Szivárványos színkavalkád a Schöffer Gyűjteményben

2016.11.23 13:15   

Október 22-én délután rendeztük meg a Nicolas Schöffer Gyűjtemény őszi családi délutánját. Az őszről általában a gyönyörű színek jutnak elsőként az emberek eszébe. Mi szervezők is erre gondoltunk, így a változatos program középpontjába a színek kerültek. A szép számmal érkező látogatók először egy rendhagyó tárlatvezetésen vehettek részt, melynek keretében a kisgyermekek egy-egy színes lámpával a kezükben indultak felfedezőútra a gyűjteményben. A színes fényeknek köszönhetően Schöffer Miklós szobrai körül csodaszép érdekes árnyak jöttek létre a falakon, melyek ámulatba ejtették a kicsiket és nagyokat egyaránt.

A múzeum hatalmas konferenciaterme igazi játszóházzá alakult át erre a délutánra. Bármerre nézett az ember, mindenütt boldog gyermekarcok, a teret zsivaj és kacagás töltötte be. A legkisebbektől az iskolás korosztályig, mindenki megtalálta a kedvére való szórakozást. A picurkák szőnyegre kuporodva színekkel kapcsolatos fejlesztő játékokkal játszhattak, de volt itt óriás szivacs kirakó is, Nicolas Schöffer szobrait ábrázoló képekkel. A lányok és fiúk színes gyöngyökből karkötőket és nyakláncokat készítettek, a fiúk természetesen anyukájukat lepték meg ezzel az egyedi ajándékkal.

 

schoffer1_450
 

 

Az egyik sarokban egy Twister várta a gyerkőcöket, akik nagy lelkesedéssel vetették magukat a játékba és hamarosan összegabalyodott kezekkel és lábakkal dőltek a nevetéstől. A terem közepét elfoglaló hosszú asztalnál eközben komoly alkotómunka folyt. A gyerekek különböző technikával alkothattak szebbnél szebb képeket, akár egyedül, akár szüleikkel együtt dolgozva.

A kreatív munkában megfáradt csemeték megpihenhettek néhány percre a kivetítő alatt, ahol szivárvánnyal, színekkel kapcsolatos meséket vetítettünk nekik. A felnőtteket sem hagytuk unatkozni. A Nicolas Schöffer munkásságáról szóló, „Kalocsától Párizsig” című filmet nézhették meg vetítőtermünkben az érdeklődők.

 

scgoffer2_450
 

 

A játékok közül az abszolút kedvenc az óriáskép készítés volt. Az udvaron felállított tábla elé festékkel töltött lufikat lógattunk, melyeket darts nyilakkal kellett megcélozniuk a lelkes résztvevőknek. Ahogy a nyilacskák eltalálták a lufikat, azok szétdurrantak és a festék végigfröccsent a táblán, megfestve azt. A célbadobós játékból végeredményeként egy sokszínű, érdekes alkotás született.

A vidám elfoglaltságok közepette persze megszomjaztak, megéheztek a gyerekek. Szomjoltónak színes szörpökkel készültünk, és mindenki saját kezűleg elkészíthette a saját szivárványos finomságát. Keksz alapanyagból süniket formáztak, melyeket színes cukorkákkal díszítettek, majd jóízűen el is fogyasztottak a gyerekek.

Ezúton szeretném megköszönni a sok-sok családnak, kicsiknek és nagyoknak egyaránt, hogy ellátogattak rendezvényünkre, és együtt tölthettünk egy igazán jó hangulatú, nyüzsgő és színes délutánt a Nicolas Schöffer Gyűjteményben. Remélem, jól érezték magukat nálunk és visszatérnek hozzánk akár a következő családi nap keretében, akár csak egy múzeumlátogatás formájában! Várjuk önöket szeretettel!

Mácsainé Iván Éva gyűjteményvezető


Kalocsai hírek

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Paks II. a hosszú távú ellátásbiztonság záloga

Atomenergia nélkül nincs ellátásbiztonság Európában, Paks II. pedig hazánk hosszú távú...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás