Projektnyitó a Dózsában

Százmilliókat költhetnek kalocsai középiskolákra

2018.04.01 10:49    |    V.I.  

Nemrég bejelentették, múlt csütörtökön ünnepélyesen útjára is indították annak a kis híján félmilliárd forint összértékű nyertes pályázatnak a megvalósítását, amelynek haszonélvezői között két kalocsai középiskola is szerepel. A Bajai Szakképzési Centrum által benyújtott és elnyert támogatási kérelem helyi vonatkozásairól és a program indítása mögött húzódó szándékokat összegezték a projektnyitó eseményen mikrofon mögé a centrum Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma dísztermében. Stílusosan ugyanott, ahol nemrég a pályázat elnyerésének jó hírét is tudatták az illetékesek.

Illusztris vendégek a megnyitón

Közéleti, intézményi, közigazgatási és településvezetési képviselők, na meg a „dózsások” népes tábora előtt hangzott el – a nagyszabású projekt startra kész, mi több, már folyik annak megvalósítása. A házigazda iskola tagintézmény-vezetője köszöntötte többek között Font Sándor országgyűlési képviselőt, dr. Bálint József kalocsai polgármestert, Virág Tibort, az anyaintézmény főigazgatóját, valamint annak helyettes vezetőit, illetve a projekt menedzserét, Tóth Zsoltot. Velük egyetemben a térség települései közül többnek, így Homokmégynek, Drágszélnek, Miskének és Öreg-csertőnek a polgármesterei is személyesen tették tiszteletüket a rendezvényen.

Majd a március 15-i városi szavalóverseny győztese, a centrum Kossuth Zsuzsanna tagintézményének 9.A osztályos tanulója, Vincze Máté szavalta el Petőfi Sándor: Három fiú című költeményét. Utána a „Dózsás” Benedek Viktória énekelte el saját dalát, amelyet a „Hang vagy” helyi tehetségkutatón elért helyezésének díjaként írtak neki, majd a Honeybeast „A legnagyobb hős” című dalával búcsúzott.

 

dozsa1_450
 

 


Font: a híd csak a kezdet a jövő diákságának

Az elsőként megszólaló Font Sándor köszöntőjében felidézte, hogy a jelenlegi kormány 2010-től hogyan alakította át a szakképzés rendszerét, majd napjainkra tért át.

– A jó szakmai képesítésnek már nagyobb az értéke, mint egy semmitérő diplomának – így a honatya. – A rendszerszintű átalakításnak köszönhetően a szakiskolák újra az ágazati minisztériumok szakmai irányítása alá kerültek. Fontos azon oktatási szemléletformálás is, hogy az iskoláknak közel kell hozni a tanulóik számára a hétköznapi munkahelyeket, ahová felkészítik őket – folytatja. – Ma annak a szakgimnáziumnak, szakiskolának, amelynek értelmes terve van, belátható időn belül forrást is tudunk biztosítani. Itt jutunk el a mai alkalomhoz, hiszen a Bajai Szakképzési Centrum tagiskoláinak jelentős forrásokat sikerült elnyerniük – tért a találkozó aktualitására Font. – A műszaki fejlesztések, amely területeken a legnagyobb az igény a szakemberképzésre, csak a kezdet! A Paksi Atomerőmű új blokkjainak az építésével ugyanis érdemes arra terelni a diákokat, hogy majdan nemcsak az építkezésben, hanem az üzemeltetésben is kék-, illetve fehérgalléros alkalmazottak lehetnek – fordult a távolabbi jövő felé Font Sándor beszédének zárszójaként.


Dr. Bálint József a város felemelőiről

Kalocsa első embere lépett következőként a mikrofon mögé, aki többségében megerősítette az előtte szóló szavait, hozzátéve, hogy a frissen elnyert projekt bizonyítja, hogy nem csak a gépek felújítására, hanem a humánerő fejlesztésére is szükség van az iskolákban.

dozsa2_viraqg_300– Nagy húzóerőt fog nekünk jelenteni a Paks 2 megépülése, de én bízom abban, hogy Kalocsát a másodlagos fejlesztések fogják erősíteni – mondja, helyibbé téve az atomerő-művi beruházás remélt, pozitív vetületeit. – Ennek a lehetősége remélem, hogy ide vonzza majd a befektetőket, és igény lesz, ahogyan egyébként már most van is helyben, a megfelelő tudással rendelkező szakmunkásokra, akik itt munkát vállalva és családot alapítva ismét felemelkedő pályára állíthatják idővel a várost. Az országos- és helyi munkaerőigény mértéke már most hihetetlen magas – szólt a polgármester, majd a centrumvezető lépett helyére.


Virág Tibor: Köszönjük!

A Bajai Szakképzési Centrum főigazgatója úgy fogalmazott, hogy megfogható és megfoghatatlan értéket fognak teremteni a pályázat nyomán. Utóbbi azt jelenti, hogy a náluk tanuló diákok a szakmaszerzés mellett a személyiségüket is fejleszthetik, értékké válhatnak saját maguk számára.

– 2005 nyara óta működik a szakképzési centrumok jelenlegi rendszere, és mi itt a végeken úgy látjuk, jó helyre kerültünk – deklarálta, Font Sándor felé fordulva, általa is köszönetét tolmácsolva ezért a kormánynak. Kalocsa polgármesteréhez a konstruktív közös munka elismeréseként fordult köszönettel, a tagiskolák dolgozói csapatai felé pedig eddigi erőfeszítéseikért.


dozsa3_toth_300Tóth Zsolt: mire mennyit költhetünk majd?

A soron következő előadó Tóth Zsolt projektmenedzser volt, aki messzebbről indította a sok-száz milliós pályázat céljainak megfogalmazási hátterét és az eddig vezető folyamatok ismertetését.
– Harminc éve tudjuk, hogy jelentős a népességfogyás. Erre tíz évig hiába figyelmeztettek a szakemberek, majd elindult egy stratégia ennek a folyamatnak a visszafordítására. Következtek a babakötvényhez hasonló gyengébb lépések, amelyeket később erősebbek követtek, mint például a CSOK reformja. Hogy ezek mennyire hatékonyak, azt ebben a pillanatban a középiskolákban még nem látni, de bízunk benne, hogy 2030. körül már érzékelni fogjuk – mondja a menedzser. – Fókuszba került ezen pályázat nyomán a lakosságmegtartás is, azzal a céllal, hogy az itt végzett tanulókat ne veszítsük el, sem az iskolából, sem pedig az országból!

– A projektnek van egy eszközrendszere, ami az iskolaelhagyás csökkentését redukálja, és az intézményben töltött időt pozitív lehetőségekkel tölti fel. Ha ugyanis szívesen tanulnak, nagyobb eséllyel válnak majd végzetten jó szakemberré diákjaink. Az eszközrendszer egyik csoportja a szolgáltatás-nyújtás, amelynek első számú célcsoportja a diákság. Ide tartozik a beszoktatás például, a veszélyeztetett csoportok mentorálása, pályaorientáció, életpálya-tanácsadás szakember segítségével, közösségi programok, kirándulások, szakmai kirándulások az intézményi közösségépítés jegyében. Erre 220 millió forintos nagyságrendben költhetünk majd a pályázati forrásból – ennyi tehát az első nagy halmazról.

– A másik csoportot alkotja az eszközbeszerzések sora, amelyek a diákokat arra ösztönzik, hogy ne csak tanulni járjanak hozzánk, hanem az iskoláink kínálatát egyéb időtöltési lehetőségekkel is ki tudják használni. A 110 milliós forrásrésznek körülbelül 20 százalékát fogjuk ebből a Dózsa digitális alkotóműhelyének kialakítására fordítani. Ennek lényege, hogy számítógép-vezérléssel tudnak majd tárgyakat előállítani a tanulók. Magyarán: modern tudást szerezni a korszerű eszközök képzett használatához. De minden tagintézmény komoly eszközállománnyal fog gazdagodni – jelenti ki a szakember, áttérve a következő nagy csoportra.

– A harmadik csoport az infrastrukturális fejlesztések összessége, körülbelül 80 millió forint értékben, amelynek legfőbb tétele a kollégiumfelújításra irányul. A Dózsa kollégiumában vizesblokkok, közösségi szoba, tanári pihenő, melegítőkonyha kialakítása és korszerűsítése fog zajlani, tantermi padozatok cseréjével, és más életkörülmény-javító fejlesztésekkel. Emellett a két bajai kollégiumra is fogunk költeni – mondja Tóth Zsolt.

A február 1-jétől indult projekt megvalósítási határideje 2020. július 30. Eddig kell tehát látható eredmény produkálni, többek között a korai iskolaelhagyási mutatók csökkentése terén. Minderre 449 millió forintot költhet a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program pályázati forrásából a Bajai Szakképzési Centrum.Kalocsai hírek

XI. Sárkányhajó Kupa

Ulmer Schachtel, Vízicsibék, Titánok a diákversenyek győztesei Május 20-21-én, ismét megtelt...

„Szép versekkel környezetünkért” versmondó verseny eredményei

A természet és a költészet szeretetére nevel az óvodai szavalóverseny Május 24-én, kedden reggel...

Honvédelmi nap Kalocsán – Megemlékezés és koszorúzás a már hagyományos három helyszínen, újra diákok részvételével

Katonai tiszteletadás mellett, katonazenekar közreműködésével és a Dózsa György technikum rendészeti...

Franciaországban működő atomerőművekbe látogattak a TEIT polgármesterei

Tanulmányút a Blayais és Golfech atomerőművekben A megalakításának 30. évfordulóját...

Lezárult Kék Madár gyermekrajzversenye – Ötvenkétezer-négyszázhuszonöt adományperc az alapítványnak

Tizenhat iskolából, több mint ezer gyermektől érkezett pályamű „45 perc segítség” című...

Veterán jármű kiállítás Kalocsán

Egy évszázad gépcsodái az Érsekkertben! Két éven át kellett elhalasztani, most szombaton végre...

Nagy erejű robbanás Kiskőrös belterületén – Két súlyos sérültet mentőhelikopter szállított Pécsre és Budapestre

Nagy erejű robbanás következtében kidőlt egy kiskőrösi ház egyik fala és kigyulladt a tetőszerkezete...

Végső nyughelyére kísérték Dr. Svébis Mihályt, a megyei kórház főigazgatóját

Dr. Svébis Mihályt, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház főigazgatóját a Kecskeméti Református...

Bács-Kiskun megye tűzoltói Kalocsán ünnepelték védőszentjük napját

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatáság idén Kalocsán, május 3-án tartotta ünnepi...

Búzaszenteléssel Kalocsáról indult az idei Magyarok kenyere program

A Kalocsán a május 1-jén, szombaton rendezett számos esemény közül is kiemelkedik a Kalocsa –...

Szijjártó Péter a fajszi Pata József Kft-nél tett látogatást

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter május 6-án, pénteken a fajszi Pata József Gépipari...

Évelőkkel szépítik a város virágágyásait

Az egynyári virágok mellett a közelmúltban megjelentek és a kiültetésekben egyre nagyobb arányban...

Lezárult az izgalmakban bővelkedő országos Szelidi-tavi horgászverseny

Még a véghajrá előtti éjszaka, sőt, a szerda 12 órai zárás előtti utolsó pillanatok is jelentősen...

Fergeteges Leander Kills zárókoncert a kalocsai majálison

Már a május elsejei ünnep előestéjén is zenei csemege, igényes vendéglátó muzsika várta a...

A Dózsa ballagásán 114 diák búcsúzott a középiskolás évektől

Péntek délután elballagtak a Bajai SZC Dózsa György Technikum és Kollégium végzős diákjai. A...

Viczay Lajos fotó-és festőművész kiállítása a kalocsai Városi Galériában

Sokan eljöttek, hogy láthassák a fotósként is ismert Viczay Lajos festményeiből álló kiállítást,...

Már majdnem kész a Csajda-kerti játszótér

A játékok már a helyükön állnak, de még hiányoznak a biztonságos használathoz szükséges utolsó...

Font Sándor hetedszer vette át országgyűlési képviselői megbízólevelét

A 2022. évi országgyűlési képviselői választáson a Kalocsa székhelyű 03.számú választókerületben...

Szent György-napi szentmise a rendőrökért

Sárkányölő Szent György, a rendvédelmi szervek védőszentje napja alkalmából ünnepélyes szentmisét...

Sokan éltek a személyes találkozás lehetőségével

Naponta tízezer látogatója volt a Műegyetem tavaszi állásbörzéjének, ahol immár hagyományosan...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás