Biztonságunk mutatói

A kalocsai rendőrkapitány számvetése

2016.08.19 09:33    |    -vis-  

Mint minden esztendőben, a Kalocsai Rendőrkapitányság vezetője, Mayer József ezredes, rendőrségi tanácsos éves számvetést nyújtott szervezetük munkájáról a képviselő-testület előtt. Az általa elmondottak alapján foglaljuk össze, hogyan is változtak a bűnügyi-baleseti statisztikák 2015-ben, mi az, ami már kiolvasható a 2016-os számokból és merre tartanak az egyenruhások egy élhetőbb, biztonságosabb város és vonzáskörzet megteremtésének útján.

Jó trendek, kivételes teljesítmény

Míg 2013-ról 2014-re 25,7 százalékkal csökkent a kalocsaiak területén a bűncselekmények száma, ezt tavaly további 9 százalékkal sikerült lefaragni. Folyamatosan ellenőrizték kistelepüléseket, egyre jobban kiaknázva a térfigyelő kamerák nyújtotta lehetőséget. Emellett sikerült javítani a felderítési-nyomozási eredményességet, a közbiztonság fenntartásában pedig komoly szerep jutott a hatósággal együttműködő szerveknek, így például a polgárőrségnek is.

Kalocsai Néplap

A személyi sérülésekkel járó balesetek száma, ha kis mértékben is, de csökkent és a szervezeti teljesítményértékelés alapján úgy az országos, mint a megyei vezetés a 100 százalékos listán 93,66 százalékra értékelte a Kalocsai Rendőrkapitányság eredményeit, vagyis kivételes teljesítményt sikerült hozniuk, amelyért a kapitány ezúton is köszönetet mondott a kollégáinak.

Beszédes számok

Az összregisztrált bűncselekmények száma az illetékességi területen 27,2 százalékkal emelkedett, mivel tavaly zárult egy ötszáz rendbeli csalássorozatnak a nyomozása, ami az egész országot érintette. Ebben önkormányza-tok és különböző szervezetek voltak a sértettek. Ha ezen esetet kiemeljük a statisztikából, tisztán látszik, hogy a helyben bekövetkezett bűncselekmények száma csökkent, és Kalocsa város bűnügyi fertőzöttségi mutatója jól mintázza, hogy az utóbbi három évben lépésről lépésre egyre eredményesebben léptek fel a rend őrei a bűnözőkkel szemben.

Míg 2013-ban 31 esettel 564-re csökkent a regisztrált bűncselekmények száma, ez az adat 2014-ben már további 109 esettel lett kevesebb, 2015-ben pedig további 76-tal. Érdekességként említette meg a kapitány, hogy míg az összbűncselekmények települések szerinti részesedését tekintve Kalocsa 2013-ban még 43 százalékot birtokolt, ezen ráta az elmúlt évben már 39 százalékra mérséklődött.

A tizennégy kiemelten kezelt bűncselekménytípus közül a lopásokra tért ki Mayer József, amelyek száma közel százzal volt kevesebb az óévben, és hasonló folyamat tükröződik a lakásbetörések számát tekintve, míg a gépkocsi-feltörési mutatót elenyészőnek minősítette, megjegyezvén, hogy ezekből persze egyetlen egy is sok, az összességi mutatót tekintve viszont minden területen javult a helyzet Kalocsán.

Kevesebb a betörés, megszűnt a színesfém-lopás

A betöréses lopások esetében a 2013-as évhez viszonyított csökkenés tartotta magát tavaly is. Az idén az egyik fő feladat az ez irányú felderítések fokozása, árulta el a kapitány a Városházán, majd örömmel jelentette, hogy az első félév adatai alapján már két olyan csapatot is sikerült kivonniuk a forgalomból, akik ezen bűncselekménytípusra specializálódtak.

Fokozatosan csökkent a vagyon elleni bűncselekmények száma is, és szinte megszűnt a színesfém-lopás, a Tesco környékén történt tolvajlások sora, valamint egyre több a bolti és alkalmi lopás terén is a tettenérés, valamint elhangzott, hogy a 2016-os esztendő második negyedévében mindössze öt kerékpárt loptak csak el – vélhetően a korábbi eredményes felderítéseknek köszönhetően.

Kétszázezres telefonok az iskolában

Amivel küzdünk, az a nagyértékű mobiltelefonok általános iskolásoktól történő ellopása – mondta Mayer József. Mint kiderült, rendszeres jelenség kapitányságukon, hogy a fiatalok, vagy éppen azok szülei kétszázezer forint értékű telefonok eltűnését jelentik. Ugyancsak akad tennivaló az uszodai öltözőkből történő lopások visszaszorítása terén.

Még „tartoznak a Loibl-üggyel”

A rablások számának alakulását tekintve arról számolhatott be a kapitány, hogy a legsúlyosabbakat elkövetők közül minden egyes tettest elkaptak. Mindazonáltal adósak még egy, a városban közismert személy sérelmére történt 2015-ös eset felderítésével, utalván itt a helyi médiából jól ismert ügyre, amikor is az erről egyébként azóta többször is nyilatkozó Loibl László önkormányzati cégvezetőt verték meg saját otthonában. Mayer József megjegyezte, hogy ezen eset nem tartozik a rablás kategóriájába.

Drogok: a „nemszeretem” téma

Tömören az alcímben idézett szófordulattal jellemezte a kalocsai rendőrkapitány, amikor a drogokról, dílerekről, elfogásokról és fogyasztókról szóló diához érkezett tájékoztatója. Elmondta, hogy a szintetikus pszichoaktív anyagokról Zacher Gábor szavait idézve, meglehet, még nem minősülnek kormányrendelet szerint kábítószernek, csak kábító jellegű anyagnak, de az a jellemzője, hogy sem a készítő, sem a terjesztő, sem a fogyasztó, sem pedig az orvos nem tudja eldönteni, hogy az anyag az adott szervezetbe kerülve milyen hatást fog elérni. Aki tehát ezzel él, ötven százalékos eséllyel pályázik arra, hogy meghal. A tavalyi évben – mivelhogy nem a fogyasztó a rendőrség fő célpontja – két terjesztőt sikerült elfogni, egyet Solton, egyet Kalocsán, de kiderült, hogy ettől függetlenül több mint tíz szerhasználóval szemben is indítottak eljárást.

Közterületek és közlekedés

Közterületek rendjével kapcsolatban valamennyi településen teljesít szolgálatot körzeti megbízott, de a járőrszolgálat mellett ismételten kiemelte az előadó a térfigyelő rendszerek hasznát, és a rendőrség stratégiai partnerének, a polgárőrségnek munkáját, akikkel átfedő szolgálatot is ellátnak.

Közlekedésbiztonsággal kapcsolatban elhangzott, hogy a balesetek száma kis mértékben csökkent 2015-ben, de a halálos és a súlyos sérüléssel végződő esetek száma sajnos stagnált. A fő okok között továbbra is a gyorshajtás, a relatív gyorshajtást, az elsőbbségi jog meg nem adása, és az irányváltási szabályok megsértése. Kalocsán az ittas vezetők aránya 10 százalék alá esett tavaly, a 2016-os aktuális adatok szerint ez a szám 26 százalék.

A személygépkocsik után a kerékpárosok okozzák a legtöbb személyi sérüléses balesetet, amelyek közül kiemelendő az idősebb korosztály körében egyre közkedveltebb „csendes gyilkos”, azaz az elek-tromos bicikli. Találkoztak már olyan járgánnyal is, amely akár 80 km/órás végsebességre is képes, miközben a rajta ülő KRESZ-ismeretei legalábbis hiányosnak voltak mondhatók. A hasonló esetek miatt az elektromos kerékpárok használóinak a rendőrkapitány felvilágosító kampányt szeretne indítani helyi klubokkal és civil szervezetekkel összefogva.

Több ezer túlóra a migránsválságból

A migráció kezelésében a 2015-ös év vízválasztó volt, így Mayer József, hiszen korábban ilyen mértékű nyomásra nem volt példa. A Kalocsai Rendőrkapitányságról 41 fős állomány hajtotta végre az illegális migrációval kapcsolatos feladatokat, amelynek eredményeképpen a szolgálati idejükön túl mintegy 2900 óra túlóra keletkezett. Bár a városi kapitányság közvetlen határszakasszal nem rendelkezik, a mélységi ellenőrzés, illetve más aktuális teendők végrehajtását az országos főkapitány utasításra meg kell tenni – zárult a tartalmas beszámoló, végül néhány képviselői észrevételt jegyzett fel a rendőrkapitány, így várható, hogy a jövőben a Szőlőkben is gyakrabban tűnik majd fel a traffipax, ahogyan az is, hogy a rendőrség is kiveszi a részét a kalocsai illegális hulladéklerakatok összehordóinak kézre kerítésében és szankcionálásában.


Kalocsai hírek

Önbizalom növelő bravúr Kecelen

Kecel FC – Kalocsai FC 0-2 (0-1) Végre önmagára talált a KFC és Kecelről hozta haza a...

Önkormányzati választás 2019- Kalocsa

Az elmúlt napokban, a jelöltállítás határidejének lejártát követően, a leadott írásos ajánlások...

Leányfalusi Vilmos a Tudásklubban

Leányfalusi Vilmos orgonaművész, karnagy június 27-én, Csepelen Prokop Péter-díjat vehetett át,...

Németh József: jövőre nőhetnek a termőterületek

Az elmúlt hétvégén két napig minden Kalocsa piros aranyáról szólt, holott, maga a...

Újabb milliárd a térség fejlesztésére

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. által létrehozott és a Miniszterelnökség által támogatott Jövőnk...

Egy kincsesláda tetején ülünk

A címbe foglalt gondolatot dr. Mészáros István prépost-kanonoktól, a kalocsai Szent István király...

A Paks II. projekt lehetőség a térség számára

A Paks II. projekt lehetőség a térség számára, hogy megerősítse gazdaságát, növelje megtartó erejét....

Hamisítatlan foktői folklór muzeális közösségi térben

Sokéves törekvés zárult hivatalosan a nyár utolsó napján, augusztus 31-én, Foktőn, a Fő út 32. szám...

Iskola- és óvodakezdéshez nyújt segítséget a foktői növényolajgyár

Több mint 140 óvodás és iskolás számára adott át évindító eszközcsomagot a foktői régió hat...

III. ANDA NYÍLT NAP, 2019. szeptember 7.

A legfiatalabb kalocsai nagy-foglalkoztató cég rendezvényének sikere minden várakozást felülmúlt. A...

Projektzáráshoz érkezett az ingyenes jogi segítségnyújtás a munka világában

2019.09.30-án zárul az európai uniós támogatásból megvalósuló, ingyenes jogi segítségnyújtást...

Külügyminiszteri látogatás dr. Filvig fórumán

Magasrangú vezetőt látott vendégül a Városi Színházban múlt hétfőn tartott lakossági fórumán dr....

Gondolatok az emberi értékek idomításáról

Jó látni és jó hallani, jó tudni arról, hogy egy Kalocsa méretű vidéki kisvárosban laknak olyan...

Elismerések és kitüntetések az ünnepi ülésen

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat idén a Kiskunfélegyházán megrendezett Bács-Kiskun Megyei Napok...

Flamenco est a kamarateremben

Először járt Magyarországon Carlos de Pepa andalúz flamenco énekes-gitáros, aki épp Kalocsán...

Beremenden voltak eredményesek az úszók

A Kalocsai Úszó és Vízilabda Egyesület versenyzői legutóbb Beremendre utaztak és nagy létszámmal...

Területeladás, skate-park és utcák átnevezése

Augusztus utolsó hetében ült össze – néhány határidős döntési kötelezettség okán – a...

Ősszel újra szemétgyűjtési akciót szervez a Magyar Közút címmel

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. több év kihagyás után 2019. április 29-én „Jobb, ha el se...

Száz gyermeknek jutott iskolakezdő ajándékcsomag

Többek között, lapunk hasábjain is olvashatott arról a jótékonysági akcióról, amelyet a nyár közepén...

Kenus kalocsai küldöttség Kúlán

Kalocsa és vajdasági testvérvárosa, Kúla tíz éve ápol testvértelepülési kapcsolatot, ami mindig is...

Ismertették a pártszövetség jelöltjeit a megyei közgyűlésbe

A közzétett FIDESZ-KDNP pártszövetség Bács-Kiskun megyei jelöltlistája a következő:(A cikk...

A Szívből Kalocsáért Egyesület polgármester-jelöltjének bemutatása

2010-től Brüsszelben Európai Parlamenti Képviselőként rengeteg kalocsai polgárnak tudtam segíteni....

Idén nyáron is népszerű volt az utazó kiállítás

Nyolc nagy hazai fesztiválra gördült be 2019 nyarán a Paks II. Atomerőmű Zrt. guruló kiállítása. Az...

Ballószögön remekeltek futóink

Az elmúlt vasárnap a Kalocsai Földön Futók Szakosztály 8 fővel vágott neki a 7. Ballószögi...

Csendes kiáltás a Vajas partján

Vasárnap délután, ahogyan az ország több mint húsz pontján, Kalocsán is szerveztek megmozdulást a...

A népi kultúra őrangyalait ünnepelték Hajós Város napján

Hatalmas ünneplő tömeg kísérte figyelemmel és még nagyobb ováció övezte az augusztus 17-i, ünnepi...

Így lett „tananyagszerző” a kalocsai tanítónő

Sipos Nikolett, a Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola, leánykori nevén a Kertvárosi Általános...

Második hely az országos vetélkedőn

A korábban rendezett regionális elődöntőből győztesként továbbjutó Kalocsai Fegyház és Börtön...

Határon átnyúló együttműködés Kalocsával

Kalocsa Város Önkormányzata 2019 júliusában felkérést kapott Kirchheim unter Teck testvérvárosától,...

Szent István mellé került Asztrik

Mostantól az államalapító király hat éve kapott csontereklyéje mellett ott áll a 2014-ben megtalált...

Dr. Fekete Zsombor polgármester-jelölt célkitűzései

...-foglalkoztatottság javítása, ipari park, adókedvezményes övezet létrehozása, táj-jellegű munka-...

Augusztus 20. - az összetartozás ünnepe

Kalocsa Város Önkormányzata és a Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár augusztus 20-a alkalmából...

Pécsi egyetemistákkal fiatalít a kalocsai alkotótábor

Augusztus elején szűk két hétig ismét alkalmi művészteleppé változott volt Kossuth utcai kollégium...

Bolvári Ferdinánd polgármester-jelölt is bemutatta csapatát

A Bagó Zoltán polgármester-jelölt nevével fémjelzett Szívből Kalocsa Egyesület, majd időrendi...

Tegyük együtt sikeressé városunkat

  Ősszel önkormányzati választások lesznek. Ilyenkor, a helyi választások közeledtével...

Kalocsán a Népművészet Mestere kitüntetés

Tizenhét év után újra Kalocsán a Népművészet Mestere kitüntetés. Az államalapítás ünnepe, augusztus...

Kilenc „Kalocsa Városért” díjat adtak át

A képviselő-testület előzetesen meghozott döntésének értelmében, a sokéves hagyományokat követve, az...

Dr. Bagó Zoltán élhető városról, munkahelyekről, bérekről, egészségügyről

Mint emlékezetes, - bejelentési sorrendben – Bolvári Ferdinánd (Békés Kalocsáért Egyesület),...

Sikeres a Paks II. Zrt. gyakornoki programja

Évente tíz-tizenöt fiatal tölti szakmai gyakorlatát a tervezett új paksi blokkok létesítésére...

Ösztöndíjprogramot indít a Paks II. Zrt.

Tanulmányi Ösztöndíjprogramot indít a Paks II. Zrt azzal a céllal, hogy felkeltse a fiatalok...

Kulcsszerepe volt az atomenergiának tavaly is az ország áramellátásában

Sorra dőltek meg az eddigi áramfogyasztási rekordok tavaly Magyarországon. Előbb márciusban, majd...

A KALOCSAI SZENT KERESZT KÓRHÁZ LÁTOGATÁSI RENDJE

Új látogatási rend a kórházban április 1-től – szigorúan betartatják a gyógyítás érdekében.

Szakmai tanácskozást folytattak a megye polgármesterei

Bács-Kiskun megyében ebben a választási ciklusban immár nyolcadik alkalommal rendezte meg a...

A Paks II. projektről kapott tájékoztatást a Magyarországi nemzetiségek bizottsága

A Magyarországi nemzetiségek bizottsága 2018. november 6-án kihelyezett ülést tartott Pakson,...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás