Polgárőr és családi nap Szeliden

2017.10.17 15:04    |    H-né G.E.  

A Szelidi-tó adott otthont az idei esztendőben a XVIII. Bács-Kiskun Megyei Polgárőr és Családi nap rendezvényének. Megyénkben 117 polgárőr egyesület mintegy 4000 fővel a rendőrséggel együttműködve ad közszolgálatot. Munkájukban már közel 100 fő ifjú polgárőr is részt vesz, biztosítva az utánpótlást e nemes, önkéntes szolgálatban.

A hivatalos megnyitó előtt dr. Fekecs Dénes, az Országos Polgárőr Szövetség elnökhelyettese, a Bács-Kiskun Megyei Szövetség elnöke 25 éves polgárőr szolgálatért elismerésben részesítette Horváth Józsefet, Dobrán Jánost, Digner Ferencet, Dékány Lászlót, a Soltszentimre Községi Polgárőr egyesület tagjait; valamint Vancsura Andrást a tabdi; Szabó Gábort és Krepsz Károlyt a szalkszentmártoni egyesület tagjait. Kiváló Polgárőr Szolgálatért elismerésben részesült: Kanizsa Mihály (Orgovány), Szamek Gábor (Tompa), Szántó Mihály (Kiskunhalas), Müller Ferenc (Lakitelek), Budorai Antal (Kiskunmajsa), Illés Péter (Fajsz), Varga János (Nyárlőrinc), Bácskai Tamás (Kecskemét), Fördös Gábor (Páhi), Dér Sándor (Akasztó), Fiar József (Dunapataj), Okvátovity Tibor (Bátya), Pásztor Imre (Solt), Harangozó György (Uszód), Zentai István (Tataháza), Kis-Czakó Lászlóné (Kiskun-félegyháza), Majorosné Dudás Erzsébet (Izsák), Krausz György (Helvécia), Bene Antal (Solt-vadkert), Horváth Attila (Kecskemét), Bálint Imre (Dunavecse), Madarász József (Balotaszállás), Katymaracz Dávidné (Bácsbokod), Fogli Csaba (Soltszentimre), Hellebrand Janos (Ágasegyháza), Pázmány József (Nagybaracska), Antal István (Tiszakécske), Jasper Lajos (Dunafalva), Lukácsi János (Szabadszállás), és Kalmár Imréné (Csengőd) polgárőr.

 

polgor2_450
 

 

polgor1_607Szintén még a megnyitó előtt Huszta István, Balotaszállás Község polgármestere kiemelkedő munkájukért adta át az önkormányzat elismeréseit a balotaszállási egyesület tagjainak. Az Országos Polgárőr Szövetség által meghirdetett logópályázat 2. helyezéséért járó jutalmat dr. Túrós András országos szövetségi elnök adta át Szerdahelyi Fruzsinának. Érdekes tájékoztatót hallhatott a közösség Nagy Viktor alezredestől az önkéntes területvédelmi század munkájáról, feladatköréről, tevékenységéről.

A hivatalos megnyitó a Himnusszal vette kezdetét, melyet személyes jelenlétével megtisztelt többek között dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke; Font Sándor országgyűlési képviselő, dr. Bábel Balázs főtisztelendő érsek úr megbízásából Vass Huba Zoltán kerületi esperes plébános; Csóti András büntetés- végrehajtás altábornagy; dr. Dános Valér nyugállományú rendőr vezérőrnagy, dr. Füzesi Viktor büntetés-végrehajtási ezredes, az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka, Dusnoki Csaba Dunapataj Nagyközség polgármestere; dr. Fekecs Dénes az Országos Polgárőr Szövetség elnökhelyettese, a Bács-Kiskun Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének elnöke.

A települések polgárőrei táblákkal, zászlókkal felsorakozva impozáns megjelenéssel köszöntötték, tisztelték meg egymást, valamint a jelenlévő önkormányzati képviselőket, a megyei rendőrkapitányságok, határrendészeti kirendeltségek, katasztrófavédelmi szervezetek vezetőit, a más megyéből érkezett szövetségek elnökeit, a megyei polgárőrszövetség elnökségének tagjait. Elismeréssel, tisztelettel telített ünnepi beszédekkel köszöntötték a polgárőröket vezetőik, miután dr. Fekecs Dénes hivatalosan megnyitotta a rendezvényt. Az Országos Polgárőr Szövetség elnöke kiemelkedő tevékenységük elismeréseként a polgárőr érdemkereszt arany fokozatával tüntette ki: fr. Füzesi Viktort, Kollár Pétert, Balogh Károlyt, Glavatity Andrást és Néma Lászlót. A polgárőr érdemkereszt ezüst fokozatát vehette át: Tóth Tibor, Csíik József, Kovács József, Gubicsák István, Molnár László és Baranyi János. A bronz fokozatot kapta: Dobó Vincéné, Soltiné Turcsán Katalin, Magony István, Torma István, Majer Zoltán, Erdős János.


polgor3_450

 

A kiemelkedő teljesítményt nyújtó polgárőr egyesületeknek és polgárőröknek Dávid Károly rendőr dandártábornok adta át az elismeréseket, úgymint a Jánoshalmi Önkéntes Polgárőr Egyesület, Buják István, a Hercegszántó Polgárőrség tagja; Kovács Benő, a Katonatelepi Polgárőrség Egyesület elnökségi tagja; Engi Imre, a Bácsalmási Polgárőr Egyesület elnökhelyettese, Vincze Péter, a Solti Polgárőr Egyesület tagja, Bálint Imre, a Dunavecséért Új- Polgárőrség és Bűnmegelőzési Egyesület tagja. Kiskunhalas, Tiszakécske és Kiskunfélegyháza polgármestereinek felkérésére dr. Fekecs Dénes, Kovács Ernő, Balla László a tagtársak előtt adták át az elismeréseket a három település polgárőreinek, egyesületeinek. A hivatalos rész lezárása után a fellépők sora követe egymást a színpadon, izgalmas és érdekes bemutatóval várta az érdeklődőket az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet akció csoportja. A fellépők között köszönthette a közönség a Hartai Zeneiskola Tanári Zenekarát, a Dunapataji Népdalkör és Hagyományőrző Egyesületet, a Drágszéli Hagyományőrző Nép-táncegyüttest, a szakmári Hagyományőrző Táncegyüttest, a Hartai Hagyományőrző Kulturális Együttest, az Öregcsertői Őszirózsa Asszonykórust, a Fényes Csillag Citerazenekart Dunapatajról, a Solti Mazsorett Csoport előadását. Szemet gyönyörködtető, szívet szorongató, magas színvonalú műsorral kedveskedtek a csoportok a polgárőröknek.

 

polgor7_450
 

 

A főzőversenyre 22 csapat nevezett, a zsűri hosszas fontolgatás után osztotta ki a díjakat, jutalmazta a helyezetteket. A verseny végeredménye: I. helyezett Tiszakécske, II. helyezett Kalocsa, III. helyezett Kiskunfélegyháza lett. Különdíjban Kisszállást részesítette a zsűri.

A Terbe Marcel bor emlékverseny nyertesei is ezen a rendezvényen vehették át a díjakat. A nevező 34 értékelésre beadott bor között 13 arany, 12 ezüst és 9 bronz minősítés talált gazdára. A megye Polgárőr bora címet Bognár Csaba nyerte vörösbor kategóriában ca-bernet frankkal. Vörösbor kategóriában a bátyai Markó István ezüst, Okvátovity Tibor bronz minősítést hozott el a versenyről. Az idei rendezvényen közel 1200 fő beléptetést regisztráltak, a szervezők szerint az utóbbi évek egyik legsikeresebb napját hívták életre. Szép nap emlékével a tarsolyukban térhettek haza polgárőreink, térhettek vissza önként vállalt feladat teljesítésükhöz, a közt szolgálva önzetlen odaadással.Kalocsai hírek

Hamarosan lehívják az orosz hitel első részletét

Dr. Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár a Portfolio...

Áder János is eljön Szent Asztrik ünnepére

Néhány hónappal ezelőtt számoltunk be arról, hogy november 12-re nagyszabású hálaadó szentmisét...

Újra összeültek a járás polgármesterei

Okosabban kihasznált pályázati keretekről, a Duna-hídhoz kötődő közutak felújításáról, valamint...

Volt bőr a képén az idős néni átverőjének

Egy hetven feletti asszonyt rövidített meg trükkös csaló, aki a kalocsai Széchenyi lakótelepen...

„Az egyiknek épp azért tetszik, amiért a másiknak nem”

1945-ben született Császártöltésen. Kalocsán érettségizett, majd tanulmányait a szegedi...

Talán jövőre megvalósulhat a Miskei úti közvilágítás-fejlesztés

A Miskei úti lakóközösség részére szervezett „lokális” fórumon került elő a környék...

Jubileumi alkotótábor kérdőjelekkel

Augusztus 13-án, vasárnap délelőtt nyílt meg a Városi Galériában a XXV. Kalocsai Képzőművész...

Két keréken az egyirányú utcában

Mint azt múlt heti számunkban megírtuk, a kalocsai Városi Baleset-megelőzési Bizottság hétről hétre...

Tizennégy szupergép a tanműhelyben

Június elején számolhattunk be arról, hogy a kalocsai Dózsa György középiskola komoly anyagi...

A NAV levelet küld a tartozásról, túlfizetésről

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal október végéig mintegy egymillió adózót értesít arról, hogy az elmúlt...

ОРЛЁНОК – tábor a Fekete-tenger mellett

Június 23. és július 13. között nekem és a Kalocsai Szent István Gimnázium néhány másik tanulójának:...

A hőségben megnégyszereződött a kórházba került betegek száma

Múlt héten csütörtök délután 17 órakor már harmadfokú volt a hőségriasztás, így amikor pokoli, kint...

Múltidéző tábor a múzeumban

A Viski Károly Múzeum idén egy új napközis táborral készült a nyári vakációra. A Múltidéző táborba...

Ezüst fokozatú kiváló fotóművész lett Bedi Gyula

A fotográfia területén kiemelkedő személyek érdemeinek elismerésére a Magyar Fotóművészeti...

Táborozni vitték a roma gyerekeket

A Kalocsai Roma Nemzetiségi Önkormányzat az EMMI pályázatán nyerte el egy balatoni tábor teljes...

Angolul és németül varázsolhattak az ifjú mágusok

Kalocsán a Kids Club gyermekek számára idegen nyelv játékos oktatására szakosodott iskolát és annak...

Mozgássérült gyermekeket vittek táborozni

A Magyar Vöröskereszt Kalocsai Szervezete 15 fővel utazott Balatonfenyvesre július első felében,...

Kisinas tábor általános iskolásoknak

A Bajai Szakképzési Centrum két kalocsai középiskolája, a „Dózsa” és a...

A Bátrak Útján: tartalékos század alakul Kalocsán

Egy új önkéntes tartalékos formát alakít ki a Magyar Honvédség (MH), amely járási alapokon működő,...

A kétéltű

Engert Péter amerikai fesztiválokra próbálja bejuttatni az ezüstérmes paralimpikon, Suba Róbert...

Kötetbe foglalt érseki gondolatok

Az elmúlt hétfőn az Astriceum Érseki Múzeumban mutatta be a sajtó számára „Asztrik érsek...

Fekete Antal marad a Dózsa igazgatója

A pedagógus tavaly külsős és egyedüli pályázóként indult a Bajai SZC Kalocsai Dózsa György...

Túlterhelt a kórházi labor

Ebben a formában egyelőre csak elméleti szinten lehetséges, de valamelyest lehetne tehermentesíteni...

Lemondtak a pályázat megvalósításáról

A városi önkormányzat tavaly novemberben hozott határozatot arról, hogy elektromos töltőállomást...

Felelős állattartás (2.)

Az elmúlt hetekben megpróbáltuk körüljárni a címben megfogalmazott témát. Törekvésünk kiindulópontja...

A terítéken: szociális lakások, TDM, KFC, TOP és egy szétvert kamera

Bár kétségkívül a július eleji képviselő-testületi ülés legmarkánsabb napirendi pontja, ahogy azt...

Felelős állattartás

Lapunk 27. számában foglalkoztunk az állatmentés terén munkálkodók tapasztalataival (Gazdájának...

Szeptembertől már hivatalosan is sportiskolaként működnek

Kalocsai Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola. Ez lesz az új neve annak az iskolának, ahol közel...

Újabb nyertes pályázatok 600 milliós értékben

Hétfőn tartott városházi sajtótájékoztatón ismét örömteli bejelentések hangzottak el sikeres...

Bursa Hungarica Ösztöndíj Pályázat

Kalocsa Város Önkormányzata csatlakozott a Bursa Hungarica Ösztöndíjrendszer 2018. évi fordulójához....

Aláírásgyűjtés indul szag-ügyben

Kerülgethetjük, szépíthetjük, körülírhatjuk, de bizony az a szag, ami időről időre, rossz széljárás...

A bútorok novemberben érkeznek

Újabb nagy, már majdnem véglegesnek tekinthető lépéssel lett közelebb a Kalocsai Szent Kereszt...

Bemutatták a Paks II. új arculatát

Paks II. Atomerőmű Zrt. néven működik tovább a két új blokk megvalósításért felelős projekttársaság....

Döntések és választások

Lassan öt éve, hogy megújult formában, új vezetéssel működik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Domján...

Megújulóban a Közétkeztetési Intézmény főzőbázisa

Mint emlékezetes, májusban döntött arról a kalocsai városvezetés, hogy pályázatot nyújt be a...

Több mint hatszáz csőtörés a tavalyi mérleg

A múlt héten volt egy rövid időszak, amikor teljes szélességében le kellett zárni a forgalom elől a...

A fa második élete

A fa csodálatos élőlény: hatalmas, gyönyörű, titokzatos. Árnyékot ad, búvóhelyet madárnak,...

Rendszeresen szondáztatnak Szeliden

A tömegrendezvények idején főleg szondáztató járőrökből, a többi időszakban traffipaxból lesz több a...

Dr. Bálint József: majd a lakosság megmondja, jól dolgoztam-e

A július eleji képviselő-testületi ülést követően több kérdés is felmerült, amelyek tisztázására...

Hol lesz a végleges helye a szobroknak?

Lapunkat többen megkeresték, és olvasói rovatunkban is pár hete helyt adtunk egy olyan témájú...

Polgárőr és családi nap Szeliden

A Szelidi-tó adott otthont az idei esztendőben a XVIII. Bács-Kiskun Megyei Polgárőr és Családi nap...

A „sosemvolt” kalocsai KLIK-irodáról

Mint arról lapunk hasábjain olvashatott, dr. Angeli Gabriella képviselő a testület június végi...

Eljött az összegzés és a visszavonulás ideje

Megvan az ideje a vetésnek és az aratásnak. Minután az utóbbi megtörténik, összegezni kell, majd...

A beteg mindenekelőtt, vallja „Az év orvosa”

Ha tehetné, 48 órára tágítana egy munkanapot, hogy mindenre ideje jusson, és ha tehetné, sokkal több...

Zenetábor

A Kalocsai Fúvószenekari Egyesület a városi önkormányzat támogatásával egyhetes zenei tábort...

Néprajzi konferencia a Viskiben

„Hagyomány – szellemi kulturális örökség – népies rendezvény; Pillanatképek a mai...

Vállalkozói építményadó-emelés Kalocsán

Bár a tavaly ősszel belengetettnél mérsékeltebb, végső soron viszont mégiscsak megemelt vállalkozói...

Kiállítás öt évtized néptáncosairól

A kalocsai néptánc, zene és viselet hatalmas értéke és büszkesége városunknak. Ezt a kincset ma is...

„Megismerni egymást, egymás kultúráját, és örülni, nevetni, mulatni önfeledten”

Július 4-én, szerdán a lakosság által igen kedvelt, Szent István király úti menettánccal kezdődött a...

Nyár, avagy „alkalom szüli a tolvajt”

A nyári hónapok sokunk számára szabadabban telnek az év többi részénél. Ilyenkor kirándul, utazik...

Ne a csalóktól szerezzük be a téli tüzelőt

Országjáró szélhámosokat gyanít az elmúlt hetekben hozzájuk érkezett bejelentések alapján a Kalocsai...

Kalocsán miért, más városokban miért nem?

Az elmúlt heti testületi ülésen napirend előtti felszólalásában dr. Angeli Gabriella képviselő...

Mindennapi szépségeink képeken

Amit megszoktunk, azt szinte észre sem vesszük, olyan természetes, és elmegyünk a környezetünkben...

Autóbalesetben hunyt el a KKC kapusa

Megdöbbent, megrendült miértek sorakoznak egymás után. Ezekre a miértekre azonban soha nem fogunk...

Toporog a Fűszerpaprika gigaberuházása

Márciusban számolt be arról Németh József, a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. vezérigazgatója, hogy a...

Dr. Göcsei Zsuzsanna vette át az „Év orvosa Díjat”

Idén június 30-án, pénteken a Kalocsai Főszékesegyházi Kórus közreműködésével tartották meg a...

Közösségi szolgálatosok a Logikusakk táborban

Évről évre benépesül nyaranta egy hétre Mácsaszálláson az egyik út menti tanya. Tizenöt éve tartja...

Egy különleges éjszaka a múzeumban

A réges-régi mondás szerint ott van a szívünk, ahol a kincsünk. Ez még napjaink rohanó világában is...

A TEIT és az atomerőmű: csendes csörték, zajos sikerek

Kalocsán, a június elején megrendezett „25 éves a TEIT” elnevezésű tudományos...

Ismerd meg, fogadd el, működj vele együtt!

Talán így lehetne a legrövidebben megfogalmazni annak az országos pályázatnak a lényegét, amelyet...

„Gazdájának társa akar lenni, ebben talál magára, ez a kutyalét lényege”

A gondolat Alice Hoffmann amerikai írónőtől származik. Lehet, nem mindenki ért vele egyet, nekem...

Kikanyarodott elé, összeütköztek

Július 3-án, hétfőn két autó ütközött Kalocsa és Bátya között, az 51-es úton. Az egyik sofőr és utas...

Rendészeti diákoknak szimuláltak balesetet

Sikerrel rá is ijesztettek a dózsás tanulókra a kalocsai rendőrök, mivel a helyszíni tudósítások...

Rangos díj a Pata Kft.-nek

A Pata József Gépipari Kft. tulajdonosai, Pata József és lánya, dr. Pata Ildikó a mai napon a cég...

A Paks II. interaktív kamionja ősszel folytatja útját

Egymásnak adták a kilincset Paks II. interaktív kamionjában a fesztiválozók, idén nyolc rendezvényen...

Közös mederben a lakók és a Méhecskék érdekei

Lakossági fórumon öntöttek több havi egyeztetés és egy korábban finoman szólva is...

Szervezők, segítők, életmentők – köszönjük!

Május 4-én, a Vöröskereszt világnapja alkalmából az idén is elismerő okleveleket adományozott a...

A jubileumi tanév tervezett programjai a Liszt Ferenc AMI-ban

Az ötvenedik, jubileumi tanévben a hagyományos programok is ünnepi köntösbe öltöztek, mondta...

Kalocsa katonatörténete

A Kalocsai Légvédelmi Katonák Hagyományőrző Köre emlékdolgozat megírására jelentetett meg pályázatot...

Díjakat adott át a népművészeti alapítvány

A Kalocsa Népművészetéért Alapítvány a paprikafesztivál rendezvényeihez kapcsolódva díjakat adott át...

Továbbléphet a huszonötödikbe!

Úgy érezzük, mintha egy meteor gyorsaságával száguldott volna végig városunkon a XXIV. Kék Madár...

Kalocsa, a katonaváros

Május 21-én, a Magyar Honvédelem Napján a Foktői út melletti Csilás parkban ünnepélyesen felavatták...

Leállt a kórházbővítés

Bizonyára Önnek is feltűnt, hogy a Bács-Kiskun Megyei Kórházba integrálódott kalocsai Szent Kereszt...

Ezúttal a szennyvízhálózattal vannak bajok

Korábban lapunk hasábjain már olvashatott arról, hogy Kalocsa bizonyos tekintetben „időzített...

A találkozó állása: Kiskőrös – Kalocsa 1-1

Nem, kedves olvasóink, nem a sportrovat költözött lapunk 5. oldalára, ezúttal egy olyan baráti...

„Sosem voltunk ilyen közel a végéhez”

Néhány héttel ezelőtt olvashatott arról, hogy felgyorsultak a munkálatok a felújítás miatt 2011...

A Duna–Tisza köze, a Kalocsai Sárköz jeles néprajzkutatója – Bárth János 70 éves

Kecskeméten, a Cifrapalota dísztermében december 15-én köszöntötték kollégái, barátai, tanítványai a...

15 évet kapott a feleségét megkéselő kalocsai férfi

Első fokon 15 év fegyházra ítélte a Kecskeméti Törvényszék a 38 éves kalocsai férfit, aki 2012...

Ismét szakmai nap a gimnázium laboratóriumában

Május 13-án, délután nagy volt a sürgés-forgás a Szent István Gimnázium felújított...

Vizsgálják a Vajason történt olajszennyezést

Amint arról helyszíni szemle nyomán lapunk is beszámolt, a Sárköz és vízrendszerén, vagyis a...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás