Sikeres nők sorozat (7.)

Szakmártól Los Angelesig

2018.04.06 09:56    |    Gábor Erika  

A kulturális központ „Sikeres nők” című sorozatának utolsó előadásán dr. Magóné Tóth Gyöngyi, a szervező intézmény vezetője mutatkozott be a közönségnek. S bár legtöbben a városi rendezvényekről ismerik őt, elbeszéléséből kirajzolódott többi énje is: a tanári pálya szerelmese, a város történelmének kíváncsi kutatója és a boldog nagymama.

Dr. Magóné „Ki vagyok én, honnan jöttem, és hová tartok” cím alá rendezte bemutatkozó előadását. A kezdet: földműves szülők gyermekeként Szakmáron született 1962-ben. Egészen húsz éves koráig ott is lakott a nagy kerttel övezett „partos házban”. Édesanyja egyedül tartotta fent a családot, miután a férje Gyöngyi 13 hónapos korában, balesetben elhunyt.

magone1_450
 

Az általános iskolát helyben végezte, szép emlékeket idézett fel az úttörőéletről, a kis létszámú – tízen voltak – osztályban folyó, akkor valódi tartalommal bíró egyénre szabott oktatásról. Kalocsán az I. István (ma Szent István) Gimnáziumban érettségizett, Drevenka Márton, a népszerű testnevelő-tanár volt az osztályfőnöke. Számára ez a négy év volt a legmeghatározóbb további életére: a középiskolai kalandok, szerelmek, barátságok felhőtlen kora. Tanárai közül még Baradlai Sándor és Szvétek Sándor alakját emelte ki, akiknek óriási tudása és különleges személyisége igen nagy hatással volt fejlődésére, gondolkodására.

1981-ben, 19 évesen kötött házasságot Magó Jenővel, aki hivatásos katona volt. Egy leányuk van, Marianna, aki szintén a tanári pályát választotta. 2,5 éves kislánya, Hanna a Magó házaspár életének féltett kincse és központja.

magone2_450
 

A szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán szerzett diplomát, a házasságkötése miatt levelező tagozaton. Tanári pályáját Szakmáron kezdte, majd könyvtáros volt a Jurinovics-laktanyában. Kalocsára kerülvén a Belvárosi Általános Iskolában kezdett tanítani, ahol 15 évig dolgozott. Innen az „ipari iskolaként” ismert, Bíró Zoltán vezette középiskolába került, nagy létszámú, túlnyomórészt fiúkból álló osztályba, ami komoly próbatétel volt. Mégis vállalta mellette a továbbtanulást: a Szegedi Tudományegyetemen szerzett középiskolai tanári diplomát magyar, majd történelem szakon. Következő állomás az életében a Kossuth Zsuzsanna Egészségügyi Szakközépiskola volt, itt kezdett először előadásokat szervezni „Ez itt az én hazám” címmel, amelyben a környező településeket ismerhették meg a diákok. Ez volt a későbbi igen sikeres városi sorozat, a Szülőföld Akadémia elődje.

A sikerhez a véletlen segítsége nagyon kell, ismételte többször is, például ez hozta őt össze a szakdolgozatként indult téma, a kalocsai zsidók történetének kutatása során Kálmán Gáborral, aki városunk szülötteként a második világháború, majd az azt követő rendszer fajgyűlölő poklából Amerikába menekült, és dokumentumfilm rendező lett. Gyöngyi olyan témát keresett Kalocsa történelméből, amelyet még senki nem dolgozott fel, így bukkant az említett fejezetre, és ez a szakdolgozaton túl egy könyv megírásáig, majd az „Egyszer volt” című, Kálmán Gáborral forgatott dokumentumfilm elkészítéséig ívelt, sőt, a 2011-ben Los Angelesben átvett „Me-dal of Valor” (bátorság díj) átvételéig. Munkája során eljutott Jeruzsálembe, a Biblia földjére, és, mint mondotta, egy történelemtanárnak nagyobb élménye nem is lehet, mint személyesen felfedezni az emberiség történelmének legjelentősebb helyét.

magone3_450
 

A városi művelődési központ kétszer is keresztezte életét. A kossuthos tanári állást odahagyva vette át a stafétabotot Asperján Istvánnétól, majd a városvezetés 2010-ben mást gondolt a kulturális élet bonyolításáról, és különböző kft.-k vették át a munkát. Dr. Magóné visszament tanítani, ezúttal egykori iskolájába, a Szent István Gimnáziumba. A 2014-ben felállt jelenlegi városvezetés visszahívta az immár Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár élére, ahol az általa „nagyon jó csapatként” bemutatott munkatársakkal szervezik az egyre több városi programot, fesztivált, miközben – ahogyan az manapság kell a fennmaradáshoz – folyamatos pályázatírás az életük.

Bemutatkozó előadásán Vörös István, a Korona Rádió munkatársa volt a beszélgetőtársa. Kérdésére, hogy mikor érzi magát igazán sikeresnek, dr. Magóné így válaszolt:

– Akkor, ha hasznos vagyok. Ha látom, hogy a közönség örül annak, amit megszerveztünk. Én semmit sem tudok félgőzzel csinálni. Ha valamit elvállalok, azt igyekszem a legjobb tudásom szerint megvalósítani.

Mint minden fejezete ennek a programsorozatnak, ez is azzal zárult, hogy dr. Magóné a közönség figyelmébe ajánlotta az intézmény programjait. Ezúttal az „Erdők Világnapja” alkalmából szervezett Érsekkert takarításhoz invitálta április 6-án 14 órára a kalocsaiakat, amely a kedvelt városi park rendbe tétele utánra egy, a Platánban főzött ízletes gulyás elfogyasztását is ígéri.
„Belépődíj” egy gereblye, vagy lombseprű.

Mint azt már korábbi cikkemben is említettem, újabb előadás sorozat veszi kezdetét a tiszti klubban április 10-étől „A világ nagy vallásai” címmel. A szintén 17 órakor kezdődő programok első előadója Hábel Józsefné történelemtanár, aki „Hit és vallás” címmel vezeti fel a júniusig tartó első etapot.Kalocsai hírek

Virágvasárnap

Jézus Krisztus öt nappal keresztre feszítése előtt, egy kis szamár hátán bevonult Jeruzsálembe. Erre...

Séta kékben az autizmussal élőkért

A Kalocsai Nebuló EGYMI második alkalommal hirdette meg az Autisták Országos Szövetsége által...

Fórum a fejlődés jegyében

Nagy sikerrel zárult a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat szervezésében megvalósuló Polgármesteri...

Énekes nívódíj Benedek Viktóriának

Március 8-án, Baján rendezték meg az ötödik „Országos Kodály Zoltánné Sándor Emma...

Szent-Györgyi Albert-díjas lesz Körmendy doktor

2017-ben osztották ki először a Szent-Györgyi Albertről elnevezett, kiemelkedő gyógyítói munkát...

Új támogatásokat jelentett be Dr. Nagy István Kalocsán

Március 12-én “A magyar fűszerpaprika termeltetés jövője” témában tartott szakmai...

Diákolimpia Országos Bajnokok a KSE Ciglédi úti karatékák

Országos Döntőt március 2-án Szentes városában rendezték, ahol 3 Diákolimpia Bajnokot (Jáksó...

Bródy és Anna & The Barbies nagykoncert lesz

Ahogy az ilyentájt lenni szokott, megérkeztek az első nevek és produkciók, amelyek azért felelnek...

Kulcsszerepe volt az atomenergiának tavaly is az ország áramellátásában

Sorra dőltek meg az eddigi áramfogyasztási rekordok tavaly Magyarországon. Előbb márciusban, majd...

A KALOCSAI SZENT KERESZT KÓRHÁZ LÁTOGATÁSI RENDJE

Új látogatási rend a kórházban április 1-től – szigorúan betartatják a gyógyítás érdekében.

Szakmai tanácskozást folytattak a megye polgármesterei

Bács-Kiskun megyében ebben a választási ciklusban immár nyolcadik alkalommal rendezte meg a...

A Paks II. projektről kapott tájékoztatást a Magyarországi nemzetiségek bizottsága

A Magyarországi nemzetiségek bizottsága 2018. november 6-án kihelyezett ülést tartott Pakson,...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás