Tíz év után Schirilla-úszás Meszesen

Visszatér Kalocsára „a nemzet rozmárja”

2018.02.28 12:35    |    STVN  

Az elmúlt héten többször is feltűnt Kalocsa-szerte Schirilla György, a jeges dunai és tiszai látványúszásairól ismert sportoló, aki bár bohókásnak tartja, büszkén viseli „a nemzet rozmárja” becenevet. Nem véletlen, hogy fel-feltűnik városunkban a sportolólegenda, március elején ugyanis nagy dobásra készül, pontosabban nagy dobásokra, hiszen egy tíz évvel ezelőtti mutatványát elevenítené fel, de már az ezt megelőző napon is mozgolódik majd a helyi fiatalokkal. A közelgő eseményekről beszélgettünk vele.

Minek köszönhetjük, hogy a napokban visszatérő vendég vagy Kalocsán?

– Többek között annak, hogy utoljára 2008 januárjában úsztam itt a kalocsai barátaimnak a meszesi Duna-parton. Azóta eltelt tíz év. Ma 57 éves vagyok, és elhatároztam, hogy az idén felkeresem a legendás helyeimet és újraúszom őket. Hatvanéves koromra ugyanis abba szeretném hagyni ezeket a nagyobb tömegeket vonzó és megmozgató rendezvényeket. Ezért vagyok tehát itt.

 

schirilla1_450
 

 

Mik a tervek erre a napra?

– Már az ezt megelőző napra is van tervem! Valószínűleg a Nagyasszonyunk Katolikus Iskola diákjaival lesz egy körfutásom március 2-án, akikkel tíz megállót futunk majd végig. Az úszást másnap, március 3-án rendezzük. Ezen a napon Posztobányi Zoli futónagykövettel és más futók társaságában fogok kifutni a városból a Duna partjára, ahol újra egy nagy úszással készülök.

Pontosan ott tehát, ahol tíz évvel ezelőtt csobbantál.

– Ugyanott! Érdekes, hogy tényleg nem érzem azt a napot ennyire távolinak. Olyan, mintha most lett volna. Nagyon várom a ráadást!

 

schirilla2_450
 

 

Azért azt jó hallani, hogy a „legendás helyek” közé soroltad Kalocsát és a Duna partját!

– Igen, többek között azért is, mert emlékszem rá, hogy nagyon nagy tömeg volt itt akkor. Schirilla-úszás feliratú buszok vitték a városból az érdeklődőket Meszesre. Akkor komppal mentünk be körülbelül a Duna közepéig, ahol leereszkedem a hajóról és úgy úsztam ki a tömeghez. Jó hideg volt, remélem, most is az lesz, bár ez már amolyan tavaszköszöntő úszásnak is nevezhető március 3-án. Igaz, ma általánosan kicsit melegebbek a vizek, bárhol úszom. Nemrég Szolnokon volt egy ilyen alkalom, amikor is 3,8 Celsius-fokot mértünk a Tiszában. Remélem, hogy márciusban azért kell majd küzdeni néhány jégtáblával is…

Merthogy hiányoznak?

– Hogyne! Az igazi rozmárkodáshoz hozzátartoznak a jégtáblák, bár a háromfokos víz is elég hideg az átlagember számára. Én viszont imádok megfagyni a Dunában, Tiszában, a patakokban, és tologatni a jégtáblákat! Nem könnyű műfaj ez, mert itt-ott sérüléseket is okozhatnak a testen, de egy kicsit mindannyiunknak hősnek kell lennünk és leküzdenünk önmagunkat.

 

schirilla3_450
 

 

Hogyan lett Schirilla György „a nemzet rozmárja”?

– Ez Vácról indult. Emlékszem, nagy jégtáblák között úsztam a váci Duna-ágban, ahol az ütőeremet is elvágtam [mutatja csuklóján a heget]. Össze is kellett varrni, és másnap egy pici újságban jelent meg a cikk, ami ma már talán nem is létezik, amiben azt írták, hogy „leküzdötte a folyót a nemzet rozmárja”. Ez a becenév tehát Vácról ered, és máig rajtam ragadt. Persze van ennek egy bohókás, kicsit pejoratív töltete, de elfogadom, mert magam is bohém, jó kedélyű ember vagyok, sőt, büszkén viselem.

Hogy fogalmaznád meg a kalocsaihoz hasonló programok küldetését?

– Ami a legfontosabb, az egészséges életmód hirdetése! Utána jön a közönség szórakoztatása, és végül, de nem utolsó sorban, hogy közvetlenül találkozhatok azokkal az emberekkel, akik kíváncsiak rám, illetve arra, amit képviselek.

Hogyan készülsz például a közelgő kalocsai, vagy a néhány évvel ezelőtti Fajszon tartott jeges-dunai úszásokra?

– Azt nem mondanám, hogy rutinból végzem, hiszen minden úszás külön rizikó, külön küzdelem, mint amikor egy ökölvívó bemegy a ringbe, és mindig le kell, hogy győzze az ellenfelét. Soha nem volt olyan, még tavasszal sem, hogy úgy menjek be egy folyóba, hogy rutinból csinálom! Általában az úszást megelőző napon este, ezt csak halkan súgom meg [kacsint mosolyogva], hogy ki szoktam menni a másnapi úszásom helyszínére, és bemegyek a vízbe egyedül pár percre, hogy érezzem, a folyónak milyen a sugallata. Ettől függetlenül hetente kétszer-háromszor edzésben vagyok, hiszen Tahi-tótfalun, ahol élek, olyan közel van hozzám a Duna, mint itt Kalocsán. Edzek tehát, jógázom, meditálok, tornászom, és erősítem magamban, hogy bátornak kell lennem! Aki másokat legyőz, az bátor, aki önmagát legyőzi, az hős!

Ez tehát a spirituális megközelítése a teljesítményednek, de mi a helyzet konkrétan az e mögött álló biológiai ráhangolással? Bizonyára nem véletlen, hogy amikor begázolsz a jégtáblák közé a Dunába, ott búvárok, kishajók vannak körülötted. Látszik az, hogy bármennyire csinálod ezt tudatosan és készülsz fel a feladatra, azért tudjuk, hogy az ördög sosem alszik…

– Így van! Hiába készül fel az ember, mindig vannak rizikófaktorok. Jégtáblákba beleakadhatunk, súlyos szél fúj a folyó felett, vagy éppen rossz napunk van. Egyszer úgy jártam, hogy Dunakeszin volt úszásom, amire legalább hétezer ember kijött, hogy megnézzen, én meg ott álltam 38 fokos lázzal, a családommal az oldalamon, akik győzködtek, hogy mondjam le. Életem egyik legnehezebb úszása volt, de átúsztam a Dunát. Az más kérdés, hogy utána már nem vettem részt a fogadáson, gyorsan hazavittek és ágyba dugtak. Visszatérve a rizikókra, igen, bármikor megállhat az ember szíve. Volt olyan ismerősöm, tanítványom, aki meg is halt. Engem követett, de sajnos nem volt erre alkalmas, és rosszul lett. Nem a vízben, hanem utána. A hideg vízben ugyanis az izmok összeszűkülnek, a szív megállhat, de ha edzésben vagyunk, akkor a test ehhez hozzá tud szokni. Azért úszás közben mindig várom a végét, és rengeteg erőt adnak az integető emberek, a közönség, akik a legjobb figyelemelterelők. Ezért is mondom, hogy hatvanéves korom után már nem biztos, hogy ezt szeretném erőltetni, mert azért vigyázni kell magunkra!

Március 3-án viszont még minden bizonnyal csobbansz Meszesen, előtte pedig futsz egy nagyot a helyi iskolásainkkal! Várunk vissza, addig is köszönöm a beszélgetést!

– Köszönöm én is!Kalocsai hírek

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Paks II. a hosszú távú ellátásbiztonság záloga

Atomenergia nélkül nincs ellátásbiztonság Európában, Paks II. pedig hazánk hosszú távú...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás