Túl az első szakmai megmérettetésen

Országos találkozón remekelt színjátszó társulatunk

2016.11.28 10:38    |    -sist-  

A székesfehérvári Matolcsi Miklós Kulturális Egyesület szervezésében a Szabadművelődés Házban ötödik alkalommal rendezték meg október utolsó hétvégéjén a Paál István Fesztivált (PIF). Az amatőr színjátszók országos seregszemléjéről nem hiányzott a repertoárját és tagságát folyamatosan bővítő Kalocsai Thália Társulat sem, akik büszkén mondhatjuk, sikerrel vették az első szakmai megmérettetést.

A szervező egyesület elnöke, Bartyik Gábor egy idézettel foglalta össze rendezvényünk jelentőségét, mondván, „amit az amatőr színház tud, azt a kőszínház még, vagy már nem tudja”. Ennek szellemében állhatott színpadra a jelentkező huszonhat társulat leharmadolt mezőnye. A megmérettetésre jelentkezett Kalocsai Thália Társulat produkciója, az „Acélmagnóliák” bennmaradt a top 10-ben, így október 29-én Füstös Éva, Horváth Márta, Iván Adrienn, Jambrik Ibolya, Kovács Zsuzsa és Varga Kinga megmutathatta, mi fán teremnek a „mi magnóliáink”.

szinhaz1_450
 

A megérdemelt siker nem is maradt el, hiszen a Börcsök Enikő Jászai Mari-díjas színésznő, Adorján Viktor író-rendező és dr. Matuz János, a Vörösmarty Színház művészeti intendánsa alkotta neves zsűri több „finomság” jobbító szándékú szóvá tétele mellett elégedett volt a „Tháliások” játékával. Mi több, a fesztivál egyik rangos különdíja is Kalocsára került, amelyet az „Acélmagnóliák” csapatához időközben csatlakozott fiatal főszereplőnőt alakító Varga Kinga nevére állítottak ki.

bneu_laci__varga_kinga2_300– Nagyon izgultunk és próbáltuk a maximumot nyújtani. E nélkül az egészséges drukk nélkül úgy gondolom, hogy nem is érdemes játszani, mert félő, hogy akkor megszokásból történne minden a színpadon, annál rosszabbat pedig nem tudok elképzelni. Nagyon ügyes volt a társulat – meséli örömmel az elismert amatőr színjátszó. – Azt mondta a zsűri, hogy „nem látott hazugságot a színpadon”, ami talán a legfontosabb. Az elismerő szavak mellett megkaptam a „legígéretesebb kezdő előadónak” járó PIF különdíjat, amit olyan társulati tagok nyerhettek el, akiknek a bemutatott játék volt élete első darabja, amiben szerepet kapott – mutatott a mellette lévő szobrocskára és a nevére kiállított, bekeretezett oklevélre Kinga, aki az eredményhirdetéskor, a neve hallatán kérdőn fürkészte a termet, van-e más Varga Kinga is odabenn.

– Az előadás elején talán a szokásosnál is jobban éreztem a ránk nehezedő nyomást, hiszen tudtam, hogy komoly zsűri fogja minősíteni a produkciót. Láttam az előttünk lévő előadásokat, valamint hallottam az azokat követő értékeléseket, amelyek nyilvánosak voltak. Ezekből egyértelművé vált, hogy az ítészek nagyon kritikusak és kertelés nélkül belemondják az emberek arcába úgy a pozitívumot, mint a negatívumot. Azonban, amikor elkezdtünk játszani, ez a drukk enyhült, hiszen egyrészt nem láttuk a zsűritagokat, másrészt, mindenki a közönségnek játszott, hiszen ők voltak, akik velünk nevettek, vagy éppen sírtak, nem csak az a három ember, aki a végén minősít – meséli a nap történéseit a PIF-különdíjas tehetség, aki nem kis áldozatot hozott azért, hogy megvalósítsa gyermekkori álmát, és a nagyérdemű elé lépjen.

– Ez az oklevél rengeteget jelent számomra, annál is inkább, ugyanis ez a magánéletemben komoly lemondással járt. Nehéz döntés elé kerültem, de ez a szakmai elismerés azt igazolja számomra, hogy akkor jó irányba léptem! Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy ez a díj nem csak az enyém! Osztozunk rajta minden „acélmagnóliával”, hiszen együtt álltunk a színpadon, együtt hoztuk létre a darabot, és külön senki sem emelkedhet ki úgy, hogy a többiektől nem kap támogatást – szólt ki színésztársainak.

bneu_laci__varga_kinga1_450
 

– A lányok maximális teljesítményt nyújtottak és az itteni fogadtatás is megerősített bennünket abban, hogy ezt az előadást továbbra is a színen tartjuk, hiszen sok település van még akár Kalocsa közvetlen környezetében, ahol még nem mutattuk be, és várjuk, hogy keressenek bennünket. Bízom abban, hogy a székesfehérvári hírek hallatán mások is kedvet kapnak, hogy meghívják a darabot, amelynek összességében ez volt a tizenegyedik előadása és úgy érzem, a fesztiválszereplés új lökést adott neki – fűzte az elmondottakhoz Bneu László társulatvezető, a darab rendezője.

– Dunai Ferenc „A nadrág” című vígjátékával továbbra is fellépünk, hiszen abból mindössze pár előadás volt ez idáig. Legközelebb november 12-én, Homokmégyen a művelődési házban fogunk vele fellépni 19 órai kezdettel, majd november 19-én a Kalocsai Színházban mutatjuk be ismét ezt a fergeteges komédiát Füstös Éva, Horváth Márta, Jambrik Ibolya, Balogh Csaba Zoltán, Mészáros Máté és Póli Róbert szereplésével – listázta a társulat vezetője, hol és mikor láthatják őket legközelebb az érdeklődők, zárszóként pedig egy gondolat erejéig visszatért Székesfehérvárra. Büszkén jelentette, hogy valószínűleg a Kalocsai Thália Társulat jövőre is ott lesz a Paál István Fesztiválon, a bíráló bizottság ugyanis meghívott bennünket „A nadrággal” is.Kalocsai hírek

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Paks II. a hosszú távú ellátásbiztonság záloga

Atomenergia nélkül nincs ellátásbiztonság Európában, Paks II. pedig hazánk hosszú távú...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás