Biztonságunk mutatói

A kalocsai rendőrkapitány számvetése

2016.08.19 09:33    |    -vis-  

Mint minden esztendőben, a Kalocsai Rendőrkapitányság vezetője, Mayer József ezredes, rendőrségi tanácsos éves számvetést nyújtott szervezetük munkájáról a képviselő-testület előtt. Az általa elmondottak alapján foglaljuk össze, hogyan is változtak a bűnügyi-baleseti statisztikák 2015-ben, mi az, ami már kiolvasható a 2016-os számokból és merre tartanak az egyenruhások egy élhetőbb, biztonságosabb város és vonzáskörzet megteremtésének útján.

Jó trendek, kivételes teljesítmény

Míg 2013-ról 2014-re 25,7 százalékkal csökkent a kalocsaiak területén a bűncselekmények száma, ezt tavaly további 9 százalékkal sikerült lefaragni. Folyamatosan ellenőrizték kistelepüléseket, egyre jobban kiaknázva a térfigyelő kamerák nyújtotta lehetőséget. Emellett sikerült javítani a felderítési-nyomozási eredményességet, a közbiztonság fenntartásában pedig komoly szerep jutott a hatósággal együttműködő szerveknek, így például a polgárőrségnek is.

Kalocsai Néplap

A személyi sérülésekkel járó balesetek száma, ha kis mértékben is, de csökkent és a szervezeti teljesítményértékelés alapján úgy az országos, mint a megyei vezetés a 100 százalékos listán 93,66 százalékra értékelte a Kalocsai Rendőrkapitányság eredményeit, vagyis kivételes teljesítményt sikerült hozniuk, amelyért a kapitány ezúton is köszönetet mondott a kollégáinak.

Beszédes számok

Az összregisztrált bűncselekmények száma az illetékességi területen 27,2 százalékkal emelkedett, mivel tavaly zárult egy ötszáz rendbeli csalássorozatnak a nyomozása, ami az egész országot érintette. Ebben önkormányza-tok és különböző szervezetek voltak a sértettek. Ha ezen esetet kiemeljük a statisztikából, tisztán látszik, hogy a helyben bekövetkezett bűncselekmények száma csökkent, és Kalocsa város bűnügyi fertőzöttségi mutatója jól mintázza, hogy az utóbbi három évben lépésről lépésre egyre eredményesebben léptek fel a rend őrei a bűnözőkkel szemben.

Míg 2013-ban 31 esettel 564-re csökkent a regisztrált bűncselekmények száma, ez az adat 2014-ben már további 109 esettel lett kevesebb, 2015-ben pedig további 76-tal. Érdekességként említette meg a kapitány, hogy míg az összbűncselekmények települések szerinti részesedését tekintve Kalocsa 2013-ban még 43 százalékot birtokolt, ezen ráta az elmúlt évben már 39 százalékra mérséklődött.

A tizennégy kiemelten kezelt bűncselekménytípus közül a lopásokra tért ki Mayer József, amelyek száma közel százzal volt kevesebb az óévben, és hasonló folyamat tükröződik a lakásbetörések számát tekintve, míg a gépkocsi-feltörési mutatót elenyészőnek minősítette, megjegyezvén, hogy ezekből persze egyetlen egy is sok, az összességi mutatót tekintve viszont minden területen javult a helyzet Kalocsán.

Kevesebb a betörés, megszűnt a színesfém-lopás

A betöréses lopások esetében a 2013-as évhez viszonyított csökkenés tartotta magát tavaly is. Az idén az egyik fő feladat az ez irányú felderítések fokozása, árulta el a kapitány a Városházán, majd örömmel jelentette, hogy az első félév adatai alapján már két olyan csapatot is sikerült kivonniuk a forgalomból, akik ezen bűncselekménytípusra specializálódtak.

Fokozatosan csökkent a vagyon elleni bűncselekmények száma is, és szinte megszűnt a színesfém-lopás, a Tesco környékén történt tolvajlások sora, valamint egyre több a bolti és alkalmi lopás terén is a tettenérés, valamint elhangzott, hogy a 2016-os esztendő második negyedévében mindössze öt kerékpárt loptak csak el – vélhetően a korábbi eredményes felderítéseknek köszönhetően.

Kétszázezres telefonok az iskolában

Amivel küzdünk, az a nagyértékű mobiltelefonok általános iskolásoktól történő ellopása – mondta Mayer József. Mint kiderült, rendszeres jelenség kapitányságukon, hogy a fiatalok, vagy éppen azok szülei kétszázezer forint értékű telefonok eltűnését jelentik. Ugyancsak akad tennivaló az uszodai öltözőkből történő lopások visszaszorítása terén.

Még „tartoznak a Loibl-üggyel”

A rablások számának alakulását tekintve arról számolhatott be a kapitány, hogy a legsúlyosabbakat elkövetők közül minden egyes tettest elkaptak. Mindazonáltal adósak még egy, a városban közismert személy sérelmére történt 2015-ös eset felderítésével, utalván itt a helyi médiából jól ismert ügyre, amikor is az erről egyébként azóta többször is nyilatkozó Loibl László önkormányzati cégvezetőt verték meg saját otthonában. Mayer József megjegyezte, hogy ezen eset nem tartozik a rablás kategóriájába.

Drogok: a „nemszeretem” téma

Tömören az alcímben idézett szófordulattal jellemezte a kalocsai rendőrkapitány, amikor a drogokról, dílerekről, elfogásokról és fogyasztókról szóló diához érkezett tájékoztatója. Elmondta, hogy a szintetikus pszichoaktív anyagokról Zacher Gábor szavait idézve, meglehet, még nem minősülnek kormányrendelet szerint kábítószernek, csak kábító jellegű anyagnak, de az a jellemzője, hogy sem a készítő, sem a terjesztő, sem a fogyasztó, sem pedig az orvos nem tudja eldönteni, hogy az anyag az adott szervezetbe kerülve milyen hatást fog elérni. Aki tehát ezzel él, ötven százalékos eséllyel pályázik arra, hogy meghal. A tavalyi évben – mivelhogy nem a fogyasztó a rendőrség fő célpontja – két terjesztőt sikerült elfogni, egyet Solton, egyet Kalocsán, de kiderült, hogy ettől függetlenül több mint tíz szerhasználóval szemben is indítottak eljárást.

Közterületek és közlekedés

Közterületek rendjével kapcsolatban valamennyi településen teljesít szolgálatot körzeti megbízott, de a járőrszolgálat mellett ismételten kiemelte az előadó a térfigyelő rendszerek hasznát, és a rendőrség stratégiai partnerének, a polgárőrségnek munkáját, akikkel átfedő szolgálatot is ellátnak.

Közlekedésbiztonsággal kapcsolatban elhangzott, hogy a balesetek száma kis mértékben csökkent 2015-ben, de a halálos és a súlyos sérüléssel végződő esetek száma sajnos stagnált. A fő okok között továbbra is a gyorshajtás, a relatív gyorshajtást, az elsőbbségi jog meg nem adása, és az irányváltási szabályok megsértése. Kalocsán az ittas vezetők aránya 10 százalék alá esett tavaly, a 2016-os aktuális adatok szerint ez a szám 26 százalék.

A személygépkocsik után a kerékpárosok okozzák a legtöbb személyi sérüléses balesetet, amelyek közül kiemelendő az idősebb korosztály körében egyre közkedveltebb „csendes gyilkos”, azaz az elek-tromos bicikli. Találkoztak már olyan járgánnyal is, amely akár 80 km/órás végsebességre is képes, miközben a rajta ülő KRESZ-ismeretei legalábbis hiányosnak voltak mondhatók. A hasonló esetek miatt az elektromos kerékpárok használóinak a rendőrkapitány felvilágosító kampányt szeretne indítani helyi klubokkal és civil szervezetekkel összefogva.

Több ezer túlóra a migránsválságból

A migráció kezelésében a 2015-ös év vízválasztó volt, így Mayer József, hiszen korábban ilyen mértékű nyomásra nem volt példa. A Kalocsai Rendőrkapitányságról 41 fős állomány hajtotta végre az illegális migrációval kapcsolatos feladatokat, amelynek eredményeképpen a szolgálati idejükön túl mintegy 2900 óra túlóra keletkezett. Bár a városi kapitányság közvetlen határszakasszal nem rendelkezik, a mélységi ellenőrzés, illetve más aktuális teendők végrehajtását az országos főkapitány utasításra meg kell tenni – zárult a tartalmas beszámoló, végül néhány képviselői észrevételt jegyzett fel a rendőrkapitány, így várható, hogy a jövőben a Szőlőkben is gyakrabban tűnik majd fel a traffipax, ahogyan az is, hogy a rendőrség is kiveszi a részét a kalocsai illegális hulladéklerakatok összehordóinak kézre kerítésében és szankcionálásában.


Kalocsai hírek

Lezárult Kék Madár gyermekrajzversenye – Ötvenkétezer-négyszázhuszonöt adományperc az alapítványnak

Tizenhat iskolából, több mint ezer gyermektől érkezett pályamű „45 perc segítség” című...

Veterán jármű kiállítás Kalocsán

Egy évszázad gépcsodái az Érsekkertben! Két éven át kellett elhalasztani, most szombaton végre...

Nagy erejű robbanás Kiskőrös belterületén – Két súlyos sérültet mentőhelikopter szállított Pécsre és Budapestre

Nagy erejű robbanás következtében kidőlt egy kiskőrösi ház egyik fala és kigyulladt a tetőszerkezete...

Átadtak a pedagógusok munkáját elismerő Kunszt József díjakat Kalocsán

A főegyházmegyéből öt pedagógus kapott kitüntetést Huszadik alkalommal ítélték oda az oktatás,...

Végső nyughelyére kísérték Dr. Svébis Mihályt, a megyei kórház főigazgatóját

Dr. Svébis Mihályt, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház főigazgatóját a Kecskeméti Református...

Bács-Kiskun megye tűzoltói Kalocsán ünnepelték védőszentjük napját

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatáság idén Kalocsán, május 3-án tartotta ünnepi...

Búzaszenteléssel Kalocsáról indult az idei Magyarok kenyere program

A Kalocsán a május 1-jén, szombaton rendezett számos esemény közül is kiemelkedik a Kalocsa –...

Szijjártó Péter a fajszi Pata József Kft-nél tett látogatást

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter május 6-án, pénteken a fajszi Pata József Gépipari...

Évelőkkel szépítik a város virágágyásait

Az egynyári virágok mellett a közelmúltban megjelentek és a kiültetésekben egyre nagyobb arányban...

Lezárult az izgalmakban bővelkedő országos Szelidi-tavi horgászverseny

Még a véghajrá előtti éjszaka, sőt, a szerda 12 órai zárás előtti utolsó pillanatok is jelentősen...

Fergeteges Leander Kills zárókoncert a kalocsai majálison

Már a május elsejei ünnep előestéjén is zenei csemege, igényes vendéglátó muzsika várta a...

A Dózsa ballagásán 114 diák búcsúzott a középiskolás évektől

Péntek délután elballagtak a Bajai SZC Dózsa György Technikum és Kollégium végzős diákjai. A...

Viczay Lajos fotó-és festőművész kiállítása a kalocsai Városi Galériában

Sokan eljöttek, hogy láthassák a fotósként is ismert Viczay Lajos festményeiből álló kiállítást,...

Már majdnem kész a Csajda-kerti játszótér

A játékok már a helyükön állnak, de még hiányoznak a biztonságos használathoz szükséges utolsó...

Font Sándor hetedszer vette át országgyűlési képviselői megbízólevelét

A 2022. évi országgyűlési képviselői választáson a Kalocsa székhelyű 03.számú választókerületben...

Szent György-napi szentmise a rendőrökért

Sárkányölő Szent György, a rendvédelmi szervek védőszentje napja alkalmából ünnepélyes szentmisét...

Sokan éltek a személyes találkozás lehetőségével

Naponta tízezer látogatója volt a Műegyetem tavaszi állásbörzéjének, ahol immár hagyományosan...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás