Sikeres nők sorozat (7.)

Siker másokat sikerhez segíteni

2018.03.28 14:18    |    -mond  

Február elején kezdődött, azóta minden kedden egy-egy nő mutatkozott be a Kalocsa Kulturális Központ Sikeres nők sorozatában. Lapzártánk miatt mi mindig csak következő héten számolhatunk be az eseményről, így mikorra jelen cikkünket olvassa, addigra éppen véget is ér a sorozat az e hét keddi záróbemutatkozással.

Múlt kedden dr. Törökné Móczár Györgyi nem kis izgalommal foglalt helyet a színpadon, hogy meséljen életéről, családjáról, munkájáról, tehetséggondozásról.

Mivel a sorozat a Sikeres nők címet kapta, eddig minden bemutatkozó azt boncolgatta, hogy miért is esett rá a választás, miért is sikeres ő. Györgyi elmondta, hogy mindezidáig nem gondolt úgy magára, mint sikeres nőre, de a siker úgy fontos az életében, hogy a vele kapcsolatba kerülő gyerekeket szeretné a siker útjára eljuttatni.

sikeresnok2_450
 

– Mindig az volt a fontos, hogy azt kitaláljam, hogy akár a saját gyerekeim, akár mások gyerekei hogyan tudnak sikeresek, boldogok lenni – mondta négy gyermek édesanyjaként, pedagógusként és a Logikusak(k) tehetségsegítő egyesület alapítójaként.

Elmesélte, hogyan lett kiskunfélegyháziból kalocsaivá, beszélt szüleiről, és hogy óvónő édesanyja példáját látva úgy érezte, gyerekekkel szeretne foglalkozni ő is. Aztán gimnáziumi éveiről, amely meghatározó volt az életében, a matematika szeretete, a logikai játékok, a sakk és a mesterlogika, és persze egy fiú osztálytárs, aki a legjobb volt ebben a játékban, és aki később a férje lett.

Kisváros után Budapesten tanultak tovább mindketten, kinyílt a világ számukra, mozi, színház, kultúra… Györgyi pedagógus, férje, Török Lajos állatorvos lett. S mielőtt összeházasodtak, Györgyi megígértette férjével, hogy nem fognak falun élni, ám a diplomaosztás után férje Öregcsertőn kapott körzeti állatorvosi állást, szolgálati lakással, földdel… ekkor már első gyermeküket várták. Megszoktak és megszerettek itt, négy év alatt három gyermekük született, és meggyőződéssel mondta, hogy egy ilyen kis település ideális a kisgyermekek neveléséhez. ’93-ban költöztek be Kalocsára, Györgyi is elkezdett tanítani, mindaddig, míg negyedik gyermekük is megszületett. A három fiú és egy kislány anyukájaként úgy gondolta, az iskolában pótolható, de otthon nem, így főállású anya lett.

Mesélt hobbijáról, a foltvarrásról, és több éven keresztül tartott tanfolyamot is a városban az érdeklődőknek, valamint máig tartó barátságokról, melyek e hobbi révén találtak rá.

sikeresnok1_450
 

Aztán jött egy új fejezet, egy egyesület, melyről úgy beszélt, mint ötödik gyermekéről. Első két fiúk korán megmutatkozó tehetsége révén szembesültek azzal, hogy nem könnyű egy olyan gyermeknek az első osztályba járni, ha már akkor ezres számkörben számol, összead és kivon, úgy, hogy senki nem tanította rá. Nem könnyű egy osztályban összeegyeztetni a különböző képességű gyermekek oktatását, fejlesztését. Ezért gondolták úgy, hogy alakítanak egy egyesületet, mely összefogja a tehetséges gyerekeket a városban. Tízen voltak az alapítók, és már tizenöt éve működik a városban a Logikusak(k) egyesület, melynek elsődleges célja a tehetséggondozás, s mint Györgyi elmondta, Kalocsán rendkívül sok tehetséges gyerek van, példaként említett több „leg”-et is, akik világversenyeken is az első között vannak.

– Ugyanúgy, ahogy egy sportolónak kell az edzés, hogy eredményeket érjen el, úgy bármilyen más tárgyból, matematikából, fizikából is kell, hogy valaki foglalkozzon ezekkel a gyerekekkel. Úgy gondolom, hogy az egyesület hiánypótló volt a városban és nagyon jó, hogy megcsináltuk – mondta meggyőződéssel.

Büszkeséggel beszélt a mácsaszállási nyári gyerektáboroktól, ahova évről évre visszavágytak a gyerekek és az úgymond „kiöregedtek” közösségi szolgálatukat töltötték el itt, csakhogy még egyszer ebben a közösségben lehessenek.

Aztán arról, hogy a családjukban is milyen fontos szerepet tölt be a játék, és hogy a gyerekeket a játékon keresztül meg lehet tanítani a kudarctűrésre, mely az érzelmi intelligenciának egy nagyon fontos pontja, valamint arra, hogy a hibáinkból hogyan lehet tanulni. És mivel fontosnak tartja, hogy a minőségi játékok kerüljenek be a gyerekek életébe, bábáskodott a Mikkamakka Játéktár városi felélesztésében, hiszen nem szeretné, ha a számítógép kiszorítaná a társasjátékot, az együttjátszás örömét a mindennapjainkból.

A szülői hivatásról azt vallotta, hogy arra ugyanúgy kell készülni, mint ahogy egy szakmára, egy másik hivatásra készül az ember: évekig tanul, ismereteket szerez, olvas róla. Mindenkiben az van, hogy az automatikusan jól fog menni, egyébként is láttuk otthon, hogy kell, ha meg az nem tetszett, akkor csináljuk az ellenkezőjét és akkor majd jó lesz.

– Én szerettem volna jó szülő lenni, sok könyvet elolvastam, készültem rá. A négy gyermekünk négy különböző egyéniség, és a kamaszkor bizony nálunk is berobbant – mondta, nem kis derültséget keltve a hallgatóságban, amikor ezt egyik fia kamaszkori fotójával illusztrálta is. És bizony profizmus, sok szeretet és ismeret kell ahhoz, hogy ezeket az időszakokat túlvészeljék úgy, hogy ne romoljon meg a kapcsolat és boldog felnőtt váljon belőlük. Számára ez volt a Gordon-módszer, mely az egymás iránti kölcsönös tiszteletre alapoz, és megmutatja azt az utat, hogy hogyan lehet a konfliktusokat eredményesen kezelni. Györgyi ezt alkalmazta a családon belül és ezt tanítja is pedagógusoknak és szülőknek is. És hisz abban, hogy ezzel boldogabbá lehet tenni a családot és jobbá az emberek életét.

Azt hiszem, dr. Törökné Móczár Györgyi bemutatkozásához, személyisége megismeréséhez méltóbb befejező mondat aligha akadt volna. További sikereket kívánunk a tehetséges fiatalok segítésében, valamint hogy új szerepében is sikeres legyen, nagymamaként, mert mint egy fél mondattal utalt rá, hamarosan megérkezik a családba az első unoka.

Kalocsai hírek

Lezárult Kék Madár gyermekrajzversenye – Ötvenkétezer-négyszázhuszonöt adományperc az alapítványnak

Tizenhat iskolából, több mint ezer gyermektől érkezett pályamű „45 perc segítség” című...

Veterán jármű kiállítás Kalocsán

Egy évszázad gépcsodái az Érsekkertben! Két éven át kellett elhalasztani, most szombaton végre...

Nagy erejű robbanás Kiskőrös belterületén – Két súlyos sérültet mentőhelikopter szállított Pécsre és Budapestre

Nagy erejű robbanás következtében kidőlt egy kiskőrösi ház egyik fala és kigyulladt a tetőszerkezete...

Átadtak a pedagógusok munkáját elismerő Kunszt József díjakat Kalocsán

A főegyházmegyéből öt pedagógus kapott kitüntetést Huszadik alkalommal ítélték oda az oktatás,...

Végső nyughelyére kísérték Dr. Svébis Mihályt, a megyei kórház főigazgatóját

Dr. Svébis Mihályt, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház főigazgatóját a Kecskeméti Református...

Bács-Kiskun megye tűzoltói Kalocsán ünnepelték védőszentjük napját

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatáság idén Kalocsán, május 3-án tartotta ünnepi...

Búzaszenteléssel Kalocsáról indult az idei Magyarok kenyere program

A Kalocsán a május 1-jén, szombaton rendezett számos esemény közül is kiemelkedik a Kalocsa –...

Szijjártó Péter a fajszi Pata József Kft-nél tett látogatást

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter május 6-án, pénteken a fajszi Pata József Gépipari...

Évelőkkel szépítik a város virágágyásait

Az egynyári virágok mellett a közelmúltban megjelentek és a kiültetésekben egyre nagyobb arányban...

Lezárult az izgalmakban bővelkedő országos Szelidi-tavi horgászverseny

Még a véghajrá előtti éjszaka, sőt, a szerda 12 órai zárás előtti utolsó pillanatok is jelentősen...

Fergeteges Leander Kills zárókoncert a kalocsai majálison

Már a május elsejei ünnep előestéjén is zenei csemege, igényes vendéglátó muzsika várta a...

A Dózsa ballagásán 114 diák búcsúzott a középiskolás évektől

Péntek délután elballagtak a Bajai SZC Dózsa György Technikum és Kollégium végzős diákjai. A...

Viczay Lajos fotó-és festőművész kiállítása a kalocsai Városi Galériában

Sokan eljöttek, hogy láthassák a fotósként is ismert Viczay Lajos festményeiből álló kiállítást,...

Már majdnem kész a Csajda-kerti játszótér

A játékok már a helyükön állnak, de még hiányoznak a biztonságos használathoz szükséges utolsó...

Font Sándor hetedszer vette át országgyűlési képviselői megbízólevelét

A 2022. évi országgyűlési képviselői választáson a Kalocsa székhelyű 03.számú választókerületben...

Szent György-napi szentmise a rendőrökért

Sárkányölő Szent György, a rendvédelmi szervek védőszentje napja alkalmából ünnepélyes szentmisét...

Sokan éltek a személyes találkozás lehetőségével

Naponta tízezer látogatója volt a Műegyetem tavaszi állásbörzéjének, ahol immár hagyományosan...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás