Halász Judittal is tárgyal a Művelődési Központ

Sikeres nőkkel indul a programnaptárunk

2018.03.07 14:00    |    V.I.  

Bár hivatalosan még nem szavazta meg Kalocsa Város képviselő-testülete a 2018-as évre szóló költségvetési rendeletet (és követve az eddigi városházi történéseket, valószínűsítjük, hogy nem is lesz ez egyszerű menet), az év ezen szakára már a főbb kereteket és számokat látják az önkormányzat szervei, intézményei, amiből gazdálkodhatnak. Ebből kiindulva kérdeztük dr. Magóné Tóth Gyöngyit, a Kalocsai Kulturális Központ és Könyvtár igazgatóját arról, mi mindenre számíthatunk 2018-ban a főbb városi események alkalmával.

Másik arcok újratöltve: a színpadon a sikeres nők!

A művelődési központ által elnyert pályázatokban foglaltak szem előtt tartásával fogják színesíteni a hagyományos és közkedvelt fontosabb városi eseményeket az idei évben – szögezte le előre az intézményvezető, indításként felvázolva egy pódiumbeszélgetés-tervezetet, ami a vele készült interjúnkkor még valóban csak papíron létezett. Azóta meg is jelent a „Sikeres nők a városban és környékén” rendezvénysorozat részletes kínálata, „Családbarát NŐ-KÖZ-PONT Kalocsán” feliratú logóval, ami arculatában utal a korábbi évek, hasonló profilú téli programsorozatához, „A képviselő másik arcához”, „A főnök másik arcához”, és „Az év embere másik arcához”.

 

programnaptar1_450
 

 

A szervező intézmény vezetőjétől megtudtuk, hogy nem véletlen a jól ismert dizájn-elemek használata és az időzítés sem, hiszen az elmúlt három évben a februári és márciusi kedd koraesték jól „bejáratódtak”. Február 6-tól tehát ezeken a napokon várják az érdeklődőket ismét a volt Tiszti klub emeleti nagytermébe, ahol helyben köz-, de talán kevésbé jól ismert, viszont kétségkívül széles réteg által sikeresnek titulált, vagy gondolt nők mutatkoznak be – közelebbről. A sorozat az Aranyanyu-díj döntősével, dr. Tidir Aliszta Vaszili-jevna szülész-nőgyógyásszal rajtol. Őt követi városunk egyik emblematikus hagyományőrzője, dr. Kovács Istvánné Sztakó Éva, majd a főképp ÁNTSZ berkeiből, általa pedig a sajtóból jól ismert Réfy Anitával beszélgetnek. A sorozat dr. Szeitz Klára gyermekorvossal folytatódik, őt követi az operettprimadonnává vált, városunk szülöttje, Mádi Piroska a sorban, akitől egy héttel később Csupor Zsolt Jánosné, a Nebuló EGYMI igazgatónője veszi át a stafétát, pontosabban a mikrofont, aki dr. Törökné Móczár Györgyi pedagógusnak, a Logikusak(k) Egyesület vezetőjének adja tovább. Érdekesség, hogy kollégái és környezete szorgalmazására a korábbi beszélgetős este állandó háziasszonya. dr. Magóné Tóth Gyöngyi intézményvezető is elvállalta, hogy ezúttal nem kérdezőként, hanem mesélőként ül majd a színpadon a sorozatot záró március 27-i alkalommal.

 

programnaptar2_450
 

 


Kétnapos, testvérvárosi majális lesz

A nyári szabadtéri rendezvények sorát az idén is a május 1-i majális fogja megnyitni, amely a korábbi évek hagyományát követve marad tematikus. Az idei program arculatát és kínálatát a testvérvárosok sokszínűsége határozza majd meg, hiszen erre is nyert pályázatot az intézmény. Magónétól megtudtuk, hogy a programot kétnaposra tervezik, és éppen a napokban postázták a hivatalos meghívókat mindazon településeknek, akiket szeretnének viszontlátni, illetőleg akik elfogadják az invitálást az eseményre. Jelenlétük minden bizonnyal gazdagítja majd a rendezvényt, de nem fognak elmaradni a régi kedvencek sem, mint a májusfa-állítás, annak körbetáncolása, a helyi fúvósok műsora, a folklórprodukciók.


Halász Judittal is tárgyal az intézmény

Az augusztus 20-i Szent István napok és a Paprikafesztivál főbb elemei, illetve a kiemelt városi eseményeken közreműködő húzónevek is körvonalazódnak, folytatja az igazgatónő. Az már biztos, hogy augusztus 17-én, a tavalyi „Honfoglalás” fergeteges sikerén és dübörgő telt házas fogadtatásán felbuzdulva visszatér Kalocsára az érsekkerti szabadtéri színpadra a Nemzeti Lovas Színház társulata, Pintér Tiborral az élen. Ők az idén a „Trója” című musicalt hozzák majd lóháton.

Ugyancsak előrehaladott tárgyalások folynak (és szinte 90 százalékkal biztos, hogy létre is jön a megállapodás) egy olyan eladó menedzsmentjével, akinek a zenéjén évtizedek óta generációk nőttek fel hazánkban, és minden bizonnyal e sorok olvasója is gyermekdalok sorát tudná felidézni azonnal tőle. Valószínűleg kitalálta, hogy a Kossuth-díjas, Jászai Mari-díjas Érdemes Művészről, Halász Juditról beszélünk, aki a tervek szerint ingyenesen látogatható koncerttel szórakoztatná a város legapróbb közönségét az idei Paprikafesztiválon.

Szintén szerződéskötés-közeli állapotban van a művelődési központ a P. Mobil és a Lord után Kalocsán mondhatni követelt nyári rockkoncert idei hangulatfelelősével, aki a dolgok jelen állása szerint a Pokolgép együttes lesz.

A harmadik szabadtéri produkcióról egyelőre annyit tudni, hogy a musical-vonalon gondolkodnak a szervezők, azonban egyelőre több társulattal folynak az egyeztetések. Magóné Gyöngyi halkan azért megsúgta, hogy a terv egy Máté Péter dalokra épülő gálaest lenne, amelyre több ajánlatot kaptak. Jelenleg ezek mérlegelése és egyeztetése folyik.

 

programnaptar3_450
 

 


Kisebb fesztiválközpont lehetnénk

– Azt nem tudom megmondani, hogyan alakulnak a szállodai szobafoglalások az egyes rendezvényeink alkalmával, de azt látjuk, hogy jönnek, és tudjuk, hogy sokan és messziről is jönnek a nagyobb programokra – feleli Magóné azon kérdésünkre, hogy tudomásuk szerint meddig terjed a híre annak, hogy a „Kalocsai nyár” sorozat keretében idén már harmadik éve állandó, színvonalas tömegrendezvényeket kínál a város. – A jegy.hu portálról is látom, hogy messziről rendelnek jegyeket interneten, hiszen valamennyi rendezvényünkre erről a felületről is lehet belépőt váltani – hangzik a válasz.

Az intézményvezető ezúton tette hozzá, hogy ebben az évben sem terveznek változtatni azon a jól bevált rendszeren, hogy valamennyi előadásra, illetve koncertre (kivéve nyilván a Paprikafesztivál hagyományosan ingyenesen látogatható eseményeit), egységes 3000 forintos jegyet lehet váltani. – Annak van esélye, hogy ilyen adottságokkal egy kis város, nagy szavaknak tűnhet, de kisebb fesztiválközpont lehet. Nagy közönséget tudunk megszólítani, véleményem szerint a jegyáraink is barátiak, amelyekhez talán akkor nyúlnánk csak hozzá, ha az eddigiektől még nagyobb, még erősebb neveket hívnánk meg fellépni hozzánk – tekintett a kicsit távlatibb jövőbe a kulturális központ vezetője.

Kalocsai hírek

Pünkösd régen és ma

Amikor eljött pünkösd napja (Apostolok Cselekedetei 1.-2.), mindnyájan együtt voltak. Mindnyájan,...

Zsemberi Herman válogatott lehet

Az ifjú birkózó tehetség már többször megcsillogtatta tudását a szőnyegen és úgy néz ki, van esély...

Bölcsődére és idősotthonra is szükség lenne

Fajsz egyike a Kalocsai Járás azon településeinek, ahol ősztől új polgármester vehette át...

Hétfőtől nyitva az óvodák és a bölcsőde

Múlt héten derült égből érkezett a Kalocsán néhány nappal korábban látogatást tett Maruzsa Zoltán...

Valamennyi fekvőbeteg ellátás újra indul a Szent Kereszt Kórházban

Valamennyi fekvőbeteg ellátás újra indult március 18-tól, hétfőtől a kalocsai Szent Kereszt...

Meghívásos megemlékezés a honvédelem napján

A rendszeresen résztvevő katonaszervezetektől csak egy-egy képviselőt hívott meg a honvédelem napján...

Csökken a házi karanténok száma a városban

A járvány elleni védekezés miatt hozott állami intézkedések lassú feloldása után friss helyi...

Május 13-tól újrakezdték az edzéseket Homokmégyen

A Koronavírus-járvány keresztülhúzta homokmégyi Storks Amerikai Football csapat eddigi lehetőségeit,...

Ezüstéremmel zárt volna a KFC

A Kalocsai FC hiába állt a tabella második helyén, lefújták a bajnokságot, de jövőre is az...

Zebra-terv: veszélyes gyalogátkelőknél ellenőriztek

Bács-Kiskun megye az idén is csatlakozott az Országos Rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési...

Jó eredménnyel zárulhat a magyar érettségi

Többeknek jól jött volna, ha tehetnek szóbeli vizsgát, ám így is jó eredményre számít a magyar...

Kínai-magyar videókonferencia a koronavírusról

Bács-Kiskun megye és a kínai Yunnan tartomány képviselői, egészségügyi vezetői és epidemiológia...

Sztárok és a Kék Madár a kis betegekért

Bár az év első felében Lakatos György, Kalocsa díszpolgára, hazánk elismert fagottművésze és a...

Kiemelt fejlesztési térségbe került Kalocsa és további 28 Bács-Kiskun megyei település

Az Országgyűlés május 5-én, Font Sándor országgyűlési képviselő törvénymódosító javaslatát is...

Államtitkári vizit a kalocsai Szociális Központban

Péntek délelőtt nagy volt a sürgés-forgás a kalocsai Szociális Központ Bem apó utcai épületében. Nem...

Felszámolják az osztatlan közös földtulajdont

Az Agrárminisztérium továbbra is elkötelezett az osztatlan közös földtulajdon felszámolásában, ennek...

Népszerű vloggerrel kampányolt a rendőrség

A Kalocsai Rendőrkapitányság felkérésére érkezett a városba Nasz Dániel, a népszerű rémi YouTuber,...

Csak lassan indul újra az ingatlanpiac

Legfeljebb kiugró esetekben kel el ár alatt egy-egy kalocsai ingatlan, akkor, ha vélhetően anyagi...

Dr. Hajdú Zoltán: Ne adjunk esélyt a vírusnak!

Múlt hétfőtől megszűnt a kijárási korlátozás Budapesten kívül, azonban az országos járványügyi...

Államtitkári látogatás a Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskolában

Május 6-án illusztris vendégeket fogadott a veszélyhelyzet miatt egyébként májusban szokatlanul üres...

Milliárdos fejlesztéscsomag 400 milliós többletigénnyel – folyamatban!

Május 5-én a Városházán tartott sajtótájékoztatót dr. Filvig Géza polgármester és Boromisza Viktor,...

Megérkezett Brüsszel jóváhagyása a talajelőkészítő munkákhoz

Az Európai Bizottság jóváhagyta a Paks II. projekttel kapcsolatos terület-előkészítési munkákat is...

Evezés

A Kalocsai Evezős Szakosztály helyzetét sem könnyíti meg a kialakult vírus-járvány. Egyelőre...

Hartman János: „Egyszer vége lesz!”

Szinte megállt az élet. A korona vírus szinte megbénította az egész világot. Térdre kényszerült az...

Rejtő-sorozattal készül a Thália Társulat

A március közepe óta tartó veszélyhelyzet az élet számos területét, amit ideiglenesen nem...

Istvánosok az Országos Középiskolai Problémamegoldó Verseny döntőjében

Az OKPV egy történelmi problémamegoldó verseny, melyet Budapest egyik legrangosabb kollégiuma, a...

Újjáéledőben a drágszéli Rózsafűzér királynéja templom

Örömhírről és nehézségről egyaránt számot adhatott felkeresésünkkor a Kalocsa-Kecskeméti...

Újra indulnak az egynapos ellátások, a rehabilitáció, diagnosztika, labor, röntgen vizsgálatok a Szent Kereszt Kórházban

A Kalocsai Szent Kereszt Kórházban május 4-én, hétfőtől még az április 27-étől alkalmazott,...

Dr. Kovács Antal: ez az alapítvány a térség támogatásáért van

A paksi atomerőmű égisze alatt működő Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány Kuratóriuma...

PAKS II. MEGÉPÍTÉSE NEMZETI ÉRDEK

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás