Sikeres nők sorozat (6.)

Akinek Kalocsa a világ közepe

2018.03.25 16:03    |    Gábor Erika  

Olyan jó volt hallani egy „szerelmi vallomást” a szülővároshoz, ami az ország másik végéből hazavonzotta a művelődési központ március 13-i vendégét! Csupor Zsolt Jánosné, vagy, ahogyan mindenki ismeri: a „Nebulós Mónika” meleg szavakkal ecsetelte érzéseit városunkról, ami – gyerekkora óta érzi – úgy öleli körül, mint egy óvó, biztonságos burok.

Lélekemelő este volt – összegezte a beszélgetést dr. Magóné Tóth Gyöngyi a rendezvény végén, és ezzel mindenki egyetértett. Bizalomról, szeretetről, gondoskodásról, családba és hivatásba vetett hitről beszélt a vendég, és aki kicsit is ismeri őt, meg az általa vezetett iskolát, csak örülni tud, hogy Csuporné Mónikát hazahúzta a szíve.

csuporne2_450
 

Először a Nebulóként ismert iskola nevében látható „EGYMI” jelentését tisztázta a vendég, aki nem hagyott kétséget afelől, nem véletlenül kezdi a munkájával a bemutatkozást, mert számára a gyógypedagógia az a hivatás, ami – a család mellett – teljesen betölti az életét. Szóval, EGYMI: egységes gyógypedagógiai módszertani intézmény. Vagyis a város és környéke fogyatékkal élő gyermekeit oktatja, de ellát a körzetben – utazó gyógypedagógusokkal – csaknem 300 tanulót, és vállalja a velük foglalkozók szakmai továbbképzését, módszertani megsegítését.

csuporne1_250Régen úgy emlegették ezt az iskolát: a speciális, bár Mónika szerint inkább a benne dolgozók a speciálisak, akikkel kapcsolatban nem igazgatóként, hanem a tanári kar osztályfőnökeként aposztrofálta önmagát. Amit dr. Magóné így egészített ki: aki látja őket együtt, annak az jut eszébe, hogy ez egy nagyon jó csapat, akik figyelnek egymásra, és tudnak együtt örülni!

A kezdetek: Mónika, mint az már kiderült, városunk szülötte. Az Ének-Zenei Általános Iskolába járt, ami – a családi háttér mellett – értékes útravalóval indította el őt az életbe. Baján, a Türr István Közgazdasági Szakközépiskolában volt középiskolás, főiskolai diplomát Kaposváron, egyetemit az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karán szerzett.

Ahonnan hazajött, az Ácson a Gárdonyi Géza Általános Iskola volt, ahol 2007–2011 között tanított. Ez a nyugat-magyarországi intézmény – együttműködve bécsi gyógypedagógusokkal – adta az indíttatást ahhoz, hogy céljai közé kitűzze a szegregáció (a sérült gyermekek külön intézményben oktatása – a szerző) megszüntetését, mert ez a módszer onnan indult el. Noha a Nebuló is egy szegregált intézmény, sokat tesz érzékenyítő programjaival, az ép és sérült gyermekeknek szervezett közös rendezvényeivel azért, hogy megmutassa: a fogyatékkal élők nem kisebb értékű emberek, egyszerűen mások. Ácsi tartózkodás idején módja nyílt megismerni az Ausztriában elterjedt, összevont (épek és sérültek) osztályokkal dolgozó iskolákat, és reméli, sikerül ilyeneket indítani Magyarországon is, mert ez volna az igazi integráció.

A gyógypedagógia fejlődéséért Mónika nemcsak helyben, a Nebulóban tesz nagyon sokat. Amikor Ácson élt, tanított a Nyugat-Magyarországi Egyetemen, mióta hazaköltözött, Szegeden oktat.

A másik nagy élet-központ Mónika életében a család. Többször hangsúlyozta, férje és gyermekei nélkül nem tudna hivatása kihívásainak eleget tenni. Ha róluk beszélt, legtöbbször a szeretet és a büszkeség szavak hangzottak el, közös élmények villantak fel, fontos kapcsok, amelyek szorosan összefűzik a házaspárt és négy gyermeküket. És még valami, amitől elszorult a nézőtéren ülők torka: amikor a vendég arról beszélt, hogy nevelőszülőként két gyermeket gondoztak vissza a vér szerinti édesanyához. A kötelékről, ami kialakult a gyermekek náluk töltött öt, illetve tíz éve alatt, amikor mindvégig tudták, a dolguk az, hogy „visszaszeressék” őket az igazi családba. Mert, ahogyan Mónika meggyőződéssel hangsúlyozta: nem lehet ép lelkű felnőtt abból, aki nem szereti az édesanyját.

Nem először született ebben a sorozatban az az összegzés, amit Csuporné is leszögezett: nem annyira sikeres, mint inkább szerencsés. Szerencsés, mert csodálatos családja van, és egy nagyszerű csapattal dolgozhat együtt, akikkel újabb és újabb fokokkal jutnak előre a sérült gyermekek nevelése és oktatása terén. Ám azt is tudjuk, a szerencse akárkit nem támogat, csak azt, aki maga is tesz a céljai megvalósításáért.

Az biztosan nem szerencse kérdése, hogy az iskola kiválóan akkreditált „Tehetség Pont” lett, hogy a munkájukat méltányolva a városi önkormányzat (friss hír) átadja az iskolának a Kossuth Lajos utcai volt Hunyadi Kollégium épületét, hogy a Tompa Mihály utcai telephelyet kinőtt intézmény méltó helyen végezhesse fontos munkáját.

Több értékes idézetet is megosztott velünk Mónika a beszélgetés során. Én is kutakodtam hát, mi lenne az, amivel befejezhetném ezt a cikket esténk sikeres vendégéről. Talán ez?

A szerencse súly-mérője/Ritkán áll be egyenlőre,/Nem elég, hogy szemet táts./Kell, hogy süllyedj vagy emelkedj,/Nyerj vagy veszíts, győzz vagy szenvedj,/ Üllő légy vagy kalapács.” (Johann Wolfgang von Goethe)Kalocsai hírek

Állandó helyet keresnek az egyesületnek

Koronavírus kapitány hadaival szemben a honvédségi munkában edzett, egykori katonák sem tehetnek...

Megjelent a koronavírus a kalocsai szociális otthonban

Tisztelt Kalocsaiak! Tájékoztatom Önöket, hogy a 2020. szeptember 9-én kihirdetett látogatási...

Tóth Emese: A Legyen a zene mindenkié program sikere minden képzeletünket felülmúlta

Az előző éveket tekintve viszonylag kevés kulturális és zenei program kötődik a pandémiával sújtott...

Hét közben nem változnak a rendelési idők

A fogorvosok ötéves szerződés alapján végzik a fogorvosi ellátást városunkban, mely szerződések a...

Megszokott rendben folyik az oktatás

 A Tankerület vezetője által hivatalosan is megerősítve immár bizonyosan nem szóbeszéd, hogy a...

A végstádiumban lévő betegek látogathatók a kórházban

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos valamennyi fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézmény részére...

Megújul az 52-es és 54es főút két fontos szakasza – Az útfelújítás 2021. második felében kezdődi

Miután a Magyar Közlönyben is megjelent, Font Sándor országgyűlési képviselő Solt határában, a...

Dr. Filvig Géza: Köszönöm, további fegyelmezett hozzáállást, türelmet, kitartást kérek, amíg a helyzet megköveteli!

Este nyolc után országszerte kihalt utcák fogadják a néhány – megfelelő igazolások...

Kiváló lehetőség a Mérnök leszek a Paks II.-nél program

Részmunkaidős foglalkoztatást, a diplomamunkához, tanulmányok sikeres befejezéséhez szakmai...

Kijárási és gyülekezési korlátozás lépett érvénybe

A koronavírus-járvány miatt a kormány döntésének megfelelően november 4-én, szerdán életbe lépett a...

Platinadiplomás fotóművész Bedi Gyula, Uszód polgármestere

A fotográfia területén kiemelkedő személyek érdemeinek elismerésére a Magyar Fotóművészeti...

Font Sándor: 64 éve, november 4-én rohanták le Magyarországot az orosz tankok

Font Sándor országgyűlési képviselő az október 23-án tartott városi megemlékezésen nagy ívű...

Filvig Géza: Egyetlen forintot nem bukott a város a Kertvárosi csapadékvíz-projekten

Király Róbert ellenzéki képviselő és a Békés Kalocsáért Egyesülethez köthető helyi portál szerint a...

Indul a Kalocsai Néplap Mikulás napi nyereményjátéka! „Van zsákodban minden jó…”

Kedves Kalocsai Néplap Olvasó! Kedves Gyerekek! Már csak néhány hét van hátra, hogy a várva...

LED TV, tolószék adomány a Szent Kereszt Kórház Krónikus Osztály betegei részére

A foktői székhelyű Pirates Family Motoros Club képviseletében Holler Attila, Nagy István, Szigeti...

Nagy értékű orvosi műszerek érkeztek a Szent Kereszt Kórházba

  Az ÁEEK beszerzésében a napokban orvosi műszerek tucatjai érkeztek a Bács-Kiskun Megyei...

Megnyílt Kalocsa legkorszerűbb ipari, építőipari szakáruháza a Bátyai úton

Teljes körű rekonstrukciót követően, városképi szempontból is kiemelkedőt alkotva adta át Bátyai úti...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás