Semmelweis-napi ünnepség a Szent Kereszt Kórházban

Minden eddigit felülmúlt az elismerések száma

2015.07.14 12:05    |    Zs. F.  

A Kalocsai Szent Kereszt Kórház június 30-án, kedden a Magyar Egészségügy Napja alkalmából megtartott Semmelweis-napi ünnepsége a bizonyíték arra: szinte biztos a siker, ha az ünnepi műsorba sokoldalú, más területen is tehetséges kollégákat, családtagokat vonnak be. A város legnagyobb intézménye, egyben munkáltatója a katolikus iskola színháztermében tartotta az elismerések számát tekintve minden eddigit felülmúló rendezvényét.

Az ünnepség az alkalomhoz illően feldíszített színházteremben Bódás János: „Valahol ki van jelölve a helyed” című versével kezdődött, amelyet Molnár József, a Nagyasszonyunk Katolikus Gimnázium 8. osztályos tanulója szavalt el.

Kalocsai Néplap

Dr. Svébis Mihály, a Bács-Kiskun Megyei Kórház főigazgatója ünnepi beszédében egyebek mellett azoknak az orvosoknak, ápolóknak, a gyógyító munka hátterét biztosító szakembereknek a munkáját köszönte meg, akik a magyar egészségügy embert próbáló körülményei közepette kitartanak választott hivatásuk mellett. Mint mondta, külön öröm számára, hogy jó és összetartó kollektívák vannak a kórházban, olyan emberek dolgoznak együtt, akik örülnek kollégáik sikerének, elismerésének.

Dr. Vadász Mária főigazgató-helyettes ünnepi gondolatait számos konkrét eredmény és esemény köré szőtte. Mint mondta, bár sok bizonytalanság lengte be az elmúlt egy évet, a gyógyító és diagnosztikus osztályok mindent megtettek a szakmai munka fejlesztése és a jobb betegellátás érdekében. Általában 100 százalékosan teljesítették az elvárt eredményt, amit minden orvosnak és szakdolgozónak megköszönt. Számos orvos újabb szakvizsgával büszkélkedhet, de az ellátott betegek és a születések száma is emelkedett. A dicsérő szavakból a gazdasági–műszaki háttérszolgáltatás, informatika, anyaggazdálkodás területen dolgozóknak is jutott.

Kalocsai Néplap

– Örömmel és némi büszkeséggel tölt el, hogy a közelmúltban a Kalocsai Szent Kereszt Kórház közel 200 éves történetének újabb jelentős állomásához érkeztünk. Perspektívát nyitunk a jövőbe azzal, hogy hamarosan megkezdődhet kórházunk mintegy 1 milliárd forintos fejlesztése. Annak a tudatában végezhetjük munkánkat, hogy intézményünknek stabilan biztos a létjogosultsága, szakmai feltételeink folyamatos javulása mellett szolgálhatjuk a beutalási körzetünkben élő lakosságot. A már biztosan megépülő Kalocsa-Paks Duna-híd a Paks II. beruházáshoz, majd annak üzemeltetéséhez fűződően adhat jelentős feladatokat kórházunknak – mondta dr. Vadász Mária, majd azzal folytatta: „A mai Semmelweis-nap azon ritka események egyike, amikor eddig talán soha nem tapasztalt mértékben a miniszteri kitüntetéstől a megyei főigazgatói dicséreteken át a Szakdolgozói Kamara elismeréséig nagyon sok munkatársunk erőfeszítését díjazzák. Szeretném hangsúlyozni, hogy ezeket az elismeréseket nem csak a magas szakmai teljesítményért, hanem hivatásuk magas fokú műveléséért is kapták azok, akik szűkebb közösségükben is példaképül szolgálnak.

Az idei évben Tamás Máriát, a Tüdőgyógyászati Osztály főnővérét érte az a megtiszteltetés, hogy az ünnep alkalmából Semmelweis Ignác munkásságára emlékezhetett. A főnővér kitűnően szedte össze és mondta el az orvos géniuszról és a Magyar Egészségügy Napjáról szóló gondolatait.

A műsor folytatásaként Iván Adrienn, a Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Intézmény növendéke zongora előadásában Sibelius: Caprice című darabja csendült fel, majd a Kalocsai Hagyományőrző Néptánc Együttes táncosai Kalocsa környéki táncokat adtak elő. A csak lassan elülő taps után az elismerések átadása következett.

Minden eddiginél több elismerés

Ám ezt megelőzően elhangzott: délelőtt, a budapesti központi ünnepségen az emberi erőforrások minisztere az egyik legmagasabb szakmai elismerésben, Pro Sanitate kitüntetésben részesítette dr. Réfy Miklóst, az intézmény szakmai vezetőjét. Ugyancsak a fővárosi ünnepségen részesült miniszteri elismerő oklevélben dr. Sipkai Ibolya, a Belgyógyászati Osztály osztályvezető főorvosa, valamint Szabó Gyuláné, a Rehabilitációs Osztály szakdolgozója.

Örömmel számoltak be arról is, hogy a Bács-Kiskun Megyei Kórház főigazgatója a július 2-án tartandó kecskeméti ünnepségen több munkatársnak ad át elismerést. Főigazgatói dicséretben részesül Balatoni Balázs főorvos. Elismerő oklevelet kap dr. Göcsei Zsuzsanna osztályvezető főorvos, valamint Kunosné Kothencz Anna szakdolgozó. Dr. Svébis Mihály kiváló kórházi dolgozó címet adományoz dr. Romsics Erzsébet főgyógyszerésznek. Kiváló előadó, kiváló ügyintéző elismerést kap Tóthné Miskei Mariann munkaügyi előadó, kiváló szakmunkás elismerésben részesül Okner György gépkocsivezető. Dr. Zolyomi Szilárd és dr. Pap Gizella adjunktusi kinevezését veheti át.

Ezt követően dr. Svébis Mihály és dr. Vadász Mária a 2015. évi kalocsai Semmelweis-napi elismeréseket adta át, az érintettek méltatása mellett.

Elismerésben részesült Molnár Zsuzsanna vezető védőnő, dr. Andriska Marietta szemész főorvos, Cserenkó Gáborné műtős szakasszisztens, Francz Mária, a Pszichiátriai Osztály szakdolgozója, Szabóné Sándor Henriette pénzügyi előadó. Az Év Kollektívája címet a 2015. évben a kórház szakmai vezetése előterjesztésére az Ideggyógyászait Osztály orvosai és szakdolgozói nyerték el. Az elismerő oklevelet dr. Göcsei Zsuzsanna osztályvezető főorvos és az osztályvezető főnővér vette át.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara helyi szervezetének elnöke Szigetiné Sánta Júlia Tóth Attiláné aneszteziológiai szakasszisztensnek és Baksa Istvánnénak, a Rehabilitációs Osztály főnővérének munkáját ismerte el a kamara nevében, ugyancsak a két szakember munkájának, emberi kvalitásainak méltatása mellett.

Az ünnepséget záró állófogadáson ugyancsak a kórház dolgozói, Bréti Róbert és Tóth Viktor szolgáltatták a szalonzenét.


Kalocsai hírek

Lezárult Kék Madár gyermekrajzversenye – Ötvenkétezer-négyszázhuszonöt adományperc az alapítványnak

Tizenhat iskolából, több mint ezer gyermektől érkezett pályamű „45 perc segítség” című...

Veterán jármű kiállítás Kalocsán

Egy évszázad gépcsodái az Érsekkertben! Két éven át kellett elhalasztani, most szombaton végre...

Nagy erejű robbanás Kiskőrös belterületén – Két súlyos sérültet mentőhelikopter szállított Pécsre és Budapestre

Nagy erejű robbanás következtében kidőlt egy kiskőrösi ház egyik fala és kigyulladt a tetőszerkezete...

Átadtak a pedagógusok munkáját elismerő Kunszt József díjakat Kalocsán

A főegyházmegyéből öt pedagógus kapott kitüntetést Huszadik alkalommal ítélték oda az oktatás,...

Végső nyughelyére kísérték Dr. Svébis Mihályt, a megyei kórház főigazgatóját

Dr. Svébis Mihályt, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház főigazgatóját a Kecskeméti Református...

Bács-Kiskun megye tűzoltói Kalocsán ünnepelték védőszentjük napját

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatáság idén Kalocsán, május 3-án tartotta ünnepi...

Búzaszenteléssel Kalocsáról indult az idei Magyarok kenyere program

A Kalocsán a május 1-jén, szombaton rendezett számos esemény közül is kiemelkedik a Kalocsa –...

Szijjártó Péter a fajszi Pata József Kft-nél tett látogatást

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter május 6-án, pénteken a fajszi Pata József Gépipari...

Évelőkkel szépítik a város virágágyásait

Az egynyári virágok mellett a közelmúltban megjelentek és a kiültetésekben egyre nagyobb arányban...

Lezárult az izgalmakban bővelkedő országos Szelidi-tavi horgászverseny

Még a véghajrá előtti éjszaka, sőt, a szerda 12 órai zárás előtti utolsó pillanatok is jelentősen...

Fergeteges Leander Kills zárókoncert a kalocsai majálison

Már a május elsejei ünnep előestéjén is zenei csemege, igényes vendéglátó muzsika várta a...

A Dózsa ballagásán 114 diák búcsúzott a középiskolás évektől

Péntek délután elballagtak a Bajai SZC Dózsa György Technikum és Kollégium végzős diákjai. A...

Viczay Lajos fotó-és festőművész kiállítása a kalocsai Városi Galériában

Sokan eljöttek, hogy láthassák a fotósként is ismert Viczay Lajos festményeiből álló kiállítást,...

Már majdnem kész a Csajda-kerti játszótér

A játékok már a helyükön állnak, de még hiányoznak a biztonságos használathoz szükséges utolsó...

Font Sándor hetedszer vette át országgyűlési képviselői megbízólevelét

A 2022. évi országgyűlési képviselői választáson a Kalocsa székhelyű 03.számú választókerületben...

Szent György-napi szentmise a rendőrökért

Sárkányölő Szent György, a rendvédelmi szervek védőszentje napja alkalmából ünnepélyes szentmisét...

Sokan éltek a személyes találkozás lehetőségével

Naponta tízezer látogatója volt a Műegyetem tavaszi állásbörzéjének, ahol immár hagyományosan...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás