Polgárőr és családi nap Szeliden

2017.10.17 15:04    |    H-né G.E.  

A Szelidi-tó adott otthont az idei esztendőben a XVIII. Bács-Kiskun Megyei Polgárőr és Családi nap rendezvényének. Megyénkben 117 polgárőr egyesület mintegy 4000 fővel a rendőrséggel együttműködve ad közszolgálatot. Munkájukban már közel 100 fő ifjú polgárőr is részt vesz, biztosítva az utánpótlást e nemes, önkéntes szolgálatban.

A hivatalos megnyitó előtt dr. Fekecs Dénes, az Országos Polgárőr Szövetség elnökhelyettese, a Bács-Kiskun Megyei Szövetség elnöke 25 éves polgárőr szolgálatért elismerésben részesítette Horváth Józsefet, Dobrán Jánost, Digner Ferencet, Dékány Lászlót, a Soltszentimre Községi Polgárőr egyesület tagjait; valamint Vancsura Andrást a tabdi; Szabó Gábort és Krepsz Károlyt a szalkszentmártoni egyesület tagjait. Kiváló Polgárőr Szolgálatért elismerésben részesült: Kanizsa Mihály (Orgovány), Szamek Gábor (Tompa), Szántó Mihály (Kiskunhalas), Müller Ferenc (Lakitelek), Budorai Antal (Kiskunmajsa), Illés Péter (Fajsz), Varga János (Nyárlőrinc), Bácskai Tamás (Kecskemét), Fördös Gábor (Páhi), Dér Sándor (Akasztó), Fiar József (Dunapataj), Okvátovity Tibor (Bátya), Pásztor Imre (Solt), Harangozó György (Uszód), Zentai István (Tataháza), Kis-Czakó Lászlóné (Kiskun-félegyháza), Majorosné Dudás Erzsébet (Izsák), Krausz György (Helvécia), Bene Antal (Solt-vadkert), Horváth Attila (Kecskemét), Bálint Imre (Dunavecse), Madarász József (Balotaszállás), Katymaracz Dávidné (Bácsbokod), Fogli Csaba (Soltszentimre), Hellebrand Janos (Ágasegyháza), Pázmány József (Nagybaracska), Antal István (Tiszakécske), Jasper Lajos (Dunafalva), Lukácsi János (Szabadszállás), és Kalmár Imréné (Csengőd) polgárőr.

 

polgor2_450
 

 

polgor1_607Szintén még a megnyitó előtt Huszta István, Balotaszállás Község polgármestere kiemelkedő munkájukért adta át az önkormányzat elismeréseit a balotaszállási egyesület tagjainak. Az Országos Polgárőr Szövetség által meghirdetett logópályázat 2. helyezéséért járó jutalmat dr. Túrós András országos szövetségi elnök adta át Szerdahelyi Fruzsinának. Érdekes tájékoztatót hallhatott a közösség Nagy Viktor alezredestől az önkéntes területvédelmi század munkájáról, feladatköréről, tevékenységéről.

A hivatalos megnyitó a Himnusszal vette kezdetét, melyet személyes jelenlétével megtisztelt többek között dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke; Font Sándor országgyűlési képviselő, dr. Bábel Balázs főtisztelendő érsek úr megbízásából Vass Huba Zoltán kerületi esperes plébános; Csóti András büntetés- végrehajtás altábornagy; dr. Dános Valér nyugállományú rendőr vezérőrnagy, dr. Füzesi Viktor büntetés-végrehajtási ezredes, az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka, Dusnoki Csaba Dunapataj Nagyközség polgármestere; dr. Fekecs Dénes az Országos Polgárőr Szövetség elnökhelyettese, a Bács-Kiskun Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének elnöke.

A települések polgárőrei táblákkal, zászlókkal felsorakozva impozáns megjelenéssel köszöntötték, tisztelték meg egymást, valamint a jelenlévő önkormányzati képviselőket, a megyei rendőrkapitányságok, határrendészeti kirendeltségek, katasztrófavédelmi szervezetek vezetőit, a más megyéből érkezett szövetségek elnökeit, a megyei polgárőrszövetség elnökségének tagjait. Elismeréssel, tisztelettel telített ünnepi beszédekkel köszöntötték a polgárőröket vezetőik, miután dr. Fekecs Dénes hivatalosan megnyitotta a rendezvényt. Az Országos Polgárőr Szövetség elnöke kiemelkedő tevékenységük elismeréseként a polgárőr érdemkereszt arany fokozatával tüntette ki: fr. Füzesi Viktort, Kollár Pétert, Balogh Károlyt, Glavatity Andrást és Néma Lászlót. A polgárőr érdemkereszt ezüst fokozatát vehette át: Tóth Tibor, Csíik József, Kovács József, Gubicsák István, Molnár László és Baranyi János. A bronz fokozatot kapta: Dobó Vincéné, Soltiné Turcsán Katalin, Magony István, Torma István, Majer Zoltán, Erdős János.


polgor3_450

 

A kiemelkedő teljesítményt nyújtó polgárőr egyesületeknek és polgárőröknek Dávid Károly rendőr dandártábornok adta át az elismeréseket, úgymint a Jánoshalmi Önkéntes Polgárőr Egyesület, Buják István, a Hercegszántó Polgárőrség tagja; Kovács Benő, a Katonatelepi Polgárőrség Egyesület elnökségi tagja; Engi Imre, a Bácsalmási Polgárőr Egyesület elnökhelyettese, Vincze Péter, a Solti Polgárőr Egyesület tagja, Bálint Imre, a Dunavecséért Új- Polgárőrség és Bűnmegelőzési Egyesület tagja. Kiskunhalas, Tiszakécske és Kiskunfélegyháza polgármestereinek felkérésére dr. Fekecs Dénes, Kovács Ernő, Balla László a tagtársak előtt adták át az elismeréseket a három település polgárőreinek, egyesületeinek. A hivatalos rész lezárása után a fellépők sora követe egymást a színpadon, izgalmas és érdekes bemutatóval várta az érdeklődőket az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet akció csoportja. A fellépők között köszönthette a közönség a Hartai Zeneiskola Tanári Zenekarát, a Dunapataji Népdalkör és Hagyományőrző Egyesületet, a Drágszéli Hagyományőrző Nép-táncegyüttest, a szakmári Hagyományőrző Táncegyüttest, a Hartai Hagyományőrző Kulturális Együttest, az Öregcsertői Őszirózsa Asszonykórust, a Fényes Csillag Citerazenekart Dunapatajról, a Solti Mazsorett Csoport előadását. Szemet gyönyörködtető, szívet szorongató, magas színvonalú műsorral kedveskedtek a csoportok a polgárőröknek.

 

polgor7_450
 

 

A főzőversenyre 22 csapat nevezett, a zsűri hosszas fontolgatás után osztotta ki a díjakat, jutalmazta a helyezetteket. A verseny végeredménye: I. helyezett Tiszakécske, II. helyezett Kalocsa, III. helyezett Kiskunfélegyháza lett. Különdíjban Kisszállást részesítette a zsűri.

A Terbe Marcel bor emlékverseny nyertesei is ezen a rendezvényen vehették át a díjakat. A nevező 34 értékelésre beadott bor között 13 arany, 12 ezüst és 9 bronz minősítés talált gazdára. A megye Polgárőr bora címet Bognár Csaba nyerte vörösbor kategóriában ca-bernet frankkal. Vörösbor kategóriában a bátyai Markó István ezüst, Okvátovity Tibor bronz minősítést hozott el a versenyről. Az idei rendezvényen közel 1200 fő beléptetést regisztráltak, a szervezők szerint az utóbbi évek egyik legsikeresebb napját hívták életre. Szép nap emlékével a tarsolyukban térhettek haza polgárőreink, térhettek vissza önként vállalt feladat teljesítésükhöz, a közt szolgálva önzetlen odaadással.Kalocsai hírek

Kalocsai diadal országos diákszínjátszó-fesztiválon

Nem kis fába vágta fejszéjét a Kalocsai Szent István Gimnázium Clap & Dance fantázianevet viselő...

„A hit védelme és a szegények szolgálata”

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat címben látható jelszava közel ezer éves: a máltai lovagrend...

Sziráki Szilárd: a fejlődés és a minőség a jövő alapja

A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi- és Iparkamara idei első küldöttgyűlését ünnepélyes pillanatok...

Intézménylátogatáson vett részt a kalocsai KEF

Május 9-én, szerdán az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet által megvalósított...

Kik kapják a városi kitüntetéseket?

Május 31-ig fogadja az önkormányzat a felterjesztéseket a városi kitüntető díjakra, amelyekhez csak...

Ünnepi hétvége német testvérvárosunkban

Nemzetközi találkozón vett részt Kalocsa küldöttsége Kirchheim unter Teck-ben az elmúlt hétvégén....

Újra három osztályt indítanak

E hét pénteken zárul a Kalocsai Szent István Gimnázium pótfelvételi eljárása, aminek keretében az...

Sportlövőink eredményei a megyei és az országos bajnokságon

Rangos versenynek adott otthont a Kalocsai Sport Egyesület Sportlövő Szakosztályának lőtere április...

Idegenben idegen tánccal remekelt Nikolett és Milán

Néhány héttel korábbi szánunkban írtunk arról, hogy az Oktatási Hivatal által háromévente...

Kilenc fogvatartott érettségizett

Azzal, hogy a Kalocsai Fegyház és Börtön fogvatartottjai közül kilencen is jelezték: szeretnének...

Nyári diákmunka-lehetőség

2018. július 1. és augusztus 31. közötti időszakban „Nyári Diákmunka” elnevezésű...

Zsetonra fel! Segítsük a fúvósainkat!

Figyelemre méltó kezdeményezés a Tesco idei, „Ön választ, mi segítünk” című pályázata:...

Pályatársaival versenyzett a művészeti iskolánk tanára

A Dombóvári Belvárosi Általános és Alapfokú Művészeti Iskola Alapfokú Művészeti Iskolája április...

A szobatisztaság, és ami ezzel összefügg

A Tomori Pál Városi Könyvtár Baba-mama Klubjában a szobatisztaságról tartott előadást-beszélgetést...

Teakóstoló a könyvtárban

Májusban indult útjára a könyvtár új sorozata „A szakirodalom sokszínűsége” címmel. Az...

A Magyar Honvédség megalakulása 170. évfordulója jegyében

A Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége (BEOSZ), a BEOSZ Dél-alföldi Régió (DAR), valamint a...

Egy korszak vége, egy másik kezdete

Zsúfolásig megtelt nézőtér várta a város legnagyobb középiskolája, a Dózsa végzős diákjait múlt...

Elbúcsúztak a kollégisták is

A Bajai Szakképzési Centrum Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma...

Új távlatokat nyitó tulajdonosváltás az EMIKA Zrt-ben

Jó ideje keringett már a városban a szóbeszéd a város egyik legnagyobb, és legrégebbi vállalatának...

Fejlődő együttműködést remélnek a testvérvárosok

A testvérvárosi majális alkalmával sikerült megszólaltatni az itt ünneplő Günter Riemer kirchheimi...

CSÓKA, avagy közösségfejlesztés és segítségnyújtás

CSÓKA = Csomópont Kalocsán. Ezzel az elnevezéssel és vadonatúj programokkal nyílt meg újra a Petőfi...

Egyre szaporodnak az élősködők

Az elmúlt évek tapasztalataiból jól leszűrhető: mind jobban tolódnak a keleti országrész felé a...

Nem adott elsőbbséget az autós

Múlt héten szombaton könnyebb sérüléssel járó baleset történt Kalocsán a Paksi közben. Ok: a...

Szezonnyitó a Fazekas Alkotóházban

Dupla kiállítás megnyitóval, komolyzenei hangversennyel, majd sütögetős-beszélgetős esti programmal...

Új rendező debütált a Thália Társulatban

Múlt heti számunkban írtunk a Kalocsai Thália Társulat nagy sikerű új bemutatójáról, a „Csak...

Új logó, új belső dizájn, világszínvonalú szolgáltatás

Ebben az évben ünnepli a Vicai Látás- és Hallásközpont 25 éves jubileumát, mely alkalomból a cég...

Fogom a kezed

A Nebuló EGYMI, a városunkon és a környező településeken élő, fogyatékosság miatt sajátos nevelési...

Harmadik helyezés az országos versenyen

Balatonbogláron rendezték április 21-én az Országos Szakközépiskolai Közismereti Tanulmányi Verseny...

Bemutatkoztak a kalocsai tehetségek

Évről évre nagy népszerűségnek örvend a Tehetségnap nevet viselő rendezvény, melynek idén is a...

Országos mezőnyben táncol Nikolett és Milán

Az Oktatási Hivatal háromévente rendezi meg azt a művészeti megmérettetést, amely kifejezetten az...

14.alkalommal nyílt kiállítás a helyi művészek munkáiból

A legeredetibb alkotások között modern, pop-kulturális utalásokkal eltúlzott montázs és...

Átvette képviselői megbízó-levelét Font Sándor

Péntek délután a Bács-Kiskun megyei 3. számú választókörzet központjában, Kalocsán vette át dr....

Szűrővizsgálatot javasol a szakorvos

Macskaszőrallergiát macskával, szénanáthát recept nélkül kapható gyógyszerekkel is lehet kezelni, de...

Lakásbérléstől a reptéren át pályázatdömpingig

Évek óta nem látott higgadtság, viszonylagos harmónia, és egyöntetű döntéshozatali mechanizmus...

Egy európai turné első állomása voltunk

Április 19-én délután a művelődési központ kamaratermében egy különleges hangverseny részese...

Kamaszkorú rendezvény

Merthogy 16 éves. Ki hinné! Milyen gyorsan elszaladtak az évek! A Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti...

Cserenkó Gábor könyvbemutatója a könyvtárban

Április 23-án, a Könyv Napján Cserenkó Gábor volt a Kalocsai Tomori Pál Városi Könyvtár vendége, aki...

Ingyenes tanulmányi kirándulás a Belvárosi iskolában

A Belvárosi Nebulók Alapítvány támogatójának köszönhetően az iskola 16 tanulója 3 pedagógussal 2018....

Elkezdődött a börtön homlokzatának felújítása

A múlt héten elkezdődött, ami a Kalocsai Fegyház és Börtön épülete körül már jó ideje érlelődött...

A kalocsai állomány kitüntetettjei

A rendőrség napja alkalmából a megyei főkapitányságon tartott ünnepségen jutalmazták Bács-Kiskun...

Hetvenen ballagtak el a Kossuthból

A Bajai SZC Kalocsai Kossuth Zsuzsanna Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája múlt csütörtökön,...

Ballagás a Szent István Gimnáziumban

Május 5-én, szombat 10 órától ballagtak a kalocsai Szent István Gimnázium végzősei a Szent István...

Nagyszabású konferenciát szervezett a KEF

Városunkban 2002-ben alakult meg a Kalocsai Kábítószerügyi Egyeztető Fórum, melynek működése ugyan...

A környezetvédelem fontossága

Korunk egyik legfontosabb kérdése, a globális felmelegedés több tudományág szakembereit...

Félszáz éve, kétszázan

Vasárnap népes vendégsereg gyűlt össze a meszesi Juca néni csárdájában, hogy együtt emlékezzen a...

Kalocsán is sikeres a felzárkóztatási program

Persze az Emberi Erőforrás Operatív Program több mint hatmilliárd forintos keretéből történő...

Szakmák Éjszakája a „Dózsában”

Immár harmadik alkalommal került megrendezésre a Szakmák Éjszakája a Bajai SZC Kalocsai Dózsa György...

Népdalos találkozó Cserey József emlékére

A Mezei Virágok Népdalkör szervezésében került sor arra a találkozóra, amellyel Cserey József...

In memoriam Medgyes János (1946–2018)

Örökre eltávozott egy jó barát, a város egyik közismert személyisége. 1957 óta élt családjával...

Ezt tudni a honfoglaló magyarokról

Dr. Révész László, a Szegedi Tudományegyetem Régészeti Tanszékének docense múlt szerdán tartott...

Francia Nap a Schöffer Gyűjteményben

Változatos pályát járt be az a sok évvel korábbi kezdeményezés, hogy a világhírű kibernetikus...

Százezres károkat okozhatnak a vegyszertolvajok

Bizony – jól olvassa! Vegyszertolvaj. Ennek a területnek is megvannak a...

Népek találkozója, faültetés, koncertek

A tematikus majálisok sorát idén is folytatja a közművelődési intézmény szervezőgárdája. Volt már...

Vérüket adva mutatnak jó példát

Annak ellenére, hogy országos, illetve régiós híradásokban időről időre – főképp nyáron...

147 bűncselekmény elkövetéséért felelhet

A kalocsai rendőrök csalással és személyes adattal visszaéléssel is gyanúsítják a pécsi férfit.

Újra megkezdődik a rendszeres zöldhulladék gyűjtés

Az FBH-NP Nonprofit Kft. újra megkezdi a biológiailag lebomló hulladék rendszeres díjmentes...

Csökkentik a külső parkolók terhelését

Dr. Mócza György főigazgató-helyettes a Bács-Kiskun Megyei Kórház Kalocsai Szent Kereszt Kórháza,...

Szent István Napok meg a csokoládé

A Kalocsai Szent István Gimnáziumban április 9-13. között rendezték meg a hagyományos ünnepi hetet,...

Nagy siker a Kalocsai Thália Társulat új premierje

Vártuk bizony! Nem is hiába. Április 14-én hét órára megtelt minden szék a Kalocsai Színházban, és...

Póli Matildánál volt a Bölcsek köve

Októberben, angolórán hirdették ki, hogy van lehetőség általános- és középiskolás kategóriában részt...

Tudósítás két tételben

Április 11-én volt a Költészet Napja, amelyről megemlékezett a Tomori Pál Városi Könyvtár, majd...

Életet mentettek a kalocsai rendőrök

A Duna partján, eszméletlen állapotban találtak meg egy eltűnt férfit a rendőrök, akinek az életét...

A 150 éves kúlai Népkör jubileumi rendezvénysorozata

Múlt hét végén, április 13-15. között zajlott vajdasági testvérvárosunkban, Kúlán egy jelentős...

Hónap végéig gyűjtőakció a könyvtárban

Hatodik alkalommal szervezi Czinege Piroska ötletgazda – a Tomori Pál Városi Könyvtárral...

Negyven előadás a világvallásokról

Az utóbbi évek biztosan leghosszabb előadássorozatának szervezésébe vágott bele a Kalocsai...

Robotokkal és VR-szemüveggel csábít a Dózsa

Néhány szakmabeli üzem is megirigyelhetné a Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma,...

Összefogtunk az ízületek gyógyításáért

Ősszel indult, hónapokig tartott, komoly közérdeklődés övezte, és tavaly karácsony-tájt kezdett...

Vörös Márta II.: textilcsodák, Prokop másik arca, liturgikus kincsek, klisék

Négy „nagy dobásra” készül ebben az évben Kalocsa legfiatalabb múzeuma, az Astriceum...

Rekviem az érsekkerti öreg tölgyért

Múlt csütörtökön és pénteken sokak látogattak ki elbúcsúzni a kalocsai Érsekkert egyik legöregebb...

Hulladékszállítási díjhátralék beszedése

Díjbeszedők személyesen keresik meg a hulladékszállítási díjhátralékkal rendelkező lakosokat. A...

Drágult a szociális étkezés és a bölcsődei szolgáltatás

A kalocsai képviselő-testület országgyűlési választások előtt vélhetően múlt kedden utoljára tartott...

Megvan a Duna-híd tervezője

A város környékén lévő úthálózat fejlesztését, új utak építését, valamint a várhatóan 2021-22-ben...

Közös mederben a lakók és a Méhecskék érdekei

Lakossági fórumon öntöttek több havi egyeztetés és egy korábban finoman szólva is...

Szervezők, segítők, életmentők – köszönjük!

Május 4-én, a Vöröskereszt világnapja alkalmából az idén is elismerő okleveleket adományozott a...

A jubileumi tanév tervezett programjai a Liszt Ferenc AMI-ban

Az ötvenedik, jubileumi tanévben a hagyományos programok is ünnepi köntösbe öltöztek, mondta...

Kalocsa katonatörténete

A Kalocsai Légvédelmi Katonák Hagyományőrző Köre emlékdolgozat megírására jelentetett meg pályázatot...

Díjakat adott át a népművészeti alapítvány

A Kalocsa Népművészetéért Alapítvány a paprikafesztivál rendezvényeihez kapcsolódva díjakat adott át...

Továbbléphet a huszonötödikbe!

Úgy érezzük, mintha egy meteor gyorsaságával száguldott volna végig városunkon a XXIV. Kék Madár...

Kalocsa, a katonaváros

Május 21-én, a Magyar Honvédelem Napján a Foktői út melletti Csilás parkban ünnepélyesen felavatták...

Leállt a kórházbővítés

Bizonyára Önnek is feltűnt, hogy a Bács-Kiskun Megyei Kórházba integrálódott kalocsai Szent Kereszt...

Ezúttal a szennyvízhálózattal vannak bajok

Korábban lapunk hasábjain már olvashatott arról, hogy Kalocsa bizonyos tekintetben „időzített...

A találkozó állása: Kiskőrös – Kalocsa 1-1

Nem, kedves olvasóink, nem a sportrovat költözött lapunk 5. oldalára, ezúttal egy olyan baráti...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás