Simon Zoltán: „Kalocsa a csőd felé tart!”

2016.12.11 12:11    |    eMeSz  

A kalocsai Fidesz csoport elnöke, Simon Zoltán tartott múlt pénteken sajtótájékoztatót, melynek célja a vártakkal ellentétben nem az volt, hogy az ellenzék szemszögéből értékelje a város egy évét. Nem! Simon Zoltán zászlajára tűzte, hogy a csoport képviseletében felhívja a figyelmet arra a drámai helyzetre, amely véleményük szerint a városban uralkodik. Álláspontjuk alapján: „A küszöbén állunk annak, amitől annyira féltünk…!”

Simon már a sajtótájékoztató legelején világosan ismertette a Fidesz helyi csoportjának nézőpontját, mely szerint „Kalocsa elindult a leejtőn lefelé, a polgármester kezéből kicsúszott az irányítás, a város pedig eladósodva csúszik a csőd felé. Ezt követően pedig ki is fejtette, mire alapozzák kijelentéseiket.

Elsőként ezen a sajtótájékoztatón is fölmutatta az Ön-Ért Önkormányzati Tájékoztató Kiadvány egy példányát (ez a kiindulási pont már visszatérő momentum a csoport sajtóértekezletein). Most is felhívta a figyelmet arra, hogy az elegáns kiadvány egy „dicshimnusz”, amely az előző önkormányzat törekvéseit és eredményeit taglalja olyan módon, mintha azok a 2014-ben megválasztott vezetés érdemei lennének.

Ezt követően régi sajtószemelvényekből idézett, amely anno a választási kampányban, vagy frissen, a választások után jelentek meg. Ezekben dr. Bálint József polgármester ígéretet tett a város fejlesztésére, a munkahelyek megtartására, újak teremtésére és cáfolta az intézményekben zajló(?) leszámolásokat. Simon Zoltán és a Fidesz csoport álláspontja szerint az ígéretekből semmi nem valósult meg, sőt... az elmúlt időszak olyan szikla szélére sodorta a várost, amely alatt ott tátong a mély csőd.

 

simon1_450
 

 

Simon ismertette; 2013-ban a kormányzat teljes adósságkonszolidációt végzett, vagyis a Fidesz kormány átvállalta az önkormányzatok adósságát. Így vált volna lehetővé Kalocsa számára a gondatlan gazdálkodás. A terhek átvállalása mellett a kormány feltétele az volt, hogy nem lehet a település éves költségvetése veszteséges (konyhanyelven szólva, ha törik, ha szakad, ki kell hozni minimum nullásra – a szerk.). A Fidesz csoport elnökének beszámolója alapján a kormányzat 2014 után is megfelelő támogatást biztosított városunknak, amely értéke 10 és 100 millió forintok is voltak. Pontosítva: 2015-ben 174 millió, míg 2016-ban 78 millió. A sajtótájékoztatót tartó városatya szerint ez az összeg bizonyítja, hogy a jobboldali kormányzat gondoskodik nem jobboldali irányítású városunkról, de Kalocsa a pénzt „felélte”.

Nézőpontjuk szerint: „a jelenlegi városvezetés pazarló tevékenységeket foganatosított annak ellenére, hogy az ellenzék felhívta a figyelmet ezen hibákra. Észrevételeinket nem vették figyelembe, leszavazták a javaslatokat, pedig kijelentjük, hogy konstruktív ellenzék voltunk.” – biztosította a hallgatóságot Simon Zoltán.

Eztán a már említett régi, 2014 októberében készített interjúból idézett, amely interjú dr. Bálint József polgármesterrel készült. Ebben ugyancsak a nem első alkalommal szóba került Török Gusztáv Andor feladatkörét emlegette, amely elvileg nincs és mégis van. Az idézett interjúban Kalocsa első embere kijelentette, hogy nem kíván az egykori polgármesternek feladatot, beosztást „adni”, még a háttérben sem. Ehhez képest Török Gusztáv Andor 2014 decemberétől mind a mai napig 280 ezer forintos megbízási díj ellenében tevékenykedik, emellett költségtérítést élvez, telefon és iroda használat biztosított a számára. Simon itt megjegyzésként hozzátette: „Nem csoda, hiszen ő a volt polgármestere és politikai mentora!”

A Török Gusztáv Andor fejezet után jött a létező vagy nem létező sajtóiroda esete, amely a helyi Fidesz csoport vezetője szerint, a polgármester által kijelentettek ellenére mind a mai napig működik, más néven, bújtatott állást biztosítva egyesek számára.

Még mindig az egykori kampány tételeiből és régi sajtóorgánumok soraiból idézve Simon Zoltán elmondta, hogy dr. Bálint József nyilatkozata szerint a kis- és középvállalkozások támogatása kell, hogy legyen a város legfőbb kitörési pontja. Simon szerint a polgármester „mellébeszélt”, és hogy szavainak még nagyobb hangsúlyt adjon, azonnal párhozamba hozta a nemrég tervezett, vállalkozásokat érintő adóemeléssel, amelyet egyébként leszavazott a testület. És ha már szóba került a nem elfogadott javaslat, Simon kihasználva a helyzetet megemlítette, hogy a testület „egy prominens tagja is tartózkodott, vagyis szembement polgármester úr elképzeléseivel”. Ez pedig Simon Zoltán szerint azt jelenti, hogy a városvezető elvesztette a többségét, a hitelességét.

Maradva az adóemelési csomagnál – amelyet leszavazott a testület –, az ellenzéki csoport vezetője jelezte, a Fidesz helyi közössége is elfogadhatatlannak tartja azon intézkedéseket, amelyek a vállalkozók adóterheit emelné. Mégpedig azért, mert semmilyen előzetes vizsgálat az intézkedést nem előzte meg, másrészt a nemrégiben tartott vállalkozói fórum úgy nevezett „tragikomikus esemény volt”. Hogy miért? Erre is választ adott Simon Zoltán: „Annak ellenére, hogy a vállalkozói fórum témái több mint 500 vállalkozót érintettek, mégis mindössze 4 vállalkozó jelent meg a fórumon. Ugye, senki nem gondolja, hogy azért, mert a vállalkozásokat nem érdekli a téma? Feltételezem, szerevezési hiba történt, polgármester úr valószínűleg nem vette komolyan és csak egy ’hogy legyen valami’ elv alapján hozta össze. És úgy egyébként is, polgármester úrnak itt több furcsábbnál furcsább kijelentése is volt, melyek szerint ’ha ez nem megy át, nekem nincs veszteni való’, ’kihúzom a 3 évet így is, úgy is’ és emellett egy jó könyvelőt ajánlott a jelen lévő vállalkozóknak.”

A Fidesz helyi képviseletében Simon Zoltán elmondta félelmeit, melyek arról szólnak, hogy a vállalkozók (akiket állítása szerint, több tíz milliós adó is terhelhetett volna, de ismét hangsúlyozzuk, a testület ezt a kezdeményezést leszavazta – a szerk.) más településekre, esetleg a környékbeli falvakba helyeznék át székhelyüket, melynek eredményeképp mind az iparűzési, mind a gépjárműadót az adott településre fizetnék. Így az intézkedés, pont a vártakkal ellentétes hatást érne el, vagyis nem bevételt növelne Kalocsa számára, hanem még az eddig befolyt adóösszegek is csökkennének.

Ezt követően a pártvezető kitért arra is, hogy idén nyáron körvonalazódott, hogy a városnak idén, december 31-ig 180 millió forintos bevétel növekedésre van szüksége, a stabilitási rendelet ezt kívánná kompenzálni. A Fidesz helyi képviseletében Simon kijelentette, hogy ilyen gazdasági válsághelyzetben még soha nem volt Kalocsa. Ez az a rendelet, amely a fent említett adóemelésre, az ingatlaneladásokra, a bírságok növelésére koncentrált.

Simon Zoltán szerint a város a KalocsaKom eladásából befolyó 450 millió forintot elherdálta, felélte, az a pazarló költségvetés eredményeként eltűnt. Itt emlékeztetett a polgármester egy szintén korábbi kijelentésére: „Innentől csak saját magunknak róhatjuk fel a történteket”.

Végkonklúzióként a csoportvezető hangsúlyozta, „az, hogy a vezetés legütősebb terve a csőd ellen az adóemelés, azt bizonyítja, hogy a polgármesternek nincs koncepciója, nincs megoldása. Bálint József nem tudja irányítani a város gazdálkodását. Magunk is várjuk, hogyan fogja megoldani a helyzetet, hogy milyen költségvetés lesz 2017-re. Polgármester úr, én bízom abban, hogy Ön lokálpatrióta és bízom abban, hogy a város érdekében levonja a megfelelő konzekvenciát!” – ezzel, a város első emberéhez intézett mondattal Simon zárta szavait, majd válaszolt az újságírók felmerült kérdéseire.

Munkatársunk kérdése az volt, mely tevékenységeket ért a helyi Fidesz csoport a sokat emlegetett „pazarlás” alatt. A vezető részletesen válaszolva kifejtette, véleménye szerint a „kft.-be korlátlan mennyiségű pénz folyik be”. Értesülése szerint 70 milliós tétel is áramlott be, teljesen indokolatlanul. Kijelentette a kft,-k „normális” állapotban lettek átadva. Emellett megemlítette, mint példa, hogy a városi intézményekben jelenleg is van úgymond pénzmaradvány, amely polgármesteri engedéllyel arra vár, hogy mint évvégi jutalom, azt kiosszák. Egy ilyen gazdasági helyzetben ezt Simon (nem ezzel a szóval élve, de) nonszensznek tartja. A kérdésre summázva megjegyezte, hogy a különböző megbízói szerződéseken személyenként akár 5 millió forintot is spórolhatna a város.

Ezt követően újabb újságírói kérdés következett: Milyen lehetőségek lehetnek a város bevételeinek növekedésére? Simon Zoltán megismételve néhány már fent említett mondatot, kijelentette:
„Nem adok tippeket. Nem a jobboldali frakció feladata a probléma megoldása. Ha mi lennénk ott, megtalálnánk a módját!”

Ez volt a sajtótájékoztató zárómondata!Kalocsai hírek

Lezárult Kék Madár gyermekrajzversenye – Ötvenkétezer-négyszázhuszonöt adományperc az alapítványnak

Tizenhat iskolából, több mint ezer gyermektől érkezett pályamű „45 perc segítség” című...

Veterán jármű kiállítás Kalocsán

Egy évszázad gépcsodái az Érsekkertben! Két éven át kellett elhalasztani, most szombaton végre...

Nagy erejű robbanás Kiskőrös belterületén – Két súlyos sérültet mentőhelikopter szállított Pécsre és Budapestre

Nagy erejű robbanás következtében kidőlt egy kiskőrösi ház egyik fala és kigyulladt a tetőszerkezete...

Átadtak a pedagógusok munkáját elismerő Kunszt József díjakat Kalocsán

A főegyházmegyéből öt pedagógus kapott kitüntetést Huszadik alkalommal ítélték oda az oktatás,...

Végső nyughelyére kísérték Dr. Svébis Mihályt, a megyei kórház főigazgatóját

Dr. Svébis Mihályt, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház főigazgatóját a Kecskeméti Református...

Bács-Kiskun megye tűzoltói Kalocsán ünnepelték védőszentjük napját

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatáság idén Kalocsán, május 3-án tartotta ünnepi...

Búzaszenteléssel Kalocsáról indult az idei Magyarok kenyere program

A Kalocsán a május 1-jén, szombaton rendezett számos esemény közül is kiemelkedik a Kalocsa –...

Szijjártó Péter a fajszi Pata József Kft-nél tett látogatást

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter május 6-án, pénteken a fajszi Pata József Gépipari...

Évelőkkel szépítik a város virágágyásait

Az egynyári virágok mellett a közelmúltban megjelentek és a kiültetésekben egyre nagyobb arányban...

Lezárult az izgalmakban bővelkedő országos Szelidi-tavi horgászverseny

Még a véghajrá előtti éjszaka, sőt, a szerda 12 órai zárás előtti utolsó pillanatok is jelentősen...

Fergeteges Leander Kills zárókoncert a kalocsai majálison

Már a május elsejei ünnep előestéjén is zenei csemege, igényes vendéglátó muzsika várta a...

A Dózsa ballagásán 114 diák búcsúzott a középiskolás évektől

Péntek délután elballagtak a Bajai SZC Dózsa György Technikum és Kollégium végzős diákjai. A...

Viczay Lajos fotó-és festőművész kiállítása a kalocsai Városi Galériában

Sokan eljöttek, hogy láthassák a fotósként is ismert Viczay Lajos festményeiből álló kiállítást,...

Már majdnem kész a Csajda-kerti játszótér

A játékok már a helyükön állnak, de még hiányoznak a biztonságos használathoz szükséges utolsó...

Font Sándor hetedszer vette át országgyűlési képviselői megbízólevelét

A 2022. évi országgyűlési képviselői választáson a Kalocsa székhelyű 03.számú választókerületben...

Szent György-napi szentmise a rendőrökért

Sárkányölő Szent György, a rendvédelmi szervek védőszentje napja alkalmából ünnepélyes szentmisét...

Sokan éltek a személyes találkozás lehetőségével

Naponta tízezer látogatója volt a Műegyetem tavaszi állásbörzéjének, ahol immár hagyományosan...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás