Akik sokat tettek Kalocsáért

„Útjuk vezessen egyre csak felfelé!”

2015.08.28 11:34    |    V. I.  

Méltó nyitánya volt a múlt heti kétnapos ünnepségnek Kalocsán a kitüntetések átadása azoknak, akik a városért sokat tettek. A bronzplaketteket és a velük járó díszoklevelet tizenegyen vehették át nemzeti ünnepünk alkalmából a Városháza dísztermében.

– Úgy döntöttünk, hogy visszatérünk a hagyományokhoz, és a kitüntetéseket minden évben augusztus 20-án, államalapító Szent István ünnepén adjuk át, nyomatékosítva ezzel is az elismerések jelentőségét – köszöntötte a megjelenteket dr. Bálint József polgármester.

Elsőként a Kalocsa város ifjúságának neveléséért adományozott Dreisziger Ferenc-díj lelt gazdára Keleti Sarolta, a Szent István Gimnázium igazgatóhelyettes tanárának személyében, aki négy évtizedes kiváló tanári és vezetői munkájáért kapta meg az elismerést. Munkabírása, precízsége, lelkiismeretes munkája példaértékű – hangzott a plakett átadását megelőző laudációban.

A tudományos munkáért járó, Tóth Mikéről elnevezett díjat dr. Lakatos Andor érseki levéltáros vehette át, Kalocsa város történetének kutatásáért és tudományos munkájáért. A kitüntetett tudományos publikációk egész sorával büszkélkedhet, nem beszélve megannyi szakmai elismerésről.

Kalocsa Város Népművészetéért járó Király Ilus-díjat ebben az évben Kákonyi Lászlónak szavazta meg előzetesen a grémium, a kalocsai néptánc hagyományainak ápolásáért és a Piros Rózsa Táncegyüttesben vállalt vezető szerepéért, amely, mint idézték, a csoport fénykora volt. A néptánc iránti szeretete és elkötelezettsége Pécsiné Ács Saroltától és Tóth Ferenctől, korábbi mestereitől ered.

Kalocsai Néplap

A Haynald Lajos érsekről elnevezett Kalocsa város művészetéért járó díjat Kiss István művésztanár vehette át, a város művészeti életének szervezéséért. Mint arról megemlékeztek, 1967-től 2005-ig plántálta a helyi ifjúságba a rajz és a művészet szeretetét, itthon és külföldön is több kiállítással büszkélkedhet. Napjainkban a frissen alakult kortárs művészklub egyik motorja.

A Kalocsa közművelődéséért adományozott Cziráki Imre-díj tulajdonosa Tamás László könyvtárigazgató lett. A vezető kiemelkedő könyvtárosi munkájáért és az ott folyó kulturális programok szervezéséért vehette át a plakettet. A legkülönbözőbb rétegeket megszólító és könyvtárba vonzó foglalkozások, előadások és kiállítások sora kötődik eddigi munkásságához – szólt a méltatás.

Dr. Lakatos István nyugalmazott bíró kapta meg a Kalocsa város közszolgálatáért járó Bozsó Ferenc-díjat. Ő a több évtizedes igazságszolgáltatásban végzett munkájával, valamint a Kék Madár Alapítványban végzett szervező tevékenységével érdemelte ki a jutalmat, felidézve, hogy a Kalocsai Járásbíróságon 1966-tól 1999-ig végzett munkáját töretlenül magas színvonal és miniszteri elismerő oklevél fémjelezte, a helyi igazságszolgáltatásban félévszázados múlttal büszkélkedhet. Mindemellett Kalocsa kulturális életének szervezéséből is kivette részét, hiszen otthona a mai napig a beteg gyermekeken segítő „Kék Madár fészke”.

Kalocsa város egészségügyéért dr. Deák Zoltán vehette át az Ilk Viktor nevét viselő plakettet. A főorvosnak és volt kórházigazgatónak több évtizedes példamutató és kiváló szakmai, gyógyító munkájáért ítélte oda az elismerést a képviselő-testület. Az egészségügy folyamatosan romló helyzete ellenére lelkesen végzi példamutató munkáját, kollegái bizalommal fordulhatnak hozzá – hangzott a díjátadást megelőző laudációban.

Kalocsai Néplap

A Kalocsán végzett kiemelkedő gazdasági tevékenységért járó Vidats István-díjat Sziráki Szilárd, a Budamobil Cargo Kft. ügyvezető igazgatója kapta. Mint hallhattuk, a hat és félhektáros területen működő cég első embere több száz munkatárs és családjának megélhetését biztosítja, ebben az esztendőben pedig harminc diák tanulmányait segítette. Oroszlánrészt vállaltak a meszesi Duna-part kikötőjének felújításában és turisztikai fejlesztésében, a Kertvárosi Általános Iskola és a buszpályaudvar korszerűsítésében – hangzott a méltatáskor.

Kalocsa sportdíját, a Vatai László-díjat dr. Rigó József kapta meg. Őt a városi asztalitenisz szakosztály megszervezéséért és vezetéséért jutalmazták, amelynek egyébként 26 éve igazolt versenyzője is. Odaadóan, lelkiismeretesen irányítja a szakosztályt, folyamatosan támogatja és segíti kollegáit, szólt a laudáció.

Lelkiismeretes és kimagasló empátiával végzett munkájáért kapta meg a Kalocsa Város Szociális Munkáért-díjat Sántha Béláné, a Szociális Alapszolgáltatási és Szakellátási Központ vezetője. Dolgozott a kórházban, tanított a Kossuth Zsuzsanna Humán és Kereskedelmi Szakközépiskolában, majd a szociális ágazatban kezdett dolgozni, ahol mindig is nagy szaktudással, szorgalommal és szakmai alázattal végezte és végzi munkáját.

Végezetül a Kalocsa Város Ifjúsági-díjat adta át a polgármester egy másik polgármesternek, nevezetesen a Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat diákpolgármesterének, Greksa Zsófiának. Mint elhangzott, az „ifjú titán” nemcsak szervezi a fiatalságot megmozgató kulturális és sporteseményeket. Lelkes, sokoldalú és megbízható GYIÖK-képviselő, emellett sportolóként is aktívan tevékenykedik.

Végezetül egy pohár pezsgővel látták vendégül a kitüntetetteket, akiknek a város első embere további hasonló sikereket, eredményeket és kitartó munkát kívánt.

Mint emlékezetes, a korábban meghozott testületi döntés értelmében idén nem szavaztak meg jelöltet a Kalocsa városért adományozott Csáky Imre-díjra, illetőleg Kalocsa Város Polgármesterének Kitüntető Díjára.

A jutalmazottaknak szerkesztőségünk nevében is szívből gratulálunk!


Kalocsai hírek

Lezárult Kék Madár gyermekrajzversenye – Ötvenkétezer-négyszázhuszonöt adományperc az alapítványnak

Tizenhat iskolából, több mint ezer gyermektől érkezett pályamű „45 perc segítség” című...

Veterán jármű kiállítás Kalocsán

Egy évszázad gépcsodái az Érsekkertben! Két éven át kellett elhalasztani, most szombaton végre...

Nagy erejű robbanás Kiskőrös belterületén – Két súlyos sérültet mentőhelikopter szállított Pécsre és Budapestre

Nagy erejű robbanás következtében kidőlt egy kiskőrösi ház egyik fala és kigyulladt a tetőszerkezete...

Átadtak a pedagógusok munkáját elismerő Kunszt József díjakat Kalocsán

A főegyházmegyéből öt pedagógus kapott kitüntetést Huszadik alkalommal ítélték oda az oktatás,...

Végső nyughelyére kísérték Dr. Svébis Mihályt, a megyei kórház főigazgatóját

Dr. Svébis Mihályt, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház főigazgatóját a Kecskeméti Református...

Bács-Kiskun megye tűzoltói Kalocsán ünnepelték védőszentjük napját

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatáság idén Kalocsán, május 3-án tartotta ünnepi...

Búzaszenteléssel Kalocsáról indult az idei Magyarok kenyere program

A Kalocsán a május 1-jén, szombaton rendezett számos esemény közül is kiemelkedik a Kalocsa –...

Szijjártó Péter a fajszi Pata József Kft-nél tett látogatást

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter május 6-án, pénteken a fajszi Pata József Gépipari...

Évelőkkel szépítik a város virágágyásait

Az egynyári virágok mellett a közelmúltban megjelentek és a kiültetésekben egyre nagyobb arányban...

Lezárult az izgalmakban bővelkedő országos Szelidi-tavi horgászverseny

Még a véghajrá előtti éjszaka, sőt, a szerda 12 órai zárás előtti utolsó pillanatok is jelentősen...

Fergeteges Leander Kills zárókoncert a kalocsai majálison

Már a május elsejei ünnep előestéjén is zenei csemege, igényes vendéglátó muzsika várta a...

A Dózsa ballagásán 114 diák búcsúzott a középiskolás évektől

Péntek délután elballagtak a Bajai SZC Dózsa György Technikum és Kollégium végzős diákjai. A...

Viczay Lajos fotó-és festőművész kiállítása a kalocsai Városi Galériában

Sokan eljöttek, hogy láthassák a fotósként is ismert Viczay Lajos festményeiből álló kiállítást,...

Már majdnem kész a Csajda-kerti játszótér

A játékok már a helyükön állnak, de még hiányoznak a biztonságos használathoz szükséges utolsó...

Font Sándor hetedszer vette át országgyűlési képviselői megbízólevelét

A 2022. évi országgyűlési képviselői választáson a Kalocsa székhelyű 03.számú választókerületben...

Szent György-napi szentmise a rendőrökért

Sárkányölő Szent György, a rendvédelmi szervek védőszentje napja alkalmából ünnepélyes szentmisét...

Sokan éltek a személyes találkozás lehetőségével

Naponta tízezer látogatója volt a Műegyetem tavaszi állásbörzéjének, ahol immár hagyományosan...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás