Egy újabb festő estje a klubban

Pesztalics Márta bemutatkozása

2016.11.04 12:27    |    Dávid Attila  

Október 7-én este ismét megtelt a Kalocsai Kortárs Művészeti Klub: egy előadás keretében Pesztalics Márta festő beszélt életéről, munkásságáról és mutatta be néhány művét.

Az estet Kiss István rajztanár – a klub házigazdája – nyitotta meg, majd rövid bevezető után át is adta a szót az előadás főszereplőjének, Pesztalics Mártának, aki először röviden felolvasta életrajzát, bemutatva életének és munkásságának főbb állomásait.

Megtudhattuk tőle, hogy a Vajdaságban született, Törökbecsén. Óvónőképzőt és pedagógiai főiskolát végzett Újvidéken. 1967 óta élt és dolgozott családjával Szabadkán. 1993-ban a háborúból Magyarországra menekítette két fiát és férjét, és Szegeden éltek 23 évig. László nevű fia azokban az években Kalocsán talált megfelelő munkalehetőséget és itt alapított családot. Pesztalics Márta és férje 2015-ben költöztek ide, nyugdíjas éveikre.

 

pesztalics1_450
 

 

Márta tehetsége és a képzőművészet iránti érdeklődése már diákéveiben megmutatkozott. A festészet mellett végleg 1980-ban döntött (azelőtt kipróbált sok mindent, például kézimunkát, selyemfestést stb.), ekkor lett tagja egy képzőművész körnek Szabadkán. Attól kezdve vett részt kiállításokon. Három év múlva volt az első önálló tárlata, és akkor tagja lett a szabadkai Q csoportnak, akik sok kiállítást, önálló tárlatokat és különféle programokat szerveztek.

Már azokban az években is Márta Magyarországra járt nyári táborokba, például nyolc évig vett részt a szegedi rajztanárok nyári továbbképző táborain Ásotthalmon.

Szegedi lakosként rövid ideig tagja volt a Szegedi Szépmíves Céh nevű képzőművész körnek, később csatlakozott a kiskunfélegyházi Holló László Képzőművész Körhöz, ahol 23 évig volt tag. Húsz évig rendszeresen részt vett a tiszaalpári nyári táborokon, ott barátkozott össze a budafoki Mészáros László Képzőművész Kör festőivel, akik Mártát tiszteletbeli tagjukká fogadták.

Márta stílusa sajátos, szereti a reális dolgokat, reálisan ábrázolja a természetet. Élénk színekkel fest, szereti a derűs színeket, a jó hangulatot sugárzó témákat. Harminc éven át kizárólag akvarell technikát művelt, számtalan csoportos kiállításon részt vett, alkotásai külföldön (például Amerikában, Svédországban) is megtalálhatók.

Mottójának tartja a nagybányai festőműhely üzenetét: „Ha eljutunk odáig, hogy megértjük a természetet, akkor a festészet eszközeivel – színekkel, formákkal – kifejezzük azt úgy, hogy mi is benne legyünk.”.

Most, 2016-ban Pesztalics Márta új környezetben, Kalocsán kezdte festészetének és életének új szakaszát, ismerkedik helybeli és környékbeli művészekkel, és festészetével szeretne ő is beilleszkedni Kalocsa képzőművész társadalmába.
„Most Kalocsán vagyunk, és remélem, hogy ez már utolsó, stabil állomása az életünknek.” – mondta az est folyamán.

Idén először volt kiállított alkotása a Kalocsa-Art 2016 nevű kiállításon, és részt vett a dusnoki alkotótáborban is. A kapcsolatot azért természetesen tartja Szabadkával is, ott most is tagja az egyik horvát kisebbségi festőcsoportnak, a Pro Art-nak, és velük együtt több művésztalálkozón, táboron vesz részt évente.

Pesztalics Márta bemutatkozó felolvasása után a jelenlévők – Péjó Zoltán technikai segítségével – kivetítőn megtekinthették néhány művét, például akvarelleket, ikonokat. (Ez utóbbiakkal kapcsolatban Pesztalics Márta el is mesélte, hogy az ikonfestésnek szigorú szabályai vannak: csak másolni szabad egy – eredetileg pap, szerzetes által elkészített – képet, szemben a szentképpel, amely készítésénél a festőnek nagyobb szabadsága van.)

Az előadást követően a festőművész – unokája segítségével – kisorsolta a jelenlévők között három művét, így pár szerencsés (Tóth Imre, Kőrösi Tamás és e sorok írója) nem csak szellemileg, hanem egy-egy gyönyörű alkotással is gazdagabban térhetett haza az estről, amelynek végén Pesztalics Márta még süteménnyel és itallal is megvendégelte közönségét.Kalocsai hírek

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Paks II. a hosszú távú ellátásbiztonság záloga

Atomenergia nélkül nincs ellátásbiztonság Európában, Paks II. pedig hazánk hosszú távú...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás