Kemény kérdések a roma lakossági fórumon

2018.01.04 18:31    |    Gábor Erika  

Nem először – és feltehetőleg nem is utoljára – hívott össze lakossági fórumot a Kalocsai Cigány Önkormányzat a Rokkanttelep és a Malomszög, Kertekalja utcák tájékán lakókat régóta nyugtalanító problémák miatt. Ezek pár szóban összefoglalhatóak: illegális szemétlerakás és a belőle származó egészségügyi veszélyhelyzet, hulladékok égetése, kábítószer, agresszív viselkedés. Bár nehéz volt a párbeszéd kialakítása a régóta halmozódó sérelmek miatt, a végére cseppnyi fény látszott az alagút végén.

A Hősök útján álló közösségi házban szeptember 4-én megtartott lakossági fórumon a kisebbségi önkormányzat tagjai, az érintett területen élők, a városi önkormányzat, a rendőrség, a katasztrófavédelem és az ÁNTSZ munkatársai vettek részt.

romaforum1_450
 

Sztojka István elnök köszöntötte a megjelenteket, és máris átadta a szót a környéken élőknek, mondják el gondjaikat. Pillanatok alatt kiderült, hogy a régóta jelen lévő, az együttélést borzasztóan megnehezítő problémák miatt igencsak elmérgesedett már a helyzet.

romaforum2_450
 

A kérdések visszatérők: mit lehet tenni a mocskot és szemetet újra és újra a közterületen lerakók, a színesfémhez jutás érdekében folyamatosan veszélyes anyagokat égetők, a kábítószerező fiatalok, a gondozatlan és támadó kedvű ebek, udvarokon elvégzett kis- és nagy dolgok és az egymással szembeni párbeszédet ellehetetlenítők ellen?

A fenti gondokat megfogalmazó Daróczi Tímea, Kálóczi József és Schmidtné Kollányi Margit lakosok, Korsós János utcabizalmi, Soltész István városi önkormányzati bizottsági tag felvetéseire a jelen lévő szakemberek próbáltak választ adni. Az első körben kiderült, hogy a rendőrséget és a katasztrófavédelmet képviselő munkatárs nem jogosult nyilatkozni, legfeljebb továbbíthatják a kérdéseket az illetékesek felé.

romaforum3_450
 

A városi önkormányzat jogi képviselője, dr. Kiss Csaba jegyző mindent megtett azért, hogy megválaszolja a felvetéseket, ám az világossá vált, hogy a jogszabályok nagyon csekély mozgásteret hagynak a város ügyeinek intézésére hivatott intézménynek. Az illegális szemétlerakás örökzöld téma. Megpróbáltak már kitenni egy konténert a problémás területre, de azt a lakosok felgyújtották. Tegyen ki kukát az önkormányzat ezekre a helyekre – javasolta Kálóczi József. Ezzel kapcsolatban két gond is felmerült, ezeket dr. Angeli Gabriella önkormányzat képviselő fűzte az elhangzottakhoz: hiába tesz ki edényt az önkormányzat, a szemét elszállítása nem az ő feladatuk, és ha nincs fizetve a szemétdíj – márpedig a probléma okozói nem fizetik –, a kuka nem lesz ürítve. Másodsorban, ez azonnal kiváltaná a többiek neheztelését, mert akkor ők miért fizessenek? Az ötletre, hogy vonják le a szemétszállítás díját az érintettek különböző segélyéből, az a válasz született (dr. Kiss Csaba), hogy ezt nem tehetik, azok elbírálásánál a jövedelmi viszonyokon kívül mást nem mérlegelhet a kérésben döntést hozó bizottság.

romaforum4_450
 

Réfy Anita (ÁNTSZ): az illegális szemétlerakás miatt már több intézkedés is született, de egyik sem oldotta meg hosszú távra a problémát. Az elszaporodott rovarok, rágcsálók kérdésében sem tudnak eredményesen intézkedni ez miatt. Az említett területen élők kutyái többször is megharaptak már embereket, de általában nem derül ki, melyik kutya volt és ki a gazdája. Reflektált a WC-k hiánya miatti áldatlan állapotokra is, mondván, nélküle hogyan adhattak lakhatási engedélyt ezekre a házakra, és hogy az ÁNTSZ nem kötelezhet senkit, hogy építsen mellékhelyiséget, legalább az udvarra. Ez a kérdés is függőben maradt.

Korsós János utcabizalmi is csak megerősíteni tudta a felsorolt problémákat, egyben nehezményezte, hogy mióta ők dolgoznak a romák lakta városrészben, sokan közülük úgy gondolják, ők azért vannak, hogy az utcatisztítástól a szemételhordásig mindent elvégezzenek, holott ez nem várható el tőlük, és nem is ez a dolguk.

Bolvári Ferdinánd önkormányzati képviselő – Kulturális és Szociális Bizottság elnöke – hozzászólásából kiderült, alapos ismerője a problémának, és gyakran megfordul ebben a közösségben. Mint mondta, a problémák állandóak, és gyakoriak az elvárások is, hogy azokat oldják meg a város szervezetei, intézményei. Rámutatott arra, hogy ez az érintett közösség összefogása, együttműködése nélkül nem működik. Biztatónak tartja a cigány önkormányzat és a városi polgárőrség formálódó együttműködését, mert ha sikerül a kalocsai szervezeten belül egy roma csoportot létrehozni, akkor egy szervezettebb és anyagilag is jogszerűen támogatható csapat állhat fel a fenti gondok enyhítésére.

A fórum ideje alatt többen ingerülten közbekiabáltak, hogy mindenki tudja, kik égetnek, kik fogyasztanak kábítószert, mégsem történik semmi. Feledni látszottak az illetékes szakemberek részéről többször említett gondot, hogy feljelentés, tanúskodás vállalása nélkül nincs jogosultságuk eljárni.

Szabó Balázs önkormányzati képviselő arról tájékoztatta a fórum résztvevőit, hogy ő már korábban is foglalkozott az illegális szemét- és veszélyes hulladék égetésének kérdésével, és utánajárt, mit lehetne tenni az ügyben. Amit talált, több mint érdekes. Mert például, miközben napi szinten előforduló gondokkal fordult a rendőrséghez és a katasztrófavédelemhez, ott kiderült, hogy mindössze évi 3-4 ilyen esetről tudnak az illetékes szervek… Ezután egy szinte követhetetlen eljárás körvonalai bontakoztak ki arról, hogy mekkora és milyen tűz számít szabálysértésnek, és melyik bűncselekménynek? Arról nem is beszélve, hogy ezt ki jogosult eldönteni, mert erről viszont az derült ki, hogy sem a katasztrófavédők, sem a tűzoltók, sem a rendőrség, hanem a Környezetvédelmi Hatóság. Ilyen szakembert viszont még senki nem látott közelről, Szabó Balázsnak annyit sikerült kideríteni, hogy a kalocsai „szervezet” egy ügyintézőből áll, aki a Kormányhivatal hétköznapokon munkaidőben (elvileg) elérhető munkatársa. De intézkedni még soha, senki nem látta…

Egy lakossági fórum nem hivatott arra, hogy helyben megoldjon minden felmerült problémát. Mindenki mást lát benne utólag: ki azt, hogy hiába szólalt fel, nem történt semmi, ki azt, hogy a falnak beszél, amikor megpróbálja elmagyarázni, miért nem lehet hipp-hopp elvarázsolni a problémás személyeket. Ki pedig azt, hogy vajon szándékos, vagy hozzá nem értő az az irányítás, amely úgy hozza a jogszabályokat, hogy azok betartása ellehetetleníti a munkát, és mellesleg, „kiskorúsítják” a képzett, felelős szakembereket, akiknek sem dönteni, sem a döntésekről beszélni nincs joguk?!Kalocsai hírek

Kalocsai diadal országos diákszínjátszó-fesztiválon

Nem kis fába vágta fejszéjét a Kalocsai Szent István Gimnázium Clap & Dance fantázianevet viselő...

„A hit védelme és a szegények szolgálata”

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat címben látható jelszava közel ezer éves: a máltai lovagrend...

Sziráki Szilárd: a fejlődés és a minőség a jövő alapja

A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi- és Iparkamara idei első küldöttgyűlését ünnepélyes pillanatok...

Intézménylátogatáson vett részt a kalocsai KEF

Május 9-én, szerdán az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet által megvalósított...

Kik kapják a városi kitüntetéseket?

Május 31-ig fogadja az önkormányzat a felterjesztéseket a városi kitüntető díjakra, amelyekhez csak...

Ünnepi hétvége német testvérvárosunkban

Nemzetközi találkozón vett részt Kalocsa küldöttsége Kirchheim unter Teck-ben az elmúlt hétvégén....

Újra három osztályt indítanak

E hét pénteken zárul a Kalocsai Szent István Gimnázium pótfelvételi eljárása, aminek keretében az...

Sportlövőink eredményei a megyei és az országos bajnokságon

Rangos versenynek adott otthont a Kalocsai Sport Egyesület Sportlövő Szakosztályának lőtere április...

Idegenben idegen tánccal remekelt Nikolett és Milán

Néhány héttel korábbi szánunkban írtunk arról, hogy az Oktatási Hivatal által háromévente...

Kilenc fogvatartott érettségizett

Azzal, hogy a Kalocsai Fegyház és Börtön fogvatartottjai közül kilencen is jelezték: szeretnének...

Nyári diákmunka-lehetőség

2018. július 1. és augusztus 31. közötti időszakban „Nyári Diákmunka” elnevezésű...

Zsetonra fel! Segítsük a fúvósainkat!

Figyelemre méltó kezdeményezés a Tesco idei, „Ön választ, mi segítünk” című pályázata:...

Pályatársaival versenyzett a művészeti iskolánk tanára

A Dombóvári Belvárosi Általános és Alapfokú Művészeti Iskola Alapfokú Művészeti Iskolája április...

A szobatisztaság, és ami ezzel összefügg

A Tomori Pál Városi Könyvtár Baba-mama Klubjában a szobatisztaságról tartott előadást-beszélgetést...

Teakóstoló a könyvtárban

Májusban indult útjára a könyvtár új sorozata „A szakirodalom sokszínűsége” címmel. Az...

A Magyar Honvédség megalakulása 170. évfordulója jegyében

A Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége (BEOSZ), a BEOSZ Dél-alföldi Régió (DAR), valamint a...

Egy korszak vége, egy másik kezdete

Zsúfolásig megtelt nézőtér várta a város legnagyobb középiskolája, a Dózsa végzős diákjait múlt...

Elbúcsúztak a kollégisták is

A Bajai Szakképzési Centrum Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma...

Új távlatokat nyitó tulajdonosváltás az EMIKA Zrt-ben

Jó ideje keringett már a városban a szóbeszéd a város egyik legnagyobb, és legrégebbi vállalatának...

Fejlődő együttműködést remélnek a testvérvárosok

A testvérvárosi majális alkalmával sikerült megszólaltatni az itt ünneplő Günter Riemer kirchheimi...

CSÓKA, avagy közösségfejlesztés és segítségnyújtás

CSÓKA = Csomópont Kalocsán. Ezzel az elnevezéssel és vadonatúj programokkal nyílt meg újra a Petőfi...

Egyre szaporodnak az élősködők

Az elmúlt évek tapasztalataiból jól leszűrhető: mind jobban tolódnak a keleti országrész felé a...

Nem adott elsőbbséget az autós

Múlt héten szombaton könnyebb sérüléssel járó baleset történt Kalocsán a Paksi közben. Ok: a...

Szezonnyitó a Fazekas Alkotóházban

Dupla kiállítás megnyitóval, komolyzenei hangversennyel, majd sütögetős-beszélgetős esti programmal...

Új rendező debütált a Thália Társulatban

Múlt heti számunkban írtunk a Kalocsai Thália Társulat nagy sikerű új bemutatójáról, a „Csak...

Új logó, új belső dizájn, világszínvonalú szolgáltatás

Ebben az évben ünnepli a Vicai Látás- és Hallásközpont 25 éves jubileumát, mely alkalomból a cég...

Fogom a kezed

A Nebuló EGYMI, a városunkon és a környező településeken élő, fogyatékosság miatt sajátos nevelési...

Harmadik helyezés az országos versenyen

Balatonbogláron rendezték április 21-én az Országos Szakközépiskolai Közismereti Tanulmányi Verseny...

Bemutatkoztak a kalocsai tehetségek

Évről évre nagy népszerűségnek örvend a Tehetségnap nevet viselő rendezvény, melynek idén is a...

Országos mezőnyben táncol Nikolett és Milán

Az Oktatási Hivatal háromévente rendezi meg azt a művészeti megmérettetést, amely kifejezetten az...

14.alkalommal nyílt kiállítás a helyi művészek munkáiból

A legeredetibb alkotások között modern, pop-kulturális utalásokkal eltúlzott montázs és...

Átvette képviselői megbízó-levelét Font Sándor

Péntek délután a Bács-Kiskun megyei 3. számú választókörzet központjában, Kalocsán vette át dr....

Szűrővizsgálatot javasol a szakorvos

Macskaszőrallergiát macskával, szénanáthát recept nélkül kapható gyógyszerekkel is lehet kezelni, de...

Lakásbérléstől a reptéren át pályázatdömpingig

Évek óta nem látott higgadtság, viszonylagos harmónia, és egyöntetű döntéshozatali mechanizmus...

Egy európai turné első állomása voltunk

Április 19-én délután a művelődési központ kamaratermében egy különleges hangverseny részese...

Kamaszkorú rendezvény

Merthogy 16 éves. Ki hinné! Milyen gyorsan elszaladtak az évek! A Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti...

Cserenkó Gábor könyvbemutatója a könyvtárban

Április 23-án, a Könyv Napján Cserenkó Gábor volt a Kalocsai Tomori Pál Városi Könyvtár vendége, aki...

Ingyenes tanulmányi kirándulás a Belvárosi iskolában

A Belvárosi Nebulók Alapítvány támogatójának köszönhetően az iskola 16 tanulója 3 pedagógussal 2018....

Elkezdődött a börtön homlokzatának felújítása

A múlt héten elkezdődött, ami a Kalocsai Fegyház és Börtön épülete körül már jó ideje érlelődött...

A kalocsai állomány kitüntetettjei

A rendőrség napja alkalmából a megyei főkapitányságon tartott ünnepségen jutalmazták Bács-Kiskun...

Hetvenen ballagtak el a Kossuthból

A Bajai SZC Kalocsai Kossuth Zsuzsanna Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája múlt csütörtökön,...

Ballagás a Szent István Gimnáziumban

Május 5-én, szombat 10 órától ballagtak a kalocsai Szent István Gimnázium végzősei a Szent István...

Nagyszabású konferenciát szervezett a KEF

Városunkban 2002-ben alakult meg a Kalocsai Kábítószerügyi Egyeztető Fórum, melynek működése ugyan...

A környezetvédelem fontossága

Korunk egyik legfontosabb kérdése, a globális felmelegedés több tudományág szakembereit...

Félszáz éve, kétszázan

Vasárnap népes vendégsereg gyűlt össze a meszesi Juca néni csárdájában, hogy együtt emlékezzen a...

Kalocsán is sikeres a felzárkóztatási program

Persze az Emberi Erőforrás Operatív Program több mint hatmilliárd forintos keretéből történő...

Szakmák Éjszakája a „Dózsában”

Immár harmadik alkalommal került megrendezésre a Szakmák Éjszakája a Bajai SZC Kalocsai Dózsa György...

Népdalos találkozó Cserey József emlékére

A Mezei Virágok Népdalkör szervezésében került sor arra a találkozóra, amellyel Cserey József...

In memoriam Medgyes János (1946–2018)

Örökre eltávozott egy jó barát, a város egyik közismert személyisége. 1957 óta élt családjával...

Ezt tudni a honfoglaló magyarokról

Dr. Révész László, a Szegedi Tudományegyetem Régészeti Tanszékének docense múlt szerdán tartott...

Francia Nap a Schöffer Gyűjteményben

Változatos pályát járt be az a sok évvel korábbi kezdeményezés, hogy a világhírű kibernetikus...

Százezres károkat okozhatnak a vegyszertolvajok

Bizony – jól olvassa! Vegyszertolvaj. Ennek a területnek is megvannak a...

Népek találkozója, faültetés, koncertek

A tematikus majálisok sorát idén is folytatja a közművelődési intézmény szervezőgárdája. Volt már...

Vérüket adva mutatnak jó példát

Annak ellenére, hogy országos, illetve régiós híradásokban időről időre – főképp nyáron...

147 bűncselekmény elkövetéséért felelhet

A kalocsai rendőrök csalással és személyes adattal visszaéléssel is gyanúsítják a pécsi férfit.

Újra megkezdődik a rendszeres zöldhulladék gyűjtés

Az FBH-NP Nonprofit Kft. újra megkezdi a biológiailag lebomló hulladék rendszeres díjmentes...

Csökkentik a külső parkolók terhelését

Dr. Mócza György főigazgató-helyettes a Bács-Kiskun Megyei Kórház Kalocsai Szent Kereszt Kórháza,...

Szent István Napok meg a csokoládé

A Kalocsai Szent István Gimnáziumban április 9-13. között rendezték meg a hagyományos ünnepi hetet,...

Nagy siker a Kalocsai Thália Társulat új premierje

Vártuk bizony! Nem is hiába. Április 14-én hét órára megtelt minden szék a Kalocsai Színházban, és...

Póli Matildánál volt a Bölcsek köve

Októberben, angolórán hirdették ki, hogy van lehetőség általános- és középiskolás kategóriában részt...

Tudósítás két tételben

Április 11-én volt a Költészet Napja, amelyről megemlékezett a Tomori Pál Városi Könyvtár, majd...

Életet mentettek a kalocsai rendőrök

A Duna partján, eszméletlen állapotban találtak meg egy eltűnt férfit a rendőrök, akinek az életét...

A 150 éves kúlai Népkör jubileumi rendezvénysorozata

Múlt hét végén, április 13-15. között zajlott vajdasági testvérvárosunkban, Kúlán egy jelentős...

Hónap végéig gyűjtőakció a könyvtárban

Hatodik alkalommal szervezi Czinege Piroska ötletgazda – a Tomori Pál Városi Könyvtárral...

Negyven előadás a világvallásokról

Az utóbbi évek biztosan leghosszabb előadássorozatának szervezésébe vágott bele a Kalocsai...

Robotokkal és VR-szemüveggel csábít a Dózsa

Néhány szakmabeli üzem is megirigyelhetné a Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma,...

Összefogtunk az ízületek gyógyításáért

Ősszel indult, hónapokig tartott, komoly közérdeklődés övezte, és tavaly karácsony-tájt kezdett...

Vörös Márta II.: textilcsodák, Prokop másik arca, liturgikus kincsek, klisék

Négy „nagy dobásra” készül ebben az évben Kalocsa legfiatalabb múzeuma, az Astriceum...

Rekviem az érsekkerti öreg tölgyért

Múlt csütörtökön és pénteken sokak látogattak ki elbúcsúzni a kalocsai Érsekkert egyik legöregebb...

Hulladékszállítási díjhátralék beszedése

Díjbeszedők személyesen keresik meg a hulladékszállítási díjhátralékkal rendelkező lakosokat. A...

Haydn papa a Klubban

A Kalocsai Kortárs Művészeti Klub zenei életét szervező Haskóné Apagyi Judit első, Mozartról tartott...

Mese, mese mátka…

Idén sem maradhatott el az a nap, amit minden évben nagyon várnak a város ovisai. A Mesenap az az...

A színpadon: Csak kétszer vagy fiatal

Több mint egy éve már annak, hogy a Kalocsai Thália Társulat elkezdett készülni rá, hogy színre...

Vörös Márta I.: az idén elkészül a tér!

A jó idő beköszöntével felkerestük a kalocsai érsekség beruházásait koordináló főegyházmegyei...

Font sem számított kétharmadra

Összességében hatodszor, a kalocsai központú Bács-Kiskun megye 3. számú választókerületében pedig...

Félrement taktikai szavazás, keserédes erősödés

A Bács-Kiskun 3. számú körzetben a vasárnapi országgyűlési választáson 23795 iksszel toronymagas...

Drágult a szociális étkezés és a bölcsődei szolgáltatás

A kalocsai képviselő-testület országgyűlési választások előtt vélhetően múlt kedden utoljára tartott...

Megvan a Duna-híd tervezője

A város környékén lévő úthálózat fejlesztését, új utak építését, valamint a várhatóan 2021-22-ben...

Közös mederben a lakók és a Méhecskék érdekei

Lakossági fórumon öntöttek több havi egyeztetés és egy korábban finoman szólva is...

Szervezők, segítők, életmentők – köszönjük!

Május 4-én, a Vöröskereszt világnapja alkalmából az idén is elismerő okleveleket adományozott a...

A jubileumi tanév tervezett programjai a Liszt Ferenc AMI-ban

Az ötvenedik, jubileumi tanévben a hagyományos programok is ünnepi köntösbe öltöztek, mondta...

Kalocsa katonatörténete

A Kalocsai Légvédelmi Katonák Hagyományőrző Köre emlékdolgozat megírására jelentetett meg pályázatot...

Díjakat adott át a népművészeti alapítvány

A Kalocsa Népművészetéért Alapítvány a paprikafesztivál rendezvényeihez kapcsolódva díjakat adott át...

Továbbléphet a huszonötödikbe!

Úgy érezzük, mintha egy meteor gyorsaságával száguldott volna végig városunkon a XXIV. Kék Madár...

Kalocsa, a katonaváros

Május 21-én, a Magyar Honvédelem Napján a Foktői út melletti Csilás parkban ünnepélyesen felavatták...

Leállt a kórházbővítés

Bizonyára Önnek is feltűnt, hogy a Bács-Kiskun Megyei Kórházba integrálódott kalocsai Szent Kereszt...

Ezúttal a szennyvízhálózattal vannak bajok

Korábban lapunk hasábjain már olvashatott arról, hogy Kalocsa bizonyos tekintetben „időzített...

A találkozó állása: Kiskőrös – Kalocsa 1-1

Nem, kedves olvasóink, nem a sportrovat költözött lapunk 5. oldalára, ezúttal egy olyan baráti...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás