Kemény kérdések a roma lakossági fórumon

2018.01.04 18:31    |    Gábor Erika  

Nem először – és feltehetőleg nem is utoljára – hívott össze lakossági fórumot a Kalocsai Cigány Önkormányzat a Rokkanttelep és a Malomszög, Kertekalja utcák tájékán lakókat régóta nyugtalanító problémák miatt. Ezek pár szóban összefoglalhatóak: illegális szemétlerakás és a belőle származó egészségügyi veszélyhelyzet, hulladékok égetése, kábítószer, agresszív viselkedés. Bár nehéz volt a párbeszéd kialakítása a régóta halmozódó sérelmek miatt, a végére cseppnyi fény látszott az alagút végén.

A Hősök útján álló közösségi házban szeptember 4-én megtartott lakossági fórumon a kisebbségi önkormányzat tagjai, az érintett területen élők, a városi önkormányzat, a rendőrség, a katasztrófavédelem és az ÁNTSZ munkatársai vettek részt.

romaforum1_450
 

Sztojka István elnök köszöntötte a megjelenteket, és máris átadta a szót a környéken élőknek, mondják el gondjaikat. Pillanatok alatt kiderült, hogy a régóta jelen lévő, az együttélést borzasztóan megnehezítő problémák miatt igencsak elmérgesedett már a helyzet.

romaforum2_450
 

A kérdések visszatérők: mit lehet tenni a mocskot és szemetet újra és újra a közterületen lerakók, a színesfémhez jutás érdekében folyamatosan veszélyes anyagokat égetők, a kábítószerező fiatalok, a gondozatlan és támadó kedvű ebek, udvarokon elvégzett kis- és nagy dolgok és az egymással szembeni párbeszédet ellehetetlenítők ellen?

A fenti gondokat megfogalmazó Daróczi Tímea, Kálóczi József és Schmidtné Kollányi Margit lakosok, Korsós János utcabizalmi, Soltész István városi önkormányzati bizottsági tag felvetéseire a jelen lévő szakemberek próbáltak választ adni. Az első körben kiderült, hogy a rendőrséget és a katasztrófavédelmet képviselő munkatárs nem jogosult nyilatkozni, legfeljebb továbbíthatják a kérdéseket az illetékesek felé.

romaforum3_450
 

A városi önkormányzat jogi képviselője, dr. Kiss Csaba jegyző mindent megtett azért, hogy megválaszolja a felvetéseket, ám az világossá vált, hogy a jogszabályok nagyon csekély mozgásteret hagynak a város ügyeinek intézésére hivatott intézménynek. Az illegális szemétlerakás örökzöld téma. Megpróbáltak már kitenni egy konténert a problémás területre, de azt a lakosok felgyújtották. Tegyen ki kukát az önkormányzat ezekre a helyekre – javasolta Kálóczi József. Ezzel kapcsolatban két gond is felmerült, ezeket dr. Angeli Gabriella önkormányzat képviselő fűzte az elhangzottakhoz: hiába tesz ki edényt az önkormányzat, a szemét elszállítása nem az ő feladatuk, és ha nincs fizetve a szemétdíj – márpedig a probléma okozói nem fizetik –, a kuka nem lesz ürítve. Másodsorban, ez azonnal kiváltaná a többiek neheztelését, mert akkor ők miért fizessenek? Az ötletre, hogy vonják le a szemétszállítás díját az érintettek különböző segélyéből, az a válasz született (dr. Kiss Csaba), hogy ezt nem tehetik, azok elbírálásánál a jövedelmi viszonyokon kívül mást nem mérlegelhet a kérésben döntést hozó bizottság.

romaforum4_450
 

Réfy Anita (ÁNTSZ): az illegális szemétlerakás miatt már több intézkedés is született, de egyik sem oldotta meg hosszú távra a problémát. Az elszaporodott rovarok, rágcsálók kérdésében sem tudnak eredményesen intézkedni ez miatt. Az említett területen élők kutyái többször is megharaptak már embereket, de általában nem derül ki, melyik kutya volt és ki a gazdája. Reflektált a WC-k hiánya miatti áldatlan állapotokra is, mondván, nélküle hogyan adhattak lakhatási engedélyt ezekre a házakra, és hogy az ÁNTSZ nem kötelezhet senkit, hogy építsen mellékhelyiséget, legalább az udvarra. Ez a kérdés is függőben maradt.

Korsós János utcabizalmi is csak megerősíteni tudta a felsorolt problémákat, egyben nehezményezte, hogy mióta ők dolgoznak a romák lakta városrészben, sokan közülük úgy gondolják, ők azért vannak, hogy az utcatisztítástól a szemételhordásig mindent elvégezzenek, holott ez nem várható el tőlük, és nem is ez a dolguk.

Bolvári Ferdinánd önkormányzati képviselő – Kulturális és Szociális Bizottság elnöke – hozzászólásából kiderült, alapos ismerője a problémának, és gyakran megfordul ebben a közösségben. Mint mondta, a problémák állandóak, és gyakoriak az elvárások is, hogy azokat oldják meg a város szervezetei, intézményei. Rámutatott arra, hogy ez az érintett közösség összefogása, együttműködése nélkül nem működik. Biztatónak tartja a cigány önkormányzat és a városi polgárőrség formálódó együttműködését, mert ha sikerül a kalocsai szervezeten belül egy roma csoportot létrehozni, akkor egy szervezettebb és anyagilag is jogszerűen támogatható csapat állhat fel a fenti gondok enyhítésére.

A fórum ideje alatt többen ingerülten közbekiabáltak, hogy mindenki tudja, kik égetnek, kik fogyasztanak kábítószert, mégsem történik semmi. Feledni látszottak az illetékes szakemberek részéről többször említett gondot, hogy feljelentés, tanúskodás vállalása nélkül nincs jogosultságuk eljárni.

Szabó Balázs önkormányzati képviselő arról tájékoztatta a fórum résztvevőit, hogy ő már korábban is foglalkozott az illegális szemét- és veszélyes hulladék égetésének kérdésével, és utánajárt, mit lehetne tenni az ügyben. Amit talált, több mint érdekes. Mert például, miközben napi szinten előforduló gondokkal fordult a rendőrséghez és a katasztrófavédelemhez, ott kiderült, hogy mindössze évi 3-4 ilyen esetről tudnak az illetékes szervek… Ezután egy szinte követhetetlen eljárás körvonalai bontakoztak ki arról, hogy mekkora és milyen tűz számít szabálysértésnek, és melyik bűncselekménynek? Arról nem is beszélve, hogy ezt ki jogosult eldönteni, mert erről viszont az derült ki, hogy sem a katasztrófavédők, sem a tűzoltók, sem a rendőrség, hanem a Környezetvédelmi Hatóság. Ilyen szakembert viszont még senki nem látott közelről, Szabó Balázsnak annyit sikerült kideríteni, hogy a kalocsai „szervezet” egy ügyintézőből áll, aki a Kormányhivatal hétköznapokon munkaidőben (elvileg) elérhető munkatársa. De intézkedni még soha, senki nem látta…

Egy lakossági fórum nem hivatott arra, hogy helyben megoldjon minden felmerült problémát. Mindenki mást lát benne utólag: ki azt, hogy hiába szólalt fel, nem történt semmi, ki azt, hogy a falnak beszél, amikor megpróbálja elmagyarázni, miért nem lehet hipp-hopp elvarázsolni a problémás személyeket. Ki pedig azt, hogy vajon szándékos, vagy hozzá nem értő az az irányítás, amely úgy hozza a jogszabályokat, hogy azok betartása ellehetetleníti a munkát, és mellesleg, „kiskorúsítják” a képzett, felelős szakembereket, akiknek sem dönteni, sem a döntésekről beszélni nincs joguk?!Kalocsai hírek

Lezárult Kék Madár gyermekrajzversenye – Ötvenkétezer-négyszázhuszonöt adományperc az alapítványnak

Tizenhat iskolából, több mint ezer gyermektől érkezett pályamű „45 perc segítség” című...

Veterán jármű kiállítás Kalocsán

Egy évszázad gépcsodái az Érsekkertben! Két éven át kellett elhalasztani, most szombaton végre...

Nagy erejű robbanás Kiskőrös belterületén – Két súlyos sérültet mentőhelikopter szállított Pécsre és Budapestre

Nagy erejű robbanás következtében kidőlt egy kiskőrösi ház egyik fala és kigyulladt a tetőszerkezete...

Átadtak a pedagógusok munkáját elismerő Kunszt József díjakat Kalocsán

A főegyházmegyéből öt pedagógus kapott kitüntetést Huszadik alkalommal ítélték oda az oktatás,...

Végső nyughelyére kísérték Dr. Svébis Mihályt, a megyei kórház főigazgatóját

Dr. Svébis Mihályt, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház főigazgatóját a Kecskeméti Református...

Bács-Kiskun megye tűzoltói Kalocsán ünnepelték védőszentjük napját

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatáság idén Kalocsán, május 3-án tartotta ünnepi...

Búzaszenteléssel Kalocsáról indult az idei Magyarok kenyere program

A Kalocsán a május 1-jén, szombaton rendezett számos esemény közül is kiemelkedik a Kalocsa –...

Szijjártó Péter a fajszi Pata József Kft-nél tett látogatást

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter május 6-án, pénteken a fajszi Pata József Gépipari...

Évelőkkel szépítik a város virágágyásait

Az egynyári virágok mellett a közelmúltban megjelentek és a kiültetésekben egyre nagyobb arányban...

Lezárult az izgalmakban bővelkedő országos Szelidi-tavi horgászverseny

Még a véghajrá előtti éjszaka, sőt, a szerda 12 órai zárás előtti utolsó pillanatok is jelentősen...

Fergeteges Leander Kills zárókoncert a kalocsai majálison

Már a május elsejei ünnep előestéjén is zenei csemege, igényes vendéglátó muzsika várta a...

A Dózsa ballagásán 114 diák búcsúzott a középiskolás évektől

Péntek délután elballagtak a Bajai SZC Dózsa György Technikum és Kollégium végzős diákjai. A...

Viczay Lajos fotó-és festőművész kiállítása a kalocsai Városi Galériában

Sokan eljöttek, hogy láthassák a fotósként is ismert Viczay Lajos festményeiből álló kiállítást,...

Már majdnem kész a Csajda-kerti játszótér

A játékok már a helyükön állnak, de még hiányoznak a biztonságos használathoz szükséges utolsó...

Font Sándor hetedszer vette át országgyűlési képviselői megbízólevelét

A 2022. évi országgyűlési képviselői választáson a Kalocsa székhelyű 03.számú választókerületben...

Szent György-napi szentmise a rendőrökért

Sárkányölő Szent György, a rendvédelmi szervek védőszentje napja alkalmából ünnepélyes szentmisét...

Sokan éltek a személyes találkozás lehetőségével

Naponta tízezer látogatója volt a Műegyetem tavaszi állásbörzéjének, ahol immár hagyományosan...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás