Halász Judittal is tárgyal a Művelődési Központ

Sikeres nőkkel indul a programnaptárunk

2018.03.07 14:00    |    V.I.  

Bár hivatalosan még nem szavazta meg Kalocsa Város képviselő-testülete a 2018-as évre szóló költségvetési rendeletet (és követve az eddigi városházi történéseket, valószínűsítjük, hogy nem is lesz ez egyszerű menet), az év ezen szakára már a főbb kereteket és számokat látják az önkormányzat szervei, intézményei, amiből gazdálkodhatnak. Ebből kiindulva kérdeztük dr. Magóné Tóth Gyöngyit, a Kalocsai Kulturális Központ és Könyvtár igazgatóját arról, mi mindenre számíthatunk 2018-ban a főbb városi események alkalmával.

Másik arcok újratöltve: a színpadon a sikeres nők!

A művelődési központ által elnyert pályázatokban foglaltak szem előtt tartásával fogják színesíteni a hagyományos és közkedvelt fontosabb városi eseményeket az idei évben – szögezte le előre az intézményvezető, indításként felvázolva egy pódiumbeszélgetés-tervezetet, ami a vele készült interjúnkkor még valóban csak papíron létezett. Azóta meg is jelent a „Sikeres nők a városban és környékén” rendezvénysorozat részletes kínálata, „Családbarát NŐ-KÖZ-PONT Kalocsán” feliratú logóval, ami arculatában utal a korábbi évek, hasonló profilú téli programsorozatához, „A képviselő másik arcához”, „A főnök másik arcához”, és „Az év embere másik arcához”.

 

programnaptar1_450
 

 

A szervező intézmény vezetőjétől megtudtuk, hogy nem véletlen a jól ismert dizájn-elemek használata és az időzítés sem, hiszen az elmúlt három évben a februári és márciusi kedd koraesték jól „bejáratódtak”. Február 6-tól tehát ezeken a napokon várják az érdeklődőket ismét a volt Tiszti klub emeleti nagytermébe, ahol helyben köz-, de talán kevésbé jól ismert, viszont kétségkívül széles réteg által sikeresnek titulált, vagy gondolt nők mutatkoznak be – közelebbről. A sorozat az Aranyanyu-díj döntősével, dr. Tidir Aliszta Vaszili-jevna szülész-nőgyógyásszal rajtol. Őt követi városunk egyik emblematikus hagyományőrzője, dr. Kovács Istvánné Sztakó Éva, majd a főképp ÁNTSZ berkeiből, általa pedig a sajtóból jól ismert Réfy Anitával beszélgetnek. A sorozat dr. Szeitz Klára gyermekorvossal folytatódik, őt követi az operettprimadonnává vált, városunk szülöttje, Mádi Piroska a sorban, akitől egy héttel később Csupor Zsolt Jánosné, a Nebuló EGYMI igazgatónője veszi át a stafétát, pontosabban a mikrofont, aki dr. Törökné Móczár Györgyi pedagógusnak, a Logikusak(k) Egyesület vezetőjének adja tovább. Érdekesség, hogy kollégái és környezete szorgalmazására a korábbi beszélgetős este állandó háziasszonya. dr. Magóné Tóth Gyöngyi intézményvezető is elvállalta, hogy ezúttal nem kérdezőként, hanem mesélőként ül majd a színpadon a sorozatot záró március 27-i alkalommal.

 

programnaptar2_450
 

 


Kétnapos, testvérvárosi majális lesz

A nyári szabadtéri rendezvények sorát az idén is a május 1-i majális fogja megnyitni, amely a korábbi évek hagyományát követve marad tematikus. Az idei program arculatát és kínálatát a testvérvárosok sokszínűsége határozza majd meg, hiszen erre is nyert pályázatot az intézmény. Magónétól megtudtuk, hogy a programot kétnaposra tervezik, és éppen a napokban postázták a hivatalos meghívókat mindazon településeknek, akiket szeretnének viszontlátni, illetőleg akik elfogadják az invitálást az eseményre. Jelenlétük minden bizonnyal gazdagítja majd a rendezvényt, de nem fognak elmaradni a régi kedvencek sem, mint a májusfa-állítás, annak körbetáncolása, a helyi fúvósok műsora, a folklórprodukciók.


Halász Judittal is tárgyal az intézmény

Az augusztus 20-i Szent István napok és a Paprikafesztivál főbb elemei, illetve a kiemelt városi eseményeken közreműködő húzónevek is körvonalazódnak, folytatja az igazgatónő. Az már biztos, hogy augusztus 17-én, a tavalyi „Honfoglalás” fergeteges sikerén és dübörgő telt házas fogadtatásán felbuzdulva visszatér Kalocsára az érsekkerti szabadtéri színpadra a Nemzeti Lovas Színház társulata, Pintér Tiborral az élen. Ők az idén a „Trója” című musicalt hozzák majd lóháton.

Ugyancsak előrehaladott tárgyalások folynak (és szinte 90 százalékkal biztos, hogy létre is jön a megállapodás) egy olyan eladó menedzsmentjével, akinek a zenéjén évtizedek óta generációk nőttek fel hazánkban, és minden bizonnyal e sorok olvasója is gyermekdalok sorát tudná felidézni azonnal tőle. Valószínűleg kitalálta, hogy a Kossuth-díjas, Jászai Mari-díjas Érdemes Művészről, Halász Juditról beszélünk, aki a tervek szerint ingyenesen látogatható koncerttel szórakoztatná a város legapróbb közönségét az idei Paprikafesztiválon.

Szintén szerződéskötés-közeli állapotban van a művelődési központ a P. Mobil és a Lord után Kalocsán mondhatni követelt nyári rockkoncert idei hangulatfelelősével, aki a dolgok jelen állása szerint a Pokolgép együttes lesz.

A harmadik szabadtéri produkcióról egyelőre annyit tudni, hogy a musical-vonalon gondolkodnak a szervezők, azonban egyelőre több társulattal folynak az egyeztetések. Magóné Gyöngyi halkan azért megsúgta, hogy a terv egy Máté Péter dalokra épülő gálaest lenne, amelyre több ajánlatot kaptak. Jelenleg ezek mérlegelése és egyeztetése folyik.

 

programnaptar3_450
 

 


Kisebb fesztiválközpont lehetnénk

– Azt nem tudom megmondani, hogyan alakulnak a szállodai szobafoglalások az egyes rendezvényeink alkalmával, de azt látjuk, hogy jönnek, és tudjuk, hogy sokan és messziről is jönnek a nagyobb programokra – feleli Magóné azon kérdésünkre, hogy tudomásuk szerint meddig terjed a híre annak, hogy a „Kalocsai nyár” sorozat keretében idén már harmadik éve állandó, színvonalas tömegrendezvényeket kínál a város. – A jegy.hu portálról is látom, hogy messziről rendelnek jegyeket interneten, hiszen valamennyi rendezvényünkre erről a felületről is lehet belépőt váltani – hangzik a válasz.

Az intézményvezető ezúton tette hozzá, hogy ebben az évben sem terveznek változtatni azon a jól bevált rendszeren, hogy valamennyi előadásra, illetve koncertre (kivéve nyilván a Paprikafesztivál hagyományosan ingyenesen látogatható eseményeit), egységes 3000 forintos jegyet lehet váltani. – Annak van esélye, hogy ilyen adottságokkal egy kis város, nagy szavaknak tűnhet, de kisebb fesztiválközpont lehet. Nagy közönséget tudunk megszólítani, véleményem szerint a jegyáraink is barátiak, amelyekhez talán akkor nyúlnánk csak hozzá, ha az eddigiektől még nagyobb, még erősebb neveket hívnánk meg fellépni hozzánk – tekintett a kicsit távlatibb jövőbe a kulturális központ vezetője.

Kalocsai hírek

Önkormányzati választás 2019- Kalocsa

Az elmúlt napokban, a jelöltállítás határidejének lejártát követően, a leadott írásos ajánlások...

Németh József: jövőre nőhetnek a termőterületek

Az elmúlt hétvégén két napig minden Kalocsa piros aranyáról szólt, holott, maga a...

Újabb milliárd a térség fejlesztésére

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. által létrehozott és a Miniszterelnökség által támogatott Jövőnk...

Egy kincsesláda tetején ülünk

A címbe foglalt gondolatot dr. Mészáros István prépost-kanonoktól, a kalocsai Szent István király...

A Paks II. projekt lehetőség a térség számára

A Paks II. projekt lehetőség a térség számára, hogy megerősítse gazdaságát, növelje megtartó erejét....

Hamisítatlan foktői folklór muzeális közösségi térben

Sokéves törekvés zárult hivatalosan a nyár utolsó napján, augusztus 31-én, Foktőn, a Fő út 32. szám...

Iskola- és óvodakezdéshez nyújt segítséget a foktői növényolajgyár

Több mint 140 óvodás és iskolás számára adott át évindító eszközcsomagot a foktői régió hat...

III. ANDA NYÍLT NAP, 2019. szeptember 7.

A legfiatalabb kalocsai nagy-foglalkoztató cég rendezvényének sikere minden várakozást felülmúlt. A...

Projektzáráshoz érkezett az ingyenes jogi segítségnyújtás a munka világában

2019.09.30-án zárul az európai uniós támogatásból megvalósuló, ingyenes jogi segítségnyújtást...

Külügyminiszteri látogatás dr. Filvig fórumán

Magasrangú vezetőt látott vendégül a Városi Színházban múlt hétfőn tartott lakossági fórumán dr....

Gondolatok az emberi értékek idomításáról

Jó látni és jó hallani, jó tudni arról, hogy egy Kalocsa méretű vidéki kisvárosban laknak olyan...

Elismerések és kitüntetések az ünnepi ülésen

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat idén a Kiskunfélegyházán megrendezett Bács-Kiskun Megyei Napok...

Flamenco est a kamarateremben

Először járt Magyarországon Carlos de Pepa andalúz flamenco énekes-gitáros, aki épp Kalocsán...

Beremenden voltak eredményesek az úszók

A Kalocsai Úszó és Vízilabda Egyesület versenyzői legutóbb Beremendre utaztak és nagy létszámmal...

Területeladás, skate-park és utcák átnevezése

Augusztus utolsó hetében ült össze – néhány határidős döntési kötelezettség okán – a...

Ősszel újra szemétgyűjtési akciót szervez a Magyar Közút címmel

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. több év kihagyás után 2019. április 29-én „Jobb, ha el se...

Száz gyermeknek jutott iskolakezdő ajándékcsomag

Többek között, lapunk hasábjain is olvashatott arról a jótékonysági akcióról, amelyet a nyár közepén...

Kenus kalocsai küldöttség Kúlán

Kalocsa és vajdasági testvérvárosa, Kúla tíz éve ápol testvértelepülési kapcsolatot, ami mindig is...

Ismertették a pártszövetség jelöltjeit a megyei közgyűlésbe

A közzétett FIDESZ-KDNP pártszövetség Bács-Kiskun megyei jelöltlistája a következő:(A cikk...

A Szívből Kalocsáért Egyesület polgármester-jelöltjének bemutatása

2010-től Brüsszelben Európai Parlamenti Képviselőként rengeteg kalocsai polgárnak tudtam segíteni....

Idén nyáron is népszerű volt az utazó kiállítás

Nyolc nagy hazai fesztiválra gördült be 2019 nyarán a Paks II. Atomerőmű Zrt. guruló kiállítása. Az...

Ballószögön remekeltek futóink

Az elmúlt vasárnap a Kalocsai Földön Futók Szakosztály 8 fővel vágott neki a 7. Ballószögi...

Csendes kiáltás a Vajas partján

Vasárnap délután, ahogyan az ország több mint húsz pontján, Kalocsán is szerveztek megmozdulást a...

A népi kultúra őrangyalait ünnepelték Hajós Város napján

Hatalmas ünneplő tömeg kísérte figyelemmel és még nagyobb ováció övezte az augusztus 17-i, ünnepi...

Így lett „tananyagszerző” a kalocsai tanítónő

Sipos Nikolett, a Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola, leánykori nevén a Kertvárosi Általános...

Második hely az országos vetélkedőn

A korábban rendezett regionális elődöntőből győztesként továbbjutó Kalocsai Fegyház és Börtön...

Határon átnyúló együttműködés Kalocsával

Kalocsa Város Önkormányzata 2019 júliusában felkérést kapott Kirchheim unter Teck testvérvárosától,...

Szent István mellé került Asztrik

Mostantól az államalapító király hat éve kapott csontereklyéje mellett ott áll a 2014-ben megtalált...

Dr. Fekete Zsombor polgármester-jelölt célkitűzései

...-foglalkoztatottság javítása, ipari park, adókedvezményes övezet létrehozása, táj-jellegű munka-...

Kulcsszerepe volt az atomenergiának tavaly is az ország áramellátásában

Sorra dőltek meg az eddigi áramfogyasztási rekordok tavaly Magyarországon. Előbb márciusban, majd...

A KALOCSAI SZENT KERESZT KÓRHÁZ LÁTOGATÁSI RENDJE

Új látogatási rend a kórházban április 1-től – szigorúan betartatják a gyógyítás érdekében.

Szakmai tanácskozást folytattak a megye polgármesterei

Bács-Kiskun megyében ebben a választási ciklusban immár nyolcadik alkalommal rendezte meg a...

A Paks II. projektről kapott tájékoztatást a Magyarországi nemzetiségek bizottsága

A Magyarországi nemzetiségek bizottsága 2018. november 6-án kihelyezett ülést tartott Pakson,...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás