Változások jönnek

Új vezető a Porcelán Manufaktúra élén

2015.04.15 15:23    |    V.I.  

A negyvennégy éve alapított Kalocsai Porcelán Manufaktúra épületében nagy változások történtek – és fognak még történni. Erről az üzem irányítását az év elején átvett Kárász László Csaba nyilatkozott lapunknak. A részletekről a vezetővel készült interjúnkból tudhat meg sokkal többet – de (egyelőre) nem mindent. Mindjárt az is kiderül, hogy miért!

Mielőtt arról beszélgetnénk, hogy a vezetőváltás ténye milyen további változásokat hoz a porcelánban folyó mindennapokat tekintve, kérem, meséljen arról, hogy milyen közös múltja van már Önnek a Kalocsai Porcelán Manufaktúrával? 

– Hét éve lakom már Kalocsán, és a tulajdonosváltásig üzemvezetőként dolgoztam a manufaktúránál. Hollóházáról költöztem egyébként ide. Azelőtt huszonöt évig voltam az ottani porcelán manufaktúra üzemvezetője, majd vezetője. Emellett egy német céget is irányítottam három évig, most pedig a Kalocsai Porcelán Manufaktúrát vezetem.

02porcelan01_600

Mi szél hozta Kalocsára?

– A porcelán. Egészen konkrétan az előző tulajdonosi kör hívott Kalocsára. Közösen kezdtünk el gipszformákat és a különböző termékeket fejleszteni, majd megkértek, hogy költözzek ide, én pedig örömmel tettem ennek eleget.

Milyen célok fogalmazódtak meg Önben, amelyeket vezetőként szeretne megvalósítani? Új távlatok nyíltak meg Ön előtt az irányítói poszttal?

– El kell mondanom, hogy a korábbi tulajdonosi körrel is nagyon jól tudtunk együtt dolgozni. Az elmúlt években a porcelánipar beszűkülése vitt bennünket abba az irányba, hogy cserépkályhacsempe-fejlesztéssel, vagy éppen kerámiagyártással és más bérmunkával foglalkozzunk. Most úgy tűnik, hogy az iparágban egyre kevésbé érzékelhető a válság, mondhatni fellendülőben van a porcelánipar. A kalocsai mintának, amely természetesen elmaradhatatlan része a termékeinknek, az utóbbi években hatalmas divatja volt. Az, hogy ez meddig tart ki, most bizonytalannak tűnik, de az a dolgunk, hogy a termékeink által népszerűsítsük és szinten tartsuk, sőt, fellendítsük a keresletet iránta.

Milyen stratégiák és módszerek állnak ehhez a Kalocsai Porcelán Manufaktúra rendelkezésére?

– Hatalmas előny, hogy magunk állítjuk elő a porcelánt. Ebből fakadóan a fejlesztéstől kezdve a gipszformákig bármit meg tudunk helyben valósítani. Ez azért fontos, mert ilyen adottságokkal három hónap alatt tudunk új terméket kifejleszteni és piacra dobni. Ugyanez a folyamat a nagyobb porcelángyártóknak akár évekig is eltarthat.

Az asztalon éppen egy ilyen termékcsalád tagjai sorakoznak. Egy gyönyörű, kalocsai motívumokkal díszített, egyedi formavilágú bögre-szériáról beszélünk. Mi ezeknek a termékeknek a különlegessége és mikor tarthatják a kezükben a vásárlók? Bár ezzel már némileg elébe szaladok egy következő kérdésnek…

02porcelan02_600

– Igen! Ennek a kollekciónak az a specialitása, hogy egy szegletes bögréről beszélünk, amelynek a különlegessége, hogy géppel nem lehet legyártani. A csészék kézzel és manufakturális technológiával készülnek, azaz nem leutánozhatóak. A kalocsai minta két-két színével díszítettük a bögréket, amelyek szűk másfél hét múlva kerülnek kereskedelembe különböző színű variációkkal, így mindegyiket össze lehet majd gyűjteni. Többek között a manufaktúra bejárata melletti helyiségben kialakított és felújított boltunkban is kapható lesz ez a termékcsalád.

Bár a beszélgetésünk előtt megmutatta már az üzlethelyiséget, kérem, hogy írja le, hogyan is kell elképzelnie a leendő vásárlónak ezt a boltot? Hogyan fest a belseje és hogyan ötvözi a porcelántermékek modern eleganciáját a falusias hangulattal?

– A bolt két sarkában nádtetővel burkolt, kalocsai mintákkal díszített falú kisházakat alakítottunk ki, hogy paraszti jelleget adjon a helyiségnek. Ugyanakkor a porcelán fehérségéhez barna színű bútorokat választottunk. Egyébként a kiegészítők, vitrinek és a díszletek tekintetében egyaránt a fehér és a sötétbarna szín dominál.

Beszéljünk a termékfejlesztésről! E tekintetben milyen ötletei vannak?

– Ezen területen azt látjuk, hogy a piac a magasabb árfekvésű termékeket veszi fel a leginkább. Létrehoztunk egy új, lepkés kollekciót, amely magasabb árkategóriában mozog és van is iránta érdeklődés. A fehér és az arany kombinációja ugyancsak kelendő lett az utóbbi időben, és azt tapasztaljuk, hogy a több aranyat, illetve a több kézimunkát tartalmazó termékek sokkal keresettebbek, mint az alacsony árfekvésűek.

Magyarul az exkluzív, illetve a prémiumtermékek a legkelendőbbek?

– Én úgy vélem, hogy igen. Nyersen fogalmazva az olcsó és a gagyi termékek követése nem gondolom, hogy cél lehet a manufaktúra számára. Már csak azért sem, mert nemes anyagú, kézzel festett termékeket árulunk, ami megkövetel egyfajta koncepciót.

Térjünk rá a turizmusra! Jelenleg hogy látja, milyen helyet tölt be a manufaktúra Kalocsa turisztikai vérkeringésében, és mit nyújt a látogatóknak?

– Nyitást és változtatást egyaránt tervezünk a turisztikai kínálat terén. A jelenlegi felállás szerint, ha bármikor jöttek csoportok, akkor fogadtuk és végigvezettük őket az épületen. Megmutattuk mind az öntés, mind a festés technológiáját. Az új rendszert úgy képzeltük el, hogy óránként fogunk indítani látogatócsoportokat, akik több helyszínen lesznek körbevezetve. Megmutatjuk nekik a boltot, az öntés- és a tisztítás folyamatát, valamint a gáz- és a dekor-kemencéket. Természetesen mindenütt a kalocsai népi motívumok köszönnek majd vissza.

Az ehhez vezető út viszont nem könnyű, hiszen ebben a pillanatban is több helyszínen dolgoznak az épület állagának javításán. Mi történik most?

– Éppen festés és karbantartás folyik. A terveink szerint a jövő héten nyithatjuk meg az új látogatói folyosókat, amelyek akkora már tisztára lesznek meszelve és festve. Új bútorokat és vitrineket helyeztünk már el, valamint rendbetettük a mellékhelyiségeket és lesznek kávé- és ital automatáink is, hogy a vendégek minél komfortosabban érezzék magukat nálunk.

Hogyan lehet azt elérni, hogy a hébe-hóba betérő látogatókból ideális esetben óránként legyen sorban állás a következő üzemlátogató turnusra?

– Teljesen új arculatot kell adnunk a Kalocsai Porcelánfestő Manufaktúrának, amelyet többek között egy készülő, új weboldallal szeretnék erősíteni és általa ide hívni az ország, vagy a világ bármely pontjáról a turistákat.

Tehát online ráerősítés indul.

– Igen.

Interaktívabb lesz a jelenleginél az oldal?

– Igen.

Mit lehet elárulni a készülő felületről?

– Egyelőre csak azt, hogy folyamatosan tervezzük és dolgozunk az arculatán. Várhatóan őszre fog elkészülni és elérhetővé válni az online közönség számára is.

Addig is sok sikert, további jó munkát kívánok és köszönöm, hogy mindezt megosztotta velünk!

– Én is köszönöm a beszélgetést!


Kalocsai hírek

Magyar vállalkozásokat vonnak be

Várhatóan sok munkát ad majd a hazai és persze a régióbeli cégeknek is a Paks II. atomerőmű építés...

Közel kétszáz díjazott a Sportbálon

A báli szezon kalocsai programjából nem hiányozhat városunk sportolói seregszemléje, vagyis a...

Szalmaszív és csuhé virág

Akár a közelgő Bálint nap alkalmából is készülhettek volna ezek a kézműves ajándékok, de nem így...

Az éves jegybevétel kilencven százalékát visszaforgatják a haltelepítésbe

A Dunapataji Horgászegyesület február 2-án tartotta közgyűlését, melyen az elnökség nevében Katona...

Megyei Történelemverseny a gimnáziumban

Február 6-án délután a megye több városából középiskolás fiúk és lányok érkeztek a Kalocsai Szent...

„Életre valók”

A címben említett kifejezés egybe- és külön írva is kifejezi a program lényegét: életre való dolgok...

Kibővült kategóriákkal várja az innovációkat az MVM EDISON startup verseny

Negyedik alkalommal kerül megrendezésre az MVM EDISON startup verseny, amelyre idén február végéig...

Nukleáris energia nélkül Európa nem tudja megvalósítani a klímasemlegességet

A nukleáris energia előállítása nagyon progresszív, jövőorientált és modern formája a villamos...

A miniszterelnöknél kevés elkötelezettebbel találkoztam a hídépítés ügyében

„Igen, én is voltam a Karmelitában... Mint ahogy azt a teljes magyar sajtó megírta, minden...

Kibővült kategóriákkal várja az innovációkat az MVM EDISON startup verseny

 

Kórházban fekvő betegektől lopott

A gyanú szerint három személy állapotát kihasználva lopott el értékeket az a férfi, akit a kiérkező...

E-hulladék dömping az Eperföldi Iskolában

Lapunk nyomtatott és elektronikus felületén januárban több alkalommal közzétette azt a felhívást,...

Szabó László Dezső költő bemutatkozása a könyvtárban

Január 30-án, csütörtökön 17 órától vette kezdetét a Kalocsai Alkotók Körének harmincötödik előadása...

Szent Sebestyén búcsú Kalocsán

Kalocsán az érseki kastély Szent Sebestyén kápolnájának búcsúünnepét ülték meg 2020. január 20-án....

Falusi disznótor a Hagyományőrzők Házában

A Kalocsai Hagyományőrző Néptánc Egyesület az Érsekkert főbejárata mellett, az általuk üzemeltetett...

Kézműveseink „hazajárnak”, táncosaink debütáltak a Berlinben

Január 17-én kezdődött Berlinben a Nemzetközi Zöld Hét, amelyet a világ legnagyobb mezőgazdasági,...

Ismétlést kívánnak életre keltett hagyományaink

Január 25-én egy gombostűt sem lehetett volna elejteni a Kalocsai Színház nézőterén, amikor is...

Új lehetőségek a hazai vállalkozásoknak a Paks II. projektben

– Egyre több feladatba kapcsolódhatnak be a hazai vállalkozók a Paks II. projekt keretében. A...

Vannak már tüdőgyulladásos, szövődményes esetek

Korai vészharangot kongatni: mint arról korábban a gyermekbetegségek kapcsán is írtunk, egyelőre...

Szülők - Nevelők jótékonysági bálja

A Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola „Kertvárosi Általános Iskoláért - Gyermekeinkért...

Évek után lezárult a CsóKa

Folytatni fogják, sőt, a kalocsai tapasztalatokat felhasználva más településekre is elviszik a...

Kazinczy-verseny a Könyvtárban

A Magyar Kultúra Napjához kapcsolódó programsorozat keretében január 20-án „Szép Magyar...

Kiállításmegnyitóval és szerzői esttel tisztelgett a könyvtár

1989 óta ünnepeljük január 22-én a magyar kultúra napját annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc...

Személyi kérdések, pályázatok és vagyonnyilatkozat napirenden

Zsebbevágó, pénzzel és vagyonnal kapcsolatos napirendek uralták a kalocsai képviselő-testület múlt...

Jéri Tamás, a Kalocsavagyon Kft. leendő vezetője

Mint arról a múlt csütörtöki képviselő-testületi ülésről szóló riportunkban beszámoltuk, a...

A KSE Karate Szakosztály 2019. évét értékelték

A Kalocsai Sport Egyesület Karate Szakosztály vezetője, Szűcs Zsolt megtartotta a 2019. évi...

Röplabda a Katolikus Iskolában

Amikor 2017-ben a röplabda sportág is bekerült a látványsportágak közé, azaz pénzügyileg más...

Szalagavató a Szent István Gimnáziumban

  Szalagavató ünnepségre gyűltek össze január 17-én a végzős diákok családjai, barátai és tanárai....

Teljes körű tájékoztatást kaptak a Paks II. projektről az érintett térség településvezetői

Az új atomerőművi blokkok létesítése kapcsán alakult Paksi Társadalmi Tanácshoz tartozó 47 település...

Az erdei fülesbagoly

Az erdei fülesbagoly Magyarország legismertebb és a lakott területeken is leggyakoribb bagolyfaja. A...

Nyitva a Cabernet Borturisztikai Látogatóközpont

Cabernet Borturisztikai Látogatóközpont… ízlelgessük, mert az őszi átadót követően januártól...

Így (sz)épül Kalocsa 2020-ban

Bár az építőipar az éveleji hónapokban jellemzően „téli álmot alszik”, hiszen megannyi...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás