Rokkanttelepi lakossági fórum

2015.11.13 10:42    |    Gábor Erika  

Lakossági fórumra hívta a körzetében élőket Tihanyi Tiborné önkormányzati képviselő október 28-ára. A képviselőasszony a Kiss Ernő utcai iskolaépületben dr. Bálint József polgármesterrel és Boromisza Viktor városüzemeltetési-fejlesztési osztályvezetővel adott tájékoztatást és várta a kérdéseket a lakókörzet és Kalocsa életével kapcsolatosan.

Tihanyi Tiborné üdvözölte a szép számmal megjelent érdeklődőket, majd összefoglalta a tavaly októberi választások óta a Rokkanttelepen történt jelentősebb munkálatokat. Három nagy beruházás zajlott az utóbbi hónapokban: az ivóvíz- és a belvízvédelmi hálózat, valamint a közvilágítás felújítása, fejlesztése. A belvízvédelmet szolgáló árokrendszer kialakítása még nem ért véget – pontosabban az elmaradt szakaszok, utcák tekintetében újabb pályázat benyújtásával kívánják az árkok kialakítását folytatni. A képviselő bevezetőjében kitért a körzetben lakossági igényként felmerült kerékpárút létesítésére is. A Kossuth Lajos utcában részben a területi adottságok, részben a MÁV tulajdonát képező szakaszok miatt nem lehet folytatni Negyvenszállás felé a kerékpárutat, de a Dózsa György út – Eperföld utca összekötését a későbbiekben lehetségesnek tartja.

Kalocsai Néplap

Dr. Bálint József polgármester is köszöntötte a fórumon résztvevőket, majd rátért a körzetet és a várost érintő kérdésekre. Kiemelte a lakókörzet belvízvédelmi rendszerének kiépítése kapcsán, hogy az elkészült árkok karbantartása, tisztítása a lakók részére is kötelezettséget jelent, és remélte, senki nem fogja betemetni az esztétikusabbnak tartott környezet kedvéért ezeket. Bejelentette, hogy a vaskúti szemétszállító céggel megállapodást kötött az önkormányzat, hogy egy alkalommal (később meghirdetett időpontban) lombtalanítást – és nem lomtalanítást! – végeznek. A megfelelő módon összekötött ágakat, gallyakat fogják elszállítani a házak elől.

A Paks II. beruházással kapcsolatban beszámolt arról, hogy az atomerőmű körzetében lévő 41 település részére fejlesztési pályázatokat írtak ki, az első ütemben felhasználható 600 millió forintból városunk is részesedik majd. A várható támogatásból az uszoda, néhány út és a játszóterek felújítása, fejlesztése valósul meg. A polgármester beszámolt a város költségvetésének konszolidálásáról, a közmunkaprogram folytatásáról, a Kalocsa Szíve Program készültségi fokáról, az energetikai pályázatokból lehetségessé vált intézményi fejlesztésekről és a Kalocsa–Paks-híd frissen bejelentett helyéről is. Az objektum létesítése már bizonyosnak látszik, helyét kijelölték Foktő északi részénél, első lépésben a tervezésre írtak ki pályázatot, és elkészülte 2018-ra várható.

A fórumon résztvevők közül többen is felszólaltak. Horváth Gábor a városközponti parkolás nehézségeit említette, továbbá a Hunyadi utca – postaköz sarkán álló tükör elhelyezését kifogásolta. Az említett tükör ugyanis a jól belátható útszakaszt mutatja, miközben a posta felől a Hunyadi utca irányába kikanyarodók szinte semmit nem látnak a parkoló járművektől. (Boromisza Viktor válasza: a belvárosi parkolásra keresik a megoldást. Valóban sok, a városközpontban dolgozó személy hagyja egész napra gépkocsiját a Szent István úton, vagy a Polgármesteri Hivatal mögött, miközben az ügyeiket intézők nem tudnak hol megállni. Időkorlátos parkolási mód kidolgozását ígérte, illetve az említett tükör áthelyezését.) Felmerült a Hosszú Antal utca burkolati torzulásainak kérdése is: a korábbi felújítást követően több helyen felgyűrődött az útburkolat, és egyfajta „fekvőrendőrként” viselkedve, lassítja a közlekedést. Boromisza Viktor szerint ez az építéskor alkalmazott technológiából adódik, amennyiben útfelújításra forráshoz jut az önkormányzat, gondoskodnak az úttest kijavításáról.

Gloviák Ferenc a Honvéd utcai belvízelvezetés problémáit nehezményezte – Boromisza Viktor jelezte, tudnak a gondról, végleges megoldást az útburkolat felújítása jelenthet majd. Mácsai Józsefné (szintén Honvéd utca) a vízelvezetési gondok mellett az ott lakó idősek miatt emelt szót, akik már nem képesek ellátni a házuk előtti terület rendben tartását, segítséget kért számukra. A szakemberek gyors véleményegyeztetése után Tihanyiné válaszolt: az önkormányzatnak erre nincs lehetősége, de a körzetben már korábban igénybe vették a közösségi önkéntes munkát végző fiatalok közreműködését, és az ígérte, megpróbálja azt újra megszervezni. Rácz Istvánné az évek óta többször, több fórumon felvetett, a környéket elárasztó penetráns bűz miatt szólalt fel. Az önkormányzatnak nincs módja ebben eljárni, megkeresték a kérdésben illetékes hatóságokat, de úgy tűnik, nem tudnak előbbre jutni. Kérték, hogy azonnal jelezzék, amikor a bűz megjelenik, megpróbálnak újra utána járni az eredetének, és hogy az állattartó telep a szabályoknak megfelelően működik-e. Sztojka Katalin vetette fel a Bolt utcában lakók problémáját: négy család lakik itt az önkormányzati bérlakásokban, akik a korábban jelzett lehetőséggel élve szeretnék az ingatlanjaikat megvásárolni; illetve nagy gond az Obsitos-közben élők számára, hogy nincs vezetékes víz, gáz, és nincs belvíz elvezető árok előttük. Kiemelte ugyanakkor, hogy a környéken a cigány és nem cigány lakók között nincs feszültség, és ezt nagyra értékelik. Dr. Bálint József polgármester válaszolt a gondokra. Az önkormányzati ingatlanokkal kapcsolatban felmérték városszerte az igényeket, és testületi döntés születik majd a kérdésben. Amennyiben nem lehetséges az ingatlanok megvásárlása, gondoskodnak a legégetőbb problémák megoldásáról. Fodor Andrásné a Kiss Ernő utcában lakók gondját tolmácsolta: az utcából nem lehet biztonságosan kihajtani a két hármas útkereszteződés miatt – Boromisza Viktor megígérte, hogy megvizsgálják a helyzetet, esetleg tükör elhelyezésével segítik a kihajtás biztonságosabbá tételét.


Kalocsai hírek

Lezárult Kék Madár gyermekrajzversenye – Ötvenkétezer-négyszázhuszonöt adományperc az alapítványnak

Tizenhat iskolából, több mint ezer gyermektől érkezett pályamű „45 perc segítség” című...

Veterán jármű kiállítás Kalocsán

Egy évszázad gépcsodái az Érsekkertben! Két éven át kellett elhalasztani, most szombaton végre...

Nagy erejű robbanás Kiskőrös belterületén – Két súlyos sérültet mentőhelikopter szállított Pécsre és Budapestre

Nagy erejű robbanás következtében kidőlt egy kiskőrösi ház egyik fala és kigyulladt a tetőszerkezete...

Átadtak a pedagógusok munkáját elismerő Kunszt József díjakat Kalocsán

A főegyházmegyéből öt pedagógus kapott kitüntetést Huszadik alkalommal ítélték oda az oktatás,...

Végső nyughelyére kísérték Dr. Svébis Mihályt, a megyei kórház főigazgatóját

Dr. Svébis Mihályt, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház főigazgatóját a Kecskeméti Református...

Bács-Kiskun megye tűzoltói Kalocsán ünnepelték védőszentjük napját

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatáság idén Kalocsán, május 3-án tartotta ünnepi...

Búzaszenteléssel Kalocsáról indult az idei Magyarok kenyere program

A Kalocsán a május 1-jén, szombaton rendezett számos esemény közül is kiemelkedik a Kalocsa –...

Szijjártó Péter a fajszi Pata József Kft-nél tett látogatást

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter május 6-án, pénteken a fajszi Pata József Gépipari...

Évelőkkel szépítik a város virágágyásait

Az egynyári virágok mellett a közelmúltban megjelentek és a kiültetésekben egyre nagyobb arányban...

Lezárult az izgalmakban bővelkedő országos Szelidi-tavi horgászverseny

Még a véghajrá előtti éjszaka, sőt, a szerda 12 órai zárás előtti utolsó pillanatok is jelentősen...

Fergeteges Leander Kills zárókoncert a kalocsai majálison

Már a május elsejei ünnep előestéjén is zenei csemege, igényes vendéglátó muzsika várta a...

A Dózsa ballagásán 114 diák búcsúzott a középiskolás évektől

Péntek délután elballagtak a Bajai SZC Dózsa György Technikum és Kollégium végzős diákjai. A...

Viczay Lajos fotó-és festőművész kiállítása a kalocsai Városi Galériában

Sokan eljöttek, hogy láthassák a fotósként is ismert Viczay Lajos festményeiből álló kiállítást,...

Már majdnem kész a Csajda-kerti játszótér

A játékok már a helyükön állnak, de még hiányoznak a biztonságos használathoz szükséges utolsó...

Font Sándor hetedszer vette át országgyűlési képviselői megbízólevelét

A 2022. évi országgyűlési képviselői választáson a Kalocsa székhelyű 03.számú választókerületben...

Szent György-napi szentmise a rendőrökért

Sárkányölő Szent György, a rendvédelmi szervek védőszentje napja alkalmából ünnepélyes szentmisét...

Sokan éltek a személyes találkozás lehetőségével

Naponta tízezer látogatója volt a Műegyetem tavaszi állásbörzéjének, ahol immár hagyományosan...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás