Készülnek a tértervek, mozgolódás kezdődik, végpont egyelőre nincs

Sajtótájékoztató az Érsekségen

2018.11.15 13:19    |    V.I.  

Érzékelve a főképp online felületekről lecsapódó közhangulatot, a Kalocsai Érsekség sajtótájékoztatót hívott össze október 31-én délutánra. Ezen a polgármester és a körzet önkormányzati képviselője, valamint civilek is megjelentek, kérdeztek, szócsatáztak a beszélőkkel. Dr. Bábel Balázs, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érseke jórészt a mostanihoz vezető állapotok miértjeiről, míg Vörös Márta főegyházmegyei főépítész azok műszaki hátteréről szólt – érdemi információk tekintetében főképp összegezve és tisztázva a helyi híradásokból már ismert fejleményeket, felvillantva egy-egy jövőre vonatkozó információt. Mindezek összességéből fakadóan a médiaesemény inkább emlékeztetett helyenként egy családias hangulatú lakossági fórumra, mintsem sajtótájékoztatóra.

A forrongó online közhangulat margójára

 Bár a jelen lévő újságírók valamennyien jelezték, hogy nem saját sérelmeiket, a közbeszédben tapasztaltakat tolmácsolják kérdéseikben, időről időre teret kaptak a személyes vélemények, javaslatok, ötletek, közbevetések. A hangulatot meghatározta Bábel Balázs érsek köszöntője, melyben jelezte, hogy a püspökök és érsekek java nem érezné hivatottnak magát, hogy Facebook-kommentekre reagáljon, ők viszont „itt vannak”. Vélhetőleg ezzel utalt arra az online kezdeményezésre, amely „Petíció a kalocsai Szentháromság tér helyreállításáért” címmel indult Gyarmati-Simigh Dóra (ő személyesen is ott volt a sajtótájékoztatón) kezdeményezésére, aki a cél népszerűsítése érdekében egy Facebook-oldalt is létrehozott. A petíciót, szűk egy hónap alatt, cikkünk írásának pillanatában 345-en írták alá névvel, vagy név nélkül, hogy lakossági nyomást gyakoroljanak a téren folyó, hónapok óta látványosan álló munkálatok újraindítása és mielőbbi zárása érdekében. Ha egy dolog kiviláglott a sajtótájékoztatóból, az az volt, hogy a Szentháromság térnek nevezett nagy egység rekonstrukciója nem merül ki a most látható gödrös terület betemetésében és burkolásában. Aki tehát a beruházás készre jelentésének időpontjáról és villámtempóban felvonuló kivitelezőkről szeretne olvasni, minden bizonnyal csalódni fog – háttérről, szándékokról és következő lépésekről viszont sok információ elhangzott.

 

Nincs pénz négy főépítészre, Vörös Márta marad!

 A főpásztor elmondása szerint érsekként Kalocsára kerülésekor tudta, hogy „a templom és más épületek is veszedelmes állapotban vannak”, azonban tíz éven át nem volt sem pénz, sem kivitelező, hogy nekiálljanak a felújításoknak. Jó barátja, Marosi Gábor építész kapta volna a feladatot, ő halálos ágyáról ajánlotta „egyházi referenciával rendelkező, megbízható, felsőfokon dolgozó és megfizethető” szakemberként Vörös Mártát az érseknek. Így kezdődött a templombelső felújítása a stukkók helyreállításával, majd nekikezdtek a történelmi múlt feltárásának. – Évekig húzódott és sokba került a régészeti feltárás, de visszahoztuk Kalocsa ezeréves örökségét, és a szent koronát hozó Asztrikot is azonosítani tudtuk, visszaadva a Szent István kori templom és a második székesegyház alapjait. A templom Magyarország legszebb barokk temploma lett, ahogy Erdő Péter bíboros fogalmazott – mondta Bábel érsek. Ezután koncentrálták erőiket a kiüresedett kanonok házra, majd a jelenlegi ASTRICEUM Érseki Múzeumra, ami „nem kellett senkinek”.

 

erseksegi1
 

 

Volt ekkor egy elnyert pályázatuk a régi Korona Étterem rekonstrukciójára, amit megcsinálhattak volna, de a város kedvéért lemondtak róla, hogy megnyerjék a Kalocsa szíve programot. Az érsekség 400 millió forintot kapott, a város pedig ennek többszörösét. Ebből készült el az ASTRICEUM, amit 70 ezer ember nézett meg két év alatt. Korábban a Katona házban, ahol az Érseki Kincstár volt berendezve, évente 4000 ember fordult meg. Magukra vállalták a Szentháromság tér rendbehozatalát is, de annak kivitelezését nem lehet régészeti feltárások nélkül elvégezni, folytatja a főpásztor.

– Szokták mondani, hogy ide dől a pénz. Húsz éve vagyok érsek, ez idő alatt 3 milliárd 800 milliót kaptunk eddig a kormánytól, több mint 20 iskolának és ennek a hatalmas építkezésnek a fenntartására, amíg az izsáki iskola eddig magában 4.5 milliárdot kapott. Az érsekség 250 millió forintot költött eddig a térre, ami bizonyítja azt, hogy ezt komolyan akarjuk – folytatja. –A lokálpatrióták azt mondják, hogy szeretik a várost, én is szeretem! Kétszer segítettem az önkormányzatot, hogy működni tudjon, hogy a kórházi gyermekosztály megmaradjon, azt én jártam ki Zombor Gábornál, amikor még miniszter volt. Vörös Márta két súlyos töréssel a lábán-kezén és gerinctöréssel dolgozik. Mondják, hogy miért nem adom át a munkáját? Eddig is az ő tervei alapján dolgoztunk, a másik, hogy még segédmunkást sem kapni Kalocsán, nemhogy ilyen kvalifikált mérnököt – adta át a szót az említett szakembernek az érsek, hozzátéve későbbi kérdésre, hogy a költségvetésük nem engedi, hogy négy főépítészt foglalkoztassanak, a munkálatok bármilyen cégnél egyetlen főépítész kezében futnak össze.

 

Nem lesz készen ebben az évben a tér!

 Valószínűleg az online petícióban foglaltakra reagálva jelezte előre Vörös Márta, hogy nem lesz készen az idén a Szentháromság tér, hiszen minden folyamat engedélyek alapján működik, amelyekhez most készülnek a szükséges tervek. Objektív akadályok is hátráltatják a térrekonstrukciót, ami alapból sokat csúszott a késő régészeti engedélyek megszerzése miatt. Az tér alatt lévő orosz katonák földi maradványainak dolgában több mint másfél éve tart politikai egyezetetések sorozata az Orosz Nagykövetséggel, de engedély nélkül nem lehet az útban lévő testekhez nyúlni. A mérnökasszony rámutatott továbbá, hogy a tér nem csak a korábbi, macskakővel fedett területet jelenti, hanem a kastély, a múzeum, a Hotel, a Nagyszeminárium, Katona István ház és a Katolikus Óvoda által határolt terület az, amit Szentháromság térnek neveznek. Emlékeztetett, hogy ezen egység problémája, hogy egy korábbi templomrom keresztházának a sarka benyúlik a föld alatt a Kossuth utcai főút alá. Ennek feltárási kérésével foglalkozik az önkormányzat, ami többéves folyamat lesz – később elhangzott, hogy e tekintetben öt-tíz éven belül semmilyen lépés nem várható.

- A most látható gödör először feltöltődik, aztán azt az utat is szét kell bontanunk, ami most a templom felé vezet a kastélykapu felől, hiszen itt még nem végeztek régészeti feltárásokat, amelyekre 2019 júliusáig van engedélyünk. Nem végeztük még el a Hotel előtti járda felbontását és régészeti feltárását sem, hiszen biztosítani kellett a turisták átjárását.                              

Jövő héten ismét ideiglenes utat fogunk építeni a Foktői út felől a templom irányába, novemberben pedig elkezd majd töltődni a most látható gödrös terület, az engedélyezési eljárások pedig a maguk ütemében tudnak haladni, ami több hónapot vesz igénybe. Addig szilárd burkolatot nem lehet várni– így Vörös Márta.

 

Lakossági bizalomvesztés kontra teljes megbízói bizalom?

Újságírói kérdésre merült fel, hogy talán kevésbé lenne a közhangulat beruházás-ellenes, ha annak állomásaiba jobban bevonnák a nyilvánosságot. Továbbá az is, hogy a lakosság felőli bizalomvesztés „kézzel tapintható” Vörös Márta irányában, akinek talán „túl nagy teher a vállán” egy személyben gondoskodni a főegyházmegye építészeti ügyeiről.  A felvetésre reagálva Vörös Márta tisztázta, hogy őt Dr. Bábel Balázs érsek bízta meg a munkával, nem a város. Ennek ellenére „többször járt a főépítésznél, hívta őt, hogy nézze meg, mi történik itt, ő viszont sosem jött ki”. Ezután abban az irányban folytatódott az eszmecsere, hogy a város, mint tulajdonos hogyan viszonyul ahhoz, ami jelenleg az ő tulajdonában álló téren folyik. A médiaeseményen megjelent dr. Bálint József polgármester emlékeztetett, hogy az érsekség anno az építési hatósággal egyeztetetett terveit bemutatta, amelyek megvalósításához tulajdonosként hozzájárulást adott a város. – Az önkormányzat sem a Facebooknak dolgozik – mondta a polgármester – törvények és előírások kötnek bennünket, amelyeket be kell tartani. Az átépítéshez-feltáráshoz a korábbi városvezetés adta az engedélyét, amit fenntart a jelenlegi is. Koncepcióként bekerült a rendezése tervbe a majdani forgalom-elterelés lehetősége, ami öt-tíz éven belül nem aktuális téma.

Érdekes, amikor lakossági fórumot hirdettünk a témában, nem volt ott senki véleményezni,  aztán amikor indulnak a programok, jönnek a problémák, hogy nincs tájékoztatás – mondta Bálint.

 

Sajtótájékoztatóból lakossági fórum

erseksegi 2 Ahogy a másfél órás sajtótájékoztatónak haladtunk a vége felé egyre inkább emlékeztetett az esemény egy lakossági fórumra, amelyben ki- és beszólások tarkították a többé-kevésbé kérdésekre, felvetésekre, véleményekre adott válaszokat. Ezek között elhangzott, hogy a tér sérelmezett gazos arca ellen tenni fognak, valamint, hogy a kordonon túl látható törmelékek java még kezelésre, régészeti átvizsgálásra vár, azért vesztegel ott.

Visszatérő kérdés volt, hogy részben vagy egészben mikorra fog várhatóan elkészülni ez a projekt?

Válaszként folyamatosan visszaköszönt, hogy a folyamatban lévő munka komplexitására tekintettel erre nincsen konkrét dátum. A terveket beküldik az illetékes szakhatósághoz még az idei évben. A jövő év elejét várhatóan elviszik az engedélyezési folyamatok és talán 2019 tavaszára várható olyan munkálat, ami részben szilárd burkolatot fog produkálni.

- Ami burkolt felület volt, az burkolt felület is marad a téren. Látványtervek azért nincsenek még, mert a folyamat nem tart ott. Nagy testek, épülettömegek nem lesznek itt, inkább szobrok, amelyekre vonatkozóan korábban nyújtottunk már be átrendezési tervezetet az önkormányzat felé. Ez körülbelül tartja is magát – mondta Vörös Márta, majd Bábel érsek jegyezte meg, hogy 70 millió forintért elkészült az újrafaragott Szentháromság oszlop, amely a régészeti eredmények tükrében készült terv nyomán majdan épülő térre fog kerülni. Elhangzott továbbá, hogy a nagytemplom előtti, jelenlegi gödrös területet szeretnék a jövő év vége előtti időpontban készre jelenteni.

 

Újtelek, Drágszél, volt Korona Étterem

 Ugyancsak újságírói kérdésre hallhattunk információkat az újteleki templom felújításának befejezését illetően. A metropolita elmondta, hogy azzal már majdnem készen vannak, ott már miséznek is, bár a 70 milliós beruházáshoz sok támogatás Újtelek felől sem érkezett, leszámítva egy 500 ezres hozzájárulást. A drágszéli templomról annyit mondott, hogy azt anno elkezdték építeni, de időközben merült fel az igény, hogy legyen a kápolna alatt egy urnatemető, amit ki is alakítottak, Ott megfeneklett a munka, de folytatni fogják azt is. A volt kalocsai Korona Étteremre, vagy ahogy egyházi berkekben emlegetik, a Huber házra térve elhangzott, hogy az a város egyik legrégebbi háza, ami 300 évvel ezelőtti állapotába fog visszakerülni. - Akarjuk a város javát, ezt higgyék el nekünk – zárta mondandóját az érsek, aki többször is kijelentette a másfél óra során, hogy nála jobban senki nem várja, hogy a tárgyalt munkálatok sikerrel lezáruljanak.

 

V.I.


Kalocsai hírek

Önbizalom növelő bravúr Kecelen

Kecel FC – Kalocsai FC 0-2 (0-1) Végre önmagára talált a KFC és Kecelről hozta haza a...

Önkormányzati választás 2019- Kalocsa

Az elmúlt napokban, a jelöltállítás határidejének lejártát követően, a leadott írásos ajánlások...

Leányfalusi Vilmos a Tudásklubban

Leányfalusi Vilmos orgonaművész, karnagy június 27-én, Csepelen Prokop Péter-díjat vehetett át,...

Németh József: jövőre nőhetnek a termőterületek

Az elmúlt hétvégén két napig minden Kalocsa piros aranyáról szólt, holott, maga a...

Újabb milliárd a térség fejlesztésére

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. által létrehozott és a Miniszterelnökség által támogatott Jövőnk...

Egy kincsesláda tetején ülünk

A címbe foglalt gondolatot dr. Mészáros István prépost-kanonoktól, a kalocsai Szent István király...

A Paks II. projekt lehetőség a térség számára

A Paks II. projekt lehetőség a térség számára, hogy megerősítse gazdaságát, növelje megtartó erejét....

Hamisítatlan foktői folklór muzeális közösségi térben

Sokéves törekvés zárult hivatalosan a nyár utolsó napján, augusztus 31-én, Foktőn, a Fő út 32. szám...

Iskola- és óvodakezdéshez nyújt segítséget a foktői növényolajgyár

Több mint 140 óvodás és iskolás számára adott át évindító eszközcsomagot a foktői régió hat...

III. ANDA NYÍLT NAP, 2019. szeptember 7.

A legfiatalabb kalocsai nagy-foglalkoztató cég rendezvényének sikere minden várakozást felülmúlt. A...

Projektzáráshoz érkezett az ingyenes jogi segítségnyújtás a munka világában

2019.09.30-án zárul az európai uniós támogatásból megvalósuló, ingyenes jogi segítségnyújtást...

Külügyminiszteri látogatás dr. Filvig fórumán

Magasrangú vezetőt látott vendégül a Városi Színházban múlt hétfőn tartott lakossági fórumán dr....

Gondolatok az emberi értékek idomításáról

Jó látni és jó hallani, jó tudni arról, hogy egy Kalocsa méretű vidéki kisvárosban laknak olyan...

Elismerések és kitüntetések az ünnepi ülésen

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat idén a Kiskunfélegyházán megrendezett Bács-Kiskun Megyei Napok...

Flamenco est a kamarateremben

Először járt Magyarországon Carlos de Pepa andalúz flamenco énekes-gitáros, aki épp Kalocsán...

Beremenden voltak eredményesek az úszók

A Kalocsai Úszó és Vízilabda Egyesület versenyzői legutóbb Beremendre utaztak és nagy létszámmal...

Területeladás, skate-park és utcák átnevezése

Augusztus utolsó hetében ült össze – néhány határidős döntési kötelezettség okán – a...

Ősszel újra szemétgyűjtési akciót szervez a Magyar Közút címmel

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. több év kihagyás után 2019. április 29-én „Jobb, ha el se...

Száz gyermeknek jutott iskolakezdő ajándékcsomag

Többek között, lapunk hasábjain is olvashatott arról a jótékonysági akcióról, amelyet a nyár közepén...

Kenus kalocsai küldöttség Kúlán

Kalocsa és vajdasági testvérvárosa, Kúla tíz éve ápol testvértelepülési kapcsolatot, ami mindig is...

Ismertették a pártszövetség jelöltjeit a megyei közgyűlésbe

A közzétett FIDESZ-KDNP pártszövetség Bács-Kiskun megyei jelöltlistája a következő:(A cikk...

A Szívből Kalocsáért Egyesület polgármester-jelöltjének bemutatása

2010-től Brüsszelben Európai Parlamenti Képviselőként rengeteg kalocsai polgárnak tudtam segíteni....

Idén nyáron is népszerű volt az utazó kiállítás

Nyolc nagy hazai fesztiválra gördült be 2019 nyarán a Paks II. Atomerőmű Zrt. guruló kiállítása. Az...

Ballószögön remekeltek futóink

Az elmúlt vasárnap a Kalocsai Földön Futók Szakosztály 8 fővel vágott neki a 7. Ballószögi...

Csendes kiáltás a Vajas partján

Vasárnap délután, ahogyan az ország több mint húsz pontján, Kalocsán is szerveztek megmozdulást a...

A népi kultúra őrangyalait ünnepelték Hajós Város napján

Hatalmas ünneplő tömeg kísérte figyelemmel és még nagyobb ováció övezte az augusztus 17-i, ünnepi...

Így lett „tananyagszerző” a kalocsai tanítónő

Sipos Nikolett, a Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola, leánykori nevén a Kertvárosi Általános...

Második hely az országos vetélkedőn

A korábban rendezett regionális elődöntőből győztesként továbbjutó Kalocsai Fegyház és Börtön...

Határon átnyúló együttműködés Kalocsával

Kalocsa Város Önkormányzata 2019 júliusában felkérést kapott Kirchheim unter Teck testvérvárosától,...

Szent István mellé került Asztrik

Mostantól az államalapító király hat éve kapott csontereklyéje mellett ott áll a 2014-ben megtalált...

Dr. Fekete Zsombor polgármester-jelölt célkitűzései

...-foglalkoztatottság javítása, ipari park, adókedvezményes övezet létrehozása, táj-jellegű munka-...

Augusztus 20. - az összetartozás ünnepe

Kalocsa Város Önkormányzata és a Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár augusztus 20-a alkalmából...

Pécsi egyetemistákkal fiatalít a kalocsai alkotótábor

Augusztus elején szűk két hétig ismét alkalmi művészteleppé változott volt Kossuth utcai kollégium...

Bolvári Ferdinánd polgármester-jelölt is bemutatta csapatát

A Bagó Zoltán polgármester-jelölt nevével fémjelzett Szívből Kalocsa Egyesület, majd időrendi...

Tegyük együtt sikeressé városunkat

  Ősszel önkormányzati választások lesznek. Ilyenkor, a helyi választások közeledtével...

Kalocsán a Népművészet Mestere kitüntetés

Tizenhét év után újra Kalocsán a Népművészet Mestere kitüntetés. Az államalapítás ünnepe, augusztus...

Kilenc „Kalocsa Városért” díjat adtak át

A képviselő-testület előzetesen meghozott döntésének értelmében, a sokéves hagyományokat követve, az...

Dr. Bagó Zoltán élhető városról, munkahelyekről, bérekről, egészségügyről

Mint emlékezetes, - bejelentési sorrendben – Bolvári Ferdinánd (Békés Kalocsáért Egyesület),...

Sikeres a Paks II. Zrt. gyakornoki programja

Évente tíz-tizenöt fiatal tölti szakmai gyakorlatát a tervezett új paksi blokkok létesítésére...

Ösztöndíjprogramot indít a Paks II. Zrt.

Tanulmányi Ösztöndíjprogramot indít a Paks II. Zrt azzal a céllal, hogy felkeltse a fiatalok...

Kulcsszerepe volt az atomenergiának tavaly is az ország áramellátásában

Sorra dőltek meg az eddigi áramfogyasztási rekordok tavaly Magyarországon. Előbb márciusban, majd...

A KALOCSAI SZENT KERESZT KÓRHÁZ LÁTOGATÁSI RENDJE

Új látogatási rend a kórházban április 1-től – szigorúan betartatják a gyógyítás érdekében.

Szakmai tanácskozást folytattak a megye polgármesterei

Bács-Kiskun megyében ebben a választási ciklusban immár nyolcadik alkalommal rendezte meg a...

A Paks II. projektről kapott tájékoztatást a Magyarországi nemzetiségek bizottsága

A Magyarországi nemzetiségek bizottsága 2018. november 6-án kihelyezett ülést tartott Pakson,...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás