Ez nagyot szól majd!

2016 a „Kalocsai rocklexikon” éve lesz

2016.03.22 09:42    |    V.I.  

„Egy könyv megírását tervezem Kalocsai rocklexikon címmel, városunk rock-történetéről, a ’60-as évektől egészen a napjainkig. Ehhez várok bárminemű segítséget. Várom zenekarok, zenészek, rajongók jelentkezését, akik minél jobban segítenének feltárni e közel fél évszázad kalocsai könnyűzene-történetét”. Ezzel a felhívással fordult közösségi oldalán ismerőseinek népes táborához Papp Róbert kalocsai pedagógus, költő és a Country Road együttes zenésze. Mi pedig jól kikérdeztük őt!

– Hogyan született meg az idézett, azóta hatalmas komment-áradatot és megosztáshullámot indító Facebook-bejegyzés?

– Volt egy zenekari próbánk, amit egy kis beszélgetés követett. Ez legutóbb a kalocsai rockzenekarokról szólt, körjátékot indítottunk. Mindenkinek mondania kellett egy mostani, vagy korábban itt működött együttest. Aki elakadt, kiesett. A játék végére húsz-huszonkét név gyűlt össze, meg egy csomó név, akikre emlékeztünk, de a csapatuk neve nem ugrott be. Véleményem szerint Kalocsa egy olyan város, ahol a legmagasabb az egy főre jutó együttesek száma. Volt talán olyan időszak, amikor tizennégy-tizenhét banda is játszott a városban. Ekkor fogalmazódott meg az ötlet, hogy ezt a gazdag rocktörténeti kincstárat érdemes lenne kötetbe foglalni, ezeknek a zenekaroknak a közreműködésével. Ennek adtam hangot a Facebookon, ami elindította az általad említett folyamatot. Látva mindezt, megerősödtem abban a gondolatban, hogy ha ekkora közérdeklődésre tart számot a dolog, ezt nem szabad annyiban hagyni.

– Mik voltak a következő lépések?

Kalocsai Néplap

– Az ötletet megosztottam Kalocsa egyik „zenekari nagy öregének”, Húsvét Ferinek és az Easter együttesnek egy koncertje alkalmával, aki azonnal mellém állt. Javasolták még Gyarmaczki Endrét is, sőt, úgy tűnik, hogy Köteles István is a segítőim között lesz az anyaggyűjtés során. Rájuk főképp a hatvanas-hetvenes évek korszakának a feltérképezésében számítok! Aztán jöhetnek a nyolcvanas évek! Jelentkezett már az Ajersz zenekarból Matos László, megkeresem az Oláh testvéreket, aki szinte végig a zenei palettán voltak és nagyon tehetséges zenészek, akárcsak a Csapai testvérek, akik főképp a kilencvenes éveket segítenek feldolgozni. A fiatalokat hosszan sorolhatnám, mint Vékony Krisztiánt, Mácsai Milánt, Bakos Zolit, akik a kétezres években lesznek a segítségemre. Akihez csak lehet, személyesen szeretnék eljutni. Most, amikor beszélgetünk, 42 zenekari név szerepel a listámon, ami biztosan bővülni fog… talán 50 körül fog megállni.

– Ebben a bizonyos posztban kihangsúlyoztad, hogy nem csak a sokéves múlttal büszkélkedő együtteseket jelentkezését várod…

– Így igaz! Azok is jöhetnek, akik pár koncert erejéig voltak együtt, hiszen azokban is rengeteg munka van!

– Meddig várod a jelentkezéseket?

– Erre nincsen konkrét határidő, de nagyjából már látom, hogy milyen lépésekben tudok haladni, ha meg szeretném valósítani a kitűzött célomat, ami nem más, minthogy még ebben az évben elkészüljön a könyv. Megtörtént a felhívás és kinéztem magamnak azt a diktafont, ami az elkövetkező hónapokban a munkatársam lesz. A nyári szünet elejéig szeretném felkeresni a zenekarokat, esetleg az alapító-tagokat, illetve a vezetőket, és interjúkat készítenék velük, valamint fényképeket gyűjtenék, mert nagyon szeretném sok-sok képpel illusztrálni a könyvet. Nagyon kíváncsi vagyok, milyen történetek gyűlnek majd össze! Annál is inkább, ugyanis nemrég mesélte egy barátom, hogy az egyik vezető rock-lap készített interjút a ROAD együttessel, akik a megalakulásukra irányuló kérdésre elmesélték, hogy tini korukban a Szelidi-tónál nyaraltak, ahol hallották a kalocsai Black Rose nevezetű bandát koncertezni. Annyira tetszett nekik a buli és az általuk képviselt életérzés, hogy elhatározták, hogy ők is alapítanak egy rock-bandát, tehát, közvetetten elmondhatjuk, hogy a mai magyar rockzenében meghatározó ROAD együttest, átvitt értelemben Oláh Gabiéknak köszönhetjük. Visszatérve a kérdésre, júniusig megkeresném a zenekarokat, a nyári szünetet pedig arra szánnám, hogy az anyagokat feldolgozzam és könyvbe rendezzem. Szeptemberben mehetne is a nyomdába, és ideális esetben akár november-decemberre már kézbe is lehetne venni a könyvet.

– A cím „Kalocsai rocklexikon” lenne… beleférnek ebbe a kevésbé rockos csapatok is?

– Természetesen! Bár, amikor számolgattam, arra döbbentem rá, hogy az eddig listázott 42 bandából 3-4 kivétellel szinte mind rockzenét játszottak, vagy játszanak. Kivételt képez közülük talán a Veracruz Együttes, akik a funkyt képviselik, a rockabillyt játszó Clip-pers, vagy éppen az én zenekarom, a Contry Road, bár magunk „country-rocknak” tituláljuk a stílusunkat.

– Bár a történetiségről és „régi szép időkről” beszélve azt hihetnénk, hogy valamiféle nosztalgia uralja majd ezt a bizonyos kötetet, ami részben igaz is, de azt is fontos hangsúlyozni, hogy Kalocsa e tekintetben ma is pezsgő élettel büszkélkedhet!

– Úgy bizony! Vannak ismerőseim olyan nagyvárosokból, amelyek lélekszáma Kalocsáénak a többszöröse, és meglepődve hallom, amikor azt mondják, hogy van, ahol nincs is saját zenekar, vagy két-három banda zenél ott. Kalocsán most is legalább nyolc-tíz zenekar működik és három-négy zenei klub, ahol hétvégenként, gyakran párhuzamosan két-három helyen is buli van. Nyilván az a zeneiskolának is köszönhető, hogy rendkívül sok zenészt és zeneszerető embert „kitermelt”, de a közönség is szerencsére fogékony az élőzenére.

– Azt tudod-e már, hogy csapatok, vagy az általuk képviselt zenei irányzatok szerint fogod felépíteni a könyvet?

– Az biztos, hogy időrendi sorrendben szeretnék haladni. Bár verses könyveim már jelentek meg, riportkészítésben nincsen nagy rutinom, ezért talán elsőként érdemes lenne a fiatalabb, nemrég alakult csapatokat, és ahogy egyre több tapasztalatot szerzek interjúkészítés terén is, amivel párhuzamosan nyilván a könyv koncepciója is egyre letisztultabb lesz a fejemben, felkeresném az úgymond „nagy öregeket” is, mint Köteles Pistit, az Oláh testvéreket, vagy a Csapai testvéreket. Van egy olyan titkos tervem is, hogy ezek a beszélgetések esetleg egy nagy közös koncert erejéig összehoznák a régi nagy kalocsai kedvenceket. Ebből akár a megújult Érsekkertben egy jó hangulatú dzsembori kerekedhetne.


Kalocsai hírek

Hét közben nem változnak a rendelési idők

A fogorvosok ötéves szerződés alapján végzik a fogorvosi ellátást városunkban, mely szerződések a...

Megszokott rendben folyik az oktatás

 A Tankerület vezetője által hivatalosan is megerősítve immár bizonyosan nem szóbeszéd, hogy a...

A végstádiumban lévő betegek látogathatók a kórházban

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos valamennyi fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézmény részére...

Megújul az 52-es és 54es főút két fontos szakasza – Az útfelújítás 2021. második felében kezdődi

Miután a Magyar Közlönyben is megjelent, Font Sándor országgyűlési képviselő Solt határában, a...

Dr. Filvig Géza: Köszönöm, további fegyelmezett hozzáállást, türelmet, kitartást kérek, amíg a helyzet megköveteli!

Este nyolc után országszerte kihalt utcák fogadják a néhány – megfelelő igazolások...

Kiváló lehetőség a Mérnök leszek a Paks II.-nél program

Részmunkaidős foglalkoztatást, a diplomamunkához, tanulmányok sikeres befejezéséhez szakmai...

Kijárási és gyülekezési korlátozás lépett érvénybe

A koronavírus-járvány miatt a kormány döntésének megfelelően november 4-én, szerdán életbe lépett a...

Platinadiplomás fotóművész Bedi Gyula, Uszód polgármestere

A fotográfia területén kiemelkedő személyek érdemeinek elismerésére a Magyar Fotóművészeti...

Font Sándor: 64 éve, november 4-én rohanták le Magyarországot az orosz tankok

Font Sándor országgyűlési képviselő az október 23-án tartott városi megemlékezésen nagy ívű...

Filvig Géza: Egyetlen forintot nem bukott a város a Kertvárosi csapadékvíz-projekten

Király Róbert ellenzéki képviselő és a Békés Kalocsáért Egyesülethez köthető helyi portál szerint a...

Indul a Kalocsai Néplap Mikulás napi nyereményjátéka! „Van zsákodban minden jó…”

Kedves Kalocsai Néplap Olvasó! Kedves Gyerekek! Már csak néhány hét van hátra, hogy a várva...

LED TV, tolószék adomány a Szent Kereszt Kórház Krónikus Osztály betegei részére

A foktői székhelyű Pirates Family Motoros Club képviseletében Holler Attila, Nagy István, Szigeti...

Nagy értékű orvosi műszerek érkeztek a Szent Kereszt Kórházba

  Az ÁEEK beszerzésében a napokban orvosi műszerek tucatjai érkeztek a Bács-Kiskun Megyei...

Megnyílt Kalocsa legkorszerűbb ipari, építőipari szakáruháza a Bátyai úton

Teljes körű rekonstrukciót követően, városképi szempontból is kiemelkedőt alkotva adta át Bátyai úti...

Negyedmilliárd a Szőlőkköze fejlesztésére

A legutóbb megtartott képviselő-testületi ülés két legfontosabb döntése az Ifjúsági Ház udvarán...

Országosan elsők közt adták át az 550 milliós iskolabővítést Kalocsán

A nemzeti ünnepet megelőző napon, október 22-én, csütörtökön illusztris vendégek és szónokok...

Főhajtás ’56 áldozatai előtt a börtönnél

Az 1956-os forradalom és szabadságharc kalocsai eseményei szempontjából történelmi helyen, a...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás