Változások jönnek

Új vezető a Porcelán Manufaktúra élén

2015.04.15 15:23    |    V.I.  

A negyvennégy éve alapított Kalocsai Porcelán Manufaktúra épületében nagy változások történtek – és fognak még történni. Erről az üzem irányítását az év elején átvett Kárász László Csaba nyilatkozott lapunknak. A részletekről a vezetővel készült interjúnkból tudhat meg sokkal többet – de (egyelőre) nem mindent. Mindjárt az is kiderül, hogy miért!

Mielőtt arról beszélgetnénk, hogy a vezetőváltás ténye milyen további változásokat hoz a porcelánban folyó mindennapokat tekintve, kérem, meséljen arról, hogy milyen közös múltja van már Önnek a Kalocsai Porcelán Manufaktúrával? 

– Hét éve lakom már Kalocsán, és a tulajdonosváltásig üzemvezetőként dolgoztam a manufaktúránál. Hollóházáról költöztem egyébként ide. Azelőtt huszonöt évig voltam az ottani porcelán manufaktúra üzemvezetője, majd vezetője. Emellett egy német céget is irányítottam három évig, most pedig a Kalocsai Porcelán Manufaktúrát vezetem.

02porcelan01_600

Mi szél hozta Kalocsára?

– A porcelán. Egészen konkrétan az előző tulajdonosi kör hívott Kalocsára. Közösen kezdtünk el gipszformákat és a különböző termékeket fejleszteni, majd megkértek, hogy költözzek ide, én pedig örömmel tettem ennek eleget.

Milyen célok fogalmazódtak meg Önben, amelyeket vezetőként szeretne megvalósítani? Új távlatok nyíltak meg Ön előtt az irányítói poszttal?

– El kell mondanom, hogy a korábbi tulajdonosi körrel is nagyon jól tudtunk együtt dolgozni. Az elmúlt években a porcelánipar beszűkülése vitt bennünket abba az irányba, hogy cserépkályhacsempe-fejlesztéssel, vagy éppen kerámiagyártással és más bérmunkával foglalkozzunk. Most úgy tűnik, hogy az iparágban egyre kevésbé érzékelhető a válság, mondhatni fellendülőben van a porcelánipar. A kalocsai mintának, amely természetesen elmaradhatatlan része a termékeinknek, az utóbbi években hatalmas divatja volt. Az, hogy ez meddig tart ki, most bizonytalannak tűnik, de az a dolgunk, hogy a termékeink által népszerűsítsük és szinten tartsuk, sőt, fellendítsük a keresletet iránta.

Milyen stratégiák és módszerek állnak ehhez a Kalocsai Porcelán Manufaktúra rendelkezésére?

– Hatalmas előny, hogy magunk állítjuk elő a porcelánt. Ebből fakadóan a fejlesztéstől kezdve a gipszformákig bármit meg tudunk helyben valósítani. Ez azért fontos, mert ilyen adottságokkal három hónap alatt tudunk új terméket kifejleszteni és piacra dobni. Ugyanez a folyamat a nagyobb porcelángyártóknak akár évekig is eltarthat.

Az asztalon éppen egy ilyen termékcsalád tagjai sorakoznak. Egy gyönyörű, kalocsai motívumokkal díszített, egyedi formavilágú bögre-szériáról beszélünk. Mi ezeknek a termékeknek a különlegessége és mikor tarthatják a kezükben a vásárlók? Bár ezzel már némileg elébe szaladok egy következő kérdésnek…

02porcelan02_600

– Igen! Ennek a kollekciónak az a specialitása, hogy egy szegletes bögréről beszélünk, amelynek a különlegessége, hogy géppel nem lehet legyártani. A csészék kézzel és manufakturális technológiával készülnek, azaz nem leutánozhatóak. A kalocsai minta két-két színével díszítettük a bögréket, amelyek szűk másfél hét múlva kerülnek kereskedelembe különböző színű variációkkal, így mindegyiket össze lehet majd gyűjteni. Többek között a manufaktúra bejárata melletti helyiségben kialakított és felújított boltunkban is kapható lesz ez a termékcsalád.

Bár a beszélgetésünk előtt megmutatta már az üzlethelyiséget, kérem, hogy írja le, hogyan is kell elképzelnie a leendő vásárlónak ezt a boltot? Hogyan fest a belseje és hogyan ötvözi a porcelántermékek modern eleganciáját a falusias hangulattal?

– A bolt két sarkában nádtetővel burkolt, kalocsai mintákkal díszített falú kisházakat alakítottunk ki, hogy paraszti jelleget adjon a helyiségnek. Ugyanakkor a porcelán fehérségéhez barna színű bútorokat választottunk. Egyébként a kiegészítők, vitrinek és a díszletek tekintetében egyaránt a fehér és a sötétbarna szín dominál.

Beszéljünk a termékfejlesztésről! E tekintetben milyen ötletei vannak?

– Ezen területen azt látjuk, hogy a piac a magasabb árfekvésű termékeket veszi fel a leginkább. Létrehoztunk egy új, lepkés kollekciót, amely magasabb árkategóriában mozog és van is iránta érdeklődés. A fehér és az arany kombinációja ugyancsak kelendő lett az utóbbi időben, és azt tapasztaljuk, hogy a több aranyat, illetve a több kézimunkát tartalmazó termékek sokkal keresettebbek, mint az alacsony árfekvésűek.

Magyarul az exkluzív, illetve a prémiumtermékek a legkelendőbbek?

– Én úgy vélem, hogy igen. Nyersen fogalmazva az olcsó és a gagyi termékek követése nem gondolom, hogy cél lehet a manufaktúra számára. Már csak azért sem, mert nemes anyagú, kézzel festett termékeket árulunk, ami megkövetel egyfajta koncepciót.

Térjünk rá a turizmusra! Jelenleg hogy látja, milyen helyet tölt be a manufaktúra Kalocsa turisztikai vérkeringésében, és mit nyújt a látogatóknak?

– Nyitást és változtatást egyaránt tervezünk a turisztikai kínálat terén. A jelenlegi felállás szerint, ha bármikor jöttek csoportok, akkor fogadtuk és végigvezettük őket az épületen. Megmutattuk mind az öntés, mind a festés technológiáját. Az új rendszert úgy képzeltük el, hogy óránként fogunk indítani látogatócsoportokat, akik több helyszínen lesznek körbevezetve. Megmutatjuk nekik a boltot, az öntés- és a tisztítás folyamatát, valamint a gáz- és a dekor-kemencéket. Természetesen mindenütt a kalocsai népi motívumok köszönnek majd vissza.

Az ehhez vezető út viszont nem könnyű, hiszen ebben a pillanatban is több helyszínen dolgoznak az épület állagának javításán. Mi történik most?

– Éppen festés és karbantartás folyik. A terveink szerint a jövő héten nyithatjuk meg az új látogatói folyosókat, amelyek akkora már tisztára lesznek meszelve és festve. Új bútorokat és vitrineket helyeztünk már el, valamint rendbetettük a mellékhelyiségeket és lesznek kávé- és ital automatáink is, hogy a vendégek minél komfortosabban érezzék magukat nálunk.

Hogyan lehet azt elérni, hogy a hébe-hóba betérő látogatókból ideális esetben óránként legyen sorban állás a következő üzemlátogató turnusra?

– Teljesen új arculatot kell adnunk a Kalocsai Porcelánfestő Manufaktúrának, amelyet többek között egy készülő, új weboldallal szeretnék erősíteni és általa ide hívni az ország, vagy a világ bármely pontjáról a turistákat.

Tehát online ráerősítés indul.

– Igen.

Interaktívabb lesz a jelenleginél az oldal?

– Igen.

Mit lehet elárulni a készülő felületről?

– Egyelőre csak azt, hogy folyamatosan tervezzük és dolgozunk az arculatán. Várhatóan őszre fog elkészülni és elérhetővé válni az online közönség számára is.

Addig is sok sikert, további jó munkát kívánok és köszönöm, hogy mindezt megosztotta velünk!

– Én is köszönöm a beszélgetést!


Kalocsai hírek

Önkormányzati választás 2019- Kalocsa

Az elmúlt napokban, a jelöltállítás határidejének lejártát követően, a leadott írásos ajánlások...

Németh József: jövőre nőhetnek a termőterületek

Az elmúlt hétvégén két napig minden Kalocsa piros aranyáról szólt, holott, maga a...

Újabb milliárd a térség fejlesztésére

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. által létrehozott és a Miniszterelnökség által támogatott Jövőnk...

Egy kincsesláda tetején ülünk

A címbe foglalt gondolatot dr. Mészáros István prépost-kanonoktól, a kalocsai Szent István király...

A Paks II. projekt lehetőség a térség számára

A Paks II. projekt lehetőség a térség számára, hogy megerősítse gazdaságát, növelje megtartó erejét....

Hamisítatlan foktői folklór muzeális közösségi térben

Sokéves törekvés zárult hivatalosan a nyár utolsó napján, augusztus 31-én, Foktőn, a Fő út 32. szám...

Iskola- és óvodakezdéshez nyújt segítséget a foktői növényolajgyár

Több mint 140 óvodás és iskolás számára adott át évindító eszközcsomagot a foktői régió hat...

III. ANDA NYÍLT NAP, 2019. szeptember 7.

A legfiatalabb kalocsai nagy-foglalkoztató cég rendezvényének sikere minden várakozást felülmúlt. A...

Projektzáráshoz érkezett az ingyenes jogi segítségnyújtás a munka világában

2019.09.30-án zárul az európai uniós támogatásból megvalósuló, ingyenes jogi segítségnyújtást...

Külügyminiszteri látogatás dr. Filvig fórumán

Magasrangú vezetőt látott vendégül a Városi Színházban múlt hétfőn tartott lakossági fórumán dr....

Gondolatok az emberi értékek idomításáról

Jó látni és jó hallani, jó tudni arról, hogy egy Kalocsa méretű vidéki kisvárosban laknak olyan...

Elismerések és kitüntetések az ünnepi ülésen

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat idén a Kiskunfélegyházán megrendezett Bács-Kiskun Megyei Napok...

Flamenco est a kamarateremben

Először járt Magyarországon Carlos de Pepa andalúz flamenco énekes-gitáros, aki épp Kalocsán...

Beremenden voltak eredményesek az úszók

A Kalocsai Úszó és Vízilabda Egyesület versenyzői legutóbb Beremendre utaztak és nagy létszámmal...

Területeladás, skate-park és utcák átnevezése

Augusztus utolsó hetében ült össze – néhány határidős döntési kötelezettség okán – a...

Ősszel újra szemétgyűjtési akciót szervez a Magyar Közút címmel

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. több év kihagyás után 2019. április 29-én „Jobb, ha el se...

Száz gyermeknek jutott iskolakezdő ajándékcsomag

Többek között, lapunk hasábjain is olvashatott arról a jótékonysági akcióról, amelyet a nyár közepén...

Kenus kalocsai küldöttség Kúlán

Kalocsa és vajdasági testvérvárosa, Kúla tíz éve ápol testvértelepülési kapcsolatot, ami mindig is...

Ismertették a pártszövetség jelöltjeit a megyei közgyűlésbe

A közzétett FIDESZ-KDNP pártszövetség Bács-Kiskun megyei jelöltlistája a következő:(A cikk...

A Szívből Kalocsáért Egyesület polgármester-jelöltjének bemutatása

2010-től Brüsszelben Európai Parlamenti Képviselőként rengeteg kalocsai polgárnak tudtam segíteni....

Idén nyáron is népszerű volt az utazó kiállítás

Nyolc nagy hazai fesztiválra gördült be 2019 nyarán a Paks II. Atomerőmű Zrt. guruló kiállítása. Az...

Ballószögön remekeltek futóink

Az elmúlt vasárnap a Kalocsai Földön Futók Szakosztály 8 fővel vágott neki a 7. Ballószögi...

Csendes kiáltás a Vajas partján

Vasárnap délután, ahogyan az ország több mint húsz pontján, Kalocsán is szerveztek megmozdulást a...

A népi kultúra őrangyalait ünnepelték Hajós Város napján

Hatalmas ünneplő tömeg kísérte figyelemmel és még nagyobb ováció övezte az augusztus 17-i, ünnepi...

Így lett „tananyagszerző” a kalocsai tanítónő

Sipos Nikolett, a Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola, leánykori nevén a Kertvárosi Általános...

Második hely az országos vetélkedőn

A korábban rendezett regionális elődöntőből győztesként továbbjutó Kalocsai Fegyház és Börtön...

Határon átnyúló együttműködés Kalocsával

Kalocsa Város Önkormányzata 2019 júliusában felkérést kapott Kirchheim unter Teck testvérvárosától,...

Szent István mellé került Asztrik

Mostantól az államalapító király hat éve kapott csontereklyéje mellett ott áll a 2014-ben megtalált...

Dr. Fekete Zsombor polgármester-jelölt célkitűzései

...-foglalkoztatottság javítása, ipari park, adókedvezményes övezet létrehozása, táj-jellegű munka-...

Augusztus 20. - az összetartozás ünnepe

Kalocsa Város Önkormányzata és a Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár augusztus 20-a alkalmából...

Pécsi egyetemistákkal fiatalít a kalocsai alkotótábor

Augusztus elején szűk két hétig ismét alkalmi művészteleppé változott volt Kossuth utcai kollégium...

Bolvári Ferdinánd polgármester-jelölt is bemutatta csapatát

A Bagó Zoltán polgármester-jelölt nevével fémjelzett Szívből Kalocsa Egyesület, majd időrendi...

Tegyük együtt sikeressé városunkat

  Ősszel önkormányzati választások lesznek. Ilyenkor, a helyi választások közeledtével...

Kalocsán a Népművészet Mestere kitüntetés

Tizenhét év után újra Kalocsán a Népművészet Mestere kitüntetés. Az államalapítás ünnepe, augusztus...

Kilenc „Kalocsa Városért” díjat adtak át

A képviselő-testület előzetesen meghozott döntésének értelmében, a sokéves hagyományokat követve, az...

Dr. Bagó Zoltán élhető városról, munkahelyekről, bérekről, egészségügyről

Mint emlékezetes, - bejelentési sorrendben – Bolvári Ferdinánd (Békés Kalocsáért Egyesület),...

Kulcsszerepe volt az atomenergiának tavaly is az ország áramellátásában

Sorra dőltek meg az eddigi áramfogyasztási rekordok tavaly Magyarországon. Előbb márciusban, majd...

A KALOCSAI SZENT KERESZT KÓRHÁZ LÁTOGATÁSI RENDJE

Új látogatási rend a kórházban április 1-től – szigorúan betartatják a gyógyítás érdekében.

Szakmai tanácskozást folytattak a megye polgármesterei

Bács-Kiskun megyében ebben a választási ciklusban immár nyolcadik alkalommal rendezte meg a...

A Paks II. projektről kapott tájékoztatást a Magyarországi nemzetiségek bizottsága

A Magyarországi nemzetiségek bizottsága 2018. november 6-án kihelyezett ülést tartott Pakson,...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás