Biztonságunk mutatói

A kalocsai rendőrkapitány számvetése

2016.08.19 09:33    |    -vis-  

Mint minden esztendőben, a Kalocsai Rendőrkapitányság vezetője, Mayer József ezredes, rendőrségi tanácsos éves számvetést nyújtott szervezetük munkájáról a képviselő-testület előtt. Az általa elmondottak alapján foglaljuk össze, hogyan is változtak a bűnügyi-baleseti statisztikák 2015-ben, mi az, ami már kiolvasható a 2016-os számokból és merre tartanak az egyenruhások egy élhetőbb, biztonságosabb város és vonzáskörzet megteremtésének útján.

Jó trendek, kivételes teljesítmény

Míg 2013-ról 2014-re 25,7 százalékkal csökkent a kalocsaiak területén a bűncselekmények száma, ezt tavaly további 9 százalékkal sikerült lefaragni. Folyamatosan ellenőrizték kistelepüléseket, egyre jobban kiaknázva a térfigyelő kamerák nyújtotta lehetőséget. Emellett sikerült javítani a felderítési-nyomozási eredményességet, a közbiztonság fenntartásában pedig komoly szerep jutott a hatósággal együttműködő szerveknek, így például a polgárőrségnek is.

Kalocsai Néplap

A személyi sérülésekkel járó balesetek száma, ha kis mértékben is, de csökkent és a szervezeti teljesítményértékelés alapján úgy az országos, mint a megyei vezetés a 100 százalékos listán 93,66 százalékra értékelte a Kalocsai Rendőrkapitányság eredményeit, vagyis kivételes teljesítményt sikerült hozniuk, amelyért a kapitány ezúton is köszönetet mondott a kollégáinak.

Beszédes számok

Az összregisztrált bűncselekmények száma az illetékességi területen 27,2 százalékkal emelkedett, mivel tavaly zárult egy ötszáz rendbeli csalássorozatnak a nyomozása, ami az egész országot érintette. Ebben önkormányza-tok és különböző szervezetek voltak a sértettek. Ha ezen esetet kiemeljük a statisztikából, tisztán látszik, hogy a helyben bekövetkezett bűncselekmények száma csökkent, és Kalocsa város bűnügyi fertőzöttségi mutatója jól mintázza, hogy az utóbbi három évben lépésről lépésre egyre eredményesebben léptek fel a rend őrei a bűnözőkkel szemben.

Míg 2013-ban 31 esettel 564-re csökkent a regisztrált bűncselekmények száma, ez az adat 2014-ben már további 109 esettel lett kevesebb, 2015-ben pedig további 76-tal. Érdekességként említette meg a kapitány, hogy míg az összbűncselekmények települések szerinti részesedését tekintve Kalocsa 2013-ban még 43 százalékot birtokolt, ezen ráta az elmúlt évben már 39 százalékra mérséklődött.

A tizennégy kiemelten kezelt bűncselekménytípus közül a lopásokra tért ki Mayer József, amelyek száma közel százzal volt kevesebb az óévben, és hasonló folyamat tükröződik a lakásbetörések számát tekintve, míg a gépkocsi-feltörési mutatót elenyészőnek minősítette, megjegyezvén, hogy ezekből persze egyetlen egy is sok, az összességi mutatót tekintve viszont minden területen javult a helyzet Kalocsán.

Kevesebb a betörés, megszűnt a színesfém-lopás

A betöréses lopások esetében a 2013-as évhez viszonyított csökkenés tartotta magát tavaly is. Az idén az egyik fő feladat az ez irányú felderítések fokozása, árulta el a kapitány a Városházán, majd örömmel jelentette, hogy az első félév adatai alapján már két olyan csapatot is sikerült kivonniuk a forgalomból, akik ezen bűncselekménytípusra specializálódtak.

Fokozatosan csökkent a vagyon elleni bűncselekmények száma is, és szinte megszűnt a színesfém-lopás, a Tesco környékén történt tolvajlások sora, valamint egyre több a bolti és alkalmi lopás terén is a tettenérés, valamint elhangzott, hogy a 2016-os esztendő második negyedévében mindössze öt kerékpárt loptak csak el – vélhetően a korábbi eredményes felderítéseknek köszönhetően.

Kétszázezres telefonok az iskolában

Amivel küzdünk, az a nagyértékű mobiltelefonok általános iskolásoktól történő ellopása – mondta Mayer József. Mint kiderült, rendszeres jelenség kapitányságukon, hogy a fiatalok, vagy éppen azok szülei kétszázezer forint értékű telefonok eltűnését jelentik. Ugyancsak akad tennivaló az uszodai öltözőkből történő lopások visszaszorítása terén.

Még „tartoznak a Loibl-üggyel”

A rablások számának alakulását tekintve arról számolhatott be a kapitány, hogy a legsúlyosabbakat elkövetők közül minden egyes tettest elkaptak. Mindazonáltal adósak még egy, a városban közismert személy sérelmére történt 2015-ös eset felderítésével, utalván itt a helyi médiából jól ismert ügyre, amikor is az erről egyébként azóta többször is nyilatkozó Loibl László önkormányzati cégvezetőt verték meg saját otthonában. Mayer József megjegyezte, hogy ezen eset nem tartozik a rablás kategóriájába.

Drogok: a „nemszeretem” téma

Tömören az alcímben idézett szófordulattal jellemezte a kalocsai rendőrkapitány, amikor a drogokról, dílerekről, elfogásokról és fogyasztókról szóló diához érkezett tájékoztatója. Elmondta, hogy a szintetikus pszichoaktív anyagokról Zacher Gábor szavait idézve, meglehet, még nem minősülnek kormányrendelet szerint kábítószernek, csak kábító jellegű anyagnak, de az a jellemzője, hogy sem a készítő, sem a terjesztő, sem a fogyasztó, sem pedig az orvos nem tudja eldönteni, hogy az anyag az adott szervezetbe kerülve milyen hatást fog elérni. Aki tehát ezzel él, ötven százalékos eséllyel pályázik arra, hogy meghal. A tavalyi évben – mivelhogy nem a fogyasztó a rendőrség fő célpontja – két terjesztőt sikerült elfogni, egyet Solton, egyet Kalocsán, de kiderült, hogy ettől függetlenül több mint tíz szerhasználóval szemben is indítottak eljárást.

Közterületek és közlekedés

Közterületek rendjével kapcsolatban valamennyi településen teljesít szolgálatot körzeti megbízott, de a járőrszolgálat mellett ismételten kiemelte az előadó a térfigyelő rendszerek hasznát, és a rendőrség stratégiai partnerének, a polgárőrségnek munkáját, akikkel átfedő szolgálatot is ellátnak.

Közlekedésbiztonsággal kapcsolatban elhangzott, hogy a balesetek száma kis mértékben csökkent 2015-ben, de a halálos és a súlyos sérüléssel végződő esetek száma sajnos stagnált. A fő okok között továbbra is a gyorshajtás, a relatív gyorshajtást, az elsőbbségi jog meg nem adása, és az irányváltási szabályok megsértése. Kalocsán az ittas vezetők aránya 10 százalék alá esett tavaly, a 2016-os aktuális adatok szerint ez a szám 26 százalék.

A személygépkocsik után a kerékpárosok okozzák a legtöbb személyi sérüléses balesetet, amelyek közül kiemelendő az idősebb korosztály körében egyre közkedveltebb „csendes gyilkos”, azaz az elek-tromos bicikli. Találkoztak már olyan járgánnyal is, amely akár 80 km/órás végsebességre is képes, miközben a rajta ülő KRESZ-ismeretei legalábbis hiányosnak voltak mondhatók. A hasonló esetek miatt az elektromos kerékpárok használóinak a rendőrkapitány felvilágosító kampányt szeretne indítani helyi klubokkal és civil szervezetekkel összefogva.

Több ezer túlóra a migránsválságból

A migráció kezelésében a 2015-ös év vízválasztó volt, így Mayer József, hiszen korábban ilyen mértékű nyomásra nem volt példa. A Kalocsai Rendőrkapitányságról 41 fős állomány hajtotta végre az illegális migrációval kapcsolatos feladatokat, amelynek eredményeképpen a szolgálati idejükön túl mintegy 2900 óra túlóra keletkezett. Bár a városi kapitányság közvetlen határszakasszal nem rendelkezik, a mélységi ellenőrzés, illetve más aktuális teendők végrehajtását az országos főkapitány utasításra meg kell tenni – zárult a tartalmas beszámoló, végül néhány képviselői észrevételt jegyzett fel a rendőrkapitány, így várható, hogy a jövőben a Szőlőkben is gyakrabban tűnik majd fel a traffipax, ahogyan az is, hogy a rendőrség is kiveszi a részét a kalocsai illegális hulladéklerakatok összehordóinak kézre kerítésében és szankcionálásában.


Kalocsai hírek

Megszületett a város 2020-as költségvetése

Tartalmasan telt a kalocsai városatyák február 13-i ülése, amelyen többek között egyöntető...

Halálos „herbál” szedi áldozatait Kalocsán?

Február 9-én segélykiáltás-szerű, indulatoktól sem mentes poszt jelent meg a Kalocsa Városi Cigány...

Képek párbeszéde: egy párbeszéd stációi

Emlékezetes 75. születésnapot ajándékozott Kalocsa városa, a Viski Károly Múzeum, megannyi rokon,...

Siker az istvános diákok és tanárok első kultúrbulija

A Kalocsai Szent István Gimnázium tanárai 2020. február 7-8-án rendhagyó kultúrbulira várták az...

Rác Prélót tartottak a bátyai horvátok

A bátyai Horvát Nemzetiségi Önkormányzat, Bátya Község Önkormányzata és a Vodeica Horvát Nemzetiségi...

Bács-Méh Reptér a Téli Kupa győztese

A Kalocsai FC által rendezett 2019/2020-as Téli Kupa három kategóriája közül elsőként január...

Magyar vállalkozásokat vonnak be

Várhatóan sok munkát ad majd a hazai és persze a régióbeli cégeknek is a Paks II. atomerőmű építés...

Közel kétszáz díjazott a Sportbálon

A báli szezon kalocsai programjából nem hiányozhat városunk sportolói seregszemléje, vagyis a...

Szalmaszív és csuhé virág

Akár a közelgő Bálint nap alkalmából is készülhettek volna ezek a kézműves ajándékok, de nem így...

Az éves jegybevétel kilencven százalékát visszaforgatják a haltelepítésbe

A Dunapataji Horgászegyesület február 2-án tartotta közgyűlését, melyen az elnökség nevében Katona...

Megyei Történelemverseny a gimnáziumban

Február 6-án délután a megye több városából középiskolás fiúk és lányok érkeztek a Kalocsai Szent...

„Életre valók”

A címben említett kifejezés egybe- és külön írva is kifejezi a program lényegét: életre való dolgok...

Kibővült kategóriákkal várja az innovációkat az MVM EDISON startup verseny

Negyedik alkalommal kerül megrendezésre az MVM EDISON startup verseny, amelyre idén február végéig...

Nukleáris energia nélkül Európa nem tudja megvalósítani a klímasemlegességet

A nukleáris energia előállítása nagyon progresszív, jövőorientált és modern formája a villamos...

A miniszterelnöknél kevés elkötelezettebbel találkoztam a hídépítés ügyében

„Igen, én is voltam a Karmelitában... Mint ahogy azt a teljes magyar sajtó megírta, minden...

Kibővült kategóriákkal várja az innovációkat az MVM EDISON startup verseny

 

Kórházban fekvő betegektől lopott

A gyanú szerint három személy állapotát kihasználva lopott el értékeket az a férfi, akit a kiérkező...

E-hulladék dömping az Eperföldi Iskolában

Lapunk nyomtatott és elektronikus felületén januárban több alkalommal közzétette azt a felhívást,...

Szabó László Dezső költő bemutatkozása a könyvtárban

Január 30-án, csütörtökön 17 órától vette kezdetét a Kalocsai Alkotók Körének harmincötödik előadása...

Szent Sebestyén búcsú Kalocsán

Kalocsán az érseki kastély Szent Sebestyén kápolnájának búcsúünnepét ülték meg 2020. január 20-án....

Falusi disznótor a Hagyományőrzők Házában

A Kalocsai Hagyományőrző Néptánc Egyesület az Érsekkert főbejárata mellett, az általuk üzemeltetett...

Kézműveseink „hazajárnak”, táncosaink debütáltak a Berlinben

Január 17-én kezdődött Berlinben a Nemzetközi Zöld Hét, amelyet a világ legnagyobb mezőgazdasági,...

Ismétlést kívánnak életre keltett hagyományaink

Január 25-én egy gombostűt sem lehetett volna elejteni a Kalocsai Színház nézőterén, amikor is...

Új lehetőségek a hazai vállalkozásoknak a Paks II. projektben

– Egyre több feladatba kapcsolódhatnak be a hazai vállalkozók a Paks II. projekt keretében. A...

Vannak már tüdőgyulladásos, szövődményes esetek

Korai vészharangot kongatni: mint arról korábban a gyermekbetegségek kapcsán is írtunk, egyelőre...

Szülők - Nevelők jótékonysági bálja

A Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola „Kertvárosi Általános Iskoláért - Gyermekeinkért...

Évek után lezárult a CsóKa

Folytatni fogják, sőt, a kalocsai tapasztalatokat felhasználva más településekre is elviszik a...

Kazinczy-verseny a Könyvtárban

A Magyar Kultúra Napjához kapcsolódó programsorozat keretében január 20-án „Szép Magyar...

Kiállításmegnyitóval és szerzői esttel tisztelgett a könyvtár

1989 óta ünnepeljük január 22-én a magyar kultúra napját annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc...

Személyi kérdések, pályázatok és vagyonnyilatkozat napirenden

Zsebbevágó, pénzzel és vagyonnal kapcsolatos napirendek uralták a kalocsai képviselő-testület múlt...

Jéri Tamás, a Kalocsavagyon Kft. leendő vezetője

Mint arról a múlt csütörtöki képviselő-testületi ülésről szóló riportunkban beszámoltuk, a...

A KSE Karate Szakosztály 2019. évét értékelték

A Kalocsai Sport Egyesület Karate Szakosztály vezetője, Szűcs Zsolt megtartotta a 2019. évi...

Röplabda a Katolikus Iskolában

Amikor 2017-ben a röplabda sportág is bekerült a látványsportágak közé, azaz pénzügyileg más...

Szalagavató a Szent István Gimnáziumban

  Szalagavató ünnepségre gyűltek össze január 17-én a végzős diákok családjai, barátai és tanárai....

Teljes körű tájékoztatást kaptak a Paks II. projektről az érintett térség településvezetői

Az új atomerőművi blokkok létesítése kapcsán alakult Paksi Társadalmi Tanácshoz tartozó 47 település...

Az erdei fülesbagoly

Az erdei fülesbagoly Magyarország legismertebb és a lakott területeken is leggyakoribb bagolyfaja. A...

Nyitva a Cabernet Borturisztikai Látogatóközpont

Cabernet Borturisztikai Látogatóközpont… ízlelgessük, mert az őszi átadót követően januártól...

Így (sz)épül Kalocsa 2020-ban

Bár az építőipar az éveleji hónapokban jellemzően „téli álmot alszik”, hiszen megannyi...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás