Kemény kérdések a roma lakossági fórumon

2018.01.04 18:31    |    Gábor Erika  

Nem először – és feltehetőleg nem is utoljára – hívott össze lakossági fórumot a Kalocsai Cigány Önkormányzat a Rokkanttelep és a Malomszög, Kertekalja utcák tájékán lakókat régóta nyugtalanító problémák miatt. Ezek pár szóban összefoglalhatóak: illegális szemétlerakás és a belőle származó egészségügyi veszélyhelyzet, hulladékok égetése, kábítószer, agresszív viselkedés. Bár nehéz volt a párbeszéd kialakítása a régóta halmozódó sérelmek miatt, a végére cseppnyi fény látszott az alagút végén.

A Hősök útján álló közösségi házban szeptember 4-én megtartott lakossági fórumon a kisebbségi önkormányzat tagjai, az érintett területen élők, a városi önkormányzat, a rendőrség, a katasztrófavédelem és az ÁNTSZ munkatársai vettek részt.

romaforum1_450
 

Sztojka István elnök köszöntötte a megjelenteket, és máris átadta a szót a környéken élőknek, mondják el gondjaikat. Pillanatok alatt kiderült, hogy a régóta jelen lévő, az együttélést borzasztóan megnehezítő problémák miatt igencsak elmérgesedett már a helyzet.

romaforum2_450
 

A kérdések visszatérők: mit lehet tenni a mocskot és szemetet újra és újra a közterületen lerakók, a színesfémhez jutás érdekében folyamatosan veszélyes anyagokat égetők, a kábítószerező fiatalok, a gondozatlan és támadó kedvű ebek, udvarokon elvégzett kis- és nagy dolgok és az egymással szembeni párbeszédet ellehetetlenítők ellen?

A fenti gondokat megfogalmazó Daróczi Tímea, Kálóczi József és Schmidtné Kollányi Margit lakosok, Korsós János utcabizalmi, Soltész István városi önkormányzati bizottsági tag felvetéseire a jelen lévő szakemberek próbáltak választ adni. Az első körben kiderült, hogy a rendőrséget és a katasztrófavédelmet képviselő munkatárs nem jogosult nyilatkozni, legfeljebb továbbíthatják a kérdéseket az illetékesek felé.

romaforum3_450
 

A városi önkormányzat jogi képviselője, dr. Kiss Csaba jegyző mindent megtett azért, hogy megválaszolja a felvetéseket, ám az világossá vált, hogy a jogszabályok nagyon csekély mozgásteret hagynak a város ügyeinek intézésére hivatott intézménynek. Az illegális szemétlerakás örökzöld téma. Megpróbáltak már kitenni egy konténert a problémás területre, de azt a lakosok felgyújtották. Tegyen ki kukát az önkormányzat ezekre a helyekre – javasolta Kálóczi József. Ezzel kapcsolatban két gond is felmerült, ezeket dr. Angeli Gabriella önkormányzat képviselő fűzte az elhangzottakhoz: hiába tesz ki edényt az önkormányzat, a szemét elszállítása nem az ő feladatuk, és ha nincs fizetve a szemétdíj – márpedig a probléma okozói nem fizetik –, a kuka nem lesz ürítve. Másodsorban, ez azonnal kiváltaná a többiek neheztelését, mert akkor ők miért fizessenek? Az ötletre, hogy vonják le a szemétszállítás díját az érintettek különböző segélyéből, az a válasz született (dr. Kiss Csaba), hogy ezt nem tehetik, azok elbírálásánál a jövedelmi viszonyokon kívül mást nem mérlegelhet a kérésben döntést hozó bizottság.

romaforum4_450
 

Réfy Anita (ÁNTSZ): az illegális szemétlerakás miatt már több intézkedés is született, de egyik sem oldotta meg hosszú távra a problémát. Az elszaporodott rovarok, rágcsálók kérdésében sem tudnak eredményesen intézkedni ez miatt. Az említett területen élők kutyái többször is megharaptak már embereket, de általában nem derül ki, melyik kutya volt és ki a gazdája. Reflektált a WC-k hiánya miatti áldatlan állapotokra is, mondván, nélküle hogyan adhattak lakhatási engedélyt ezekre a házakra, és hogy az ÁNTSZ nem kötelezhet senkit, hogy építsen mellékhelyiséget, legalább az udvarra. Ez a kérdés is függőben maradt.

Korsós János utcabizalmi is csak megerősíteni tudta a felsorolt problémákat, egyben nehezményezte, hogy mióta ők dolgoznak a romák lakta városrészben, sokan közülük úgy gondolják, ők azért vannak, hogy az utcatisztítástól a szemételhordásig mindent elvégezzenek, holott ez nem várható el tőlük, és nem is ez a dolguk.

Bolvári Ferdinánd önkormányzati képviselő – Kulturális és Szociális Bizottság elnöke – hozzászólásából kiderült, alapos ismerője a problémának, és gyakran megfordul ebben a közösségben. Mint mondta, a problémák állandóak, és gyakoriak az elvárások is, hogy azokat oldják meg a város szervezetei, intézményei. Rámutatott arra, hogy ez az érintett közösség összefogása, együttműködése nélkül nem működik. Biztatónak tartja a cigány önkormányzat és a városi polgárőrség formálódó együttműködését, mert ha sikerül a kalocsai szervezeten belül egy roma csoportot létrehozni, akkor egy szervezettebb és anyagilag is jogszerűen támogatható csapat állhat fel a fenti gondok enyhítésére.

A fórum ideje alatt többen ingerülten közbekiabáltak, hogy mindenki tudja, kik égetnek, kik fogyasztanak kábítószert, mégsem történik semmi. Feledni látszottak az illetékes szakemberek részéről többször említett gondot, hogy feljelentés, tanúskodás vállalása nélkül nincs jogosultságuk eljárni.

Szabó Balázs önkormányzati képviselő arról tájékoztatta a fórum résztvevőit, hogy ő már korábban is foglalkozott az illegális szemét- és veszélyes hulladék égetésének kérdésével, és utánajárt, mit lehetne tenni az ügyben. Amit talált, több mint érdekes. Mert például, miközben napi szinten előforduló gondokkal fordult a rendőrséghez és a katasztrófavédelemhez, ott kiderült, hogy mindössze évi 3-4 ilyen esetről tudnak az illetékes szervek… Ezután egy szinte követhetetlen eljárás körvonalai bontakoztak ki arról, hogy mekkora és milyen tűz számít szabálysértésnek, és melyik bűncselekménynek? Arról nem is beszélve, hogy ezt ki jogosult eldönteni, mert erről viszont az derült ki, hogy sem a katasztrófavédők, sem a tűzoltók, sem a rendőrség, hanem a Környezetvédelmi Hatóság. Ilyen szakembert viszont még senki nem látott közelről, Szabó Balázsnak annyit sikerült kideríteni, hogy a kalocsai „szervezet” egy ügyintézőből áll, aki a Kormányhivatal hétköznapokon munkaidőben (elvileg) elérhető munkatársa. De intézkedni még soha, senki nem látta…

Egy lakossági fórum nem hivatott arra, hogy helyben megoldjon minden felmerült problémát. Mindenki mást lát benne utólag: ki azt, hogy hiába szólalt fel, nem történt semmi, ki azt, hogy a falnak beszél, amikor megpróbálja elmagyarázni, miért nem lehet hipp-hopp elvarázsolni a problémás személyeket. Ki pedig azt, hogy vajon szándékos, vagy hozzá nem értő az az irányítás, amely úgy hozza a jogszabályokat, hogy azok betartása ellehetetleníti a munkát, és mellesleg, „kiskorúsítják” a képzett, felelős szakembereket, akiknek sem dönteni, sem a döntésekről beszélni nincs joguk?!Kalocsai hírek

XV. Újévi Operettgála

Helyszín: Kalocsa, Katolikus Iskola színházterme Kalocsa, Asztrik tér 1. Jegyek elővételben...

Mesekoncert ovisoknak

A korábbiakban már hírt adtunk a Kalocsai Fúvószenekar nyertes TESCO pályázatáról, amelyből...

Zászlót bontott a Békés Kalocsáért Egyesület!

    2018. november 30-án délután 15 órára invitálta a város médiumait sajtótájékoztatóra a Békés...

A Nebuló rendezvényén 50 művet díjaztak

A Kalocsai Nebuló EGYMI évről évre megrendezi azt az irodalmi pályázatot, amelyre a fogyatékosság...

Nemzeti konzultációról, kutakról, utakról és kórházról

Múlt szerda délelőtt „a sajtótájékoztatók összes írott és íratlan szabályát felrúgva”...

Honvédségi megemlékezések az évfordulókon

A Tüzér Fegyvernem napjához közel, Gábor Áron születésének 204., a Magyar Honvédség megalakulásának...

A segítség a vérükben van

A véradók napját 1988. óta ünnepeljük hazánkban a Magyar Vöröskereszt jóvoltából. E dátumhoz a...

Gerillakertész bál

A Kalocsai Gerillakertész, Szabadidő, Vízisport és Természetvédő Egyesület vacsorával,...

Bács-Kiskun megye is szerepet kap a Paks II. projekt során

Igazolta az idő a két atomrőművi blokk építéséről született döntést. A kapacitásfenntartásra az...

Paks II. korszerű, kiemelkedően biztonságos technológiát fog alkalmazni

Dr. Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár szekszárdi és...

A községek sajtótájékoztatón mutatták be a per részleteit

Mint ismeretes, Uszód, Géderlak és Dunaszentbenedek évekig állt perben a várossal, mivel Kalocsa...

Sokat tud a Dózsa és a Kossuth

A korábbi gyakorlathoz híven megosztotta egymás között a pénteki nyílt napot a Bajai Szakképzési...

Élesítették az influenza figyelő szolgálatot

Bár az utóbbi hetekben kifejezetten barátságos arcát mutatta az ősz, ha hinni lehet a meteorológiai...

Kalocsára került a megye építészeti díja

Méltó ünnepséggel zárta az októberi építészet hónapját a kecskeméti Hírös Agórában a Bács-Kiskun...

Pánik helyett decemberig türelmet kér Font Sándor

Több felvonásban, mondhatni hullámokban kerül felszínre országos sajtóorgánumokban, hogy rendezetlen...

Rigó Loretta kalocsai lovas a Kishuszár Vágta győztese!

Októberben számoltunk be arról, hogy két lovas is volt idén a fővárosi Hősök Terén a Nemzeti Vágtán,...

Advent 2018

Az idei esztendőben 2018. december 2-án, az első adventi vasárnappal veszi kezdetét az advent, a...

A Thália Társulat új premierje

Erdős Virág: Kalocsa című darabjának bemutatójával lépett újra színre a Kalocsai Thália Társulat. A...

Két közösségi tér épül

A Kalocsai Kulturális Központ és Könyvtár „Humánszolgáltatások Kalocsa térségében” című,...

Nem lesz adóemelés – hangzott el a közös reggelin

November 6-án a Csajdakert Étteremben üzleti reggelire hívta és várta Kalocsa legnagyobb adófizető...

Egy lépéssel közelebb az új Duna-hídhoz

A napokban tájékoztatott közösségi oldalán dr. Bálint József polgármester arról, hogy újabb lépéssel...

Biciklivel hajtott turmixgépet alkottak

A Bajai Szakképzési Centrum Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma,...

Közmeghallgatás a Városházán

Kalocsa Város Önkormányzatának képviselő-testülete ülésének helye: a Városháza Díszterme ideje:...

TEIT közmeghallgatás

A Társulás 2018. évi közmeghallgatásának helye: Kalocsa, Kossuth L. u. 50. szám alatti ÖKOPONT...

A nukleáris szakma kommunikációs szakemberei kaptak tájékoztatást a Paks II. projektről

A Paks II. projekt mérföldköveit, az új atomerőművi blokkok engedélyezési folyamatát és az...

Kalocsán is házhoz mentek a rendőrök

A Kalocsai Rendőrkapitányság a Magyar Pünkösdi Egyházzal összefogva tartotta rendezvényét.

Paksi Atomerőmű Zrt. bemutatóterme

Kalocsán található bemutató teremben a Paksi Atomerőmű Zrt. tevékenységeit felölelő kiállítással...

„Az igazság munkatársai legyünk”

Az Astriceum Érseki Múzeumban múlt héten mutatták be dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek...

Sajtótájékoztató az Érsekségen

Érzékelve a főképp online felületekről lecsapódó közhangulatot, a Kalocsai Érsekség...

Kutatók éjszakája a gimiben

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is, ugyan egy kis késéssel, de sor került a Kalocsai Szent István...

Patachich Ádám érsek horvát nyelvészeti munkássága

Kalocsa történetében különösen fontos és meghatározó szerepet töltöttek be a Patachich érsekek:...

Két új szemvizsgáló egység a Vicai Optikában

A siker kulcsa a folyamatos fejlődés. Jól tudják ezt a Vicai Optika Látás- és Hallásközpontban is,...

Zárult a KalocsaVagyon Kft. ÁSZ-vizsgálata

Az Állami Számvevőszék befejezte a Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Kft. 2013-2016 közötti...

Az én „56-om”

1956 nyarától Budapesten dolgoztam az I.-es számú épületelem gyárban. Ez a gyár a XI. kerület...

Mozga László kitüntetett pedagógust kérdeztük

Lapunk korábbi számában röviden beszámoltunk arról, hogy az Országos Polgárőr Szövetség október 17-i...

XXXXII. évfolyam 45. szám - 1918. november 9.

Italmérési tilalom    A Magyar Nemzeti Tanács elrendelte, hogy a vendéglők, körök, kaszinók csak...

Műszaki és finom meglepetések az Európai Szakképzési Héten

A Bajai Szakképzési Centrum Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma,...

XXXXII. évfolyam 46. szám - 1918. november 16.

Adomány    Bárány Sándorné úrnő jótékony Nőegylet céljaira 30 koronát adományozott, melyért...

Szakmai tanácskozást folytattak a megye polgármesterei

Bács-Kiskun megyében ebben a választási ciklusban immár nyolcadik alkalommal rendezte meg a...

A Paks II. projektről kapott tájékoztatást a Magyarországi nemzetiségek bizottsága

A Magyarországi nemzetiségek bizottsága 2018. november 6-án kihelyezett ülést tartott Pakson,...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás