Túl az első szakmai megmérettetésen

Országos találkozón remekelt színjátszó társulatunk

2016.11.28 10:38    |    -sist-  

A székesfehérvári Matolcsi Miklós Kulturális Egyesület szervezésében a Szabadművelődés Házban ötödik alkalommal rendezték meg október utolsó hétvégéjén a Paál István Fesztivált (PIF). Az amatőr színjátszók országos seregszemléjéről nem hiányzott a repertoárját és tagságát folyamatosan bővítő Kalocsai Thália Társulat sem, akik büszkén mondhatjuk, sikerrel vették az első szakmai megmérettetést.

A szervező egyesület elnöke, Bartyik Gábor egy idézettel foglalta össze rendezvényünk jelentőségét, mondván, „amit az amatőr színház tud, azt a kőszínház még, vagy már nem tudja”. Ennek szellemében állhatott színpadra a jelentkező huszonhat társulat leharmadolt mezőnye. A megmérettetésre jelentkezett Kalocsai Thália Társulat produkciója, az „Acélmagnóliák” bennmaradt a top 10-ben, így október 29-én Füstös Éva, Horváth Márta, Iván Adrienn, Jambrik Ibolya, Kovács Zsuzsa és Varga Kinga megmutathatta, mi fán teremnek a „mi magnóliáink”.

szinhaz1_450
 

A megérdemelt siker nem is maradt el, hiszen a Börcsök Enikő Jászai Mari-díjas színésznő, Adorján Viktor író-rendező és dr. Matuz János, a Vörösmarty Színház művészeti intendánsa alkotta neves zsűri több „finomság” jobbító szándékú szóvá tétele mellett elégedett volt a „Tháliások” játékával. Mi több, a fesztivál egyik rangos különdíja is Kalocsára került, amelyet az „Acélmagnóliák” csapatához időközben csatlakozott fiatal főszereplőnőt alakító Varga Kinga nevére állítottak ki.

bneu_laci__varga_kinga2_300– Nagyon izgultunk és próbáltuk a maximumot nyújtani. E nélkül az egészséges drukk nélkül úgy gondolom, hogy nem is érdemes játszani, mert félő, hogy akkor megszokásból történne minden a színpadon, annál rosszabbat pedig nem tudok elképzelni. Nagyon ügyes volt a társulat – meséli örömmel az elismert amatőr színjátszó. – Azt mondta a zsűri, hogy „nem látott hazugságot a színpadon”, ami talán a legfontosabb. Az elismerő szavak mellett megkaptam a „legígéretesebb kezdő előadónak” járó PIF különdíjat, amit olyan társulati tagok nyerhettek el, akiknek a bemutatott játék volt élete első darabja, amiben szerepet kapott – mutatott a mellette lévő szobrocskára és a nevére kiállított, bekeretezett oklevélre Kinga, aki az eredményhirdetéskor, a neve hallatán kérdőn fürkészte a termet, van-e más Varga Kinga is odabenn.

– Az előadás elején talán a szokásosnál is jobban éreztem a ránk nehezedő nyomást, hiszen tudtam, hogy komoly zsűri fogja minősíteni a produkciót. Láttam az előttünk lévő előadásokat, valamint hallottam az azokat követő értékeléseket, amelyek nyilvánosak voltak. Ezekből egyértelművé vált, hogy az ítészek nagyon kritikusak és kertelés nélkül belemondják az emberek arcába úgy a pozitívumot, mint a negatívumot. Azonban, amikor elkezdtünk játszani, ez a drukk enyhült, hiszen egyrészt nem láttuk a zsűritagokat, másrészt, mindenki a közönségnek játszott, hiszen ők voltak, akik velünk nevettek, vagy éppen sírtak, nem csak az a három ember, aki a végén minősít – meséli a nap történéseit a PIF-különdíjas tehetség, aki nem kis áldozatot hozott azért, hogy megvalósítsa gyermekkori álmát, és a nagyérdemű elé lépjen.

– Ez az oklevél rengeteget jelent számomra, annál is inkább, ugyanis ez a magánéletemben komoly lemondással járt. Nehéz döntés elé kerültem, de ez a szakmai elismerés azt igazolja számomra, hogy akkor jó irányba léptem! Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy ez a díj nem csak az enyém! Osztozunk rajta minden „acélmagnóliával”, hiszen együtt álltunk a színpadon, együtt hoztuk létre a darabot, és külön senki sem emelkedhet ki úgy, hogy a többiektől nem kap támogatást – szólt ki színésztársainak.

bneu_laci__varga_kinga1_450
 

– A lányok maximális teljesítményt nyújtottak és az itteni fogadtatás is megerősített bennünket abban, hogy ezt az előadást továbbra is a színen tartjuk, hiszen sok település van még akár Kalocsa közvetlen környezetében, ahol még nem mutattuk be, és várjuk, hogy keressenek bennünket. Bízom abban, hogy a székesfehérvári hírek hallatán mások is kedvet kapnak, hogy meghívják a darabot, amelynek összességében ez volt a tizenegyedik előadása és úgy érzem, a fesztiválszereplés új lökést adott neki – fűzte az elmondottakhoz Bneu László társulatvezető, a darab rendezője.

– Dunai Ferenc „A nadrág” című vígjátékával továbbra is fellépünk, hiszen abból mindössze pár előadás volt ez idáig. Legközelebb november 12-én, Homokmégyen a művelődési házban fogunk vele fellépni 19 órai kezdettel, majd november 19-én a Kalocsai Színházban mutatjuk be ismét ezt a fergeteges komédiát Füstös Éva, Horváth Márta, Jambrik Ibolya, Balogh Csaba Zoltán, Mészáros Máté és Póli Róbert szereplésével – listázta a társulat vezetője, hol és mikor láthatják őket legközelebb az érdeklődők, zárszóként pedig egy gondolat erejéig visszatért Székesfehérvárra. Büszkén jelentette, hogy valószínűleg a Kalocsai Thália Társulat jövőre is ott lesz a Paál István Fesztiválon, a bíráló bizottság ugyanis meghívott bennünket „A nadrággal” is.Kalocsai hírek

Hét közben nem változnak a rendelési idők

A fogorvosok ötéves szerződés alapján végzik a fogorvosi ellátást városunkban, mely szerződések a...

Megszokott rendben folyik az oktatás

 A Tankerület vezetője által hivatalosan is megerősítve immár bizonyosan nem szóbeszéd, hogy a...

A végstádiumban lévő betegek látogathatók a kórházban

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos valamennyi fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézmény részére...

Megújul az 52-es és 54es főút két fontos szakasza – Az útfelújítás 2021. második felében kezdődi

Miután a Magyar Közlönyben is megjelent, Font Sándor országgyűlési képviselő Solt határában, a...

Dr. Filvig Géza: Köszönöm, további fegyelmezett hozzáállást, türelmet, kitartást kérek, amíg a helyzet megköveteli!

Este nyolc után országszerte kihalt utcák fogadják a néhány – megfelelő igazolások...

Kiváló lehetőség a Mérnök leszek a Paks II.-nél program

Részmunkaidős foglalkoztatást, a diplomamunkához, tanulmányok sikeres befejezéséhez szakmai...

Kijárási és gyülekezési korlátozás lépett érvénybe

A koronavírus-járvány miatt a kormány döntésének megfelelően november 4-én, szerdán életbe lépett a...

Platinadiplomás fotóművész Bedi Gyula, Uszód polgármestere

A fotográfia területén kiemelkedő személyek érdemeinek elismerésére a Magyar Fotóművészeti...

Font Sándor: 64 éve, november 4-én rohanták le Magyarországot az orosz tankok

Font Sándor országgyűlési képviselő az október 23-án tartott városi megemlékezésen nagy ívű...

Filvig Géza: Egyetlen forintot nem bukott a város a Kertvárosi csapadékvíz-projekten

Király Róbert ellenzéki képviselő és a Békés Kalocsáért Egyesülethez köthető helyi portál szerint a...

Indul a Kalocsai Néplap Mikulás napi nyereményjátéka! „Van zsákodban minden jó…”

Kedves Kalocsai Néplap Olvasó! Kedves Gyerekek! Már csak néhány hét van hátra, hogy a várva...

LED TV, tolószék adomány a Szent Kereszt Kórház Krónikus Osztály betegei részére

A foktői székhelyű Pirates Family Motoros Club képviseletében Holler Attila, Nagy István, Szigeti...

Nagy értékű orvosi műszerek érkeztek a Szent Kereszt Kórházba

  Az ÁEEK beszerzésében a napokban orvosi műszerek tucatjai érkeztek a Bács-Kiskun Megyei...

Megnyílt Kalocsa legkorszerűbb ipari, építőipari szakáruháza a Bátyai úton

Teljes körű rekonstrukciót követően, városképi szempontból is kiemelkedőt alkotva adta át Bátyai úti...

Negyedmilliárd a Szőlőkköze fejlesztésére

A legutóbb megtartott képviselő-testületi ülés két legfontosabb döntése az Ifjúsági Ház udvarán...

Országosan elsők közt adták át az 550 milliós iskolabővítést Kalocsán

A nemzeti ünnepet megelőző napon, október 22-én, csütörtökön illusztris vendégek és szónokok...

Főhajtás ’56 áldozatai előtt a börtönnél

Az 1956-os forradalom és szabadságharc kalocsai eseményei szempontjából történelmi helyen, a...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás