Az elmúlt év kalocsai sikeredzője

2016.03.04 11:41    |    Gábor Erika  

Nemcsak az előző két lapszámunkban olvasható interjúkból, hanem a Városi Sportcsarnokban megtartott sportbálon elhangzott értékelésekből és az ott átadott jutalmakból is kiderült, hogy a helyi sportolók 2015-ben elért eredményei közül is kiemelkedik a Kalocsai Sport Egyesület Evezős Szakosztályának munkája. A szakosztály irányítója, Németh Zoltán pedig megkapta az „Év Legeredményesebb Edzője” kitüntető címet. Most vele beszélgettünk a sportág sikereiről és munkájáról.

– Korábbi riportalanyaim óriási lelkesedéssel beszéltek az evezésről és önről. Az evezős szakosztályból pedig hatan is átvehettek országos díjkiosztón értékes érmeket. A jelentős eredmények mögött tehetség és sok-sok munka van. Honnan indultak a gyerekek, és honnan az edző?

– Akikről már írtak: Ferencz Panna, Romsics Lili és László Kíra, őket egy kalocsai ergométeres versenyen fedeztem fel, és utána kezdtünk el együtt dolgozni. Megtetszett nekik a dolog, és szívesen járnak edzésre, versenyekre. Jómagam sem régen végzem ezt a munkát, úgy két és fél éve kezdtem foglalkozni az evezősökkel.

– Miért éppen az evezés?

– Versenyzőként kezdtem, 1983-1991 között, itt, Kalocsán. Később elvégeztem egy edzői tanfolyamot, de azután másfelé vezetett a sorsom. Rendőrként dolgoztam, majd 25 év szolgálati viszony után nyugállományba vonultam onnan. Jelenleg társadalmi edzőként dolgozom a szakosztályban.

– Hány fiatallal foglalkozik?

– Ez eléggé változó: 15 és 25 fő között mozog a létszám. Télen többen vagyunk, már csak azért is, mert ilyenkor vannak az ergométeres bajnokságok, ahonnan – jó esetben – hozzánk kerülnek a tehetséges gyerekek. Nem sokan, sajnos, két-három fő lesz evezős közülük. De ehhez nyolcszáz gyereket mértünk fel a város iskoláiban!

Kalocsai Néplap

– Ez a testnevelés órák része?

– Igen, annak keretében zajlik, és ott szoktam megnézni, ki alkalmas arra, hogy evezős legyen. Ez egy országos utánpótlás nevelési program része
„Sport XXI” néven, és ahol vannak sportegyesületek, ők vállalják fel, hogy részt vesznek ebben.

– A kalocsai evezés tavalyi munkáját úgy minősítették, hogy az elmúlt negyven év legnagyobb sikerét hozták a Kalocsai Sport Egyesület életében. Azért ez igen nagy dolog! Valami saját módszert dolgozott ki edzőként, ez a titok nyitja?

– Elsődlegesen arra támaszkodtam, ami sportolói múltamból és az akkori edzőm szigorából megmaradt. A kiemelkedő eredményekhez legalább heti 10-12 edzés kellene, ezt nem tudjuk jelenleg megvalósítani, általában hat alkalommal tudunk edzeni. Nekem anno heti tizenhárom edzésem volt az alapozási időszakban, utána pedig tartósan tíz. Vagyis napi kétszer, tanulás mellett.

– Ez komoly terhelés. Saját elvárás, vagy szülői befolyás volt mögötte?

– Már nem is tudom. Valószínűleg nagyon megtetszett a sport, lehetőség volt rá, hogy válogatott legyen az ember, meg az edző is rá tudott venni a komoly munkára.

– A kislányok szigorról nem beszéltek, inkább arról, mennyire tudja őket biztatni, és velük örülni.

– Örülök annak, ha nem érzik szigornak. Igyekszem következetes lenni velük szemben, ez kell a munkához. Az meg nekem teljesen természetes, hogy velük örülök az eredménynek, hiszen együtt értük el! Bár egyszer egy versenyen, amit megnyert egyik sportolónk, odajött az evezős szövetségből egy hölgy, és azt mondta: régen látott ilyet, hogy egy edző ennyire örült a sportolója sikerének. Én ilyen vagyok. Nagyon tudok örülni, ha meg valami nem úgy jön össze, ahogy kellene, akkor meg legalább ilyen szinten tudom felhúzni magam!

– Milyen célokat tűzött ki maga és a „gyerekei” elé?

– Látva az idei eredményeket, például László Kírát, aki 15 évesen a serdülő korosztályba lépett fel – ami sokkal nehezebb, mint a tanulói, illetve a mini korcsoport –, ő tavaly országos bajnok volt, nála a cél az utánpótlás válogatott keretbe jutás. Szalai Szilárd és Bocskor Tamás is följebb lépett egy korosztályt, és idén egy évvel idősebbeket kell majd legyőzniük. Jó volna eljutni a Jeunesse Kupára, ami a 18 éven aluliak legerősebb európai versenye. A mini korcsoportosok közül bízom Ferencz Pannában, hogy megismétli a 2015-ös teljesítményszintet, és Romsics Lili is esélyes a további sikerekre. Megemlíteném még Szalai Andort, aki szintén nagyon tehetséges fiatal versenyző, ő volt a kormányosa az ORV-n (Olimpiai Reménységek Versenye) nyertes hajónak, ő is ígéretes tehetség.

– Mit gondol, a tavalyi eredményeik alapján számíthatnak nagyobb támogatottságra a munkájukhoz? Mit szeretnének elérni?

– A Kalocsai Sport Egyesület negyven éves jubileumára a többi szakosztállyal együtt összeállítjuk mi is az evezősök eredményeit. Itt van például Tamás Bence, aki már nem Kalocsa színeiben versenyez – de tőlünk indult –, ő tavaly az Universiade-n harmadik lett, egyetemistaként megnyerte az Európa Bajnokságot, és készülnek az olimpiai kvóta megszerzésére. Szeretném, ha több ilyen szintű sportoló kerülne ki Kalocsáról, bár mi elsősorban utánpótlás csapat vagyunk, hiszen sokan a továbbtanulás miatt elkerülnek a városból. Arra törekszünk, ha már elmennek innen, hogy olyan helyet találjunk nekik, ahol tovább tudnak lépni, és meg tudják állni a helyüket ifi, vagy felnőtt versenyzőként is.

A Kalocsai Néplap szerkesztősége is gratulál Németh Zoltán edző és az evezősök kiemelkedő eredményeihez, és további sok sikert kíván a szakosztály – és természetesen a Kalocsai Sport Egyesület minden tagjának – munkájához.


Kalocsai hírek

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Paks II. a hosszú távú ellátásbiztonság záloga

Atomenergia nélkül nincs ellátásbiztonság Európában, Paks II. pedig hazánk hosszú távú...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás