Ünnepi előadás a reformáció napján

„Olyanok lesztek, mint Isten”

2014.11.06 13:35    |    G.E.  

A legtöbb protestáns egyházban október 31-én ünneplik a reformáció napját. Ugyanis a hagyomány szerint 1517-ben ezen a napon függesztette ki Luther Márton a wittenbergi vártemplom kapujára 95 pontos tételét, amelyben hangot adott az egyház vagyonfelhalmozó, a bűnbocsánatot pénzért árusító tevékenysége elleni tiltakozásának. Október 31-én Kalocsán is ünnepelt a református gyülekezet: „Olyanok lesztek, mint Isten” címmel a Sárospataki Református Teológiai Akadémia rektora, dr. Füsti-Molnár Szilveszter tartott előadást templomukban.

Az önről megtalálható források arról árulkodnak, hogy rengeteg tanulás, kutatás, publikáció, előadás fűződik a nevéhez. Ez a maximalizmus jellemző önre minden téren, vagy napjaink tempója diktálja?

– Úgy gondolom, ez a Sárospatakon folytatott tanulmányaimnak, az ottani szellemnek, követelményrendszernek köszönhető elsősorban. (Dr. Füsti-Molnár Szilveszter az előadása előtti percekben segített az ünneppel és a témával kapcsolatos gondolatok közötti eligazodásban.) Ha az ember kap egy elhívást, megpróbál ehhez magából minél többet hozzátenni. Én mindig úgy érzem, még többet, még alaposabban kellene a dolgok mögé nézni, de igyekszem azért helytállni. Feleségemmel és társammal – aki szintén lelkipásztor – együtt dolgozunk egyházi küldetésünk megvalósításán. A sárospataki akadémia nagyon fontos szellemi közeget, lelki impulzust jelent számomra ma is, egy olyan közösséget, amelyen belül egymást sarkallják az egyének a még jobb teljesítményre.

reformacio_napja_300Mai, értékvesztett világunkban hogyan látja az egyház helyét és lehetőségeit?

– Egyrészt valóban értékvesztett világban élünk, ugyanakkor tapasztalható az is, hogy fokozódik az igény az értékek iránt, egyre többen várnak iránymutatást ahhoz, hogy rendbe tehessék az életüket. Ebben a kettősségben, a szakítóerők középpontjában van jelen az egyház, de ha visszanézünk az emberiség, benne az egyház történetére, ugyanilyen feszültségek voltak jelen már Jézus életében is a társadalomban. Úgy gondolom, Isten igéje elégséges támpont arra nézve, hogy az útkereséseinkben rádöbbenjünk: Isten megtalál bennünket azzal az igével, ami testté lett. Az egyháznak vitathatatlan felelőssége van abban, hogy segítse az embereket ebben a folyamatban.

Annyi hangos és zavaros inger éri az embereket, hogy az igazán fontos, de nem harsány információkat gyakran meg sem hallják. Változik-e a mód, ahogyan az egyház megpróbálja megszólítani őket?

– Szerintem már megváltozott. Fontos lenne annak a jelenségnek a hátterét vizsgálni, hogy az intézményesült egyházzal, vallással szemben milyen nagy az elutasítás. Azt gondolom, ebben a mostani egyházi állapotok is felelősek. A rendszerváltás utáni években nem találták meg a küldetésüket az egyházak, és nemcsak a gyülekezetek összetartására gondolok, hanem a társadalmi felelősségvállalásra is. Küldetésünket pontosan, érthetően, egyértelműen megfogalmazva kellene az emberek tudomására hozni. Ha a problémák gyökerét keresem, arra jutok, hogy nem voltunk elég hitelesek abban, hogy azt az egy üzenetet, ami a bűnbocsánat, amelyet mindannyian Jézus Krisztusban nyerünk el, megfelelően hitelesen tudjuk közvetíteni. Hiszek abban, hogy ezen dolgozva megtaláljuk hozzá a formát, amellyel eljutunk az emberek lelkéig. Nem gondolnám, hogy ebben a formának van döntő jelentősége, ennek belső késztetésből kell fakadnia.

Mai előadásának címére – „Olyanok lesztek, mint Isten” – felkapja az ember a fejét. Miért ezt választotta témájául?

– Ez a bűneset történetének, a főbűnnek a fő oka. Az ember olyanná akar lenni, mint Isten, és ez nem változott a kiűzetésünk után sem. Ez van az emberi sorsok legmélyén, akár felismerik és bevallják, akár nem. Sajnos, miközben gyakran úgy akar az ember olyanná lenni, mint Isten, hogy az isten-nélküliséget választja, addig Isten felkínálja, hogy válhatunk olyanná, ha benne vagyunk egyszülött fiában, Jézus Krisztusban. Teremtettségünkből fakadóan hasonlatosak vagyunk Istenhez, és ez nem megistenülést jelent, hanem azt a legbenső közösséget a Szentháromság egy Istennel, amiben mindenki megtalálhatja emberi mivoltának legnagyobb küldetését és valóságát.

Függ ez attól, hogy sikerül-e ehhez egy erős közösséghez eltalálnunk?

– Igen, hiszen az Istennel való közösség másik oldala az egymással való közösség – ezek elválaszthatatlan fogalmak. A gyülekezethez tartozás ebben óriási lehetőséget jelent. Ha már a reformáció napján beszélgetünk, akkor elmondom, hogy egy olyan párhuzamosságról van szó, amelyben egyszerre lehet egy nagyon bensőséges, személyes kapcsolatunk Istennel, ami önmagában értelmezhetetlen, hogyha az én Istennel való kapcsolatom nem jelent egyben kapcsolatot a felebaráttal az egyházon belül – ami a Jézus Krisztusnak a teste. Látjuk ennek sok tévútját is, amikor úgy beszélnek Istenről, hogy vele egy individualizált kapcsolatban élnek, de Isten nem ilyen. Hiszen az ő legnagyobb titka és kegyelme az, hogy mindent megelőzve egy közösségben gondolkozott. Nagyon szépen írja le ezt az 54. Helvét Hitvallás kérdés–válasza: a világ kezdetétől fogva egy kiválasztott gyülekezeten, tehát egy közösségen van a hangsúly, és ebben kell nekünk felelősséggel és az egyéni kapcsolatok szintjén is megtalálni a helyünket.

Gyakran tapasztalható az a nézet, hogy valaki hisz Istenben, de nem találja meg azt a közösséget, akikkel együtt tudna működni hitének megélésében. Egyértelműen elvetendő ez az út?

– Elutasítását semmiképpen nem gondolnám, hiszen ez lehet valaminek a kezdete is, lehet persze a vége is, lehet csalódottság is az emberekben, vagy egy rosszul kommunikált egyháznak a következménye, amely nem tudta annak a hangsúlyát megfelelően előtérbe helyezni, hogy mit jelent, ha közösségben vagyunk egymással és Istennel. Elítélni nem szabad ezt a folyamatot, hanem jól megérteni kellene és megfelelően belenyúlni a megoldás érdekében. Persze, ez csak a bronzérem egyik oldala. Azok a helyzetek, azok a lehetőségek, amelyek ebből adódnak, azok Istenen is múlnak. Ahogyan tetteinknek általában következménye van, és hordozzuk azokat, ugyanakkor ez az egész keresztény egyházra, közösségre is kihatással van és következményekkel jár. Tisztán látnunk kell, hogy önmagában emberi oldalról nem lehet ezt megoldani…

Dr. Füsti-Molnár Szilveszter előadása az elvesztett paradicsomról, a történelmen áthúzódó tévutakról, a tévesen kivívott „függetlenségünkről” szólt – arról az útról, amely akkor is Isten keresését jelenti, ha ezt nem ismerjük fel, és úgy szeretnénk rajta a magasba jutni, hogy közben nem akarjuk igénybe venni a létrát…

 


Kalocsai hírek

Tavaly is a paksi termelés adta a legtöbb áramot Magyarországon

Kimagasló biztonsági mutatókkal, történetének legmagasabb termelési eredményével zárta a 2019-es...

Megszületett a város 2020-as költségvetése

Tartalmasan telt a kalocsai városatyák február 13-i ülése, amelyen többek között egyöntető...

Halálos „herbál” szedi áldozatait Kalocsán?

Február 9-én segélykiáltás-szerű, indulatoktól sem mentes poszt jelent meg a Kalocsa Városi Cigány...

Képek párbeszéde: egy párbeszéd stációi

Emlékezetes 75. születésnapot ajándékozott Kalocsa városa, a Viski Károly Múzeum, megannyi rokon,...

Siker az istvános diákok és tanárok első kultúrbulija

A Kalocsai Szent István Gimnázium tanárai 2020. február 7-8-án rendhagyó kultúrbulira várták az...

Rác Prélót tartottak a bátyai horvátok

A bátyai Horvát Nemzetiségi Önkormányzat, Bátya Község Önkormányzata és a Vodeica Horvát Nemzetiségi...

Bács-Méh Reptér a Téli Kupa győztese

A Kalocsai FC által rendezett 2019/2020-as Téli Kupa három kategóriája közül elsőként január...

Magyar vállalkozásokat vonnak be

Várhatóan sok munkát ad majd a hazai és persze a régióbeli cégeknek is a Paks II. atomerőmű építés...

Közel kétszáz díjazott a Sportbálon

A báli szezon kalocsai programjából nem hiányozhat városunk sportolói seregszemléje, vagyis a...

Szalmaszív és csuhé virág

Akár a közelgő Bálint nap alkalmából is készülhettek volna ezek a kézműves ajándékok, de nem így...

Az éves jegybevétel kilencven százalékát visszaforgatják a haltelepítésbe

A Dunapataji Horgászegyesület február 2-án tartotta közgyűlését, melyen az elnökség nevében Katona...

Megyei Történelemverseny a gimnáziumban

Február 6-án délután a megye több városából középiskolás fiúk és lányok érkeztek a Kalocsai Szent...

„Életre valók”

A címben említett kifejezés egybe- és külön írva is kifejezi a program lényegét: életre való dolgok...

Kibővült kategóriákkal várja az innovációkat az MVM EDISON startup verseny

Negyedik alkalommal kerül megrendezésre az MVM EDISON startup verseny, amelyre idén február végéig...

Nukleáris energia nélkül Európa nem tudja megvalósítani a klímasemlegességet

A nukleáris energia előállítása nagyon progresszív, jövőorientált és modern formája a villamos...

A miniszterelnöknél kevés elkötelezettebbel találkoztam a hídépítés ügyében

„Igen, én is voltam a Karmelitában... Mint ahogy azt a teljes magyar sajtó megírta, minden...

Kibővült kategóriákkal várja az innovációkat az MVM EDISON startup verseny

 

Kórházban fekvő betegektől lopott

A gyanú szerint három személy állapotát kihasználva lopott el értékeket az a férfi, akit a kiérkező...

E-hulladék dömping az Eperföldi Iskolában

Lapunk nyomtatott és elektronikus felületén januárban több alkalommal közzétette azt a felhívást,...

Szabó László Dezső költő bemutatkozása a könyvtárban

Január 30-án, csütörtökön 17 órától vette kezdetét a Kalocsai Alkotók Körének harmincötödik előadása...

Szent Sebestyén búcsú Kalocsán

Kalocsán az érseki kastély Szent Sebestyén kápolnájának búcsúünnepét ülték meg 2020. január 20-án....

Falusi disznótor a Hagyományőrzők Házában

A Kalocsai Hagyományőrző Néptánc Egyesület az Érsekkert főbejárata mellett, az általuk üzemeltetett...

Kézműveseink „hazajárnak”, táncosaink debütáltak a Berlinben

Január 17-én kezdődött Berlinben a Nemzetközi Zöld Hét, amelyet a világ legnagyobb mezőgazdasági,...

Ismétlést kívánnak életre keltett hagyományaink

Január 25-én egy gombostűt sem lehetett volna elejteni a Kalocsai Színház nézőterén, amikor is...

Új lehetőségek a hazai vállalkozásoknak a Paks II. projektben

– Egyre több feladatba kapcsolódhatnak be a hazai vállalkozók a Paks II. projekt keretében. A...

Vannak már tüdőgyulladásos, szövődményes esetek

Korai vészharangot kongatni: mint arról korábban a gyermekbetegségek kapcsán is írtunk, egyelőre...

Szülők - Nevelők jótékonysági bálja

A Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola „Kertvárosi Általános Iskoláért - Gyermekeinkért...

Évek után lezárult a CsóKa

Folytatni fogják, sőt, a kalocsai tapasztalatokat felhasználva más településekre is elviszik a...

Kazinczy-verseny a Könyvtárban

A Magyar Kultúra Napjához kapcsolódó programsorozat keretében január 20-án „Szép Magyar...

Kiállításmegnyitóval és szerzői esttel tisztelgett a könyvtár

1989 óta ünnepeljük január 22-én a magyar kultúra napját annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc...

Személyi kérdések, pályázatok és vagyonnyilatkozat napirenden

Zsebbevágó, pénzzel és vagyonnal kapcsolatos napirendek uralták a kalocsai képviselő-testület múlt...

Jéri Tamás, a Kalocsavagyon Kft. leendő vezetője

Mint arról a múlt csütörtöki képviselő-testületi ülésről szóló riportunkban beszámoltuk, a...

A KSE Karate Szakosztály 2019. évét értékelték

A Kalocsai Sport Egyesület Karate Szakosztály vezetője, Szűcs Zsolt megtartotta a 2019. évi...

Röplabda a Katolikus Iskolában

Amikor 2017-ben a röplabda sportág is bekerült a látványsportágak közé, azaz pénzügyileg más...

Szalagavató a Szent István Gimnáziumban

  Szalagavató ünnepségre gyűltek össze január 17-én a végzős diákok családjai, barátai és tanárai....

Teljes körű tájékoztatást kaptak a Paks II. projektről az érintett térség településvezetői

Az új atomerőművi blokkok létesítése kapcsán alakult Paksi Társadalmi Tanácshoz tartozó 47 település...

Az erdei fülesbagoly

Az erdei fülesbagoly Magyarország legismertebb és a lakott területeken is leggyakoribb bagolyfaja. A...

Nyitva a Cabernet Borturisztikai Látogatóközpont

Cabernet Borturisztikai Látogatóközpont… ízlelgessük, mert az őszi átadót követően januártól...

Így (sz)épül Kalocsa 2020-ban

Bár az építőipar az éveleji hónapokban jellemzően „téli álmot alszik”, hiszen megannyi...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás