Halász Judittal is tárgyal a Művelődési Központ

Sikeres nőkkel indul a programnaptárunk

2018.03.07 14:00    |    V.I.  

Bár hivatalosan még nem szavazta meg Kalocsa Város képviselő-testülete a 2018-as évre szóló költségvetési rendeletet (és követve az eddigi városházi történéseket, valószínűsítjük, hogy nem is lesz ez egyszerű menet), az év ezen szakára már a főbb kereteket és számokat látják az önkormányzat szervei, intézményei, amiből gazdálkodhatnak. Ebből kiindulva kérdeztük dr. Magóné Tóth Gyöngyit, a Kalocsai Kulturális Központ és Könyvtár igazgatóját arról, mi mindenre számíthatunk 2018-ban a főbb városi események alkalmával.

Másik arcok újratöltve: a színpadon a sikeres nők!

A művelődési központ által elnyert pályázatokban foglaltak szem előtt tartásával fogják színesíteni a hagyományos és közkedvelt fontosabb városi eseményeket az idei évben – szögezte le előre az intézményvezető, indításként felvázolva egy pódiumbeszélgetés-tervezetet, ami a vele készült interjúnkkor még valóban csak papíron létezett. Azóta meg is jelent a „Sikeres nők a városban és környékén” rendezvénysorozat részletes kínálata, „Családbarát NŐ-KÖZ-PONT Kalocsán” feliratú logóval, ami arculatában utal a korábbi évek, hasonló profilú téli programsorozatához, „A képviselő másik arcához”, „A főnök másik arcához”, és „Az év embere másik arcához”.

 

programnaptar1_450
 

 

A szervező intézmény vezetőjétől megtudtuk, hogy nem véletlen a jól ismert dizájn-elemek használata és az időzítés sem, hiszen az elmúlt három évben a februári és márciusi kedd koraesték jól „bejáratódtak”. Február 6-tól tehát ezeken a napokon várják az érdeklődőket ismét a volt Tiszti klub emeleti nagytermébe, ahol helyben köz-, de talán kevésbé jól ismert, viszont kétségkívül széles réteg által sikeresnek titulált, vagy gondolt nők mutatkoznak be – közelebbről. A sorozat az Aranyanyu-díj döntősével, dr. Tidir Aliszta Vaszili-jevna szülész-nőgyógyásszal rajtol. Őt követi városunk egyik emblematikus hagyományőrzője, dr. Kovács Istvánné Sztakó Éva, majd a főképp ÁNTSZ berkeiből, általa pedig a sajtóból jól ismert Réfy Anitával beszélgetnek. A sorozat dr. Szeitz Klára gyermekorvossal folytatódik, őt követi az operettprimadonnává vált, városunk szülöttje, Mádi Piroska a sorban, akitől egy héttel később Csupor Zsolt Jánosné, a Nebuló EGYMI igazgatónője veszi át a stafétát, pontosabban a mikrofont, aki dr. Törökné Móczár Györgyi pedagógusnak, a Logikusak(k) Egyesület vezetőjének adja tovább. Érdekesség, hogy kollégái és környezete szorgalmazására a korábbi beszélgetős este állandó háziasszonya. dr. Magóné Tóth Gyöngyi intézményvezető is elvállalta, hogy ezúttal nem kérdezőként, hanem mesélőként ül majd a színpadon a sorozatot záró március 27-i alkalommal.

 

programnaptar2_450
 

 


Kétnapos, testvérvárosi majális lesz

A nyári szabadtéri rendezvények sorát az idén is a május 1-i majális fogja megnyitni, amely a korábbi évek hagyományát követve marad tematikus. Az idei program arculatát és kínálatát a testvérvárosok sokszínűsége határozza majd meg, hiszen erre is nyert pályázatot az intézmény. Magónétól megtudtuk, hogy a programot kétnaposra tervezik, és éppen a napokban postázták a hivatalos meghívókat mindazon településeknek, akiket szeretnének viszontlátni, illetőleg akik elfogadják az invitálást az eseményre. Jelenlétük minden bizonnyal gazdagítja majd a rendezvényt, de nem fognak elmaradni a régi kedvencek sem, mint a májusfa-állítás, annak körbetáncolása, a helyi fúvósok műsora, a folklórprodukciók.


Halász Judittal is tárgyal az intézmény

Az augusztus 20-i Szent István napok és a Paprikafesztivál főbb elemei, illetve a kiemelt városi eseményeken közreműködő húzónevek is körvonalazódnak, folytatja az igazgatónő. Az már biztos, hogy augusztus 17-én, a tavalyi „Honfoglalás” fergeteges sikerén és dübörgő telt házas fogadtatásán felbuzdulva visszatér Kalocsára az érsekkerti szabadtéri színpadra a Nemzeti Lovas Színház társulata, Pintér Tiborral az élen. Ők az idén a „Trója” című musicalt hozzák majd lóháton.

Ugyancsak előrehaladott tárgyalások folynak (és szinte 90 százalékkal biztos, hogy létre is jön a megállapodás) egy olyan eladó menedzsmentjével, akinek a zenéjén évtizedek óta generációk nőttek fel hazánkban, és minden bizonnyal e sorok olvasója is gyermekdalok sorát tudná felidézni azonnal tőle. Valószínűleg kitalálta, hogy a Kossuth-díjas, Jászai Mari-díjas Érdemes Művészről, Halász Juditról beszélünk, aki a tervek szerint ingyenesen látogatható koncerttel szórakoztatná a város legapróbb közönségét az idei Paprikafesztiválon.

Szintén szerződéskötés-közeli állapotban van a művelődési központ a P. Mobil és a Lord után Kalocsán mondhatni követelt nyári rockkoncert idei hangulatfelelősével, aki a dolgok jelen állása szerint a Pokolgép együttes lesz.

A harmadik szabadtéri produkcióról egyelőre annyit tudni, hogy a musical-vonalon gondolkodnak a szervezők, azonban egyelőre több társulattal folynak az egyeztetések. Magóné Gyöngyi halkan azért megsúgta, hogy a terv egy Máté Péter dalokra épülő gálaest lenne, amelyre több ajánlatot kaptak. Jelenleg ezek mérlegelése és egyeztetése folyik.

 

programnaptar3_450
 

 


Kisebb fesztiválközpont lehetnénk

– Azt nem tudom megmondani, hogyan alakulnak a szállodai szobafoglalások az egyes rendezvényeink alkalmával, de azt látjuk, hogy jönnek, és tudjuk, hogy sokan és messziről is jönnek a nagyobb programokra – feleli Magóné azon kérdésünkre, hogy tudomásuk szerint meddig terjed a híre annak, hogy a „Kalocsai nyár” sorozat keretében idén már harmadik éve állandó, színvonalas tömegrendezvényeket kínál a város. – A jegy.hu portálról is látom, hogy messziről rendelnek jegyeket interneten, hiszen valamennyi rendezvényünkre erről a felületről is lehet belépőt váltani – hangzik a válasz.

Az intézményvezető ezúton tette hozzá, hogy ebben az évben sem terveznek változtatni azon a jól bevált rendszeren, hogy valamennyi előadásra, illetve koncertre (kivéve nyilván a Paprikafesztivál hagyományosan ingyenesen látogatható eseményeit), egységes 3000 forintos jegyet lehet váltani. – Annak van esélye, hogy ilyen adottságokkal egy kis város, nagy szavaknak tűnhet, de kisebb fesztiválközpont lehet. Nagy közönséget tudunk megszólítani, véleményem szerint a jegyáraink is barátiak, amelyekhez talán akkor nyúlnánk csak hozzá, ha az eddigiektől még nagyobb, még erősebb neveket hívnánk meg fellépni hozzánk – tekintett a kicsit távlatibb jövőbe a kulturális központ vezetője.

Kalocsai hírek

XI. Sárkányhajó Kupa

Ulmer Schachtel, Vízicsibék, Titánok a diákversenyek győztesei Május 20-21-én, ismét megtelt...

„Szép versekkel környezetünkért” versmondó verseny eredményei

A természet és a költészet szeretetére nevel az óvodai szavalóverseny Május 24-én, kedden reggel...

Honvédelmi nap Kalocsán – Megemlékezés és koszorúzás a már hagyományos három helyszínen, újra diákok részvételével

Katonai tiszteletadás mellett, katonazenekar közreműködésével és a Dózsa György technikum rendészeti...

Franciaországban működő atomerőművekbe látogattak a TEIT polgármesterei

Tanulmányút a Blayais és Golfech atomerőművekben A megalakításának 30. évfordulóját...

Lezárult Kék Madár gyermekrajzversenye – Ötvenkétezer-négyszázhuszonöt adományperc az alapítványnak

Tizenhat iskolából, több mint ezer gyermektől érkezett pályamű „45 perc segítség” című...

Veterán jármű kiállítás Kalocsán

Egy évszázad gépcsodái az Érsekkertben! Két éven át kellett elhalasztani, most szombaton végre...

Nagy erejű robbanás Kiskőrös belterületén – Két súlyos sérültet mentőhelikopter szállított Pécsre és Budapestre

Nagy erejű robbanás következtében kidőlt egy kiskőrösi ház egyik fala és kigyulladt a tetőszerkezete...

Átadtak a pedagógusok munkáját elismerő Kunszt József díjakat Kalocsán

A főegyházmegyéből öt pedagógus kapott kitüntetést Huszadik alkalommal ítélték oda az oktatás,...

Végső nyughelyére kísérték Dr. Svébis Mihályt, a megyei kórház főigazgatóját

Dr. Svébis Mihályt, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház főigazgatóját a Kecskeméti Református...

Bács-Kiskun megye tűzoltói Kalocsán ünnepelték védőszentjük napját

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatáság idén Kalocsán, május 3-án tartotta ünnepi...

Búzaszenteléssel Kalocsáról indult az idei Magyarok kenyere program

A Kalocsán a május 1-jén, szombaton rendezett számos esemény közül is kiemelkedik a Kalocsa –...

Szijjártó Péter a fajszi Pata József Kft-nél tett látogatást

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter május 6-án, pénteken a fajszi Pata József Gépipari...

Évelőkkel szépítik a város virágágyásait

Az egynyári virágok mellett a közelmúltban megjelentek és a kiültetésekben egyre nagyobb arányban...

Lezárult az izgalmakban bővelkedő országos Szelidi-tavi horgászverseny

Még a véghajrá előtti éjszaka, sőt, a szerda 12 órai zárás előtti utolsó pillanatok is jelentősen...

Fergeteges Leander Kills zárókoncert a kalocsai majálison

Már a május elsejei ünnep előestéjén is zenei csemege, igényes vendéglátó muzsika várta a...

A Dózsa ballagásán 114 diák búcsúzott a középiskolás évektől

Péntek délután elballagtak a Bajai SZC Dózsa György Technikum és Kollégium végzős diákjai. A...

Viczay Lajos fotó-és festőművész kiállítása a kalocsai Városi Galériában

Sokan eljöttek, hogy láthassák a fotósként is ismert Viczay Lajos festményeiből álló kiállítást,...

Már majdnem kész a Csajda-kerti játszótér

A játékok már a helyükön állnak, de még hiányoznak a biztonságos használathoz szükséges utolsó...

Font Sándor hetedszer vette át országgyűlési képviselői megbízólevelét

A 2022. évi országgyűlési képviselői választáson a Kalocsa székhelyű 03.számú választókerületben...

Szent György-napi szentmise a rendőrökért

Sárkányölő Szent György, a rendvédelmi szervek védőszentje napja alkalmából ünnepélyes szentmisét...

Sokan éltek a személyes találkozás lehetőségével

Naponta tízezer látogatója volt a Műegyetem tavaszi állásbörzéjének, ahol immár hagyományosan...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás