Semmelweis-napi ünnepség a Szent Kereszt Kórházban

Minden eddigit felülmúlt az elismerések száma

2015.07.14 12:05    |    Zs. F.  

A Kalocsai Szent Kereszt Kórház június 30-án, kedden a Magyar Egészségügy Napja alkalmából megtartott Semmelweis-napi ünnepsége a bizonyíték arra: szinte biztos a siker, ha az ünnepi műsorba sokoldalú, más területen is tehetséges kollégákat, családtagokat vonnak be. A város legnagyobb intézménye, egyben munkáltatója a katolikus iskola színháztermében tartotta az elismerések számát tekintve minden eddigit felülmúló rendezvényét.

Az ünnepség az alkalomhoz illően feldíszített színházteremben Bódás János: „Valahol ki van jelölve a helyed” című versével kezdődött, amelyet Molnár József, a Nagyasszonyunk Katolikus Gimnázium 8. osztályos tanulója szavalt el.

Kalocsai Néplap

Dr. Svébis Mihály, a Bács-Kiskun Megyei Kórház főigazgatója ünnepi beszédében egyebek mellett azoknak az orvosoknak, ápolóknak, a gyógyító munka hátterét biztosító szakembereknek a munkáját köszönte meg, akik a magyar egészségügy embert próbáló körülményei közepette kitartanak választott hivatásuk mellett. Mint mondta, külön öröm számára, hogy jó és összetartó kollektívák vannak a kórházban, olyan emberek dolgoznak együtt, akik örülnek kollégáik sikerének, elismerésének.

Dr. Vadász Mária főigazgató-helyettes ünnepi gondolatait számos konkrét eredmény és esemény köré szőtte. Mint mondta, bár sok bizonytalanság lengte be az elmúlt egy évet, a gyógyító és diagnosztikus osztályok mindent megtettek a szakmai munka fejlesztése és a jobb betegellátás érdekében. Általában 100 százalékosan teljesítették az elvárt eredményt, amit minden orvosnak és szakdolgozónak megköszönt. Számos orvos újabb szakvizsgával büszkélkedhet, de az ellátott betegek és a születések száma is emelkedett. A dicsérő szavakból a gazdasági–műszaki háttérszolgáltatás, informatika, anyaggazdálkodás területen dolgozóknak is jutott.

Kalocsai Néplap

– Örömmel és némi büszkeséggel tölt el, hogy a közelmúltban a Kalocsai Szent Kereszt Kórház közel 200 éves történetének újabb jelentős állomásához érkeztünk. Perspektívát nyitunk a jövőbe azzal, hogy hamarosan megkezdődhet kórházunk mintegy 1 milliárd forintos fejlesztése. Annak a tudatában végezhetjük munkánkat, hogy intézményünknek stabilan biztos a létjogosultsága, szakmai feltételeink folyamatos javulása mellett szolgálhatjuk a beutalási körzetünkben élő lakosságot. A már biztosan megépülő Kalocsa-Paks Duna-híd a Paks II. beruházáshoz, majd annak üzemeltetéséhez fűződően adhat jelentős feladatokat kórházunknak – mondta dr. Vadász Mária, majd azzal folytatta: „A mai Semmelweis-nap azon ritka események egyike, amikor eddig talán soha nem tapasztalt mértékben a miniszteri kitüntetéstől a megyei főigazgatói dicséreteken át a Szakdolgozói Kamara elismeréséig nagyon sok munkatársunk erőfeszítését díjazzák. Szeretném hangsúlyozni, hogy ezeket az elismeréseket nem csak a magas szakmai teljesítményért, hanem hivatásuk magas fokú műveléséért is kapták azok, akik szűkebb közösségükben is példaképül szolgálnak.

Az idei évben Tamás Máriát, a Tüdőgyógyászati Osztály főnővérét érte az a megtiszteltetés, hogy az ünnep alkalmából Semmelweis Ignác munkásságára emlékezhetett. A főnővér kitűnően szedte össze és mondta el az orvos géniuszról és a Magyar Egészségügy Napjáról szóló gondolatait.

A műsor folytatásaként Iván Adrienn, a Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Intézmény növendéke zongora előadásában Sibelius: Caprice című darabja csendült fel, majd a Kalocsai Hagyományőrző Néptánc Együttes táncosai Kalocsa környéki táncokat adtak elő. A csak lassan elülő taps után az elismerések átadása következett.

Minden eddiginél több elismerés

Ám ezt megelőzően elhangzott: délelőtt, a budapesti központi ünnepségen az emberi erőforrások minisztere az egyik legmagasabb szakmai elismerésben, Pro Sanitate kitüntetésben részesítette dr. Réfy Miklóst, az intézmény szakmai vezetőjét. Ugyancsak a fővárosi ünnepségen részesült miniszteri elismerő oklevélben dr. Sipkai Ibolya, a Belgyógyászati Osztály osztályvezető főorvosa, valamint Szabó Gyuláné, a Rehabilitációs Osztály szakdolgozója.

Örömmel számoltak be arról is, hogy a Bács-Kiskun Megyei Kórház főigazgatója a július 2-án tartandó kecskeméti ünnepségen több munkatársnak ad át elismerést. Főigazgatói dicséretben részesül Balatoni Balázs főorvos. Elismerő oklevelet kap dr. Göcsei Zsuzsanna osztályvezető főorvos, valamint Kunosné Kothencz Anna szakdolgozó. Dr. Svébis Mihály kiváló kórházi dolgozó címet adományoz dr. Romsics Erzsébet főgyógyszerésznek. Kiváló előadó, kiváló ügyintéző elismerést kap Tóthné Miskei Mariann munkaügyi előadó, kiváló szakmunkás elismerésben részesül Okner György gépkocsivezető. Dr. Zolyomi Szilárd és dr. Pap Gizella adjunktusi kinevezését veheti át.

Ezt követően dr. Svébis Mihály és dr. Vadász Mária a 2015. évi kalocsai Semmelweis-napi elismeréseket adta át, az érintettek méltatása mellett.

Elismerésben részesült Molnár Zsuzsanna vezető védőnő, dr. Andriska Marietta szemész főorvos, Cserenkó Gáborné műtős szakasszisztens, Francz Mária, a Pszichiátriai Osztály szakdolgozója, Szabóné Sándor Henriette pénzügyi előadó. Az Év Kollektívája címet a 2015. évben a kórház szakmai vezetése előterjesztésére az Ideggyógyászait Osztály orvosai és szakdolgozói nyerték el. Az elismerő oklevelet dr. Göcsei Zsuzsanna osztályvezető főorvos és az osztályvezető főnővér vette át.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara helyi szervezetének elnöke Szigetiné Sánta Júlia Tóth Attiláné aneszteziológiai szakasszisztensnek és Baksa Istvánnénak, a Rehabilitációs Osztály főnővérének munkáját ismerte el a kamara nevében, ugyancsak a két szakember munkájának, emberi kvalitásainak méltatása mellett.

Az ünnepséget záró állófogadáson ugyancsak a kórház dolgozói, Bréti Róbert és Tóth Viktor szolgáltatták a szalonzenét.


Kalocsai hírek

Állandó helyet keresnek az egyesületnek

Koronavírus kapitány hadaival szemben a honvédségi munkában edzett, egykori katonák sem tehetnek...

Megjelent a koronavírus a kalocsai szociális otthonban

Tisztelt Kalocsaiak! Tájékoztatom Önöket, hogy a 2020. szeptember 9-én kihirdetett látogatási...

Tóth Emese: A Legyen a zene mindenkié program sikere minden képzeletünket felülmúlta

Az előző éveket tekintve viszonylag kevés kulturális és zenei program kötődik a pandémiával sújtott...

Hét közben nem változnak a rendelési idők

A fogorvosok ötéves szerződés alapján végzik a fogorvosi ellátást városunkban, mely szerződések a...

Megszokott rendben folyik az oktatás

 A Tankerület vezetője által hivatalosan is megerősítve immár bizonyosan nem szóbeszéd, hogy a...

A végstádiumban lévő betegek látogathatók a kórházban

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos valamennyi fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézmény részére...

Megújul az 52-es és 54es főút két fontos szakasza – Az útfelújítás 2021. második felében kezdődi

Miután a Magyar Közlönyben is megjelent, Font Sándor országgyűlési képviselő Solt határában, a...

Dr. Filvig Géza: Köszönöm, további fegyelmezett hozzáállást, türelmet, kitartást kérek, amíg a helyzet megköveteli!

Este nyolc után országszerte kihalt utcák fogadják a néhány – megfelelő igazolások...

Kiváló lehetőség a Mérnök leszek a Paks II.-nél program

Részmunkaidős foglalkoztatást, a diplomamunkához, tanulmányok sikeres befejezéséhez szakmai...

Kijárási és gyülekezési korlátozás lépett érvénybe

A koronavírus-járvány miatt a kormány döntésének megfelelően november 4-én, szerdán életbe lépett a...

Platinadiplomás fotóművész Bedi Gyula, Uszód polgármestere

A fotográfia területén kiemelkedő személyek érdemeinek elismerésére a Magyar Fotóművészeti...

Font Sándor: 64 éve, november 4-én rohanták le Magyarországot az orosz tankok

Font Sándor országgyűlési képviselő az október 23-án tartott városi megemlékezésen nagy ívű...

Filvig Géza: Egyetlen forintot nem bukott a város a Kertvárosi csapadékvíz-projekten

Király Róbert ellenzéki képviselő és a Békés Kalocsáért Egyesülethez köthető helyi portál szerint a...

Indul a Kalocsai Néplap Mikulás napi nyereményjátéka! „Van zsákodban minden jó…”

Kedves Kalocsai Néplap Olvasó! Kedves Gyerekek! Már csak néhány hét van hátra, hogy a várva...

LED TV, tolószék adomány a Szent Kereszt Kórház Krónikus Osztály betegei részére

A foktői székhelyű Pirates Family Motoros Club képviseletében Holler Attila, Nagy István, Szigeti...

Nagy értékű orvosi műszerek érkeztek a Szent Kereszt Kórházba

  Az ÁEEK beszerzésében a napokban orvosi műszerek tucatjai érkeztek a Bács-Kiskun Megyei...

Megnyílt Kalocsa legkorszerűbb ipari, építőipari szakáruháza a Bátyai úton

Teljes körű rekonstrukciót követően, városképi szempontból is kiemelkedőt alkotva adta át Bátyai úti...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás