Változások jönnek

Új vezető a Porcelán Manufaktúra élén

2015.04.15 15:23    |    V.I.  

A negyvennégy éve alapított Kalocsai Porcelán Manufaktúra épületében nagy változások történtek – és fognak még történni. Erről az üzem irányítását az év elején átvett Kárász László Csaba nyilatkozott lapunknak. A részletekről a vezetővel készült interjúnkból tudhat meg sokkal többet – de (egyelőre) nem mindent. Mindjárt az is kiderül, hogy miért!

Mielőtt arról beszélgetnénk, hogy a vezetőváltás ténye milyen további változásokat hoz a porcelánban folyó mindennapokat tekintve, kérem, meséljen arról, hogy milyen közös múltja van már Önnek a Kalocsai Porcelán Manufaktúrával? 

– Hét éve lakom már Kalocsán, és a tulajdonosváltásig üzemvezetőként dolgoztam a manufaktúránál. Hollóházáról költöztem egyébként ide. Azelőtt huszonöt évig voltam az ottani porcelán manufaktúra üzemvezetője, majd vezetője. Emellett egy német céget is irányítottam három évig, most pedig a Kalocsai Porcelán Manufaktúrát vezetem.

02porcelan01_600

Mi szél hozta Kalocsára?

– A porcelán. Egészen konkrétan az előző tulajdonosi kör hívott Kalocsára. Közösen kezdtünk el gipszformákat és a különböző termékeket fejleszteni, majd megkértek, hogy költözzek ide, én pedig örömmel tettem ennek eleget.

Milyen célok fogalmazódtak meg Önben, amelyeket vezetőként szeretne megvalósítani? Új távlatok nyíltak meg Ön előtt az irányítói poszttal?

– El kell mondanom, hogy a korábbi tulajdonosi körrel is nagyon jól tudtunk együtt dolgozni. Az elmúlt években a porcelánipar beszűkülése vitt bennünket abba az irányba, hogy cserépkályhacsempe-fejlesztéssel, vagy éppen kerámiagyártással és más bérmunkával foglalkozzunk. Most úgy tűnik, hogy az iparágban egyre kevésbé érzékelhető a válság, mondhatni fellendülőben van a porcelánipar. A kalocsai mintának, amely természetesen elmaradhatatlan része a termékeinknek, az utóbbi években hatalmas divatja volt. Az, hogy ez meddig tart ki, most bizonytalannak tűnik, de az a dolgunk, hogy a termékeink által népszerűsítsük és szinten tartsuk, sőt, fellendítsük a keresletet iránta.

Milyen stratégiák és módszerek állnak ehhez a Kalocsai Porcelán Manufaktúra rendelkezésére?

– Hatalmas előny, hogy magunk állítjuk elő a porcelánt. Ebből fakadóan a fejlesztéstől kezdve a gipszformákig bármit meg tudunk helyben valósítani. Ez azért fontos, mert ilyen adottságokkal három hónap alatt tudunk új terméket kifejleszteni és piacra dobni. Ugyanez a folyamat a nagyobb porcelángyártóknak akár évekig is eltarthat.

Az asztalon éppen egy ilyen termékcsalád tagjai sorakoznak. Egy gyönyörű, kalocsai motívumokkal díszített, egyedi formavilágú bögre-szériáról beszélünk. Mi ezeknek a termékeknek a különlegessége és mikor tarthatják a kezükben a vásárlók? Bár ezzel már némileg elébe szaladok egy következő kérdésnek…

02porcelan02_600

– Igen! Ennek a kollekciónak az a specialitása, hogy egy szegletes bögréről beszélünk, amelynek a különlegessége, hogy géppel nem lehet legyártani. A csészék kézzel és manufakturális technológiával készülnek, azaz nem leutánozhatóak. A kalocsai minta két-két színével díszítettük a bögréket, amelyek szűk másfél hét múlva kerülnek kereskedelembe különböző színű variációkkal, így mindegyiket össze lehet majd gyűjteni. Többek között a manufaktúra bejárata melletti helyiségben kialakított és felújított boltunkban is kapható lesz ez a termékcsalád.

Bár a beszélgetésünk előtt megmutatta már az üzlethelyiséget, kérem, hogy írja le, hogyan is kell elképzelnie a leendő vásárlónak ezt a boltot? Hogyan fest a belseje és hogyan ötvözi a porcelántermékek modern eleganciáját a falusias hangulattal?

– A bolt két sarkában nádtetővel burkolt, kalocsai mintákkal díszített falú kisházakat alakítottunk ki, hogy paraszti jelleget adjon a helyiségnek. Ugyanakkor a porcelán fehérségéhez barna színű bútorokat választottunk. Egyébként a kiegészítők, vitrinek és a díszletek tekintetében egyaránt a fehér és a sötétbarna szín dominál.

Beszéljünk a termékfejlesztésről! E tekintetben milyen ötletei vannak?

– Ezen területen azt látjuk, hogy a piac a magasabb árfekvésű termékeket veszi fel a leginkább. Létrehoztunk egy új, lepkés kollekciót, amely magasabb árkategóriában mozog és van is iránta érdeklődés. A fehér és az arany kombinációja ugyancsak kelendő lett az utóbbi időben, és azt tapasztaljuk, hogy a több aranyat, illetve a több kézimunkát tartalmazó termékek sokkal keresettebbek, mint az alacsony árfekvésűek.

Magyarul az exkluzív, illetve a prémiumtermékek a legkelendőbbek?

– Én úgy vélem, hogy igen. Nyersen fogalmazva az olcsó és a gagyi termékek követése nem gondolom, hogy cél lehet a manufaktúra számára. Már csak azért sem, mert nemes anyagú, kézzel festett termékeket árulunk, ami megkövetel egyfajta koncepciót.

Térjünk rá a turizmusra! Jelenleg hogy látja, milyen helyet tölt be a manufaktúra Kalocsa turisztikai vérkeringésében, és mit nyújt a látogatóknak?

– Nyitást és változtatást egyaránt tervezünk a turisztikai kínálat terén. A jelenlegi felállás szerint, ha bármikor jöttek csoportok, akkor fogadtuk és végigvezettük őket az épületen. Megmutattuk mind az öntés, mind a festés technológiáját. Az új rendszert úgy képzeltük el, hogy óránként fogunk indítani látogatócsoportokat, akik több helyszínen lesznek körbevezetve. Megmutatjuk nekik a boltot, az öntés- és a tisztítás folyamatát, valamint a gáz- és a dekor-kemencéket. Természetesen mindenütt a kalocsai népi motívumok köszönnek majd vissza.

Az ehhez vezető út viszont nem könnyű, hiszen ebben a pillanatban is több helyszínen dolgoznak az épület állagának javításán. Mi történik most?

– Éppen festés és karbantartás folyik. A terveink szerint a jövő héten nyithatjuk meg az új látogatói folyosókat, amelyek akkora már tisztára lesznek meszelve és festve. Új bútorokat és vitrineket helyeztünk már el, valamint rendbetettük a mellékhelyiségeket és lesznek kávé- és ital automatáink is, hogy a vendégek minél komfortosabban érezzék magukat nálunk.

Hogyan lehet azt elérni, hogy a hébe-hóba betérő látogatókból ideális esetben óránként legyen sorban állás a következő üzemlátogató turnusra?

– Teljesen új arculatot kell adnunk a Kalocsai Porcelánfestő Manufaktúrának, amelyet többek között egy készülő, új weboldallal szeretnék erősíteni és általa ide hívni az ország, vagy a világ bármely pontjáról a turistákat.

Tehát online ráerősítés indul.

– Igen.

Interaktívabb lesz a jelenleginél az oldal?

– Igen.

Mit lehet elárulni a készülő felületről?

– Egyelőre csak azt, hogy folyamatosan tervezzük és dolgozunk az arculatán. Várhatóan őszre fog elkészülni és elérhetővé válni az online közönség számára is.

Addig is sok sikert, további jó munkát kívánok és köszönöm, hogy mindezt megosztotta velünk!

– Én is köszönöm a beszélgetést!


Kalocsai hírek

Állandó helyet keresnek az egyesületnek

Koronavírus kapitány hadaival szemben a honvédségi munkában edzett, egykori katonák sem tehetnek...

Megjelent a koronavírus a kalocsai szociális otthonban

Tisztelt Kalocsaiak! Tájékoztatom Önöket, hogy a 2020. szeptember 9-én kihirdetett látogatási...

Tóth Emese: A Legyen a zene mindenkié program sikere minden képzeletünket felülmúlta

Az előző éveket tekintve viszonylag kevés kulturális és zenei program kötődik a pandémiával sújtott...

Hét közben nem változnak a rendelési idők

A fogorvosok ötéves szerződés alapján végzik a fogorvosi ellátást városunkban, mely szerződések a...

Megszokott rendben folyik az oktatás

 A Tankerület vezetője által hivatalosan is megerősítve immár bizonyosan nem szóbeszéd, hogy a...

A végstádiumban lévő betegek látogathatók a kórházban

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos valamennyi fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézmény részére...

Megújul az 52-es és 54es főút két fontos szakasza – Az útfelújítás 2021. második felében kezdődi

Miután a Magyar Közlönyben is megjelent, Font Sándor országgyűlési képviselő Solt határában, a...

Dr. Filvig Géza: Köszönöm, további fegyelmezett hozzáállást, türelmet, kitartást kérek, amíg a helyzet megköveteli!

Este nyolc után országszerte kihalt utcák fogadják a néhány – megfelelő igazolások...

Kiváló lehetőség a Mérnök leszek a Paks II.-nél program

Részmunkaidős foglalkoztatást, a diplomamunkához, tanulmányok sikeres befejezéséhez szakmai...

Kijárási és gyülekezési korlátozás lépett érvénybe

A koronavírus-járvány miatt a kormány döntésének megfelelően november 4-én, szerdán életbe lépett a...

Platinadiplomás fotóművész Bedi Gyula, Uszód polgármestere

A fotográfia területén kiemelkedő személyek érdemeinek elismerésére a Magyar Fotóművészeti...

Font Sándor: 64 éve, november 4-én rohanták le Magyarországot az orosz tankok

Font Sándor országgyűlési képviselő az október 23-án tartott városi megemlékezésen nagy ívű...

Filvig Géza: Egyetlen forintot nem bukott a város a Kertvárosi csapadékvíz-projekten

Király Róbert ellenzéki képviselő és a Békés Kalocsáért Egyesülethez köthető helyi portál szerint a...

Indul a Kalocsai Néplap Mikulás napi nyereményjátéka! „Van zsákodban minden jó…”

Kedves Kalocsai Néplap Olvasó! Kedves Gyerekek! Már csak néhány hét van hátra, hogy a várva...

LED TV, tolószék adomány a Szent Kereszt Kórház Krónikus Osztály betegei részére

A foktői székhelyű Pirates Family Motoros Club képviseletében Holler Attila, Nagy István, Szigeti...

Nagy értékű orvosi műszerek érkeztek a Szent Kereszt Kórházba

  Az ÁEEK beszerzésében a napokban orvosi műszerek tucatjai érkeztek a Bács-Kiskun Megyei...

Megnyílt Kalocsa legkorszerűbb ipari, építőipari szakáruháza a Bátyai úton

Teljes körű rekonstrukciót követően, városképi szempontból is kiemelkedőt alkotva adta át Bátyai úti...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás