Polgárőr és családi nap Szeliden

2017.10.17 15:04    |    H-né G.E.  

A Szelidi-tó adott otthont az idei esztendőben a XVIII. Bács-Kiskun Megyei Polgárőr és Családi nap rendezvényének. Megyénkben 117 polgárőr egyesület mintegy 4000 fővel a rendőrséggel együttműködve ad közszolgálatot. Munkájukban már közel 100 fő ifjú polgárőr is részt vesz, biztosítva az utánpótlást e nemes, önkéntes szolgálatban.

A hivatalos megnyitó előtt dr. Fekecs Dénes, az Országos Polgárőr Szövetség elnökhelyettese, a Bács-Kiskun Megyei Szövetség elnöke 25 éves polgárőr szolgálatért elismerésben részesítette Horváth Józsefet, Dobrán Jánost, Digner Ferencet, Dékány Lászlót, a Soltszentimre Községi Polgárőr egyesület tagjait; valamint Vancsura Andrást a tabdi; Szabó Gábort és Krepsz Károlyt a szalkszentmártoni egyesület tagjait. Kiváló Polgárőr Szolgálatért elismerésben részesült: Kanizsa Mihály (Orgovány), Szamek Gábor (Tompa), Szántó Mihály (Kiskunhalas), Müller Ferenc (Lakitelek), Budorai Antal (Kiskunmajsa), Illés Péter (Fajsz), Varga János (Nyárlőrinc), Bácskai Tamás (Kecskemét), Fördös Gábor (Páhi), Dér Sándor (Akasztó), Fiar József (Dunapataj), Okvátovity Tibor (Bátya), Pásztor Imre (Solt), Harangozó György (Uszód), Zentai István (Tataháza), Kis-Czakó Lászlóné (Kiskun-félegyháza), Majorosné Dudás Erzsébet (Izsák), Krausz György (Helvécia), Bene Antal (Solt-vadkert), Horváth Attila (Kecskemét), Bálint Imre (Dunavecse), Madarász József (Balotaszállás), Katymaracz Dávidné (Bácsbokod), Fogli Csaba (Soltszentimre), Hellebrand Janos (Ágasegyháza), Pázmány József (Nagybaracska), Antal István (Tiszakécske), Jasper Lajos (Dunafalva), Lukácsi János (Szabadszállás), és Kalmár Imréné (Csengőd) polgárőr.

 

polgor2_450
 

 

polgor1_607Szintén még a megnyitó előtt Huszta István, Balotaszállás Község polgármestere kiemelkedő munkájukért adta át az önkormányzat elismeréseit a balotaszállási egyesület tagjainak. Az Országos Polgárőr Szövetség által meghirdetett logópályázat 2. helyezéséért járó jutalmat dr. Túrós András országos szövetségi elnök adta át Szerdahelyi Fruzsinának. Érdekes tájékoztatót hallhatott a közösség Nagy Viktor alezredestől az önkéntes területvédelmi század munkájáról, feladatköréről, tevékenységéről.

A hivatalos megnyitó a Himnusszal vette kezdetét, melyet személyes jelenlétével megtisztelt többek között dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke; Font Sándor országgyűlési képviselő, dr. Bábel Balázs főtisztelendő érsek úr megbízásából Vass Huba Zoltán kerületi esperes plébános; Csóti András büntetés- végrehajtás altábornagy; dr. Dános Valér nyugállományú rendőr vezérőrnagy, dr. Füzesi Viktor büntetés-végrehajtási ezredes, az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka, Dusnoki Csaba Dunapataj Nagyközség polgármestere; dr. Fekecs Dénes az Országos Polgárőr Szövetség elnökhelyettese, a Bács-Kiskun Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének elnöke.

A települések polgárőrei táblákkal, zászlókkal felsorakozva impozáns megjelenéssel köszöntötték, tisztelték meg egymást, valamint a jelenlévő önkormányzati képviselőket, a megyei rendőrkapitányságok, határrendészeti kirendeltségek, katasztrófavédelmi szervezetek vezetőit, a más megyéből érkezett szövetségek elnökeit, a megyei polgárőrszövetség elnökségének tagjait. Elismeréssel, tisztelettel telített ünnepi beszédekkel köszöntötték a polgárőröket vezetőik, miután dr. Fekecs Dénes hivatalosan megnyitotta a rendezvényt. Az Országos Polgárőr Szövetség elnöke kiemelkedő tevékenységük elismeréseként a polgárőr érdemkereszt arany fokozatával tüntette ki: fr. Füzesi Viktort, Kollár Pétert, Balogh Károlyt, Glavatity Andrást és Néma Lászlót. A polgárőr érdemkereszt ezüst fokozatát vehette át: Tóth Tibor, Csíik József, Kovács József, Gubicsák István, Molnár László és Baranyi János. A bronz fokozatot kapta: Dobó Vincéné, Soltiné Turcsán Katalin, Magony István, Torma István, Majer Zoltán, Erdős János.


polgor3_450

 

A kiemelkedő teljesítményt nyújtó polgárőr egyesületeknek és polgárőröknek Dávid Károly rendőr dandártábornok adta át az elismeréseket, úgymint a Jánoshalmi Önkéntes Polgárőr Egyesület, Buják István, a Hercegszántó Polgárőrség tagja; Kovács Benő, a Katonatelepi Polgárőrség Egyesület elnökségi tagja; Engi Imre, a Bácsalmási Polgárőr Egyesület elnökhelyettese, Vincze Péter, a Solti Polgárőr Egyesület tagja, Bálint Imre, a Dunavecséért Új- Polgárőrség és Bűnmegelőzési Egyesület tagja. Kiskunhalas, Tiszakécske és Kiskunfélegyháza polgármestereinek felkérésére dr. Fekecs Dénes, Kovács Ernő, Balla László a tagtársak előtt adták át az elismeréseket a három település polgárőreinek, egyesületeinek. A hivatalos rész lezárása után a fellépők sora követe egymást a színpadon, izgalmas és érdekes bemutatóval várta az érdeklődőket az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet akció csoportja. A fellépők között köszönthette a közönség a Hartai Zeneiskola Tanári Zenekarát, a Dunapataji Népdalkör és Hagyományőrző Egyesületet, a Drágszéli Hagyományőrző Nép-táncegyüttest, a szakmári Hagyományőrző Táncegyüttest, a Hartai Hagyományőrző Kulturális Együttest, az Öregcsertői Őszirózsa Asszonykórust, a Fényes Csillag Citerazenekart Dunapatajról, a Solti Mazsorett Csoport előadását. Szemet gyönyörködtető, szívet szorongató, magas színvonalú műsorral kedveskedtek a csoportok a polgárőröknek.

 

polgor7_450
 

 

A főzőversenyre 22 csapat nevezett, a zsűri hosszas fontolgatás után osztotta ki a díjakat, jutalmazta a helyezetteket. A verseny végeredménye: I. helyezett Tiszakécske, II. helyezett Kalocsa, III. helyezett Kiskunfélegyháza lett. Különdíjban Kisszállást részesítette a zsűri.

A Terbe Marcel bor emlékverseny nyertesei is ezen a rendezvényen vehették át a díjakat. A nevező 34 értékelésre beadott bor között 13 arany, 12 ezüst és 9 bronz minősítés talált gazdára. A megye Polgárőr bora címet Bognár Csaba nyerte vörösbor kategóriában ca-bernet frankkal. Vörösbor kategóriában a bátyai Markó István ezüst, Okvátovity Tibor bronz minősítést hozott el a versenyről. Az idei rendezvényen közel 1200 fő beléptetést regisztráltak, a szervezők szerint az utóbbi évek egyik legsikeresebb napját hívták életre. Szép nap emlékével a tarsolyukban térhettek haza polgárőreink, térhettek vissza önként vállalt feladat teljesítésükhöz, a közt szolgálva önzetlen odaadással.Kalocsai hírek

XV. Újévi Operettgála

Helyszín: Kalocsa, Katolikus Iskola színházterme Kalocsa, Asztrik tér 1. Jegyek elővételben...

Mesekoncert ovisoknak

A korábbiakban már hírt adtunk a Kalocsai Fúvószenekar nyertes TESCO pályázatáról, amelyből...

Zászlót bontott a Békés Kalocsáért Egyesület!

    2018. november 30-án délután 15 órára invitálta a város médiumait sajtótájékoztatóra a Békés...

A Nebuló rendezvényén 50 művet díjaztak

A Kalocsai Nebuló EGYMI évről évre megrendezi azt az irodalmi pályázatot, amelyre a fogyatékosság...

Nemzeti konzultációról, kutakról, utakról és kórházról

Múlt szerda délelőtt „a sajtótájékoztatók összes írott és íratlan szabályát felrúgva”...

Honvédségi megemlékezések az évfordulókon

A Tüzér Fegyvernem napjához közel, Gábor Áron születésének 204., a Magyar Honvédség megalakulásának...

A segítség a vérükben van

A véradók napját 1988. óta ünnepeljük hazánkban a Magyar Vöröskereszt jóvoltából. E dátumhoz a...

Gerillakertész bál

A Kalocsai Gerillakertész, Szabadidő, Vízisport és Természetvédő Egyesület vacsorával,...

Bács-Kiskun megye is szerepet kap a Paks II. projekt során

Igazolta az idő a két atomrőművi blokk építéséről született döntést. A kapacitásfenntartásra az...

Paks II. korszerű, kiemelkedően biztonságos technológiát fog alkalmazni

Dr. Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár szekszárdi és...

A községek sajtótájékoztatón mutatták be a per részleteit

Mint ismeretes, Uszód, Géderlak és Dunaszentbenedek évekig állt perben a várossal, mivel Kalocsa...

Sokat tud a Dózsa és a Kossuth

A korábbi gyakorlathoz híven megosztotta egymás között a pénteki nyílt napot a Bajai Szakképzési...

Élesítették az influenza figyelő szolgálatot

Bár az utóbbi hetekben kifejezetten barátságos arcát mutatta az ősz, ha hinni lehet a meteorológiai...

Kalocsára került a megye építészeti díja

Méltó ünnepséggel zárta az októberi építészet hónapját a kecskeméti Hírös Agórában a Bács-Kiskun...

Pánik helyett decemberig türelmet kér Font Sándor

Több felvonásban, mondhatni hullámokban kerül felszínre országos sajtóorgánumokban, hogy rendezetlen...

Rigó Loretta kalocsai lovas a Kishuszár Vágta győztese!

Októberben számoltunk be arról, hogy két lovas is volt idén a fővárosi Hősök Terén a Nemzeti Vágtán,...

Advent 2018

Az idei esztendőben 2018. december 2-án, az első adventi vasárnappal veszi kezdetét az advent, a...

A Thália Társulat új premierje

Erdős Virág: Kalocsa című darabjának bemutatójával lépett újra színre a Kalocsai Thália Társulat. A...

Két közösségi tér épül

A Kalocsai Kulturális Központ és Könyvtár „Humánszolgáltatások Kalocsa térségében” című,...

Nem lesz adóemelés – hangzott el a közös reggelin

November 6-án a Csajdakert Étteremben üzleti reggelire hívta és várta Kalocsa legnagyobb adófizető...

Egy lépéssel közelebb az új Duna-hídhoz

A napokban tájékoztatott közösségi oldalán dr. Bálint József polgármester arról, hogy újabb lépéssel...

Biciklivel hajtott turmixgépet alkottak

A Bajai Szakképzési Centrum Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma,...

Közmeghallgatás a Városházán

Kalocsa Város Önkormányzatának képviselő-testülete ülésének helye: a Városháza Díszterme ideje:...

TEIT közmeghallgatás

A Társulás 2018. évi közmeghallgatásának helye: Kalocsa, Kossuth L. u. 50. szám alatti ÖKOPONT...

A nukleáris szakma kommunikációs szakemberei kaptak tájékoztatást a Paks II. projektről

A Paks II. projekt mérföldköveit, az új atomerőművi blokkok engedélyezési folyamatát és az...

Kalocsán is házhoz mentek a rendőrök

A Kalocsai Rendőrkapitányság a Magyar Pünkösdi Egyházzal összefogva tartotta rendezvényét.

Paksi Atomerőmű Zrt. bemutatóterme

Kalocsán található bemutató teremben a Paksi Atomerőmű Zrt. tevékenységeit felölelő kiállítással...

„Az igazság munkatársai legyünk”

Az Astriceum Érseki Múzeumban múlt héten mutatták be dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek...

Sajtótájékoztató az Érsekségen

Érzékelve a főképp online felületekről lecsapódó közhangulatot, a Kalocsai Érsekség...

Kutatók éjszakája a gimiben

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is, ugyan egy kis késéssel, de sor került a Kalocsai Szent István...

Patachich Ádám érsek horvát nyelvészeti munkássága

Kalocsa történetében különösen fontos és meghatározó szerepet töltöttek be a Patachich érsekek:...

Két új szemvizsgáló egység a Vicai Optikában

A siker kulcsa a folyamatos fejlődés. Jól tudják ezt a Vicai Optika Látás- és Hallásközpontban is,...

Zárult a KalocsaVagyon Kft. ÁSZ-vizsgálata

Az Állami Számvevőszék befejezte a Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Kft. 2013-2016 közötti...

Az én „56-om”

1956 nyarától Budapesten dolgoztam az I.-es számú épületelem gyárban. Ez a gyár a XI. kerület...

Mozga László kitüntetett pedagógust kérdeztük

Lapunk korábbi számában röviden beszámoltunk arról, hogy az Országos Polgárőr Szövetség október 17-i...

XXXXII. évfolyam 45. szám - 1918. november 9.

Italmérési tilalom    A Magyar Nemzeti Tanács elrendelte, hogy a vendéglők, körök, kaszinók csak...

Műszaki és finom meglepetések az Európai Szakképzési Héten

A Bajai Szakképzési Centrum Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma,...

XXXXII. évfolyam 46. szám - 1918. november 16.

Adomány    Bárány Sándorné úrnő jótékony Nőegylet céljaira 30 koronát adományozott, melyért...

Szakmai tanácskozást folytattak a megye polgármesterei

Bács-Kiskun megyében ebben a választási ciklusban immár nyolcadik alkalommal rendezte meg a...

A Paks II. projektről kapott tájékoztatást a Magyarországi nemzetiségek bizottsága

A Magyarországi nemzetiségek bizottsága 2018. november 6-án kihelyezett ülést tartott Pakson,...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás