Rendkívüli testületi ülésről jelentjük

„Őszödi beszéd” kontra „gyűlölethadjárat”

2020.08.06 10:49   

Ahogyan az várható volt, a múlt hétfőre meghirdetett rendkívüli képviselő-testületi ülésen néhány percre elszabadultak az indulatok a Városházán. A grémium tanácskozását megelőző héten került fel ugyanis dr. Filvig Géza polgármester közszereplői közösségi oldalára az azóta országos médiavisszhangot kapott videó, amelyben arról számol be, hogy az új óvoda építéséhez nyert célzott állami támogatás mellett további ötvenmilliós támogatásban részesíti a kormány Kalocsát. „Ugye milyen jó, hogy Kalocsa nem ellenzéki város”, hangzik a költői kérdés a videó utolsó másodperceiben, amelyet számos hírportál felkapott, majd az ülésen is terítékre került, holott – a meghívó szerint – mindössze két határidős pályázati döntést kellett volna meghoznia a testületnek.

 

Két gyors szavazás

Dr. Filvig Géza ismertette a szóban forgó beadványokat: közülük egy, a Kubinszky utca tervezett felújításával kapcsolatos pénzügyi döntéshozatal volt, a másik pedig egy pályázat benyújtásának jóváhagyása, amelyből, eredményes bírálat esetén a Kalocsai Művelődési Központ és Könyvtár profitálhat. Mindkét napirendi pontot teljes egyetértésben szavazták meg a képviselők, aztán Szabó Balázs kapott szót, aki előzetesen jelezte, hogy az „Egyebek” napirendi pontban kíván kérdést intézni a polgármesterhez.

 

„A csütörtöki beszéde az ön őszödi beszéde?”

Dióhéjban az előzményekről: a ma is online és megtekinthető videóüzenetben Filvig azt jelenti be, hogy a megemelkedő dolgozói bérterhek mérséklésére több mint 50 millió forint állami támogatásban részesül egyedi kormánydöntés nyomán az önkormányzat. A bejelentés végén a polgármester hozzáteszi: “Ugye milyen jó, hogy Kalocsa nem ellenzéki város?” Ezen mondat országos médiavisszhangot kapott, arról cikkezve, hogy ezzel Filvig azt sugallja, hogy a kormánypárti városvezetés előnyöket élvezhet, míg az ellenzéki települések vezetését negatívan diszkriminálja a kormány.

A hétfői testületi ülés végén Szabó Balázs képviselő szólalt fel. Mint mondta, lakosság által hozzá intézett kérdéseket szeretne tolmácsolni a polgármester felé, amelyekre várja Filvig válaszát. A kérdések az alábbiak voltak: Hogy függ össze egy szakmai alapon megírt, beadott és elbírált pályázat a politikai hovatartozással? Ön szerint van-e hazánkban ma politikai diszkrimináció? A csütörtöki beszéde az ön „őszödi beszéde”? Mire gondolt a csütörtöki beszédének utolsó mondatában?

A polgármester terjedelmes választ adott, amelyet, tekintve, hogy az ügy széleskörű érdeklődésre tart számot, változatlan formában idézünk, előre jelezve, hogy mindez – akárcsak a kérdésfelvetések - szóról szóra így hangzott el a nyilvános ülésen.

 

A cikk folytatása a Kalocsai Néplap 2020.08.07-én megjelenő 32.számban a 2. oldalon olvasható.

 


Kalocsai hírek

30 éve Török Gusztáv Andorral és öt környékbeli polgármesterrel alakult a Megyei Közgyűlés

Harminc évvel ezelőtt, december 11-én alakult meg a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés, mellyel új fejezet...

Húsz éve az utánpótlás szolgálatában Faragó László, Susu

A kalocsai labdarúgás-utánpótlásképzés immár két évtizede egyre centrálisabb helyet vívott ki...

Filvig Géza karácsonyi köszöntője

Nagy szeretettel köszöntök minden kedves kalocsai lakost! Lassan ismét eltelik egy esztendő, és...

Font Sándor karácsonyi gondolatai

Már a szó is misztikus, az egész világ kultúrnépe tudja vallástól függetlenül, hogy ez a szó a...

Bábel Balázs érsek: Karácsony legyőzhetetlen Napunk ünnepe

Az ókori világ nagy tisztelője volt a Napistennek, ezért Aurelianus római császár a 3. században...

Hazánk második legszebb adventi dekorációja a kalocsai

A kozelstavol.hu által indított legszebb adventi dekoráció országos verseny második helyezet lett...

Gyermekotthonban élőket ajándékoztak meg a Paks II. munkatársai

A Paks II. csapata idén karácsonykor is csatlakozott a Miniszterelnökség és az Emberi Erőforrások...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás