmet kapott – a „26/2016. (IX. 8.) EMMI rendelet az emberi erőforrások minisztere által adományozható elismerésekről” alapján a miniszter adományozza – Benke Mónika, dr. Bóta Zoltán Jánosné (Kalocsa Város Óvodája és Bölcsődéje); Juhász Imréné, Szvétek Klára, Ruppáner János (Kalocsai Eperföldi Sportiskolai Ált. Isk.); Borbély Lászlóné, Haskóné Apagyi Judit, Turi Tibor (Kalocsai Liszt Ferenc AMI).

Az év tanára címet kapták: Mozga László (BSZC Dózsa). Sebestyén Erika (BSZC Kossuth). Ihracska Ditta (EMMI Gyermekotthon). Szvétek Klára (Eperföldi). Kákonyi Lászlóné (Belvárosi). Kishegyiné Baráth Ildikó (Kertvárosi). Tóth-Mihó Erika és Tóth Zoltán (Liszt Ferenc AMI). Gaál-Schneider Ilona (Nebuló EGY-MI). Thuránszky Rudolf (Szent István Gimnázium). Győri Annamária, Szarvas Ildikó, dr. Bóta Zoltán Jánosné, András Istvánné, Törökné Romsics Anita, Szabóné Juhász Ildikó (Kalocsa Város Óvodája és Bölcsődéje). Vácz Péterné, Baloghné Pálóczi Szilvia, Buresné András Szilvia (Nagyasszonyunk Katolikus Intézmény).

Végezetül dr. Bálint József polgármester virággal, illetve egy üveg borral köszöntötte a város oktatási-nevelési intézményeinek vezetőit és a bajai fenntartók képviselőit.Kalocsai hírek

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Paks II. a hosszú távú ellátásbiztonság záloga

Atomenergia nélkül nincs ellátásbiztonság Európában, Paks II. pedig hazánk hosszú távú...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás